Ένας οδηγός για τα εμβολιασμένα φυτά τομάτας – Home For The Harvest

Τα εμβολιασμένα φυτά ντομάτας είναι ό,τι πιο καυτό στην τεχνολογία της τοπικής ντομάτας αυτές τις μέρες! Πώς όμως καλλιεργείτε αυτά τα χειροποίητα φυτά;

Τα εμβολιασμένα φυτά τομάτας δημιουργούνται με την προσάρτηση του υπέργειου τμήματος μιας ποικιλίας ντομάτας με το υπόγειο τμήμα μιας διαφορετικής ποικιλίας. Το πάνω μέρος του φυτού (το σπείρωμα) είναι συνήθως από μια νόστιμη ποικιλία όπως το Brandywine ή το San Marzano. Οι ρίζες του φυτού (το υποκείμενο) επιλέγονται από μια διαφορετική ποικιλία που εκτρέφεται ειδικά για έντονη ανάπτυξη και αντοχή στις κοινές ασθένειες της τομάτας. Κάθε φυτό δημιουργείται με το χέρι. Στον κήπο, ένα φυτό εμβολιασμένης ντομάτας πρέπει να φυτευτεί με την ένωση μοσχεύματος πάνω από τη γραμμή του εδάφους.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για τα φυτά εμβολιασμένης ντομάτας!

Εισαγωγή στα φυτά εμβολιασμένης τομάτας

Εάν είστε όπως οι περισσότεροι κηπουροί στο σπίτι, αναζητάτε πάντα τρόπους για να βελτιώσετε τις αποδόσεις σας και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα φυτά σας. Ένα κόλπο που μπορεί να βοηθήσει είναι οι εμβολιασμένες ντομάτες. Ο εμβολιασμός είναι μια διαδικασία όπου συνδέετε δύο διαφορετικά φυτά μεταξύ τους έτσι ώστε να μοιράζονται το ίδιο ριζικό σύστημα. Αυτός μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε περισσότερες ντομάτες από τα κειμήλια φυτά σας ή ακόμα και να δημιουργήσετε πιο ανθεκτικά υβρίδια.

Τα εμβολιασμένα φυτά ντομάτας δημιουργούνται παίρνοντας ένα μόσχευμα από ένα επιθυμητό φυτό και εμβολιάζοντάς το στο υποκείμενο ενός ισχυρότερου φυτού. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλά διαφορετικά είδη φυτών (όπως διαφορετικά είδη μήλων), αλλά οι ντομάτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά για εμβολιασμό.

Ο εμβολιασμός σάς επιτρέπει να εκμεταλλευτείτε τις καλύτερες ιδιότητες και των δύο φυτών. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να εμβολιάζετε ένα υποκείμενο ανθεκτικό στις ασθένειες στο στέλεχος μιας νόστιμης ντομάτας κειμήλιο. Αυτό θα σας δώσει ένα φυτό που είναι και ανθεκτικό στις ασθένειες και γεμάτο γεύση.

Αγορά εμβολιασμένων φυτών ντομάτας

Τα φυτά εμβολιασμένης ντομάτας είναι πιο κοινά στην Ιαπωνία και την Ολλανδία, αλλά γίνονται ευκολότερα να βρεθούν στη Βόρεια Αμερική. Μία από τις πιο δημοφιλείς μάρκες εμβολιασμένων ντοματών είναι η μάρκα “Mighty ‘Mato” από την Super Naturals Grafted Plants.

Τα εμβολιασμένα φυτά ντομάτας είναι πλέον διαθέσιμα για αγορά σε εξειδικευμένα φυτώρια όπως το Territorial Seed στις ΗΠΑ, το Pheonix Perennials στον Καναδά και το Thompson & Morgan στο Ηνωμένο Βασίλειο.

φυτεύοντας μια εμβολιασμένη ντομάτα στον κήπο

Φύτευση εμβολιασμένων φυτών τομάτας

Τα εμβολιασμένα φυτά τομάτας πρέπει να φυτευτούν με την ένωση μοσχεύματος πάνω από το έδαφος. Αυτό συμβαίνει έτσι ώστε το υπέργειο τμήμα του φυτού δεν μπορεί να ριζώσει στο έδαφος. Οι περισσότεροι κηπουροί φυτεύουν σπορόφυτα τομάτας στον κήπο σε περίπου 4-6 ίντσες πιο βαθιά από τη γλάστρα, αλλά αυτό δεν ισχύει για τα φυτά εμβολιασμένης ντομάτας (με μόνη εξαίρεση το φυτό εμβολιασμένης πομάτας).

ατομική ντομάτα σταφυλιού μπραντ εμβολιασμένη

Καλλιέργεια εμβολιασμένων φυτών τομάτας

Οι εμβολιασμένες ντομάτες μπορούν να καλλιεργηθούν ακριβώς όπως η καλλιέργεια ενός κανονικού φυτού ντομάτας που καλλιεργείται σε σπόρους. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε καλά στραγγιζόμενο έδαφος και να έχετε ένα κλουβί ντομάτας βαρέως τύπου.

Συγκομιδή εμβολιασμένων φυτών τομάτας

Τα εμβολιασμένα φυτά τομάτας συνήθως παράγουν καρπούς νωρίτερα από τα φυτά ντομάτας που καλλιεργούνται με σπόρους.

Κατά τη συγκομιδή, φροντίστε να κόψετε το στέλεχος αντί να τραβήξετε τον καρπό από το φυτό. Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθεί η καταστροφή του φυτού.

Πώς να εμβολιάζετε φυτά τομάτας

Η διαδικασία εμβολιασμού των φυτών τομάτας δεν είναι δύσκολη, αλλά απαιτεί κάποια φροντίδα και προσοχή. Μπορεί να είναι ένα διασκεδαστικό πείραμα για κηπουρούς που θέλουν να προσθέσουν δεξιότητες εμβολιασμού λαχανικών στην προσωπική τους εργαλειοθήκη!

Ακολουθούν τα βασικά βήματα για τον εμβολιασμό φυτών τομάτας:

1. Επιλέξτε το υποκείμενο. Αυτό θα πρέπει να είναι ένα ισχυρό, υγιές υποκείμενο φυτό που να είναι ανθεκτικό σε κοινές εδαφογενείς ασθένειες και παράσιτα. Τα περισσότερα υποκείμενα εκτρέφονται επίσης για πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και έντονη ανάπτυξη. Τα δημοφιλή υποκείμενα φυτά περιλαμβάνουν το Fortamino και το Estimino.

2. Επιλέξτε το άρωμα. Αυτό είναι το φυτό που θέλετε να εμβολιαστείτε στο υποκείμενο. Το φυτό θα πρέπει να είναι ένα υγιές φυτό με επιθυμητές ιδιότητες (όπως αντοχή σε ασθένειες ή γεύση). Δημοφιλή φυτά γέννας περιλαμβάνουν κειμήλια όπως το Brandywine και το San Marzano, καθώς και σύγχρονες ποικιλίες με ανοιχτή επικονίαση όπως το Brad’s Atomic Grape. Το υποκείμενο και το σπείρωμα πρέπει να έχουν παρόμοια διάμετρο για μια συμβατή ένωση μοσχεύματος.

3. Κάντε μια καθαρή τομή στο υποκείμενο κάτω από τις κοτυληδόνες (πρώτα μωρουδιακά φύλλα). Κόψτε την κορυφή του υποκείμενου σε γωνία 45 μοιρών χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό ξυράφι.

4. Κάντε ένα καθαρό κόψιμο στο σπείρωμα. Κόψτε το κάτω μέρος του πουλιού σε γωνία 45 μοιρών.

5. Ταιριάξτε τα κοψίματα και δέστε τα μεταξύ τους. Τα δύο κοψίματα πρέπει να ταιριάζουν μεταξύ τους. Χρησιμοποιήστε ταινία εμβολιασμού ή λαστιχάκι για να τα δέσετε μεταξύ τους. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν ειδικό σωλήνα εμβολιασμού ή ένα κλιπ εμβολιασμού για να συγκρατήσετε τα ματισμένα κομμάτια μεταξύ τους.

6. Μπολιάστε μερικά ακόμη εμβολιασμένα φυτά. Οι εμβολιασμένες ντομάτες δεν είναι πάντα επιτυχημένες και είναι λογικό να εμβολιάζονται επιπλέον φυτά σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν.

7. Βάλτε τα πρόσφατα εμβολιασμένα φυτά σε ζεστό, υγρό μέρος. Ένας θόλος πολλαπλασιασμού ή μια πλαστική σακούλα μπορεί να δημιουργήσει το ιδανικό περιβάλλον για την επούλωση του μοσχεύματος.

8. Περιμένετε να ληφθεί το μόσχευμα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Μόλις ληφθεί το μόσχευμα, μπορείτε να αφαιρέσετε τον θόλο πολλαπλασιασμού ή την πλαστική σακούλα.

9. Φροντίστε το φυτό σας. Ποτίζουμε τακτικά και λιπαίνουμε όσο χρειάζεται.

10. Απολαύστε το εμβολιασμένο φυτό ντομάτας σας!

Ο εμβολιασμός φυτών τομάτας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τις αποδόσεις σας και να δημιουργήσετε πιο ανθεκτικά υβρίδια. Με λίγη προσοχή και προσοχή, μπορείτε να εμβολιάζετε τα δικά σας φυτά στο σπίτι.

«Το πρωταρχικό κίνητρο για τον εμβολιασμό της ντομάτας ήταν να αποτραπεί η ζημιά που προκαλείται από παθογόνα στο έδαφος υπό εντατικό σύστημα παραγωγής. Ωστόσο, πρόσφατες αναφορές υποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός σε κατάλληλα υποκείμενα μπορεί επίσης να ανακουφίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των αβιοτικών καταπονήσεων όπως η αλατότητα, το νερό, η θερμοκρασία και τα βαρέα μέταλλα, εκτός από την ενίσχυση της αποδοτικότητας του νερού και της χρήσης θρεπτικών συστατικών των φυτών τομάτας.

Tomato Grafting: A Global Perspective, Νοέμβριος 2017, από τους Hira Singh, Pradeep Kumar, Sushila Chaudhari και Menahem Edelstein

san marzano εμβολιασμένο φυτό

Είδη εμβολιασμού

Υπάρχουν διάφορες ειδικές μέθοδοι εμβολιασμού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό τομάτας. Οι πιο δημοφιλείς μέθοδοι περιλαμβάνουν το μόσχευμα σωλήνων και το μόσχευμα σχισμής.

Το μόσχευμα σωλήνων, γνωστό και ως εμβολιασμός ματίσματος, εμβολιασμός κορυφής ή ιαπωνικό μόσχευμα κορυφής, είναι ένας τύπος εμβολιασμού που χρησιμοποιεί έναν κοίλο σωλήνα για να ενώσει το υποκείμενο και το γλοιό. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά για τον εμβολιασμό ευαίσθητων φυτών όπως οι ντομάτες. Μερικές φορές μπορείτε να δείτε το σωλήνα ή τον πάσσαλο για το κλιπ να παραμένει στη βάση του φυτού όταν αγοράζετε μια εμβολιασμένη ντομάτα.

Το μόσχευμα με σχιστία είναι ένας τύπος εμβολιασμού που περιλαμβάνει την πραγματοποίηση καθαρής κοπής στο υποκείμενο και στη συνέχεια την εισαγωγή του φλοιού στο κοψίδι. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά για μεγαλύτερα υποκείμενα που συνδυάζονται με κοκαλιάρικα κομμάτια φλοιού. Ο εμβολιασμός με σχισμή για τις ντομάτες δεν είναι τόσο συνηθισμένος όσο ο εμβολιασμός με σωλήνα.

εμβολιασμένα φυτά τομάτας

Leave a Comment