Βασικά στοιχεία για τη φροντίδα των φυτών Raven ZZ και συμβουλές για φυτά εσωτερικού χώρου

Στην κορυφή της λίστας με τα φυτά εσωτερικού χώρου που είναι φιλικά για αρχάριους είναι Zamioculcas zamiifolia, κοινώς γνωστό ως ZZ Plant. Εάν έχετε ήδη μερικά από αυτά και ψάχνετε για κάτι λίγο διαφορετικό, δοκιμάστε τη σκοτεινή και δραματική ποικιλία Raven.

Τα φυτά Raven ZZ καλλιεργούνται εξίσου εύκολα με το αρχικό είδος. Είναι ανεκτικά σε πολλές συνθήκες φωτισμού, δεν τους πειράζει ο ξηρός αέρας σε εσωτερικούς χώρους και δεν χρειάζεται να ποτίζονται πολύ συχνά. Επίσης, δεν είναι βαριές τροφοδότες, απαιτούν ελάχιστη έως καθόλου λίπανση ανάλογα με την απόδοση του φυτού. Μεταφέρετε ξανά κάθε λίγα χρόνια και σκουπίστε τα φύλλα περιστασιακά για να κρατήσετε τα μαύρα φύλλα να φαίνονται καλύτερα.

Τα βασικά του φυτού Raven ZZ

Το Raven είναι μια ποικιλία του πάντα δημοφιλούς φυτού εσωτερικού χώρου, ZZ Plant. Επιστημονικά γνωστό ως Zamioculcas zamiifolia, αυτά τα φυτά είναι εγγενή στις παράκτιες περιοχές της Ανατολικής Αφρικής. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που μπορεί να τα βρείτε με την ετικέτα Zanzibar Gems.

Τα φυτά ZZ ήταν αρχικά μέρος του γένους Caladium, μιας ομάδας πολύχρωμων και φυλλωδών φυτών. Αλλά αργότερα μεταφέρθηκε στο γένος Zamioculcas, παραμένοντας στην ίδια φυτική οικογένεια Araceae. Αυτό σημαίνει ότι σχετίζεται στενά με τα περισσότερα τροπικά φυτά εσωτερικού χώρου, όπως τα κρίνα της ειρήνης και τα ανθούρια. Το όνομα του γένους δόθηκε από τον Αυστριακό βοτανολόγο Heinrich Wilhelm Schott λόγω της ομοιότητας του φυτού στην εμφάνιση με τα κυκάδια του γένους Zamia.

Zamioculcas zamiifolia έχει ελαφρώς διαφορετικό μοτίβο ανάπτυξης από άλλα φυτά εσωτερικού χώρου. Αναπτύσσονται από ριζώματα που βρίσκονται κάτω από το έδαφος, αποθηκεύοντας νερό και θρεπτικά συστατικά για μελλοντική χρήση. Μυτερά φύλλα εμφανίζονται σε μακριά κοτσάνια που δίνουν στο φυτό μια εμφάνιση σαν βεντάλια.

Ενώ αυτά τα φύλλα είναι συνήθως πράσινα στα τυπικά φυτά ZZ, το Raven είναι ελαφρώς διαφορετικό. Αυτή η ποικιλία έχει βαθύ πράσινα, σχεδόν μαύρα φύλλα που την κάνουν να φαίνεται πολύ πιο εντυπωσιακή από τα κανονικά είδη. Τα νέα φύλλα ξεκινούν έντονα πράσινα και σιγά-σιγά γίνονται τρομακτικά μαύρα, παρέχοντας συνεχές ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το ZZ Plants είναι ένα από τα πιο χαμηλής συντήρησης φυτά εσωτερικού χώρου που μπορείτε να αγοράσετε, καθιστώντας τα απίστευτα δημοφιλή για αρχάριους. Ευτυχώς, το Raven ZZ Plant δεν διαφέρει.

Απαίτηση ηλιακού φωτός για το φυτό Raven ZZ

Τα φυτά Raven ZZ δεν ασχολούνται καθόλου με τις συνθήκες φωτισμού τους. Μπορούν να ανεχθούν σχεδόν οποιοδήποτε επίπεδο φωτός, αρκεί να εισαχθούν σε αυτό σταδιακά. Είτε έχετε μια γωνιά με χαμηλό φωτισμό είτε ένα φωτεινό και ηλιόλουστο σημείο, σπάνια θα δείξουν σημάδια αγώνα.

Η καλύτερη θέση για το Raven ZZ Plant σας είναι σε έντονο έμμεσο φως. Αυτό θα προσφέρει την ισχυρότερη ανάπτυξη χωρίς να καίγονται τα φύλλα. Θα βοηθήσει επίσης στη διατήρηση του μαύρου χρώματος των φύλλων – κάτι που θέλει κάθε καλλιεργητής Raven. Αναζητήστε σημεία μπροστά από παράθυρα με ανατολικό προσανατολισμό ή ακόμα και παράθυρα με νότιο προσανατολισμό που προστατεύονται από μια διάφανη κουρτίνα.

Εάν δεν έχετε το τέλειο μέρος για το Raven σας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σκεφτείτε να το μεγαλώσετε. Στην πραγματικότητα, αν έχετε μόνο χώρους με χαμηλό φωτισμό στο σπίτι σας, αυτό είναι το πρώτο φυτό που πρέπει να αναζητήσετε. Τα φυτά ZZ είναι απίστευτα ανεκτικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, πιο ανεκτικά από τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου. Θα αναπτυχθούν αργά σε αυτές τις περιοχές και μπορεί να τεντωθούν ελαφρώς προς την πλησιέστερη πηγή φωτός, αλλά δεν θα δυσκολεύονται πολύ.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα τροπικά φυτά εσωτερικού χώρου, είναι καλύτερο να αποφεύγετε περιοχές με σκληρό άμεσο ήλιο. Αυτό μπορεί να κάψει γρήγορα τα φύλλα, ειδικά εάν δεν έχουν εκτεθεί στον άμεσο ήλιο πριν. Ο ήπιος πρωινός ήλιος είναι καλός και μπορεί ακόμη και να ωφελήσει την ανάπτυξη, αλλά κρατήστε τα μακριά από το μεσημεριανό και απογευματινό άμεσο φως.

Πότισμα φυτών Raven ZZ σε γλάστρες

Χάρη στις εγγενείς περιοχές τους και στα ριζώματα που αποθηκεύουν νερό, τα φυτά Raven ZZ θεωρούνται αρκετά ανθεκτικά στην ξηρασία. Δεν είναι χρήστες βαρέος νερού και συνηθίζουν να μένουν αρκετές εβδομάδες χωρίς νερό στα ενδιαιτήματά τους. Αν και τα δοχεία στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα, εξακολουθούν να μην απαιτούν νερό.

Το φυτό ZZ σας πιθανότατα θα χρειάζεται νερό μόνο μία φορά κάθε δύο εβδομάδες και ακόμη λιγότερο το χειμώνα. Ωστόσο, είναι καλύτερα να αποφύγετε τη χρήση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, καθώς αυτά δεν λαμβάνουν υπόψη τις αλλαγές στις περιβαλλοντικές συνθήκες χάρη σε πράγματα όπως η θερμοκρασία, το φως και η υγρασία.

Αντίθετα, δοκιμάστε την υγρασία του εδάφους με το δάχτυλό σας. Το χώμα μπορεί να αφεθεί να στεγνώσει σχεδόν τελείως προτού σκεφτείτε το πότισμα ξανά. Μπορείτε επίσης να σηκώσετε τη γλάστρα για να μετρήσετε το βάρος της και κατ’ επέκταση πόση υγρασία έχει απομείνει στο χώμα.

Τα ριζώματα του Raven ZZ Plants είναι απίστευτα ευαίσθητα στο υπερβολικό πότισμα. Εάν ποτίζετε όταν το έδαφος είναι ακόμα υγρό, τα ριζώματα θα αρχίσουν να σαπίζουν. Δυστυχώς, είναι δύσκολο να σώσετε τα φυτά όταν συμβαίνει αυτό, επομένως είναι ένα ζωτικό λάθος να το αποφύγετε.

Προτιμήσεις υγρασίας του φυτού Raven ZZ

Προστέθηκε στη μακρά λίστα με τα πράγματα για τα οποία δεν ασχολούνται με τα φυτά της Raven ZZ είναι η υγρασία.

Τα τροπικά φυτά εσωτερικού χώρου απαιτούν συνήθως επίπεδα υγρασίας που ταιριάζουν στενά με τους γηγενείς βιότοπούς τους, τα οποία μπορεί να φτάσουν έως και 90% ή περισσότερο κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών. Τα φυτά ZZ, από την άλλη πλευρά, διαχειρίζονται αρκετά καλά τον ξηρό αέρα και γενικά αναπτύσσονται καλά σε οποιαδήποτε επίπεδα υγρασίας χάρη στους γηγενείς βιότοπούς τους.

Επιδιώξτε περίπου το 40%, αλλά μην αγχώνεστε αν η υγρασία σας δεν είναι τόσο υψηλή. Αποφύγετε την ομίχλη για να αυξήσετε την υγρασία, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σήψη και ασθένειες στα φύλλα και τους μίσχους.

Απαιτήσεις θερμοκρασίας για την εγκατάσταση Raven ZZ

Οι περισσότερες εσωτερικές θερμοκρασίες καλύπτουν καλά τις ανάγκες των φυτών Raven ZZ. Γι’ αυτό είναι οι κύριοι υποψήφιοι για ανάπτυξη σε εσωτερικούς χώρους. Ενώ προτιμούν τις θερμοκρασίες στην πιο ζεστή πλευρά, θα είναι ευχαριστημένοι όταν οι εσωτερικές θερμοκρασίες είναι περίπου 60F ή υψηλότερες κατά τη διάρκεια του έτους.

Αυτά τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν είναι ανθεκτικά και δεν εκτιμούν τον κρύο καιρό. Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τους 50 F, το φυτό πιθανότατα θα σταματήσει να αναπτύσσεται. Κάτω από 40 F, οι μίσχοι και τα φύλλα ενδέχεται να υποστούν εσωτερική βλάβη. Κρατήστε τις γλάστρες σας μακριά από παράθυρα σε εξαιρετικά κρύο καιρό και αποφύγετε τα κρύα ρεύματα από ανοιχτά παράθυρα ή κλιματιστικά.

Μεταφύτευση φυτό ZZ κοράκι

Τα φυτά Raven ZZ θεωρούνται αργοί καλλιεργητές. Ακόμη και όταν οι συνθήκες τους είναι τέλειες, χρειάζονται αρκετό χρόνο για να γεμίσουν τις γλάστρες τους. Μόλις το αγοράσετε, μπορείτε γενικά να διατηρήσετε το φυτό σας στην ίδια γλάστρα για αρκετούς μήνες ή και χρόνια πριν από τη μεταφύτευση, ανάλογα με το μέγεθος κατά την αγορά.

Αυτά τα φυτά είναι στην ευχάριστη θέση να παραμείνουν γεμάτα στις γλάστρες τους, μόνο που χρειάζονται μεταφύτευση την τελευταία στιγμή. Περιμένετε μέχρι να δείτε ρίζες να αναδύονται από τις οπές αποστράγγισης ή όταν τα ριζώματα αρχίσουν να τεντώνουν τις εύπλαστες γλάστρες, προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία.

Για να επαναφυτεύσετε, ακολουθήστε αυτά τα εύκολα βήματα που ισχύουν για τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου:

  • Ετοιμάστε ένα ελαφρύ μίγμα εδάφους κατάλληλο για φυτά εσωτερικού χώρου. Αναζητήστε ένα μείγμα που στραγγίζει καλά ειδικά για φυτά εσωτερικού χώρου στο διαδίκτυο ή στο τοπικό φυτώριο σας. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ένα, προσθέστε ίσα μέρη περλίτη και κοκοφοίνικα καρύδας ή τύρφη σε χώμα υψηλής ποιότητας για να δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες για αυτά τα φυτά.
  • Επιλέξτε μια κατσαρόλα γύρω από ένα ή δύο μεγέθη το πολύ. Αποφύγετε τις υπερβολικά μεγάλες γλάστρες, καθώς αυτές μπορούν να κρατήσουν περισσότερη υγρασία από αυτή που μπορεί να απορροφήσει το φυτό, οδηγώντας σε σήψη.
  • Πιέστε τα μεγέθη της αρχικής γλάστρας ή περάστε ένα μαχαίρι κατά μήκος των άκρων για να απελευθερώσετε το φυτό. Τραβήξτε το απαλά στη βάση. Ποτέ μην τραβάτε από τα μακριά στελέχη γιατί μπορεί να σπάσει η μαλακή ανάπτυξη.
  • Χαλαρώστε τις ρίζες για να φανούν τα ριζώματα. Εάν το φυτό είναι κατάφυτο, αυτή είναι η τέλεια στιγμή για διαίρεση. Κόψτε κάθε κατεστραμμένο φυτό για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη νέων υγιών ριζών.
  • Τοποθετήστε το φυτό στη νέα γλάστρα, γεμίζοντας τα κενά με περισσότερο μείγμα χώματος. Πιέστε απαλά γύρω από τη βάση για να στερεώσετε το φυτό στη θέση του. Μετά τη μεταφύτευση, μπορείτε να επιστρέψετε στη συνήθη ρουτίνα φροντίδας σας.

Λιπαντικό φυτό κοράκι ZZ

Τα φυτά Raven ZZ γενικά αναπτύσσονται καλά χωρίς πρόσθετα λιπάσματα. Δεν είναι βαριές ταΐστρες και συνήθως δεν παλεύουν χωρίς τροφοδοσία, εφόσον το χώμα είναι υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ότι η ανάπτυξη του φυτού σας επιβραδύνεται ή αν δεν έχετε αντικαταστήσει το χώμα για λίγο, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα ισορροπημένο λίπασμα φυτών εσωτερικού χώρου την άνοιξη και το καλοκαίρι σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας.

Τα φυτά ZZ είναι πιο επιρρεπή σε προβλήματα υπερλίπανσης παρά υπολίπανσης. Ποτέ μην προσθέτετε περισσότερο λίπασμα από αυτό που συνιστάται στη συσκευασία και ξεπλύνετε καλά το χώμα εάν παρατηρήσετε μαρασμό ή κιτρίνισμα αμέσως μετά το τάισμα.

Κλαδευτικό κοράκι ZZ φυτό

Αυτά τα φυτά έχουν εξαιρετικά χαμηλή συντήρηση και αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση του κλαδέματος από τη λίστα εργασιών σας. Τα φυτά Raven ZZ δεν θα απαιτήσουν καθόλου κλάδεμα εκτός και αν θέλετε να κόψετε την άρρωστη ή κατεστραμμένη ανάπτυξη όπως φαίνεται. Μπορείτε γενικά να κρατήσετε το ψαλίδι σας στο ντουλάπι για αυτό.

Πολλαπλασιαστικό φυτό ZZ κοράκι

Τα φυτά Raven ZZ προστατεύονται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αυτό σημαίνει ότι ο πολλαπλασιασμός αυτών των φυτών απαγορεύεται από το νόμο, ειδικά με σκοπό τη μεταπώληση. Τα μη κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φυτά ZZ είναι εύκολο να πολλαπλασιαστούν.

Μοσχεύματα στελέχους

Αφαιρέστε ένα υγιές μίσχο φυτού ZZ όσο το δυνατόν πιο κοντά στη γραμμή του εδάφους για να διατηρήσετε το μητρικό φυτό τακτοποιημένο. Αφαιρέστε τα φύλλα από το κάτω μισό του μοσχεύματος και ριζώστε σε ένα μείγμα από κοκοφοίνικα και περλίτη. Μετακινήστε τη γλάστρα σε μια περιοχή με έντονο έμμεσο φως και διατηρήστε το χώμα υγρό μέχρι να ριζώσει το κόψιμο. Μεταφυτέψτε σε μεγαλύτερη γλάστρα με το σωστό μείγμα γλάστρας για να συνεχίσετε την ανάπτυξη.

Μοσχεύματα φύλλων

Αφαιρέστε ένα μεμονωμένο φύλλο από το φυτό, παίρνοντας μαζί του ένα μικρό μέρος του στελέχους. Φυτέψτε τα φύλλα στο ίδιο πολλαπλασιαστικό μείγμα που αναφέρθηκε παραπάνω, διατηρώντας μόνο τη βάση θαμμένη. Κομψτε συχνά το χώμα για να το διατηρήσετε υγρό, περιμένοντας να εμφανιστούν σημάδια νέας ανάπτυξης στη βάση.

Διαίρεση

Για να χωρίσετε το φυτό ZZ στα δύο, ξεκινήστε αφαιρώντας το φυτό από την τρέχουσα γλάστρα του. Εξετάστε τις ρίζες και εντοπίστε τις περιοχές όπου το φυτό μπορεί να χωριστεί. Κόψτε στο ρίζωμα για να διαχωρίσετε κάθε τμήμα χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό και απολυμασμένο μαχαίρι. Μεταφέρετε κάθε τμήμα σε νέο έδαφος για να συνεχίσετε να αναπτύσσετε όπως πριν.

Παράσιτα και ασθένειες που επηρεάζουν το φυτό κοράκι ZZ

Τα φυτά ZZ γενικά δεν αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα παρασίτων και ασθενειών. Ωστόσο, παραμένουν ευαίσθητα σε μερικά κοινά παράσιτα εσωτερικού χώρου, ειδικά αν υπάρχουν ήδη σε ένα από τα άλλα φυτά εσωτερικού χώρου:

  • Κλίμακα
  • Αλευρώδεις κοριοί
  • Ακάρεα αράχνης
  • Αφίδες

Αφαιρέστε αυτά τα παράσιτα με φυσικό εντομοκτόνο σαπούνι και συνεχίστε την εφαρμογή μέχρι να αφαιρεθούν όλα τα παράσιτα.

Leave a Comment