Εύκολες επιδιορθώσεις για στίγματα ζιζανίων ⋆ Βρώσιμα πίσω αυλή

Όταν ψάχνω στο google παράσιτα φυτών της Νέας Ζηλανδίας, βρίσκω πολλά από τα φυτά που θεωρώ φίλους στη λίστα επιτυχιών ζιζανιοκτόνων – κοτόπουλα, παχιά κότα, τσουκνίδα, αχυρίδα, πικραλίδα, πλάτανο… μια συντεχνία με πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πολύτιμα φυτά. πατημένο για να βρει. Λυπάμαι, είμαι για ένα λεπτό, αλλά με σώζονται οι όμορφες φαντασιώσεις ενός κόσμου που για άλλη μια φορά τιμά τα ζιζάνια ως βασικό παράγοντα για την υγεία ολόκληρου του οικολογικού μας συστήματος. Γιατί βασικοί παίκτες, είναι.

Τα ζιζάνια δεν είναι εχθροί μας, είναι (συνολικά!), φίλοι μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι απλώς τους αφήνουμε – αν και μερικές φορές είναι μια έξυπνη ιδέα, και κάτι που θα συζητήσω παρακάτω. Αυτό που προτείνω είναι νέα μάτια για αυτούς. Είναι μια φάση, μια πολύ έξυπνα επιλεγμένη, φάση. Δεν είναι μόνιμα, τίποτα δεν είναι. Το μόνο που ζητούν είναι να τους επιτρέψετε να κάνουν τη θεραπευτική τους δουλειά για να μπορέσουν να προχωρήσουν.

Σε όλα αυτά τα γραπτά, χρησιμοποιώ τα «ζιζάνια» και τα «εδαφικά καλύμματα» εναλλακτικά. Το Groundcovers είναι κατάλληλο, δεν συμφωνείτε, μιλάει για τον τρόπο με τον οποίο τα ζιζάνια αποικίζουν γρήγορα τη γυμνή γη.

Έξυπνες τακτικές

Πατάτες ουρένικα, αγκινάρες σφαίρας, κομφρέσι, νυστέρι που καταλαμβάνουν τη νεραγκούλα και την αποβάθρα
Οι αγκινάρες, οι πατάτες Urenika, το comfrey και το τριφύλλι εξαπλώνονται σταδιακά και επισκιάζουν την προηγουμένως κυρίαρχη νεραγκούλα, το γρασίδι και την αποβάθρα.

Τα ζιζάνια είναι απόκριση της φύσης στην κατάσταση του εδάφους – ίσως είναι χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, χαμηλή σε οργανική ουσία, κακή στράγγιση, αλκαλική…. θα είναι ένας συνδυασμός, μοναδικός στην περιοχή σας. Αλλάξτε τις συνθήκες και κυριολεκτικά –με την πάροδο του χρόνου– θα χαλαρώσετε τη λαβή των ζιζανίων και το κάλυμμα του εδάφους θα αλλάξει.

Το σκάψιμο, ο ψεκασμός και το άρομα, ωστόσο, κρατούν τα ίδια ζιζάνια στο παιχνίδι. Φυσικά μένουν, οι δουλειές τους δεν έχουν γίνει ακόμα! Λυπούμαστε για τα ζιζάνια, και όμως οι άνθρωποί τους διαιωνίζοντας αυτόν τον ανόητο κύκλο ψεκασμού, τα ζιζάνια επιστρέφουν, ψεκάζουν, επιστρέφουν…. Φαντάζομαι όλα τα καλύμματα εδάφους εκεί έξω στα χωράφια – να αναστενάζουν από απόγνωση.

Εάν έχετε ένα ζιζάνιο σε βρόχο, τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε τις συνθήκες; Οι 4 αγαπημένοι μου τρόποι είναι το θέμα της σημερινής ανάρτησης. Μαζί θα σας φέρουν ακριβώς τον τύπο κήπου που αναζητάτε – εύκολο, άφθονο και σε αρμονία με όλους.

Σάπια φύλλα

παλιό σανό απλώνεται πυκνά για να στρώσει ένα κρεβάτι λαχανικών
Το παλιό σανό απλωμένο πάνω από αυτό το πολύ ζιζάνιο κρεβάτι θα σώσει τη ζωή σε λίγους μήνες – γεμάτο σκουλήκια, χωρίς άλλα ζιζάνια και έτοιμο για φύτευση.

Το σάπια φύλλα μπλοκάρει το φως στα ζιζάνια και ταυτόχρονα χτίζει χώμα. Το να απλώνετε σάπια φύλλα απευθείας πάνω από τα ζιζάνια είναι περίπου τόσο ενεργειακά αποδοτικό όσο μπορείτε να βρείτε στον κήπο. Για επιπλέον δύναμη, στρώστε πρώτα χαρτόνι και μετά το σάπια φύλλα και πολλά! Για εξαιρετικά δυνατά ζιζάνια, κόψτε τα ξανά στο μηδέν πριν ανοίξετε το σενάριο κάρτας + σάπια φύλλα.

Τα ζιζάνια που ξεχύνονται με σάπια φύλλα (και θα!) αφαιρούνται εύκολα στα μαλακά στρώματα της οργανικής ύλης. Με την πάροδο του χρόνου καθώς συνεχίζετε να συσσωρεύετε σάπια φύλλα, το χώμα θα βελτιωθεί χωρίς τέλος και τα ζιζάνια θα μειωθούν και θα αλλάξουν.

Υπάρχουν μερικά δύσκολα ζιζάνια, στα οποία αυτό το σενάριο επικάλυψης δεν θα λειτουργήσει.

  • Ο καναπές, το kikuyu και ο περιπλανώμενος Wilie (Tradescantia) είναι επίσης σκληροί. Ανταποκρίνονται πολύ καλά στη συνεχιζόμενη βαθιά επίστρωση, με ετικέτες συνδυασμένες με παρεμφύτευση + υπερανταγωνισμό (περισσότερα για αυτό παρακάτω) συν τη συμπερίληψη ενός επιπλέον αρχικού βήματος – να τοποθετήσετε πρώτα πλαστικό ή μουσαμά πάνω από το ζιζανιοκτόνο έμπλαστρο. Όταν αυτά τα ζιζάνια είναι σε κλίμακα, μπορεί να χρειαστείτε άλλα εργαλεία – ορίστε μερικές ιδέες.

Τρυπήστε το

Τίποτα δεν καθαρίζει το έδαφος από τα επίμονα ζιζάνια όπως ένα φύλλο πλαστικού. Ειδικά τους πιο ζεστούς μήνες. Κρατήστε το στη θέση του με σανίδες. Εάν είναι ασφαλές, μπορείτε να το ξεχάσετε για λίγο. Χωρίς σκάψιμο, χωρίς ψεκασμό, χωρίς σκληρό yakka – μόνο χρόνος και λίγη πονηριά. Το βοτάνισμα με αυτόν τον τρόπο είναι εξαιρετικά θρεπτικό για το έδαφος – όλα αυτά τα ζιζάνια λιώνουν ξανά μέσα, τροφοδοτώντας μια εντελώς νέα συντεχνία ζωής και πιθανότατα εμποτίζοντας το έδαφος με ελλείποντα μέταλλα ή όποια δουλειά έκαναν τα ζιζάνια στην αρχή.

Όταν δεν έχει μείνει καθόλου πράσινο, ξεφλουδίστε το πλαστικό και προχωρήστε όπως παραπάνω με το σάπιασμα και τη φύτευση. Εάν τα ζιζάνια που αφαιρέσατε προσωρινά ήταν κρουαζέ, όπως γρασίδι και νεραγκούλα, μπορείτε να βάλετε εφημερίδα, λίπασμα και να φυτέψετε λαχανικά. Εάν τα ζιζάνια είχαν προσδιοριστεί ζιζάνια όπως ο καναπές – είναι έξυπνο να στρώσετε μερικές στρώσεις χαρτονιού και στη συνέχεια με βαθιά σάπια φύλλα και ζωηρά πολυετή φυτά. Αυτή δεν είναι μια στιγμή για εύκολα ανταγωνιστικά ετήσια, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι δυνατά στο μέλλον καθώς μεταμορφώνετε τον χώρο.

Κάτω από το μαύρο πλαστικό καθαρίζονται τα ζιζάνια
Αφού αφαιρεθεί το πλαστικό – τα ζιζάνια λιώνουν στο χώμα και γεια σου σκουλήκια!

Χρησιμοποιώ κομμάτια πλαστικού στο έμπλαστρο λαχανικών με αυτόν τον τρόπο – για να πνίξω τα ζιζάνια που έχουν ξεφύγει από πάνω μου ή για να αποτρέψω ένα νεοάδειο κρεβάτι (για παράδειγμα μετά τη συγκομιδή όλων των καρότων), από το να αναπτυχθούν ζιζάνια. Είτε έτσι είτε αλλιώς μου κερδίζει χρόνο μέχρι να είμαι έτοιμος με φυτά και σάπια φύλλα. Το βασικό πράγμα εδώ είναι να φυτέψετε το χώρο αμέσως. Με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαταραχή του εδάφους και κανένα βοτάνισμα – τόσο εξοικονόμηση χρόνου! Και παρόλο που είναι πλαστικό – το χώμα φαίνεται πάντα χαρούμενο. Τα σκουλήκια δεν αναβάλλονται σε καμία περίπτωση.

Φύτευση + υπερανταγωνιστικά

comfrey, nasturtium, μέντα γεράνι και μάραθο που αναπτύσσονται κάτω από μια μηλιά

Πολλές περιοχές με ζιζάνια μπορούν να μεταμορφωθούν με επιμέλεια. Το “πολλά”, ελπίζω να καταλαβαίνετε, είναι μια προειδοποίηση. Οι δικές σας παρατηρήσεις δίνουν την απάντηση ως προς το εάν αυτό θα λειτουργήσει ή όχι με τα συγκεκριμένα ζιζάνια σας.

Φυτέψτε την περιοχή με τα βότανα με ψηλότερους θάμνους ή δέντρα και ανταγωνιστικά καλύμματα εδάφους. Εστιάστε κυρίως στα πολυετή φυτά στο σύνολό τους, τα ετήσια δεν είναι τόσο ανταγωνιστικά μακροπρόθεσμα. Οι εξαιρέσεις είναι οι ενθουσιώδεις αυτοσπορείς που εμφανίζονται ως πολυετή φυτά επειδή συγκρατούν το έδαφος τους τόσο καλά – για παράδειγμα, το νάτριο, το μάραθο και το μποράγο. Κρατήστε τα μάτια σας μακριά για αυτά που ξεφυτρώνουν ανάμεσα στο γρασίδι στο χώρο σας – είναι αυτά που πρέπει να στηριχτείτε.

Το Tagetes minuatae είναι ένας ψηλός αυξανόμενος κατιφές που αποτρέπει τα χόρτα δρομέων
Το Tagetes minuatae είναι ένας ψηλός αυξανόμενος κατιφές που βοηθά στην αποτροπή των χόρτων δρομέων. Πολλά φυτά είναι εξαιρετικά χρήσιμα με αυτόν τον τρόπο – είναι μέρος αυτού που θα ανακαλύψετε.

Το κόλπο είναι να επιλέξετε φυτά που ταιριάζουν στις συνθήκες σας. Αυτός είναι ο λόγος που τα ζιζάνια είναι τόσο επιτυχημένα – το καλό ταίριασμα εξασφαλίζει ισχυρή ανάπτυξη. Χρησιμοποιήστε τον χάρτη βάσης σας για να ανανεώσετε τη μνήμη σας με εποχιακές λεπτομέρειες, όπως το σημείο που κάθεται ο παγετός και η χειμερινή σκιά. (Αν δεν έχετε βασικό χάρτη – προχωράτε μπροστά στο παιχνίδι!) Χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες για να βρείτε φυτά που ταιριάζουν. Εάν τα δέντρα θα είναι μέρος του μείγματος, προκαθορίστε ένα ύψος. Αυτό θα σας προστατεύσει από την επιλογή δέντρων 15 εκατομμυρίων που έρχονται με βαριές, ακριβές τιμές σε 7 περίπου χρόνια. Η «ταχεία ανάπτυξη» σε μια ετικέτα δέντρου είναι μια παύση για σκέψη. Συναγερμός για δυνητικά τεράστια! Προσοχή! Όχι ωδή στη χαρά.

Συντεχνία συκιάς - κατακόκκινο τριφύλλι (άζωτο+ μέλισσες), μάραθο (ρίζα βρύσης+ ευεργετικά) φασελία (εδαφοδομία + μέλισσες) αγκινάρα - βαθιές ρίζες + μέλισσες)
Συντεχνία συκιάς – κατακόκκινο τριφύλλι (άζωτο+ μέλισσες), μάραθο (ρίζα βρύσης+ ευεργετικά) φασελία (εδαφοδομία + μέλισσες) αγκινάρα – βαθιές ρίζες+ μέλισσες)

Δημιουργήστε μια αυλακωτή συντεχνία φυτών που ταιριάζουν στις συνθήκες σας. Διαλέξτε ένα απλό μείγμα – μια ρίζα βρύσης, ένα σταθεροποιητή αζώτου, μερικά καλύμματα εδάφους, δυναμικούς συσσωρευτές και βότανα. Χρησιμοποιήστε τις λίστες φυτών σε αυτό το άρθρο για να σας ξεσηκώσουμε και υπάρχουν περισσότερες φοβερές ιδέες εδώ.

ένα κρεβάτι χωρίς σκάψιμο πάνω από το γρασίδι - χαρτόνι με ξυλώδη επένδυση
Ένα κρεβάτι χωρίς σκάψιμο πάνω από τη νεραγκούλα, την αποβάθρα και το γρασίδι. Χαρτόνι επικαλυμμένο με 20 εκατοστά σάπιου ξυλώδους μούλτι – χρένο που θα φυτευτεί εδώ ως υπέροχος σύντροφος για μανταρίνια

Ξεκινήστε τις νέες φυτεύσεις από πάνω, κόβοντας προς τα πίσω το κάλυμμα εδάφους, τοποθετώντας στη συνέχεια χαρτόνι και βαθύ σάπια φύλλα και φυτεύοντας στο βαθύ σάπια φύλλα. Με αυτόν τον τρόπο αλλάζετε τις συνθήκες σε πολλαπλά μέτωπα και επιταχύνετε πραγματικά τις μεταβάσεις. Το άλλο πλεονέκτημα του να πας στην κορυφή είναι ότι χωρίς να σκάβεις στο παιχνίδι, αποφεύγεις να απελευθερώσεις περισσότερους σπόρους ή να πολλαπλασιάσεις μέσω της διαίρεσης των ριζών στην οποία ευδοκιμούν πολλά ζωηρά ζιζάνια. Εάν βρίσκεστε σε πλαγιά, φτιάξτε προσωρινές αλλά στιβαρές βεράντες με κομμάτια παρασυρόμενου ξύλου ή κάποια τέτοια.

Ασβέστης σε μια δικτυωμένη κοινότητα φυτών - καταφύγιο από το νότο - Alders + Pittosporum.  Επιστρωμένο + ταΐζεται με μποράντζο, νυστέρι και αχυρίδα.  Οι μπανάνες παρέχουν επίσης πολλά σάπια φύλλα!
Ασβέστης σε μια δικτυωμένη κοινότητα φυτών – καταφύγιο από το νότο – Alders + Pittosporum. Επιστρωμένο + ταΐζεται με μποράντζο, νυστέρι και αχυρίδα. Οι μπανάνες παρέχουν επίσης πολλά σάπια φύλλα!

Φυτέψτε σε κοινότητες, δημιουργώντας ένα ή δύο οχυρά αντί για πολλά μικρά χωριστά, ευάλωτα νησιά. Με τον καιρό αυτές οι φυτεύσεις θα επεκταθούν. Θα προσθέσετε περισσότερα τα επόμενα χρόνια και επίσης θα αφαιρέσετε μερικά που δεν λειτουργούν. Θα εξελιχθεί, όπως σε όλα τα πράγματα. Και μια μέρα το ζιζάνιο δεν θα κυριαρχεί πια. Θα είναι διάσπαρτο ανάμεσα στα φυτά που αγαπάτε, δύσκολα θα το καταγράψετε και μπορεί ακόμη και να το εκτιμήσετε.

Ένα χρόνο σπορά = επτά χρόνια βοτάνισμα

Βόραγος αυτοσπορά μέσα από το γρασίδι και τη νεραγκούλα.  Αυτά τα φυτά μεγαλώνουν και εξαπλώνονται και κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά στη μεταμόρφωση ενός χώρου από ό,τι θα μπορούσα να ελπίζω!
Βόραγος αυτοσπορά μέσα από το γρασίδι και τη νεραγκούλα. Αυτά τα φυτά μεγαλώνουν και εξαπλώνονται και κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά στη μεταμόρφωση ενός χώρου από ό,τι θα μπορούσα να ελπίζω!

Μερικές φορές αυτό ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις φιλοδοξίες μας – αφήστε όλα τα φυτά που λατρεύετε να σπείρουν και να αποικίσουν τους κήπους! Πανεύκολο! Όσο για εκείνους που δεν σας ενδιαφέρει, χτυπήστε γύρω-γύρω και γκρεμίστε τους ανώριμους σπόρους. Πόσο λατρεύω τον βοτανοφάγο μου! Απλώς αφήστε τα σπόρια να πέσουν και ανακυκλώστε με αυτόν τον τρόπο – δεν υπάρχει κίνδυνος εάν τα πάρετε πριν ωριμάσουν οι σπόροι.

Ένα ζιζανιοφάγο είναι επίσης χρήσιμο για να χτυπήσει πίσω επιθετικά μπαλώματα ζιζανίων στις περιοχές που εμφυτεύω. Ο στόχος είναι να δώσω λίγο περισσότερο χώρο στα φυτά που προτιμώ – λίγο μυαλό, αφήστε το υπόλοιπο έδαφος να καλύπτεται όπως το ήθελε η φύση. Δώσε και παίρνεις είναι το όνομα του παιχνιδιού. Είναι ενδιαφέρον να τα βλέπεις όλα να παίζουν και να βλέπεις πόσο μικρές τροποποιήσεις κάνουν τη διαφορά, και αυτό συνολικά – το λιγότερο είναι περισσότερο.

Ας είναι τα ζιζάνια

Μια ευκαιρία ανάμεσα σε φυτείες προστατευτικών ζωνών για να αφήσετε τα ζιζάνια να κάνουν τον πλήρη κύκλο τους. Η μόνη διακοπή εδώ είναι ότι βγάζω τις ανώριμες κεφαλές της αποβάθρας κάθε τόσο.

Ο γείτονάς μου ο Στιβ είναι στη διαδικασία να αφήσει το αγρόκτημά του να αγριέψει. Το πρώτο έτος προσέφερε εκτεταμένες εκτάσεις αμβροσίας, προκαλώντας φόβο στην καρδιά των γειτονικών αγροτών. Ο Steve μου έλεγε σύντομα για μια μικρή κάμπια που είχε φτάσει, ένα εισαγόμενο είδος – αλλά το ίδιο ισχύει και για το ragwort! Καταβρόχθισε τα λουλούδια και μετά οι κάμπιες άρχισαν να τρώνε η μία την άλλη. Τώρα η αμβροσία έχει μειωθεί σημαντικά και η πτωτική τάση συνεχίζεται. Χωρίς ψεκασμούς. Χωρίς κούρεμα. Όχι mahi. Μην ανησυχείς. Απλά παρατηρήστε και αφήστε το να είναι.

Πολλά ζιζάνια λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο – εξελίσσονται φυσικά με τη βοήθεια ζώου ή εντόμου ή απλώς επειδή η δουλειά τους έχει τελειώσει. Πού μπορείτε να αφήσετε τα ζιζάνια να είναι;

  • κάτω από δέντρα
  • γύρω από νεοφυτεμένα δέντρα + φυτεύσεις προστατευτικών ζωνών.
  • σε περιοχές που δεν θα μπορείτε να φυτέψετε για μερικά χρόνια – τι θα λέγατε να ξεκινήσετε, αφήνοντας τα ζιζάνια και τα εδάφη να κάνουν τη δουλειά τους; Αφήστε τη φύση να φροντίσει το χώμα σας. Τι παιδεία είναι αυτή!
  • Οι δρόμοι και οι χώροι στάθμευσης είναι ένα άλλο καλό μέρος για να παίξετε με την αποχώρηση. Μπορείτε πάντα να μπείτε μέσα και να φάτε ή να κουρέψετε αν σας πάρει πολύ.

Επιταχύνετε τα εδάφη σας στο μεγαλείο

Το ζωντανό χώμα μοιάζει με αυτή την εδώδιμη αυλή nz

Η κατανόηση των ζιζανίων σας και η ανάγνωση της γης σας είναι ένα πεδίο εξειδίκευσης από μόνο του. Επειδή είναι στο επίκεντρο της επιτάχυνσης του εδάφους σας στο μεγαλείο, αν ήμουν αγρότης ή κηπουρός, θα αξιοποιούσα την πληθώρα των παγκοσμίου επιπέδου ειδικών της NZ σε αυτόν τον τομέα, όπως το Calm the Farm, το Soil Matters, το Ata Regenerative, Εδάφη ανεγερτικά, φυσικές επιδόσεις – αυτά είναι μόνο λίγα, υπάρχουν και άλλα. Μπορείτε να πιστέψετε τη δύναμη αυτού του κινήματος! Επιτέλους, βρισκόμαστε σε μεγάλη κλίμακα – δουλεύουμε με τη φύση, χρησιμοποιώντας πιο σοφές, ευγενικές, πιο ανθεκτικές μεθόδους.

Οι κηπουροί του σπιτιού δεν χρειάζονται απαραίτητα αυτήν την παρέμβαση. Συνεχίστε το πρόγραμμα του σάπιαστρωσης, της δημιουργίας φοβερού κομπόστ, της διατάραξης του εδάφους όσο το δυνατόν λιγότερο και της φύτευσης πολλών δέντρων + πολυετών φυτών, και θα μετακινήσετε αυτά τα ζιζάνια αμέσως. Απευθυνθείτε για βοήθεια εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με τα ζιζάνια που σας αναγκάζει να νικήσετε. Μια δοκιμή εδάφους είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε.

Leave a Comment