Βασικά στοιχεία για τη φροντίδα των φυτών αλόης και συμβουλές για φυτά εσωτερικού χώρου – Home For The Harvest

Γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα υπέροχα οφέλη της για την υγεία, η Aloe vera είναι ένα χρήσιμο και ευέλικτο φυτό εσωτερικού χώρου ιδανικό για αρχάριους στον κόσμο των χυμωδών.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα τροπικά φυτά εσωτερικού χώρου, η Αλόη βέρα αγαπά τον πλήρη ήλιο και αναπτύσσεται καλύτερα μπροστά σε φωτεινά παράθυρα που βλέπουν στο νότο. Δώστε τους τουλάχιστον 4 ώρες άμεσου ήλιου την ημέρα για ισχυρή ανάπτυξη και για να αποτρέψετε το τέντωμα. Τα ζουμερά φύλλα τους κρατούν άφθονο νερό, επιτρέποντάς τους να μείνουν για αρκετές εβδομάδες χωρίς νερό. Ποτίστε ξανά μόνο όταν το χώμα έχει στεγνώσει τελείως για να αποφύγετε τη σήψη των ριζών. Δεν χρειάζονται λίπανση ή μεταφύτευση πολύ συχνά (αν χρειάζεται) και είναι εύκολο να πολλαπλασιαστούν από μετατοπίσεις.

Βασικές αρχές φροντίδας φυτών αλόης

Η αλόη βέρα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παχύφυτα στον κόσμο, ιδιαίτερα στη βιομηχανία ομορφιάς και φαρμάκων. Έχουν πολλά βοτανικά συνώνυμα, μεταξύ των οποίων Aloe barbadensis, Aloe indica, και Aloe perfoliata. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές θα τα δείτε να επισημαίνονται και να αναφέρονται απλώς με το κοινό τους όνομα, Αλόη.

Παχύφυτα από το γένος Aloe, αυτά τα φυτά είναι εγγενή στη Νοτιοανατολική Αραβική Χερσόνησο. Έχουν πολιτογραφηθεί σε θερμές γειτονικές περιοχές στη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ευρώπη.

Χάρη στην αγάπη τους για τη ζέστη και την έλλειψη ανοχής στον κρύο καιρό σε αυτόν τον εγγενή βιότοπο, η καλλιέργεια της αλόης βέρα ως φυτό εσωτερικού χώρου είναι κοινή σε όλο τον κόσμο. Μπορούν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά είναι μόνο πολυετή φυτά στα πιο ζεστά κλίματα από τη ζώνη USDA 10 και άνω, καθώς δεν αντέχουν τις κρύες θερμοκρασίες του χειμώνα.

Ως παχύφυτα, το φυτό Aloe vera δεν μοιάζει με άλλα κοινά φυτά εσωτερικού χώρου. Έχει διαφορετικές ανάγκες από τα τοπικά αγαπημένα όπως το Philodendrons ή το Pothos, αλλά με λίγη γνώση, δεν είναι δύσκολο φυτό στη φροντίδα.

φυτά αλόης προς πώληση στο κέντρο του κήπου

Απαιτήσεις ηλιακού φωτός για την Αλόη

Η αλόη βέρα, όπως όλα τα φυτά και τα παχύφυτα της αλόης, είναι λάτρεις της ηλιοφάνειας. Αναπτύσσονται καλύτερα όταν τους δίνεται μια ολόκληρη μέρα με άμεσο ηλιακό φως (ή τουλάχιστον έξι ώρες). Θα εξακολουθούν να αναπτύσσονται σε λιγότερο από τον ήλιο, αλλά δεν θα έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση.

Τα φυτά της αλόης δεν είναι καθόλου ανεκτικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Σε σκοτεινές γωνίες και δωμάτια χωρίς παράθυρα, τα φύλλα θα αρχίσουν να τεντώνονται προς την πλησιέστερη πηγή φωτός, με αποτέλεσμα να μην ισορροπούν. Η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί ή θα σταματήσει εντελώς και το φυτό τελικά θα πεθάνει.

Καθώς η ποιότητα του ηλιακού φωτός στους εσωτερικούς χώρους διαφέρει από τον άμεσο ήλιο σε εξωτερικούς χώρους, αυτά τα φυτά πρέπει να τοποθετούνται σε ένα φωτεινό περβάζι όπου μπορούν να λαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο άμεσο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στοχεύστε σε θέσεις μπροστά από παράθυρα με νότιο προσανατολισμό ή παράθυρα με δυτικό προσανατολισμό που έχουν έντονο φως όλο το απόγευμα.

Πότισμα φυτών Aloe vera σε γλάστρες

Αυτά τα φυτά είναι γνωστά για τα παχιά και ζουμερά φύλλα τους – ένας από τους λόγους που είναι τόσο αγαπητά σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα φύλλα διατηρούν άφθονη υγρασία για να διατηρήσουν το φυτό, επιτρέποντάς του να επιβιώσει απίστευτα καλά από την ξηρασία και τις περιόδους ξηρασίας των γηγενών ενδιαιτημάτων τους.

Μεγαλώνοντας σε εσωτερικούς χώρους, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αφήσετε το χώμα να στεγνώσει τελείως πριν το ποτίσετε ξανά. Το φυτό Aloe vera είναι πολύ ευαίσθητο στη σήψη των ριζών και δεν πρέπει να ποτίζεται όταν το ανώτερο στρώμα του εδάφους είναι ακόμα υγρό. Είναι πολύ πιο ασφαλές να βυθίζετε αυτά τα φυτά από το να τα υπερποτίζετε.

Γενικά, θα χρειαστεί να ποτίζετε το φυτό σας Aloe vera μόνο μία φορά κάθε δύο εβδομάδες περίπου, περιμένοντας ακόμη περισσότερο όταν ο καιρός είναι δροσερός. Καθώς τα περιβάλλοντα διαφέρουν, είναι καλύτερο να σηκώνετε τη γλάστρα κάθε δύο μέρες για να προσδιορίζετε το επίπεδο υγρασίας στο έδαφος και να ποτίζετε μόνο όταν η γλάστρα είναι ελαφριά, υποδεικνύοντας ότι όλη η υγρασία έχει εξατμιστεί.

Προτιμήσεις υγρασίας φυτών αλόης

Σε αντίθεση με άλλα δημοφιλή τροπικά φυτά εσωτερικού χώρου, η αλόη βέρα δεν ασχολείται με τις συνθήκες υγρασίας. Θα είναι χαρούμενοι σχεδόν οπουδήποτε, ακόμα και όταν ο αέρας είναι αρκετά στεγνός. Αυτό τα καθιστά ιδανικά για πιο ξηρές περιοχές του σπιτιού σας με υγρασία κάτω από 40% όπου άλλα φυτά εσωτερικού χώρου θα δυσκολευτούν.

Απαιτήσεις θερμοκρασίας για την Αλόη βέρα

Οι τακτικές εσωτερικές θερμοκρασίες είναι κατάλληλες για τα φυτά Aloe vera, εξηγώντας γιατί γενικά καλλιεργούνται ως φυτά εσωτερικού χώρου σε όλο τον κόσμο.

Επιδιώξτε να διατηρήσετε τις θερμοκρασίες ζεστές όλο το χρόνο, μεταξύ 65F και 85F, για την ισχυρότερη ανάπτυξη. Μπορούν να χειριστούν θερμοκρασίες έως και 50 F, αλλά γενικά θα σταματήσουν να αναπτύσσονται όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν πολύ χαμηλά.

Μην αφήνετε ποτέ αυτά τα φυτά έξω κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου ή του χειμώνα εάν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 40 F τη νύχτα. Μπορούν να αντιμετωπίσουν σοβαρή κυτταρική βλάβη που οδηγεί σε νεκρά φύλλα και ένα φυτό που υποφέρει. Εάν είναι κοντά σε παράθυρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, βεβαιωθείτε ότι τα φύλλα δεν αγγίζουν το τζάμι όπου μαζεύεται το κρύο.

πώς να επαναφέρετε σε γλάστρα ένα φυτό αλόης

Μεταφύτευση φυτών αλόης

Το φυτό σας Aloe vera δεν θα χρειαστεί επαναφύτευση πολύ συχνά, αν και καθόλου. Γενικά προτιμούν να δεσμεύονται από τις ρίζες παρά να τους δίνεται πολύς χώρος, καθώς το υπερβολικό χώμα συγκρατεί την υγρασία και μπορεί να σαπίσει τις ρίζες.

Αν θέλετε να μεταφέρετε το φυτό σας Aloe vera σε διαφορετική διακοσμητική γλάστρα ή πρέπει να δώσετε σε ένα νεαρό φυτό περισσότερο χώρο για να ωριμάσει, η διαδικασία είναι απλή.

Ξεκινήστε αφαιρώντας το φυτό από την υπάρχουσα γλάστρα. Πειράξτε τις ρίζες απαλά για να τις απελευθερώσετε, ειδικά αν κάνουν κύκλους η μία γύρω από την άλλη. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτήν την ευκαιρία για να αφαιρέσετε τυχόν κουτάβια δίπλα στο φυτό, έτοιμα για πολλαπλασιασμό.

Γεμίστε μια γλάστρα με ένα μείγμα χώματος από παχύφυτο και κάκτους που στραγγίζει καλά. Μπορείτε να αγοράσετε αυτά τα μείγματα online ή στο τοπικό σας φυτώριο. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μείγμα εδάφους τροποποιώντας ένα μέρος χώματος υψηλής ποιότητας σε γλάστρα με ένα μέρος χοντρής άμμου. Αυτό ταιριάζει με την αμμώδη, καλά στραγγιζόμενη υφή που έχουν συνηθίσει στους γηγενείς βιότοποι τους.

Κάντε μια τρύπα στο κέντρο της γλάστρας και μεταφυτέψτε την Αλόη, φροντίζοντας να μην θάψετε κανένα από τα φύλλα για να αποφύγετε τη σήψη. Περιμένετε μερικές μέρες για να κατακαθίσει το φυτό πριν το πότισμα, περιορίζοντας το σοκ και μειώνοντας τις πιθανότητες σήψης των ριζών.

Λίπανση Aloe vera

Η χαμηλής συντήρησης φύση αυτών των φυτών επεκτείνεται και στις ανάγκες λίπανσης τους. Η αλόη βέρα δεν χρειάζεται πραγματικά λίπανση, προτιμώντας τα εδάφη με χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των γηγενών ενδιαιτημάτων τους. Είναι ευτυχείς να αναπτυχθούν χωρίς πρόσθετα θρεπτικά συστατικά, αρκεί το έδαφος να αλλάζει κάθε δύο χρόνια κατά τη μεταφύτευση.

Εάν θέλετε να δώσετε ώθηση στην Αλόη σας, μπορείτε να κάνετε λίπασμα μία φορά το χρόνο την άνοιξη. Αναζητήστε ένα λίπασμα σχεδιασμένο για παχύφυτα –συνήθως υψηλότερο σε φώσφορο– και εφαρμόστε μόνο στη μισή δύναμη για να αποφύγετε το κάψιμο των ριζών και των φύλλων.

Συγκομιδή gel Aloe vera

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της καλλιέργειας της Aloe vera σε εσωτερικούς χώρους είναι η άμεση παροχή τζελ Aloe vera. Αυτό το τζελ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τοπική θεραπεία για πληγές ή να αναμιχθεί σε κρέμες για μια πολύ ενυδατική λοσιόν.

Για να μαζέψετε το τζελ Aloe vera από το εσωτερικό των φύλλων της Αλόης, ξεκινήστε βρίσκοντας ένα παλαιότερο φύλλο που είναι παχύ και ζουμερό. Αφαιρέστε το από τη βάση του φυτού, κόβοντας όσο πιο κοντά στο κέντρο γίνεται.

Τοποθετήστε το φύλλο σε μια σανίδα κοπής και αφαιρέστε τις μυτερές άκρες για να διευκολύνετε την εξαγωγή. Στη συνέχεια, κόψτε το πάνω και το κάτω στρώμα του εξωτερικού δέρματος για να αποκαλύψετε το διαυγές τζελ Αλόης από κάτω. Το τζελ πρέπει να είναι εντελώς διαφανές μόλις ξεπλυθεί κάτω από τη βρύση.

Πολλαπλασιασμός Αλόης Βέρα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πολλαπλασιάσετε τα φυτά της Αλόης βέρα, αλλά ορισμένοι έχουν πιο γρήγορα αποτελέσματα από άλλους. Ο πολλαπλασιασμός από νεογνά αλόης βέρα ή όφσετ είναι πιο συνηθισμένος, δίνοντάς σας ένα ολοκαίνουργιο φυτό σχεδόν αμέσως. Αυτά τα φυτά μπορούν επίσης να πολλαπλασιαστούν από μοσχεύματα φύλλων ή σπόρους, αλλά αυτές οι μέθοδοι γενικά δεν είναι τόσο επιτυχημένες.

Όταν η Αλόη σας έχει μεγαλώσει αρκετά, θα πρέπει να αρχίσει να παράγει κουτάβια στη βάση που μοιάζουν με μικροσκοπικές εκδοχές του μητρικού φυτού. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αφαιρέσετε αυτές τις μετατοπίσεις και να τις επανατοποθετήσετε, επιτρέποντας στο φυτό να κάνει όλη τη σκληρή δουλειά για εσάς. Περιμένετε έως ότου το κουτάβι έχει μερικά φύλλα προτού το αφαιρέσετε για να βεβαιωθείτε ότι μπορεί να αναπτυχθεί με επιτυχία μόνο του.

Αυτή η διαδικασία γίνεται καλύτερα κατά τη μεταφύτευση, καθώς θα πρέπει να ξεκινήσετε αφαιρώντας το φυτό από την υπάρχουσα γλάστρα του και πειράζοντας το χώμα μακριά από τις ρίζες. Προσδιορίστε τις περιοχές όπου τα κουτάβια συνδέονται με το μητρικό φυτό και κόψτε τα, διατηρώντας όσο το δυνατόν περισσότερες ρίζες με το offset για γρήγορη εγκατάσταση.

Αφήστε το offset σε ένα κομμάτι εφημερίδας σε στεγνό σημείο για μια ή δύο μέρες για να επιτρέψετε στο κομμάτι να σφραγιστεί. Αυτό αποτρέπει οποιαδήποτε πιθανή σήψη μετά τη φύτευση. Στη συνέχεια, όπως και με τη μεταφύτευση, γεμίστε μια γλάστρα με ένα χυμώδες μείγμα γλάστρας και φυτέψτε το νέο κουτάβι στο κέντρο. Ποτίστε μετά τη φύτευση για να βοηθήσετε τις ρίζες να εγκατασταθούν στο νέο τους σπίτι και να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη νέων ριζών.

Παράσιτα που επηρεάζουν τα φυτά της Αλόης

Η αλόη βέρα δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε προβλήματα παρασίτων, ειδικά όταν καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, μπορεί να συναντήσετε μερικά κοινά παράσιτα φυτών εσωτερικού χώρου, ειδικά αν έχουν εξαπλωθεί από τα άλλα φυτά εσωτερικού χώρου στην Αλόη βέρα σας.

Προσέξτε για λέπια, αφίδες και το επίφοβο άκαρι της αράχνης. Αυτά τα παράσιτα που ρουφούν το χυμό θα αφήσουν κηλίδες σε όλα τα φύλλα των φυτών σας και θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη με την πάροδο του χρόνου, εάν δεν ελεγχθούν. Ξεκινήστε πλένοντας τυχόν παράσιτα που εντοπίσετε από το φυτό και εφαρμόστε ένα εντομοκτόνο σαπούνι όπως χρειάζεται μέχρι να εξαφανιστούν όλα τα σημάδια προβλημάτων παρασίτων.

περιποίηση φυτών αλόης

Ασθένειες που επηρεάζουν τα φυτά της Αλόης

Οι ασθένειες δεν είναι συχνές στα φυτά της Αλόης. Όμως, δεν είναι εντελώς άνοσα, γι’ αυτό προσέξτε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα.

Το πρώτο που πρέπει να προσέξετε είναι η σήψη των ριζών, που προκαλείται από την παρουσία μύκητα στο έδαφος σε υπερβολικά υγρές συνθήκες. Αυτό θα σαπίσει τις ρίζες και τους μίσχους, βλάπτοντας σοβαρά το φυτό και περιορίζοντας την ικανότητά του να αντλεί νερό και θρεπτικά συστατικά. Σε περιπτώσεις σήψης των ριζών, επανατοποθετήστε αμέσως και κλαδέψτε τις προσβεβλημένες ρίζες και τα φύλλα για να αποτρέψετε περαιτέρω εξάπλωση.

Μπορεί επίσης να συναντήσετε σκουριά ή διάφορα είδη κηλίδων στα φύλλα. Ωστόσο, αυτά τα προβλήματα δεν εντοπίζονται συνήθως σε εσωτερικούς χώρους, εκτός εάν τα φέρουν από νηπιαγωγείο. Επιθεωρήστε τα φυτά σας σχολαστικά πριν τα φέρετε στο σπίτι για να βεβαιωθείτε ότι είναι υγιή.

Leave a Comment