Ένας οδηγός για σάκους καλλιέργειας πατάτας για νέους κηπουρούς – Home For The Harvest

Οι σακούλες καλλιέργειας πατάτας είναι ένας από τους καλύτερους (και ευκολότερους) τρόπους για να καλλιεργήσετε πατάτες στον κήπο σας. Αλλά υπάρχουν μερικές συμβουλές για τη φύτευση και την καλλιέργεια αυτών των λαχταριστών λαχανικών!

Οι σακούλες καλλιέργειας πατάτας είναι υφασμάτινες σακούλες 5-20 γαλονιών που κατασκευάζονται ειδικά για την καλλιέργεια πατάτας. Ορισμένα είναι κατασκευασμένα από μη υφασμένο γεωύφασμα, ενώ άλλα είναι πλαστικό υλικό που μοιάζει με μουσαμά με μεταλλικούς δακτύλιους για οπές αποστράγγισης. Μερικοί έχουν μικρές πόρτες για συγκομιδή. Οι πατατόσποροι συνήθως φυτεύονται κοντά στο κάτω μέρος της σακούλας καλλιέργειας, με το χώμα να προστίθεται περιοδικά καθώς μεγαλώνει το στέλεχος.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για τις σακούλες καλλιέργειας πατάτας!

Εισαγωγή στις σακούλες καλλιέργειας πατάτας

Εάν δεν έχετε χώρο στον κήπο σας ή απλά θέλετε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην καλλιέργεια πατάτας, οι σακούλες καλλιέργειας πατάτας είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αυτές οι τσάντες είναι συνήθως κατασκευασμένες από ύφασμα που αναπνέει και έχουν πολλές τσέπες ή θήκες για τη φύτευση μεμονωμένων φυτών πατάτας.

Οι σακούλες Grow μπορούν να τοποθετηθούν σε αίθριο, μπαλκόνι ή οποιοδήποτε άλλο ηλιόλουστο σημείο. Ένα από τα πλεονεκτήματα της χρήσης σακουλών καλλιέργειας είναι ότι μπορούν εύκολα να μετακινηθούν αν χρειαστεί λόγω κακοκαιρίας ή αναζητώντας το φως του ήλιου. Επιπλέον, το ύφασμα βοηθά στον αερισμό του εδάφους και στη βελτίωση της αποστράγγισης, και τα δύο είναι σημαντικά για την υγιή ανάπτυξη της πατάτας.

Οι σακούλες καλλιέργειας πατάτας είναι επίσης εξαιρετικές επειδή δεν υπάρχει σκάψιμο για να φυτέψουν πατάτες σπόρους και δεν σκάβουμε το φθινόπωρο για τη συγκομιδή της πατάτας. Η διαδικασία είναι εύκολη για παιδιά και νέους κηπουρούς. Είναι επίσης εξαιρετικό για μικρούς χώρους και κήπους με μπαλκόνι.

Επιλέγοντας μια σακούλα καλλιέργειας πατάτας

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές σακούλες καλλιέργειας που λειτουργούν με πατάτες. Τα μικρότερα είναι 5 γαλόνια και χωράνε έναν μικρό πατατόσπορο. Οι σακούλες καλλιέργειας πατάτας λογικού μεγέθους χωρούν 10-15 γαλόνια και έχουν πλάτος τουλάχιστον 20″. Οι μεγάλες σακούλες καλλιέργειας πατάτας μπορούν να είναι 20 γαλόνια ή μεγαλύτερες και μπορούν να χωρέσουν μισή ντουζίνα φυτά πατάτας, εάν το επιθυμείτε.

Όταν επιλέγετε μια σακούλα καλλιέργειας πατάτας, φροντίστε να επιλέξετε αυτή που είναι αρκετά μεγάλη ώστε να χωράει τον αριθμό των φυτών που θέλετε να καλλιεργήσετε. Επίσης, φροντίστε να ελέγξετε ότι το ύφασμα είναι ανθεκτικό και αναπνέει/μπορεί να αποστραγγίσει το νερό. Οι πλαστικές σακούλες πατάτας που μοιάζουν με μουσαμά πρέπει να έχουν εμφανείς οπές αποστράγγισης. Με λίγη προσοχή, η τσάντα καλλιέργειας πατάτας σας μπορεί να προσφέρει μια άφθονη συγκομιδή φρέσκων πατάτας.

Επιλογή πατατόσπορου για καλλιέργεια

Μπορείτε να καλλιεργήσετε οποιοδήποτε είδος πατάτας σε σακουλάκι! Εδώ είναι μερικές νόστιμες ποικιλίες πατάτας που πρέπει να εξετάσετε τη φύτευση αυτή την εποχή:

Πόσοι πατατόσποροι ανά σακουλάκι καλλιέργειας;

Ο αριθμός των πατατόσπορων που μπορούν να τοποθετηθούν σε μία σακούλα καλλιέργειας εξαρτάται από το μέγεθος των πατατόσπορων και το μέγεθος της σακούλας καλλιέργειας. Γενικά, 1-2 φυτά πατάτας μπορούν να χωρέσουν σε μια μικρότερη σακούλα καλλιέργειας 5-10 γαλονιών. Για μεγαλύτερες σακούλες καλλιέργειας 15-20 γαλονιών, μπορείτε να βάλετε περισσότερα σαν 4-6 φυτά, αν έχετε πολλούς πατατόσπορους και θέλετε να τους φυτέψετε όλους.

Μερικοί σπόροι πατάτας είναι μικροί μικροί κόνδυλοι που έχουν μόνο 2-3 «μάτια» (βλαστάρια) πάνω τους. Αυτά μπορούν να φυτευτούν ολόκληρα για να δημιουργήσουν ένα φυτό πατάτας. Οι μεγαλύτεροι σπόροι πατάτας κόβονται γενικά σε μικρότερα κομμάτια με 2-3 μάτια το καθένα. Τα κομμάτια αφήνονται έξω για να στεγνώσουν τα κοψίματα. Στη συνέχεια κάθε κομμάτι φυτεύεται χωριστά για να δημιουργηθούν μεμονωμένα φυτά πατάτας.

Προετοιμασία πατατόσπορου για φύτευση

Οι πατατόσποροι συνήθως αφήνονται έξω για να βλαστήσουν ή να “τσιτώσουν” πριν από τη φύτευση. Αυτό τους βοηθά να αναπτυχθούν πιο γρήγορα μόλις βρεθούν στο έδαφος.

Για να ξεκουραστείτε, απλώς τοποθετήστε τους σπόρους πατάτας σε ένα κουτί αυγών ή σε ένα δίσκο με τα μάτια στραμμένα προς τα επάνω, αν είναι δυνατόν. Τοποθετήστε τα σε ένα ηλιόλουστο σημείο και περιμένετε να βλαστήσουν. Το φως και ο αέρας βοηθούν στο να βλαστήσουν οι πατάτες. Μόλις οι πατατόσποροι έχουν φυτρώσει σε μήκος περίπου μια ίντσας, μπορούν να φυτευτούν στη σακούλα καλλιέργειας.

Πώς να φυτέψετε πατάτες σε σακούλα καλλιέργειας

Οι πατάτες μπορούν να φυτευτούν σε μια σακούλα καλλιέργειας προσθέτοντας λίγο μείγμα γλάστρας στο κάτω μέρος, τοποθετώντας έναν ή δύο πατάτες σπόρους πάνω από το στρώμα του εδάφους, προσθέτοντας μερικά ακόμη εκατοστά χώματος και ποτίζοντας βαθιά. Στη συνέχεια, συνεχίστε να προσθέτετε χώμα όταν το βλαστάρι είναι περίπου 6″ πάνω από τη γραμμή του εδάφους μέχρι να γεμίσει η σακούλα.

Προμήθειες

  • Τσάντα καλλιέργειας πατάτας
  • Σπόροι πατάτας
  • Ελαφρύ μείγμα γλάστρας
  • Λίπασμα πατάτας
  • Μυστρίο
  • Νερό

«Οι πατάτες καλλιεργούνται από «πατάτους σπόρους» – μικρές πατάτες που κρατήθηκαν από την προηγούμενη σεζόν για να φυτευτούν την επόμενη χρονιά. Ενώ μπορείτε να αποθηκεύσετε τους δικούς σας πατατόσπορους, αυτό κινδυνεύει να μεταφέρει ασθένεια από τη μια καλλιέργεια στην άλλη. Είναι καλύτερα να αγοράζετε φρέσκους σπόρους πατάτας από έναν αξιόπιστο προμηθευτή.»

GrowVeg: The Beginner’s Guide to Easy Vegetable Gardening, από τον Benedict Vanheems

Βήματα

1. Ξεκινήστε με καθαρά, απολυμανμένα χέρια και εργαλεία.

2. Εάν χρησιμοποιείτε μεγαλύτερους πατατόσπορους, κόψτε τους σε κομμάτια 2-3″ με 2-3 μάτια το καθένα. Αφήστε τα τεμάχια να στεγνώσουν για μερικές ώρες έως μερικές ημέρες πριν από τη φύτευση.

3. Γεμίστε τη σακούλα καλλιέργειας με 4″-6″ μείγμα γλαστρών που στραγγίζει καλά. Συνήθως, η τσάντα είναι γεμάτη περίπου το 1/3 σε αυτό το σημείο.

4. Ανακατέψτε λίγο λίπασμα πατάτας στο μείγμα γλάστρας.

5. Τοποθετήστε τον πρώτο πατατόσπορο πάνω από το μείγμα. Τοποθετήστε τα με τα μάτια προς τα πάνω. Οι πατάτες έχουν πάνω και κάτω μέρος. η κορυφή/το στέλεχος είναι το τσιτ/βλαστάρι και το κάτω μέρος/το φτέρνα είναι όπου μπήκε η ρίζα του μητρικού φυτού όταν ο πατατόσπορος ήταν μωρό, σαν αφαλός πατάτας.

6. Προσθέστε τους επιπλέον σπόρους πατάτας με απόσταση 6″-8″ μεταξύ τους εάν χρησιμοποιείτε μεγαλύτερα κομμάτια (αν το επιτρέπει η σακούλα). Εάν φυτέψετε ολόκληρους μίνι κόνδυλους, μπορείτε να τους τοποθετήσετε σε απόσταση περίπου 4″-6″ (ή ομοιόμορφα μεταξύ τους). Βάλτε 1-2 κόνδυλους/κομμάτια σε μικρότερες σακούλες των 5-10 γαλονιών ή 3-6 πατάτες σε μεγαλύτερες σακούλες των 15-20 γαλονιών.

Φύτευση πατατόσπορου σε μείγμα γλάστρας μέσα στην τσάντα ανάπτυξης

7. Καλύψτε τους σπόρους πατάτας με περίπου 4″ μείγματος γλάστρας.

8. Τυλίξτε τα πλαϊνά της σακούλας προς τα κάτω, έτσι ώστε το φως του ήλιου να φτάσει στα φύλλα όταν το βλαστάρι της πατάτας φτάσει στην επιφάνεια.

9. Τοποθετήστε τη σακούλα καλλιέργειας σε ένα ηλιόλουστο σημείο.

10. Ποτίστε καλά τη σακούλα καλλιέργειας μέχρι να στραγγίσει το νερό από τον πάτο.

Φροντίδα για την καλλιέργεια της πατάτας σε σακούλες

Φροντίδα για νεοφυτεμένες πατάτες

Εδώ είναι τα βασικά για τη φροντίδα των πατατών που αναπτύσσονται σε σάκους μετά τη φύτευσή τους.

1. Διατηρήστε το χώμα υγρό αλλά όχι μουσκεμένο για τις επόμενες εβδομάδες (ελέγξτε ότι στραγγίζει). Το κίτρινο/πράσινο βλαστάρι πρέπει να εμφανιστεί σε 2-3 εβδομάδες.

2. Όταν τα φυτά έχουν ύψος 6″, προσθέστε περισσότερο μείγμα γλάστρας στη σακούλα, προσέχοντας να μην καταστρέψετε τα φυτά της πατάτας.

3. Συνεχίστε να προσθέτετε χώμα καθώς μεγαλώνουν τα φυτά (όπως να σηκώνετε φυτά πατάτας στο έδαφος). Φροντίστε να αφήσετε περίπου 4″ χώρο από την κορυφή της τσάντας μέχρι τη γραμμή του εδάφους. Αυτό βοηθά στην αποτροπή της ανατροπής των πατατών όταν είναι έτοιμες για συγκομιδή.

4. Προσθέστε ένα λίπασμα πατάτας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας όταν τα φυτά έχουν ύψος 12″.

5. Όταν τα φυτά ανθίσουν, σταματήστε να προσθέτετε χώμα και αφήστε τις πατάτες να ωριμάσουν.

6. Ετοιμαστείτε να μαζέψετε τις πατάτες όταν τα φυτά αρχίσουν να σβήνουν (μαυρίζουν και μαραθούν). Αυτό συμβαίνει συνήθως περίπου 2-3 ​​μήνες μετά τη φύτευση.

7. Κόψτε το υπέργειο φύλλωμα από τα φυτά και πετάξτε στο σωρό κομπόστ.

8. Αφαιρέστε προσεκτικά τις πατάτες από τη σακούλα καλλιέργειας, προσέχοντας να μην τις καταστρέψετε. Μπορείτε είτε να σκάψετε μέσα στη σακούλα είτε να την ανατρέψετε και να ανασηκώσετε τη σακούλα ώστε να χυθεί το χώμα και οι πατάτες. Είτε έτσι είτε αλλιώς είναι πολύ διασκεδαστικό!

9. Αφήστε τις πατάτες σε ηλιόλουστο σημείο να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, αφαιρέστε την υπερβολική βρωμιά.

10. Αποθηκεύστε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος μέχρι να φάτε.

Τσάντα καλλιέργειας πατάτας στο κατάστρωμα μετά τη φύτευση

Συμβουλές για τη φροντίδα των πατατών που καλλιεργούνται σε σακούλες

Οι πατάτες θα αναπτυχθούν καλά σε πλήρες φως, αλλά τα φυτά ανέχονται επίσης κάποια σκιά. Όταν οι πατάτες καλλιεργούνται σε κάποια σκιά, περιμένετε μικρότερη απόδοση και μικρότερους κόνδυλους.

Σκεπάστε με ένα πανί κατά τη διάρκεια ελαφρού παγετού, φέρτε το μέσα αν πέσει κάτω από το μηδέν. Εάν οι αρχικοί βλαστοί των πατατόσπορων καταστραφούν από τον παγετό, μπορεί να βλαστήσουν νέοι.

Την άνοιξη, ποτίζετε μία φορά την εβδομάδα και πολύ πιο συχνά το καλοκαίρι, εάν είναι ζεστό και στεγνώνει. Οι πατάτες δοχείων πρέπει να λαμβάνουν αρκετό νερό αλλά να μην είναι μουσκεμένες.

Καλύψτε τις μικρότερες πατάτες με χώμα αφού μεγαλώσουν σε περίπου 6 ίντσες ύψος και συνεχίστε να καλύπτετε τα μικροσκοπικά φυτά μέχρι να φτάσετε στην κορυφή της τσάντας.

Leave a Comment