Είναι το Keto για όλους; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της δίαιτας Κέτο

Γεια σας, είμαι η Sara Alam, ανθρωπολόγος, αθλητική διατροφολόγος και λάτρης των χαμηλών υδατανθράκων. Ίδρυσα την Keto Supplements το 2017, αρχικά προμηθεύοντας συμπληρώματα για να ανακουφίσω την επιληψία ενός αγαπημένου προσώπου.

Είμαι παθιασμένος με τη συγχώνευση της καλύτερης προγονικής σοφίας με τη σύγχρονη ιατρική για τη βελτιστοποίηση της υγείας.

Σήμερα, μου ζητήθηκε να εξηγήσω τι είναι η κετογονική δίαιτα, πώς θα μπορούσε να σας ωφελήσει και πότε μπορεί να μην είναι καλή ιδέα να κάνετε κετογένεση.

Τι είναι η κέτωση;

Με λίγα λόγια, η κέτωση είναι όταν χρησιμοποιείτε λίπος για ενέργεια, που ονομάζονται κετόνες, αντί να χρησιμοποιείτε υδατάνθρακες για ενέργεια, που είναι η γλυκόζη. Αρχίζετε να χρησιμοποιείτε κετόνες ως καύσιμο όταν περιορίζετε την πρόσληψη υδατανθράκων. Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες με μέτρια πρωτεΐνη.

Μάλλον φαίνεται εξαιρετικά περίεργο γιατί εδώ και χρόνια μας λένε να αποφεύγουμε τα λιπαρά. Αν σκεφτείτε τους παλαιολιθικούς προγόνους μας—δεν θα μπορούσαν απλώς να πάνε σε ένα κατάστημα και να αγοράσουν ψωμί, φρούτα και γκρανόλα όλο το χρόνο. Στην πραγματικότητα, έπρεπε να κυνηγήσουν και να αναζητήσουν τροφή για την τροφή τους και το τι έτρωγαν εξαρτιόταν από το τι ήταν διαθέσιμο εποχιακά και γεωγραφικά. Κατά τους χειμερινούς μήνες, η μόνη πηγή τροφής τους θα μπορούσε να ήταν απλώς το ζωικό κρέας και τα λίπη.

Είναι μια περιοριστική δίαιτα αλλά έχει πολύ φυσική προέλευση, ιδιαίτερα όταν γίνεται με ποδήλατο ανάλογα με την εποχή.

Ποια είναι τα οφέλη της μετάβασης σε κετο;

Μια δίαιτα κετο μπορεί να προσφέρει μια σταθερή πηγή ενέργειας

Η γλυκόζη από τους υδατάνθρακες είναι ένα καύσιμο γρήγορης καύσης, μικρής διάρκειας για το σώμα σας, ενώ οι κετόνες από τα λίπη είναι πηγές ενέργειας μακράς διαρκείας. Οι υδατάνθρακες αποσταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πείνα, κυκλοθυμία και χαμηλή ενέργεια.

Οι υδατάνθρακες το κάνουν αυτό αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί έκκριση ινσουλίνης που μεταφέρει την περίσσεια ζάχαρης γύρω από το σώμα σε μυϊκό ιστό και λιπώδη κύτταρα. Μετά από αυτό, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σημαντικά. Τα κυμαινόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν το πώς αισθάνεστε, σωματικά και ψυχικά.

Όταν τρώτε λίπος και πρωτεΐνες χωρίς υδατάνθρακες, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας παραμένουν πιο σταθερά, δίνοντάς σας μακροχρόνια ενέργεια που μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική σας εστίαση, τη σωματική αντοχή και τη διάθεσή σας.

Η κέτωση μπορεί να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε

Η κετογονική δίαιτα επινοήθηκε αρχικά ως θεραπεία της παιδιατρικής επιληψίας στη δεκαετία του 1920 – λόγω του θετικού της αντίκτυπου στη νευρολογική λειτουργία.

Οι κετόνες είναι η προτιμώμενη πηγή καυσίμου για τα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλούν λιγότερη φλεγμονή από τη ζάχαρη στον εγκέφαλο, καθώς η περίσσεια ζάχαρης προκαλεί οξείδωση. Οι κετόνες είναι ένα καθαρότερο καύσιμο καύσης, δίνοντας στον εγκέφαλό σας μια πιο σταθερή πηγή ενέργειας.

Μια κετογονική δίαιτα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας

Η κατανάλωση πολλών υγιεινών κορεσμένων λιπαρών, όπως το λαυρικό οξύ (από τις καρύδες) και το συζευγμένο λαυρικό οξύ (από το βούτυρο) ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και βελτιώνει την επικοινωνία των κυττάρων. (Dr Mark Hyman, Eat Fat Get Thin, 2016, σελ. 76)

Η κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο στις αρθρώσεις

Η περίσσεια ζάχαρης προκαλεί φλεγμονή και πρήξιμο γύρω από τις αρθρώσεις σας, επομένως όσο περισσότερο αποβάλλετε τη ζάχαρη, τόσο περισσότερο μειώνετε τη φλεγμονή. (Karen W. Della Corte et al. 2018)

Η κέτωση υποστηρίζει την υγιή παραγωγή ορμονών

Χρειάζεστε κορεσμένα λίπη για υγιή παραγωγή ορμονών, π.χ. τεστοστερόνη & οιστρογόνα. Είναι ζωτικής σημασίας για τα νεύρα και την υγιή λειτουργία του νευρικού συστήματος (Hamalanen E, Adlercreutz H, Pua P, Pietnen P. 1984)

Η δίαιτα Κέτο είναι γνωστή για την απώλεια λίπους

Όταν έχετε εξαντλήσει όλα τα αποθέματα γλυκογόνου από τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες, το σώμα σας περνά σε κέτωση που είναι ο μεταβολικός «τρόπος καύσης λίπους» στον οποίο μετατρέπετε τα λιποκύτταρα σε ενέργεια. Είναι ο πιο γρήγορος και υγιεινός τρόπος για να κάψετε λίπος, διατηρώντας παράλληλα το άπαχο μυθέμα. (Anssi H Manninen, 2006)

Κέτωση & Αντιγήρανση

Η περίσσεια ζάχαρης προκαλεί την απελευθέρωση προηγμένων ενζύμων γλυκαίωσης. Αυτές οι «Ηλικίες» διασπούν το κολλαγόνο στο δέρμα σας—αυτό που είναι οι ρυτίδες. Απλώς εξαλείφοντας τη ζάχαρη και τρώγοντας περισσότερα υγιεινά λίπη, θα έχετε νεανικό δέρμα. (Claudia Luevano-Contreras & Karen Chapman-Novakofski, 2010)

Αυξημένη Φυσική Ενέργεια & Αντοχή

Για αυτούς τους αθλητές αντοχής εκεί έξω. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε μόνο έως και 2000 θερμίδες στα αποθέματα γλυκογόνου μας (στους μύες μας) και όταν αυτές εξαντληθούν, πρέπει να αναπληρώσετε με περισσότερη γλυκόζη ή απλώς «μπουνκάρετε» ή «χτυπάτε στον τοίχο».

Εάν έχετε μεταβεί σε κέτωση, θα χρησιμοποιείτε το δικό σας σωματικό λίπος για ενέργεια. Ανάλογα με τη μάζα του σώματός σας μπορείτε να αποθηκεύσετε πολλές θερμίδες. Εάν ζυγίζετε 70 κιλά, πιθανότατα κουβαλάτε πάνω σας περίπου 130.000 θερμίδες ενέργειας. Στην κέτωση, μπορείτε να το αξιοποιήσετε και να συνεχίσετε για περισσότερο. (Mariette Boon & Liesbeth van Rossum, 2020)

Ποια είναι τα αρνητικά της κετογονικής δίαιτας;

Εάν έχετε Keto Too Long

Οι παρατεταμένες περίοδοι αυστηρής κέτωσης μπορούν να διώξουν το στρες στα επινεφρίδια και να διαταράξουν τον ύπνο σας. Αυτό γίνεται η κέτωση είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης και εάν παρατείνετε την περίοδο πολύ, οι ορμόνες σας μπορεί να διαταραχθούν.

Γενικά είναι ιδανικό να βουτήξετε μέσα και έξω από την κέτωση και να εναλλάσσετε υδατάνθρακες και λίπη για ενέργεια, διαφορετικά δίνετε σήμα στο σώμα σας ότι υπάρχει έλλειψη τροφής.

Ποιος δεν πρέπει να κάνει Keto;

Ρυθμίσεις εμμήνου ρύσεως

Δεν είναι ιδανικό να ακολουθείτε μια κετογονική δίαιτα λίγο πριν την περίοδό σας, καθώς στην πραγματικότητα χρειάζεστε περισσότερους υδατάνθρακες για την παραγωγή προγεστερόνης. Επομένως, όταν αισθάνεστε την επιθυμία για υδατάνθρακες, είναι καλύτερο να ενδώσετε σε αυτούς καθώς το σώμα σας τους χρειάζεται.

Δεν είναι για παιδιά

Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερους υγιεινούς υδατάνθρακες για να τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υδατάνθρακες και η ζάχαρη ενεργοποιούν την ινσουλίνη και η ινσουλίνη είναι η αυξητική ορμόνη

—-

Η σύστασή μου; Ότι πειραματίζεσαι με μια κετογονική δίαιτα για να δεις αν σου κάνει.

Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για την επόμενη ανάρτηση στην οποία θα σας εξηγήσω περισσότερα για την κετογονική δίαιτα.

Leave a Comment