Ένας οδηγός για την αθλητική ποικιλομορφία στα φυτά

Αναρωτιέστε για την αθλητική ποικιλομορφία στα φυτά; Αυτό το φανταστικό φαινόμενο έχει δημιουργήσει μερικές από τις πιο περιζήτητες ποικιλίες φυλλωδών φυτών.

Η αθλητική ποικιλομορφία είναι όταν μέρος ενός φυτού αναπτύσσει χρωματικές διαφορές λόγω γενετικής μετάλλαξης. Η αθλητική ποικιλομορφία συμβαίνει τυχαία και μπορεί να ανακαλυφθεί σε υπάρχοντα φυτά. Το τμήμα του φυτού με τη μορφολογική παραλλαγή μπορεί να πολλαπλασιαστεί με ριζοβολία μοσχευμάτων. Η ποικιλομορφία μπορεί να είναι ασταθής και μπορεί να επανέλθει στην αρχική της μορφή. Η διάδοση των ποικίλων αθλημάτων είναι δημοφιλής στους οικοδεσπότες, τα τέρατα, τα πόθο και τα φιλόδεντρα (μεταξύ άλλων διακοσμητικών φυτών με φυλλώματα).

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για την αθλητική ποικιλομορφία στα φυτά!

Το Hosta «Patriot» ανακαλύφθηκε ως ένα πολύχρωμο άθλημα του Hosta «Francee»

Βασικά στοιχεία αθλητικής ποικιλομορφίας

Η αθλητική ποικιλομορφία είναι ένα φυσικό φαινόμενο στα φυτά. Προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη που οδηγεί σε χρωματική διακύμανση σε μέρος του φυτού. Η ποικιλότητα του αθλητισμού αποκαλείται μερικές φορές «γονίδια άλματος» από τους λάτρεις των φυτών. Αυτό είναι ένα αυθόρμητο φυσικό φαινόμενο και όχι η ανθρώπινη ελεγχόμενη αναπαραγωγή μέσω υβριδισμού. Ο μεταλλαγμένος ιστός μπορεί να πολλαπλασιαστεί παίρνοντας ένα μόσχευμα και ριζώνοντάς το.

Η ποικιλομορφία στα αθλήματα είναι συνήθως ασταθής, που σημαίνει ότι μπορεί να επανέλθει στην αρχική του μορφή. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν το φυτό είναι υπό πίεση, όπως από πολύ ήλιο ή ανεπαρκές νερό. Μερικοί τύποι φυτών είναι πιο επιρρεπείς στην αναστροφή από άλλους.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή αθλητικά ποικίλα φυτά είναι:

  • Monstera
  • Hosta
  • Φιλόδενδρο

Πώς συμβαίνει η αθλητική ποικιλομορφία;

Το φαινόμενο της αθλητικής ποικιλομορφίας πιστεύεται ότι προκαλείται από μια μετάλλαξη στα γονίδια των χλωροπλαστών του φυτού. Οι χλωροπλάστες είναι οργανίδια στα φυτικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη φωτοσύνθεση.

Η μετάλλαξη επηρεάζει την ικανότητα των χλωροπλαστών να παράγουν χλωροφύλλη, η οποία δίνει στο φυτικό φύλλωμα το τυπικό πράσινο χρώμα του. Αυτό οδηγεί σε απώλεια μελάγχρωσης στα φύλλα, με αποτέλεσμα την αθλητική ποικιλομορφία.

Συνήθως, το φυτό έχει μορφολογική διαφορά μόνο σε έναν κλάδο ή καθορισμένη περιοχή. Το «μητρικό φυτό» τείνει να διατηρεί τις αναμενόμενες ιδιότητες ενώ το «άθλημα» είναι το τμήμα του φυτού που παρουσιάζει μορφολογικές διαφορές. Όταν το φυτό αφήνεται να αναπτυχθεί μαζί, είναι ένα παράδειγμα γενετικού μωσαϊκισμού. Αυτό σημαίνει ότι ενώ το φυτό είναι ένα μόνο δείγμα, περιέχει δύο διακριτές γενετικές γραμμές λόγω μεταλλάξεων που εμφανίζονται στη φύση.

μαρμάρινο queen pothos - διαφοροποιημένο φύλλο
Κάθε φύλλο είναι μοναδικό στα αθλητικά ποικιλόμορφα φυτά. Απλώς δείτε τη λεπτομέρεια σε αυτό το Epipremnum «Marble Queen»!

Τα πιο κοινά φυτά για αθλητική ποικιλομορφία είναι τα Monstera, Hosta, Pothos και Philodendron. Ακολουθούν μερικά δημοφιλή παραδείγματα από κάθε είδος.

Αθλητικά ποικιλόμορφα τέρατα

Το Monstera, γνωστό και ως ελβετικό τυροκομείο, είναι ένα δημοφιλές αθλητικό βαρύγδουπο φυτό. Τα φύλλα έχουν μεγάλες τρύπες ή οπές που δίνουν στο φυτό το παρατσούκλι του. Υπάρχουν αρκετοί κοινοί τύποι τεράτων στην καλλιέργεια ως φυτά εσωτερικού χώρου.

Εδώ είναι μερικά δημοφιλή αθλητικά ποικιλόμορφα τέρατα:

  • Monstera deliciosa “Albo Borsigiana”
  • Monstera deliciosa variegata “Sport Green”

Αθλητικοί οικοδεσπότες

Το Hosta είναι ένα είδος αθλητικού ποικιλόμορφου φυτού που χρησιμοποιείται συνήθως ως κάλυμμα εδάφους ή σε σκιερές περιοχές του κήπου. Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές αθλητικές ποικιλίες hosta, αλλά εδώ είναι μερικές από τις πιο κοινές:

Αθλητικές ποικιλίες pothos

Ο Πόθος είναι ένα δημοφιλές τροπικό με πολλές διαφορετικές ποικιλίες. Ακολουθούν ορισμένες αθλητικές ποικιλίες που πρέπει να ελέγξετε:

Αθλητικά ποικιλόμορφα φιλόδεντρα

Το Philodendron είναι ένα δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου με αθλητικές ποικιλόμορφες ποικιλίες. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες philodendron, αλλά μερικοί από τους πιο δημοφιλείς αθλητικούς ποικίλους τύπους είναι:

  • Philodendron ‘Brasil’
  • Philodendron “Rio”
  • Philodendron ‘Silver Stripe’
  • Philodendron “Cream Splash”
  • Philodendron “Gabby”

Πώς να πολλαπλασιάσετε αθλητικά ποικιλόμορφα φυτά

Τα αθλητικά ποικιλόμορφα φυτά μπορούν να πολλαπλασιαστούν μόνο με αγενή πολλαπλασιασμό. Οι σπόροι από αυτά τα φυτά δεν θα «αναπαράγονται αληθινοί» και θα έχουν την ίδια ποικιλομορφία με τους γονείς. Δεδομένου ότι το άθλημα ξεκινά συνήθως ως ένα μικρό μέρος ενός μόνο φυτού, συνήθως πολλαπλασιάζεται πρώτα με τη λήψη ενός μοσχευμάτων.

Μόλις το φυτό έχει πολλαπλασιαστεί επιτυχώς, μπορεί συνήθως να διαιρεθεί με διαίρεση ρίζας για ταχύτερο πολλαπλασιασμό. Οι περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την επαναφορά της μετάλλαξης στον αναμενόμενο χρωματισμό των φύλλων πριν από τον αθλητισμό.

Για να αποφευχθεί αυτό, τα αθλητικά ποικιλόμορφα φυτά θα πρέπει να πολλαπλασιάζονται σε καλά φωτισμένες περιοχές με υψηλή υγρασία και να τους παρέχεται αρκετό νερό. Θα πρέπει επίσης να προστατεύονται από τον πολύ ήλιο, ο οποίος μπορεί να καψαλίσει τα φύλλα.

Άλλα είδη αθλημάτων σε φυτά

Υπάρχουν και άλλα είδη αθλημάτων πέρα ​​από την ποικιλομορφία, συμπεριλαμβανομένου του σχήματος/υφής των φύλλων, των λουλουδιών/καρπών ή της δομής του στελέχους/κλαδιού του φυτού. Για παράδειγμα, τα αθλήματα οπωροφόρων δέντρων συχνά πολλαπλασιάζονται εάν το κλαδί έχει αισθητά μεγαλύτερους ή πιο νόστιμους καρπούς. Τα φυτά νάνοι μπορεί μερικές φορές να φυτρώσουν ένα κλαδί κανονικού μεγέθους, καθώς αυτές οι μεταλλάξεις δεν είναι πάντα σταθερές και η μορφή μπορεί να επανέλθει στο φυσικό τους πρότυπο ανάπτυξης χωρίς προειδοποίηση.

Λοιπόν, ορίστε το! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αθλητική ποικιλομορφία στα φυτά. Φροντίστε να ελέγξετε μερικές από τις δημοφιλείς αθλητικές ποικιλίες ποικιλίες την επόμενη φορά που θα βρίσκεστε στο τοπικό φυτώριο ή στο κέντρο κήπου σας. Ποιος ξέρει, μπορεί απλώς να βρείτε το νέο σας αγαπημένο φυτό!

Leave a Comment