Αρέσουν στους οικοδεσπότες το όξινο χώμα; – Home For The Harvest

Αρέσουν στους οικοδεσπότες το όξινο χώμα; Ναί! Συνήθως.

Οι οικοδεσπότες αναπτύσσονται πολύ καλά σε όξινο έδαφος. Το ιδανικό επίπεδο pH του εδάφους για τους περισσότερους οικοδεσπότες είναι περίπου 6 (ελαφρώς όξινο). Οι οικοδεσπότες σε υπερβολικά αλκαλικό έδαφος μπορεί να υποφέρουν από χλώρωση λόγω αδιάλυτων ορυκτών. Μια δοκιμή εδάφους μπορεί να δώσει μια εικόνα για το πόσο όξινο είναι το χώμα σας. Το ουδέτερο ή αλκαλικό έδαφος μπορεί να μειωθεί σε pH με οργανικά προϊόντα οξίνισης του εδάφους όπως το θείο ή ο γύψος. Το υπερβολικά όξινο χώμα μπορεί να προσεγγιστεί σε pH περίπου 6 με ασβέστη κήπου.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για την καλλιέργεια ξενιστών σε όξινο έδαφος!

Εισαγωγή στην καλλιέργεια ξενιστών σε όξινο έδαφος

Οι ξενιστές είναι ευπροσάρμοστα φυτά που είναι ανεκτικά σε ένα ευρύ φάσμα εδαφικών συνθηκών. Αν και είναι ανεκτικά στο αλκαλικό έδαφος, αυτά τα πολυετή φυτά με φύλλωμα αναπτύσσονται καλύτερα σε ελαφρώς αλκαλικό έδαφος.

Ένα επίπεδο pH 6 θεωρείται βέλτιστο για την ανάπτυξη ξενιστών. Μια εργαστηριακή δοκιμή εδάφους είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε μια ακριβή ένδειξη του pH του εδάφους σας.

Το αλκαλικό έδαφος (έδαφος με pH μεγαλύτερο από περίπου 7,5) δεν είναι το καλύτερο για την καλλιέργεια ξενιστών. Η χλώρωση είναι συχνή σε αλκαλικά εδάφη. Ενώ το έδαφος μπορεί να περιέχει ζωτικά μέταλλα, τα μόρια είναι συνδεδεμένα σε αδιάλυτες ενώσεις και δεν είναι διαθέσιμα για πρόσληψη από το φυτό. Η μείωση του pH του εδάφους βοηθά τα φυτά να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά, καθώς και μια σειρά από άλλους παράγοντες όπως η θερμοκρασία του εδάφους.

«Οι ξενιστές είναι ανεκτικοί σε ένα ευρύ φάσμα τύπων εδάφους, αλλά αναπτύσσονται καλύτερα σε ένα πλούσιο, εύθρυπτο αργιλώδες με pH περίπου 6. Είναι λιγότερο ανεκτικοί σε ρηχά εδάφη έναντι της κιμωλίας: οι πράσινα φύλλα τείνουν να εμφανίζουν τα τυπικά συμπτώματα της χλωρίωσης ( οι περιοχές μεταξύ των φλεβών γίνονται κίτρινες ή κιτρινωπές ενώ οι φλέβες παραμένουν πράσινες) και οι ποικιλίες με μπλε φύλλα παίρνουν μια λασπώδη απόχρωση».

The New Encyclopedia of Hostas, της Νταϊάνα Γκρένφελ

Εκτός από αυτό το ελαφρώς όξινο pH, οι οικοδεσπότες αναπτύσσονται καλύτερα σε χαλαρό, εύθρυπτο αμμώδες αργιλώδες έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία. Οι κηπουροί συνήθως εμπλουτίζουν το έδαφος και προσαρμόζουν το pH στο αναμενόμενο αποτύπωμα του φυτού πριν από τη φύτευση. Το χώμα μπορεί επίσης να πολτοποιηθεί με οργανικό λίπασμα σε συχνή βάση για να βοηθήσει στη δημιουργία χούμου.

Τροποποίηση εδάφους για επίπεδο pH

Το έδαφος μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί με οργανικά συστατικά για να ρυθμιστεί το επίπεδο pH.

Τροποποίηση όξινου εδάφους με pH κάτω από 6

Ενώ οι οικοδεσπότες είναι ανεκτικοί στο όξινο έδαφος, μπορεί να μην ευδοκιμούν σε υπερβολικά όξινο έδαφος. Εάν τα επίπεδα pH σας επανέλθουν από τη δοκιμή εδάφους αρκετά χαμηλά, το εργαστήριο μπορεί να συστήσει ελαφρά αύξηση του pH. Αυτό γίνεται συνήθως με τον ασβέστη κήπου, μια οργανική τροποποίηση εδάφους που προέρχεται από ασβεστόλιθο/δολομίτη ασβέστη (γενικά θεωρείται πιο ασφαλής από τον ενυδατωμένο ασβέστη).

Ο ασβέστης κήπου μπορεί είτε να αναμιχθεί στο έδαφος πριν από τη φύτευση του ξενιστή είτε να πασπαλιστεί στην επιφάνεια του εδάφους γύρω από τα στελέχη ενός φυτεμένου ξενιστή. Προσθέστε το λάιμ σε μικρά βήματα και ελέγχετε συχνά το επίπεδο του pH.

Πώς να αυξήσετε το pH του εδάφους για τους οικοδεσπότες

Μια τυπική εφαρμογή για προφύτευση είναι ο συνδυασμός γύρω από ένα φλιτζάνι ασβέστη κήπου και κάποιου οργανικού υλικού όπως σπιτικό λίπασμα ή σάπια κοπριά στο έδαφος πάνω από το αποτύπωμα του αναμενόμενου μεγέθους του ώριμου φυτού.

Για εγκατεστημένα φυτά, ο ασβέστης κήπου εφαρμόζεται πιο συχνά στις αρχές της άνοιξης, στα τέλη της άνοιξης ή/και στο φθινόπωρο. Τα ποσοστά εφαρμογής θα εξαρτηθούν από τη σύνθεση του προϊόντος και την οξύτητα του εδάφους πριν από την τροποποίηση. Τα πολύ όξινα εδάφη μπορεί να απαιτούν αρκετά φλιτζάνια ασβέστη. Πασπαλίστε τον ασβέστη κήπου κάτω από τα φύλλα του φυτού μέχρι τη γραμμή σταγόνας/άκρη των φύλλων. Ποτίστε καλά μετά την εφαρμογή του ασβέστη στο έδαφος.

Τροποποίηση αλκαλικού και ουδέτερου εδάφους με pH μεγαλύτερο από 6

Οι οικοδεσπότες είναι ανεκτικοί σε ουδέτερο και ελαφρώς αλκαλικό έδαφος, αλλά δεν ευδοκιμούν σε έδαφος με πραγματικά υψηλό pH. Αυτό περιλαμβάνει έδαφος που είναι φυσικά πλούσιο σε ασβεστόλιθο (ανθρακικό ασβέστιο) ή υπερκείμενο ασβεστολιθικό υπόβαθρο. Οι κηπουροί με αλκαλικό έδαφος συχνά οξινίζουν το χώμα τους για να μειώσουν το pH πιο κοντά σε ένα επίπεδο περίπου 6. Αυτό είναι εύκολο να γίνει με έναν οργανικό οξινιστή εδάφους.

Οι περισσότεροι οργανικοί οξινιστές εδάφους είναι κατασκευασμένοι από στοιχειακό θείο και γύψο. Αυτά τα μέταλλα γενικά πιστεύεται ότι είναι ασφαλέστερα για χρήση στον κήπο από το θειικό αλουμίνιο. Τούτου λεχθέντος, να φοράτε πάντα γάντια κηπουρικής και να ακολουθείτε τις οδηγίες ασφαλείας στη συσκευασία.

Τα προϊόντα οξίνισης του εδάφους μπορούν είτε να αναμειχθούν στο έδαφος πριν από τη φύτευση του ξενιστή είτε να πασπαλιστούν στην επιφάνεια του εδάφους γύρω από τα στελέχη του ξενιστή. Όταν προσθέτετε θείο στο έδαφος, κάντε το σε μικρές αυξήσεις και ελέγχετε συχνά το επίπεδο pH. Το θείο είναι ένας πολύ ισχυρός οξινιστής και είναι πιθανό να γίνει κατά λάθος το έδαφος πολύ όξινο. Ο γύψος είναι ένα άλλο δημοφιλές οργανικό εδαφικό εδάφιο για την αύξηση της οξύτητας. Έχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα της βελτίωσης της αποστράγγισης σε βαριά αργιλώδη εδάφη.

Πώς να οξινίσετε το έδαφος για τους οικοδεσπότες

Ενώ οι οδηγίες εφαρμογής σε διαφορετικά προϊόντα ποικίλλουν, μια κοινή εφαρμογή για προφύτευση είναι η ανάμιξη περίπου ενός φλιτζανιού οργανικού οξινιστή και κάποιου οργανικού υλικού όπως σπιτικό λίπασμα ή σάπια κοπριά στο έδαφος πάνω από το αποτύπωμα του αναμενόμενου μεγέθους του ώριμου φυτού.

Για καθιερωμένους οικοδεσπότες, ξεκινήστε πασπαλίζοντας λίγο οξινιστή εδάφους γύρω από τη βάση του φυτού κάτω από τα φύλλα και μέχρι τη γραμμή σταγόνας. Ποτίστε καλά το χώμα. Συνεχίστε τη δοκιμή του pH για να παρακολουθείτε τα επίπεδα. Μπορείτε να εφαρμόζετε οξινιστή εδάφους κάθε 2 μήνες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου μέχρι το έδαφος να φτάσει σε pH περίπου 6. Μην εφαρμόζετε οξινιστή εδάφους σε παγωμένο έδαφος.

Leave a Comment