Είναι τα Pluots ΓΤΟ; Και άλλες ερωτήσεις σχετικά με το Hybrid Stone Fruit

Πώς θα ήταν το τέλειο φρούτο; Μάλλον θα ήταν γλυκό και ζουμερό. Μπορεί να έχει λαμπερό, βρώσιμο δέρμα, ώστε να μην ανησυχείτε για ακατάστατες φλούδες και φλούδες. Ενώ είστε σε αυτό, θα θέλατε να το κάνετε εύκολο στην ανάπτυξη και αρκετά ανθεκτικό για να το πάρετε μαζί σας χωρίς να το λιώσετε σαν καφέ μπανάνα στο κάτω μέρος της τσάντας μεσημεριανού γεύματος. Έχετε ακόμα μια εικόνα στο κεφάλι σας; Φαίνεται κάπως έτσι:

Αυτό είναι ένα pluot, ένας όμορφα κατασκευασμένος υβριδικός σταυρός μεταξύ ενός δαμάσκηνου και ενός βερίκοκου. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα pluots είναι το τέλειο φρούτο, αλλά είναι επίσης ένα έργο σε εξέλιξη. Αν και η πρώτη επιτυχώς ελεγχόμενη διασταύρωση μεταξύ ενός δαμάσκηνου και ενός βερίκοκου συνέβη πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα λουλούδια. Και όσοι έχουν την τύχη να έχουν δοκιμάσει αυτά τα ζουμερά φρούτα συχνά γεμίζουν με ερωτήσεις σχετικά με το μυστηριώδες υβρίδιο.

Ευτυχώς, η Boston Organics είναι εδώ για να σας οδηγήσει «κάτω από τη φλούδα», δίνοντάς σας μια καλύτερη κατανόηση των μυστηρίων πίσω από το οργανικό πλεονέκτημα.


Τι είναι ακριβώς ένα Pluot;

Με απλά λόγια, τα pluots είναι ένας συνδυασμός δαμάσκηνου και βερίκοκου. Τα Pluots περιέχουν μεταξύ 60-75% των γονιδίων ενός δαμάσκηνου και ως εκ τούτου παρουσιάζουν ελαφρώς περισσότερα χαρακτηριστικά που μοιάζουν με δαμάσκηνο, κυρίως ένα λείο εξωτερικό δέρμα.

Pluot από δαμάσκηνα και βερίκοκα |  Boston Organics

Ενώ τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα διασταυρώνονται με φυσικό τρόπο για εκατοντάδες χρόνια, η προέλευση του αμερικανικού φλοιού χρονολογείται από τις αρχές του 1900 με την εφεύρεση του Plumcot. Κάτω από πολύ ακριβείς συνθήκες, ο Λούθερ Μπέρμπανκ, ο πατέρας της σύγχρονης κηπουρικής, εκτράφηκε με επιτυχία μια δαμασκηνιά με μια βερικοκιά. Το φρούτο που προέκυψε ήταν νόστιμο, αλλά δύσκολο να αναπτυχθεί και να μεταφερθεί. Γενικά χρειάζονται 12 έως 15 χρόνια για να αναπτυχθεί ένα υβρίδιο με ευρεία εμπορική απήχηση και με τον θάνατο του Burbank το 1926 φαινόταν απίθανο να δημιουργηθεί ένα τέλειο υβρίδιο.

Όταν ο Floyd Zaiger κατάφερε να αναπαράγει ένα δέντρο δαμάσκηνου με μια αληθινή δαμασκηνιά το 1989, συνειδητοποίησε ότι είχε πετύχει έναν χρυσό συνδυασμό και έδωσε το εμπορικό σήμα “pluot”, το οποίο υποδήλωνε την πιο κυρίαρχη κληρονομιά αυτού του υβριδίου. Όπως θα περίμενε κανείς, το “apriplum” είναι το αντίθετο ενός pluot, με περισσότερο από το ήμισυ της γενεαλογίας του να προέρχεται από βερίκοκα.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από 20 ποικιλίες βλαστών, με νέες να βγαίνουν κάθε χρόνο. Συνδυάζοντας διαφορετικές ποικιλίες δαμάσκηνου με διαφορετικές ποικιλίες βερίκοκου και αναπαράγοντας αυτά τα ζευγάρια για να δημιουργήσει μοναδικές γενετικές γραμμές, ο Zaiger δημιούργησε πτερύγια με χρυσοκίτρινο δέρμα και λευκή κρεμώδη σάρκα, άλλα με στίγματα πράσινη φλούδα και βαθυκόκκινη σάρκα και όλα τα ενδιάμεσα.

Και όπως μπορείτε να γευτείτε τη διαφορά μεταξύ ενός μήλου McIntosh ή ενός μήλου Gala, η διαφορά στη γεύση μεταξύ ενός Dapple Dandy και ενός Pluot Flavorosa είναι αρκετά σημαντική.

Είναι τα Pluots ΓΤΟ;

Με την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ), υπάρχει κατανοητό μεγάλη ανησυχία για την εξάπλωση των ΓΤΟ στα τρόφιμά μας. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα pluots γιατί τα pluots είναι δεν ΓΤΟ.

Organic Pluots on Plate |  Boston Organics

Τα Pluots είναι ένα υβριδικό φρούτο που δημιουργείται μέσω της διασταυρούμενης επικονίασης δύο ειδών του ίδιου γένους. Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, αυτό μπορεί και συμβαίνει φυσικά. Στην περίπτωση των καλλιεργούμενων πλουτών, ο υβριδισμός διεξάγεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και να αποτραπεί η παρέμβαση των μελισσών ή του ανέμου. Αν και ο υβριδισμός επιβλέπεται από τον άνθρωπο, η διαδικασία είναι δραστικά διαφορετική από τη βιομηχανική.

Η βιομηχανική είναι μια αυστηρά ανθρωποκεντρική διαδικασία που περιλαμβάνει την αλλαγή του DNA σε έναν οργανισμό. Αν ο υβριδισμός είναι σαν να ζευγαρώνεις δύο γάτες με τρίχωμα διαφορετικού χρώματος με την ελπίδα να δημιουργηθεί μια ριγέ γάτα, η βιομηχανική είναι σαν να παίρνεις μια μονόχρωμη γάτα και να χειρίζεσαι τα γονίδιά της για να την κάνεις ριγέ.

Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά που έτρωγαν οι παππούδες μας ήταν υβρίδια. Ένα γκρέιπφρουτ είναι μια διασταύρωση μεταξύ ενός pomello και ενός πορτοκαλιού και η μέντα είναι ένα υβρίδιο μέντας και μέντας. Τα μήλα, οι μπανάνες, το μπρόκολο, τα καρότα και το λάχανο που γνωρίζουμε τόσο καλά είναι όλα διαφορετικά από τα αρχαία, άγρια ​​αντίστοιχά τους και έχουν εξημερωθεί μέσω πολλών γενεών υβριδισμού.

Τα μόνα φρούτα ΓΤΟ που πρέπει να προσέχετε αυτή τη στιγμή στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι οι παπάγια και τα κολοκυθάκια. Υπάρχει επίσης ένα νέο μη μαύρισμα γενετικά τροποποιημένο μήλο που έλαβε πρόσφατα έγκριση από το USDA, αλλά εξακολουθεί να μην είναι διαθέσιμο στο εμπόριο.

Πώς μπορώ να επιλέξω το τέλειο Pluot;

Παρόλο που δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τους ΓΤΟ, εξακολουθείτε να θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τρώτε πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα. Τα συμβατικά (μη οργανικά) φρούτα ψεκάζονται συχνά με τοξικές χημικές ουσίες και ακόμη και αν πλύνετε τα φρούτα, εξακολουθείτε να είναι πιθανό να καταπιείτε αυτά τα συνθετικά φυτοφάρμακα. Τα κουκούτσια, όπως τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας Dirty Dozen της Environmental Working Group κάθε χρόνο, επειδή η λεπτή φλούδα τους απορροφά πιο εύκολα τα φυτοφάρμακα.

Perfect Organic Pluots |  Boston Organics

Μόλις λάβετε ένα βιολογικό φυτό, είτε είναι από μια αγορά αγροτών είτε στην παράδοση Boston Organics, πιθανότατα θα πρέπει να το αφήσετε να ωριμάσει για μια ή δύο μέρες στον πάγκο της κουζίνας σας. Η τοποθέτηση ενός pluot σε μια καφέ χάρτινη σακούλα μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ωρίμανσης.

Μόλις το δέρμα του pluot σας γίνει αρωματικό και απαλό στην αφή, μπορείτε να το φάτε αμέσως ή να το τοποθετήσετε σε μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο σας για άλλες δύο έως τρεις ημέρες. Πάντα αφήνετε τα πυρηνόκαρπα σας να επανέλθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα φάτε, ωστόσο, για να απολαύσετε την πλήρη γεύση του.

Πώς τρώω τα Pluots;

Ακριβώς όπως τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα, έτσι και τα pluots τρώγονται συνήθως χωρίς τα χέρια, αλλά μπορούν επίσης να προστεθούν σε τάρτες, πίτες και πατατάκια. Οι ελαφρώς ανώριμοι πίτες είναι μια εξαιρετική προσθήκη στις σαλάτες και μπορούν να ψηθούν στη σχάρα και να σερβιριστούν με χοιρινό ή αρνίσιο παϊδάκι.

Τα εβδομαδιαία κιβώτια προϊόντων μας περιέχουν τακτικά πτερύγια όταν είναι στην εποχή τους (μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου). Δείτε αν θα παραλάβετε αυτό το σχεδόν τέλειο βιολογικό φρούτο στο σπίτι ή στο γραφείο σας αυτή την εβδομάδα.

Τα κουτιά αυτής της εβδομάδας

Leave a Comment