Αρωματικό μπουκέτο hosta οδηγός φροντίδας και καλλιέργειας φυτών – Home For The Harvest

Τι είναι το hosta με τα πιο γλυκά λουλούδια; Πρέπει να είναι το μυρωδάτο μπουκέτο hosta!

Το μυρωδάτο μπουκέτο hosta είναι μια δημοφιλής ποικιλόχρωμη ποικιλία γνωστή για τα υπέροχα αρωματικά λουλούδια της. Αυτή η ποικιλία έχει λαμπερά πράσινα φύλλα με κρεμ έως κίτρινο περιθώριο φύλλου. Το αρωματικό bouquet hosta αναπτύσσεται καλά σε περιοχές μερικής ηλιοφάνειας έως μερικής σκιάς στις ζώνες 3-9 και ευδοκιμεί σε καλά στραγγιζόμενο, ελαφρώς όξινο έδαφος.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για το αρωματικό bouquet hosta!

Εισαγωγή στο αρωματικό μπουκέτο hosta

Το αρωματικό μπουκέτο hosta είναι ένα όμορφο φυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για κήπους με χαρακτηριστικά όσο και για γενικό εξωραϊσμό. Έχει αρωματικά άνθη που θα προσθέσουν μια πινελιά ομορφιάς σε κάθε σκηνικό. Αυτό το φυτό είναι εύκολο στη φροντίδα και μπορεί να καλλιεργηθεί από οποιονδήποτε.

Τα αρωματικά φυτά hosta μπουκέτο μεγαλώνουν σε πλάτος 2-3 πόδια και ύψος περίπου 18 ίντσες. Η μέση των φύλλων είναι έντονο πράσινο σαν μήλο Granny Smith. Οι άκρες των φύλλων έχουν κίτρινη ποικιλότητα που μπορεί να είναι σχεδόν κρεμ-λευκή εάν το φυτό δέχεται τουλάχιστον λίγες ώρες πλήρη ήλιο.

Το αρωματικό μπουκέτο έχει πολύ ψηλούς μίσχους λουλουδιών, που συνήθως φτάνουν περίπου τα 3 πόδια σε ύψος στα εγκατεστημένα φυτά. Τα ίδια τα λουλούδια έχουν σχήμα χωνιού και έχουν πολύ απαλό λιλά χρώμα. Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα άνθη αυτής της ποικιλίας είναι πολύ αρωματικά.

Οι οικοδεσπότες αναπτύσσονται καλά στις ζώνες 3-9, καλύπτοντας μια ευρεία περιοχή της Βόρειας Αμερικής. Αναπτύσσονται καλύτερα σε ελαφρώς όξινο αμμώδες αργιλώδες έδαφος, αλλά σίγουρα είναι ανεκτικά στο αργιλώδες έδαφος. Ενώ οι περισσότεροι οικοδεσπότες θεωρούνται σκιερά φυτά, αυτή η συγκεκριμένη ποικιλία είναι ένας από τους καλύτερους οικοδεσπότες για ηλιόλουστες περιοχές.

Πού να αγοράσετε ένα αρωματικό μπουκέτο hosta

Στα περισσότερα φυτώρια και κέντρα κήπου μπορείτε να βρείτε μυρωδάτα φυτά οικοδεσπότη. Διατίθενται τόσο σε γλάστρα όσο και σε μορφή γυμνής ρίζας, γεγονός που καθιστά εύκολη τη μεταφορά και τη μεταφύτευση.

μυρωδάτο μπουκέτο hosta - έτοιμο να φυτευτεί

Πού να φυτέψετε μυρωδάτο μπουκέτο hosta

Το αρωματικό μπουκέτο hosta είναι πολύ ευέλικτο και εύκολο στην καλλιέργεια όσον αφορά τη θέση φύτευσης.

Απαιτήσεις φωτός

Το αρωματικό φυτό hosta μπουκέτο μπορεί να φυτευτεί σε περιοχές μερικής ηλιοφάνειας έως μερικής σκιάς στις ζώνες 3-9. Οι διαφοροποιημένες κίτρινες άκρες των φύλλων δείχνουν την καλύτερη αντίθεση όταν το φυτό δέχεται τουλάχιστον λίγες ώρες απευθείας ηλιακό φως. Ο πρωινός ήλιος είναι προτιμότερος από τον απογευματινό ήλιο, αλλά αυτή η ποικιλία μπορεί να ηλιάσει όλη την ημέρα στις περισσότερες περιοχές των ζωνών 3-7 (εφόσον το φυτό έχει αρκετό νερό).

Απαιτήσεις εδάφους

Τα αρωματικά φυτά hosta με μπουκέτο αναπτύσσονται καλύτερα σε ελαφρώς όξινο αμμώδες αργιλώδες έδαφος. Το υπερβολικά αμμώδες έδαφος μπορεί να είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, αλλά το υπερβολικά αργιλώδες έδαφος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα βραδύτερη ανάπτυξη. Οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί δουλεύοντας σε κάποια οργανική ύλη όπως το κομπόστ. Όσον αφορά το επίπεδο pH, ένα όξινο pH περίπου 6 είναι ιδανικό.

Πότε να φυτέψετε μυρωδάτο μπουκέτο hosta

Η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε ένα αρωματικό μπουκέτο hosta είναι η άνοιξη. Η φύτευση όταν το έδαφος είναι ζεστό και αφού τα φυτά έχουν ξεφυλλίσει είναι ιδανική, αλλά όχι πάντα δυνατή. Αυτά τα φυτά μπορούν να φυτευτούν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αρκεί το έδαφος να μην είναι παγωμένο. Τα φυτά μπορούν επίσης να φυτευτούν στα τέλη του φθινοπώρου, αλλά δεν θα ανθίσουν μέχρι το επόμενο έτος.

Πώς να φυτέψετε ένα αρωματικό μπουκέτο hosta

Η φύτευση hostas είναι σχετικά εύκολη, ακόμη και για αρχάριους κηπουρούς. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να φυτέψετε μια αρωματική ανθοδέσμη:

  • Επιλέξτε μια τοποθεσία που δέχεται μερική ηλιοφάνεια έως μερική σκιά και έχει καλά στραγγιζόμενο έδαφος.
  • Εάν φυτεύετε περισσότερες από μία αρωματικές ανθοδέσμες, τοποθετήστε τα φυτά σε απόσταση 18-24 ίντσες μεταξύ τους.
  • Προετοιμάστε την περιοχή φύτευσης χαλαρώνοντας το έδαφος και δουλεύοντας σε κάποια οργανική ύλη όπως το λίπασμα.
  • Σκάψτε μια τρύπα που είναι διπλάσια από τη ρίζα του φυτού.
  • Αφαιρέστε απαλά το φυτό από τη γλάστρα ή το δοχείο του και τοποθετήστε το στην τρύπα.
  • Γεμίστε την τρύπα με χώμα, προσέχοντας να μην θάψετε το στέλεχος του φυτού πιο βαθιά από ότι ήταν στη γλάστρα.
  • Ποτίστε καλά το φυτό και περιχύστε το γύρω από τη βάση για να διατηρήσετε την υγρασία.

Πώς να φροντίσετε ένα αρωματικό μπουκέτο hosta

Μόλις δημιουργηθούν αρωματικά φυτά ξενιστή, είναι σχετικά εύκολο στη φροντίδα τους. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να φροντίζετε αυτά τα φυτά:

Πότισμα

Οι οικοδεσπότες με αρωματικά μπουκέτα χρειάζονται περίπου 1 ίντσα νερό την εβδομάδα για να ευδοκιμήσουν πραγματικά. Αυτό είναι πολύ περισσότερο νερό από ότι πέφτει φυσικά στα περισσότερα κλίματα. Φροντίστε να τα ποτίζετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα όταν φυτεύονται πρόσφατα (ή περισσότερο εάν ο καιρός είναι ζεστός). Είναι ανθεκτικά στην ξηρασία μόλις εγκατασταθούν, αλλά θα επωφεληθούν από πρόσθετο νερό σε περιόδους παρατεταμένης ζέστης ή ξηρασίας.

Λίπανση

Ένα λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης μπορεί να εφαρμοστεί την άνοιξη για να βοηθήσει τα αρωματικά μπουκέτα οικοδεσπότες να αναπτυχθούν και να ανθίσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Ένα ισορροπημένο οργανικό λίπασμα είναι εύκολο να ραντιστεί στην επιφάνεια του εδάφους την άνοιξη για να βοηθήσει την ανάπτυξη.

Κλαδεύοντας οικοδεσπότες

Οι οικοδεσπότες απαιτούν ελάχιστο κλάδεμα. Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, μπορείτε να αφαιρέσετε τυχόν μαραμένα, κίτρινα ή καφέ φύλλα. Κόψτε ολόκληρο το φυτό hosta στο επίπεδο του εδάφους μετά τον πρώτο σκληρό παγετό το φθινόπωρο. Αφαιρέστε τα νεκρά φύλλα από τον κήπο για να εμποδίσετε τα παράσιτα να ξεχειμωνιάσουν στη βάση του ξενιστή.

Πολλαπλασιάζοντας μυρωδάτο μπουκέτο hosta

Τα αρωματικά φυτά hosta μπουκέτο μπορούν εύκολα να πολλαπλασιαστούν από διαιρέσεις. Η καλύτερη εποχή για τον πολλαπλασιασμό τους είναι την άνοιξη, αλλά μπορούν να πολλαπλασιαστούν και το φθινόπωρο. Για να πολλαπλασιάσετε αρωματικά φυτά ξενιστή, σκάψτε το φυτό και κόψτε τις ρίζες με ένα κοφτερό μαχαίρι. Φυτέψτε ξανά τα τμήματα αμέσως.

Συμβουλές φροντίδας φυτών για μυρωδάτο μπουκέτο hosta

Το επίστρωμα γύρω από τη βάση των ευωδιαστών φυτών ξενιστή βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας και αποτρέπει την ανάπτυξη ζιζανίων. Το βοτάνισμα είναι επίσης σημαντικό, καθώς το αρωματικό μπουκέτο hosta μπορεί να είναι ευαίσθητο στον ανταγωνισμό των ζιζανίων. Το τράβηγμα των ζιζανίων με το χέρι είναι η καλύτερη μέθοδος για να αποφευχθεί η καταστροφή των ριζών του ξενιστή. Φροντίστε να προσέχετε το επίπεδο υγρασίας του εδάφους και το νερό όσο χρειάζεται για να αποφύγετε την πίεση στα φυτά.

μυρωδάτο μπουκέτο φυτό hosta στο κέντρο του κήπου

Φυτά συντροφιάς για μυρωδάτο μπουκέτο hosta

Μερικά καλά συντροφικά φυτά για μυρωδάτο μπουκέτο ξενώνα περιλαμβάνουν: φτέρες, αστίλμπα, αιμορραγούσα καρδιά και ξενιστή. Αυτά τα φυτά μπορούν να φυτευτούν μαζί για να δημιουργήσουν μια όμορφη οθόνη κήπου.

Παράσιτα που επηρεάζουν την αρωματική ανθοδέσμη

Τα παράσιτα που συνήθως επηρεάζουν τα αρωματικά φυτά ξενιστή είναι οι αφίδες, οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια και τα ιαπωνικά σκαθάρια. Εάν εντοπιστούν αυτά τα παράσιτα, λάβετε μέτρα για να τα αφαιρέσετε το συντομότερο δυνατό.

Οι αφίδες μπορούν να αφαιρεθούν με το σφίξιμο με το χέρι ή χρησιμοποιώντας ένα εντομοκτόνο σπρέι σαπουνιού. Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια μπορούν να αφαιρεθούν μαζεύοντάς τα με το χέρι από τα φυτά ή χρησιμοποιώντας μια παγίδα μπύρας. Τα ιαπωνικά σκαθάρια μπορούν να καταπολεμηθούν με οργανικά εντομοκτόνα σπρέι ή παγίδες.

Ασθένειες που επηρεάζουν την αρωματική ανθοδέσμη

Οι ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν τα αρωματικά φυτά ξενιστή είναι η κηλίδα των φύλλων, η σήψη του μίσχου και ιοί όπως ο ιός ξενιστή Χ. Αυτές οι ασθένειες συχνά προκαλούνται ή επιδεινώνονται από υπερβολική ποσότητα νερού ή κακή κυκλοφορία αέρα.

Για να αποφύγετε τη δημιουργία κηλίδων στα φύλλα, βεβαιωθείτε ότι τα φυτά έχουν καλή κυκλοφορία αέρα και αποφύγετε το πότισμα από πάνω. Εάν η σήψη του μίσχου είναι πρόβλημα, φροντίστε να φυτέψετε αρωματικό μπουκέτο οικοδεσπότη σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Προσπαθήστε να μην φέρετε ανθυγιεινά φυτά στην αυλή σας. Εάν οι ιοί είναι πρόβλημα, δεν υπάρχει θεραπεία, επομένως είναι σημαντικό να αποτρέψετε την εξάπλωσή τους ελέγχοντας τα φυτά για την υγεία τους πριν τα φέρετε στο σπίτι.

Leave a Comment