Καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρες – Home For The Harvest

Καλλιέργεια ντομάτας σε κήπο με κοντέινερ; Είναι ένα εντελώς εφικτό έργο κηπουρικής (ακόμα και για αρχάριους).

Για να καλλιεργήσετε ντομάτες σε γλάστρες, ξεκινήστε επιλέγοντας μια ποικιλία. Τα φυτά νάνος ντομάτας μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρες πλάτους 8 ιντσών, ενώ οι μεγάλες απροσδιόριστες ποικιλίες χρειάζονται μεγάλα δοχεία, όπως σακούλες καλλιέργειας 10 γαλονιών ή μισά βαρέλια κρασιού. Κόψτε τα κάτω φύλλα από το στέλεχος και φυτέψτε τη ντομάτα βαθιά σε ένα υψηλής ποιότητας βιολογικό μείγμα γλάστρας. Προσθέστε ένα ποντίκι και/ή ένα κλουβί ντομάτας, ποτίστε βαθιά και τοποθετήστε τη ντομάτα σε γλάστρα στον ήλιο.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για την καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρες!

Εισαγωγή στην καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρες

Οι ντομάτες είναι ένα δημοφιλές λαχανικό κήπου επειδή είναι ευπροσάρμοστο και εύκολο στην καλλιέργεια. Μπορείτε να καλλιεργήσετε ντομάτες στον κήπο σας, αλλά μπορείτε επίσης να τις καλλιεργήσετε σε γλάστρες στη βεράντα ή στο αίθριο σας. Σε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου, θα συζητήσουμε τα οφέλη της καλλιέργειας ντομάτας σε γλάστρες και θα δώσουμε μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε. Είτε είστε αρχάριος κηπουρός είτε έμπειρος επαγγελματίας, η καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρες είναι ένα διασκεδαστικό και ανταποδοτικό έργο που θα απολαύσετε!

Η καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απολαύσετε φρέσκες, ντομάτες τοπικής παραγωγής χωρίς να καταλαμβάνετε πολύ χώρο. Οι γλάστρες είναι επίσης φορητές, ώστε να μπορείτε να τις μετακινήσετε για να βρείτε το τέλειο σημείο για τα φυτά σας. Τα φυτά της ντομάτας χρειάζονται πλήρη ήλιο για να παράγουν καρπούς, γι’ αυτό φροντίστε να επιλέξετε ένα σημείο που έχει τουλάχιστον έξι ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα.

μικροσκοπικό φυτό ντομάτας tim στο κατάστρωμα

Επιλέγοντας μικρά φυτά τομάτας

Ξεκινήστε επιλέγοντας τη σωστή ποικιλία φυτών ντομάτας. Για παράδειγμα, οι νάνοι ποικιλίες όπως το Tiny Tim μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρες πλάτους 8 ιντσών, ενώ μεγάλες απροσδιόριστες ποικιλίες όπως το Beefsteak και το Mortgage Lifter χρειάζονται μεγάλα δοχεία όπως σακούλες καλλιέργειας 10 γαλονιών ή βαρέλια ουίσκι. Μπορείτε να καλλιεργήσετε οποιαδήποτε ποικιλία σε ένα δοχείο, αλλά θα χρειαστείτε ένα τεράστιο δοχείο για μεγάλες απροσδιόριστες ντομάτες.

Εδω είναι μερικά διαφορετικές ποικιλίες νάνων και συμπαγών φυτών τομάτας που είναι κατάλληλα για καλλιέργεια σε δοχεία:

 • Ντομάτα Tiny Tim
 • Ντομάτα βεράντας
 • Ροζέλα μωβ ντομάτα
 • Μεγάλη πράσινη ντομάτα νάνος
 • Σοκολατένια ντομάτα αστραπή
 • Νάνο αρκτικό τριαντάφυλλο ντομάτα
 • Νάνος ροζ ντομάτα bendigo
φυτό ντομάτας που αναπτύσσεται σε γλάστρα 15 γαλονιών
Αυτό είναι ένα φυτό πομάτας που αναπτύσσεται σε μια πλαστική γλάστρα 15 γαλονιών με ένα σπιτικό κλουβί ντομάτας από συγκολλημένο σύρμα 2″x3″

Επιλογή δοχείων για την καλλιέργεια τομάτας

Τα φυτά ντομάτας απαιτούν δοχεία αρκετά μεγάλα για να χωρέσουν τις ρίζες της ποικιλίας, ενώ έχουν επίσης μια οπή αποστράγγισης που επιτρέπει την αποστράγγιση του νερού.

Πραγματικά νάνοι ποικιλίες όπως το Tiny Tim μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρες πλάτους 6″-10″. Οι ζαρντινιέρες τερακότα είναι υπέροχες, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πλαστικές γλάστρες. Μπορείτε να τα καλλιεργήσετε ακόμη και σε λοβούς πλάτους 2″ σε έναν έξυπνο κήπο Click & Grow ή σε υδροπονικούς λοβούς 1″ ανοιχτής ρίζας μέσα σε ένα Aerogarden.

Οι συμπαγείς προσδιορισμένες ντομάτες μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρες πλάτους 12 ιντσών ή σε κάδους 5 γαλονιών ή σε σακούλες καλλιέργειας. Οι μεγάλες απροσδιόριστες ποικιλίες ντομάτας αποδίδουν καλύτερα σε πολύ μεγάλα δοχεία όπως γλάστρες των 10 γαλονιών ή των 15 γαλονιών ή ακόμα και σε έναν κήπο με βαρέλι μισού ουίσκι.

Φύτευση ντομάτας σε γλάστρες

Η φύτευση ντομάτας σε γλάστρες ξεκινά με την επιλογή της ποικιλίας του φυτού ντομάτας και την επιλογή μιας γλάστρας του αντίστοιχου μεγέθους (βλ. παραπάνω). Θα χρειαστείτε επίσης προμήθειες όπως μυστρί και χώμα για γλάστρες υψηλής ποιότητας.

Η περίοδος ανάπτυξης της τομάτας σε εξωτερικούς χώρους ξεκινά όταν οι θερμοκρασίες είναι σταθερά πάνω από 42°F (6°C) και κατά προτίμηση πάνω από 50°F (10°C). Κρατήστε τα δοχεία ντομάτας σας σε εσωτερικούς χώρους έως ότου ο καιρός είναι αρκετά ζεστός σε εξωτερικούς χώρους.

Προμήθειες

Ακολουθούν οι προμήθειες για τη μεταφορά φυτών ντομάτας σε δοχεία:

 • Φυτό ντομάτας
 • Γλάστρα ή δοχείο καλλιέργειας
 • Μίγμα γλάστρας
 • Λίπασμα τομάτας
 • Κλαδευτήρια κήπου
 • Νερό
 • Πάσσαλο ντομάτας
 • Κλουβί ντομάτας

Οδηγίες

Ακολουθούν τα βασικά βήματα για τη φύτευση ντομάτας σε γλάστρα:

 1. Γεμίστε τον πάτο της κατσαρόλας με μείγμα κατσαρόλας και κάντε μια τρύπα στο κέντρο.
 2. Αφαιρέστε τα κάτω φύλλα από το φυτό της ντομάτας με το κλαδευτήρι και χαλαρώστε απαλά τις ρίζες. Αφήστε τα πάνω φύλλα στο φυτό της ντομάτας.
 3. Φυτέψτε το φυτό ντομάτας βαθιά μέσα στη γλάστρα, έτσι ώστε να φαίνονται μόνο τα πάνω φύλλα (εκτός αν η ντομάτα είναι εμβολιασμένη, οπότε κρατήστε το μόσχευμα πάνω από τη γραμμή του εδάφους).
 4. Συμπληρώστε γύρω από το φυτό με περισσότερο μείγμα γλάστρας. Εάν μεγαλώνετε σε ένα μεγάλο δοχείο όπως ένα βαρέλι κρασιού, μπορείτε να προσθέσετε λίγο χώμα κήπου στο μείγμα γλάστρας για ένα ελαφρώς βαρύτερο μείγμα κηπουρικής. Ποτίστε βαθιά και ελέγξτε ότι το χώμα είναι υγρό.
 5. Στηρίξτε τα φυτά τομάτας με έναν πάσσαλο τοποθετώντας το κοντά στο κύριο στέλεχος και δένοντάς το με σπάγκο. Στη συνέχεια, προσθέστε ένα κλουβί ντομάτας γύρω από το φυτό. Νερό πάλι.
 6. Καλύψτε την επιφάνεια του υγρού εδάφους με τριμμένο φλοιό, πευκοβελόνες, λίπασμα ή άλλο οργανικό σάπια φύλλα.
 7. Τοποθετήστε το φυτό ντομάτας σε ένα ηλιόλουστο μέρος και ποτίστε τακτικά.
 8. Λιπάνετε το φυτό κάθε 2-4 εβδομάδες με βιολογικό λίπασμα ντομάτας.
 9. Οι περισσότερες ντομάτες που καλλιεργούνται σε γλάστρες θα είναι έτοιμες για συγκομιδή σε περίπου 60-80 ημέρες, ανάλογα με την ποικιλία.
φυτά ντομάτας δοχείου βοτάνων
Ακόμη και οι κήποι με κοντέινερ χρειάζονται βοτάνισμα μερικές φορές…

Καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρες

Για να καλλιεργήσετε με επιτυχία ντομάτες, θα πρέπει να διατηρείτε το έδαφος συνεχώς υγρό. Οι ζεστές θερμοκρασίες, τα κλουβιά ντομάτας, το ειδικό λίπασμα για την ντομάτα (ή γενικά προϊόντα όπως το οστεάλευρο ή το αλεύρι αίματος) και το υψηλής ποιότητας μείγμα γλάστρας είναι επίσης πολύ χρήσιμα. Τέλος, όσο περισσότερο ήλιο έχει η ντομάτα, τόσο το καλύτερο (αρκεί το χώμα να είναι υγρό).

***

Πότισμα ντομάτας σε γλάστρες

Το πότισμα είναι κρίσιμο για την καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρες. Τα φυτά χρειάζονται περίπου 1-2 ίντσες νερό την εβδομάδα και είναι καλύτερο να τα ποτίζετε βαθιά και ομοιόμορφα.

Ποτίστε το πρωί, ώστε τα φύλλα να έχουν χρόνο να στεγνώσουν πριν νυχτώσει. Μπορεί να χρειαστεί να ποτίζετε τις ντομάτες σε γλάστρες μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα σε δροσερό συννεφιασμένο καιρό, αλλά μπορεί να χρειάζονται συχνό πότισμα, όπως κάθε δεύτερη μέρα ή ακόμα και καθημερινά σε ζεστό, ξηρό καιρό.

Αποφύγετε να ρίξετε νερό στα φύλλα, καθώς αυτό μπορεί να ενθαρρύνει μυκητιασικές ασθένειες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ποτιστήρι ή ένα ραβδί ποτίσματος για να ποτίσετε απευθείας την επιφάνεια του εδάφους ή να εξοπλίσετε το δοχείο με ποτιστή στάγδην άρδευσης.

Μολτσάρισμα ντομάτας σε γλάστρες

Το επίστρωμα βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας και διατηρεί τις ρίζες των φυτών τομάτας πιο δροσερές. Χρησιμοποιήστε ένα στρώμα οργανικού σάπια φύλλα, όπως τεμαχισμένα φύλλα, άχυρο ή αποκόμματα γρασιδιού, γύρω από τη βάση του φυτού. Τραβήξτε το σάπια φύλλα λίγα εκατοστά μακριά από το στέλεχος για να αποτρέψετε τη σήψη.

Βοτάνισμα ντομάτας σε γλάστρες

Ακόμη και τα φυτά δοχείων αναπτύσσουν ζιζάνια μερικές φορές! Φροντίστε να αφαιρέσετε τυχόν ζιζάνια που αναπτύσσονται γύρω από τα φυτά της ντομάτας σας, καθώς μπορούν να ανταγωνίζονται για νερό και θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να τα τραβήξετε με το χέρι ή να χρησιμοποιήσετε μια μικρή σκαπάνη κήπου για να τα ξεθάψετε προσεκτικά.

Λίπανση ντομάτας σε γλάστρες

Οι ντομάτες (ειδικά οι απροσδιόριστες ντομάτες) είναι βαριές τροφοδοσίες, επομένως θα πρέπει να τις γονιμοποιείτε τακτικά για να διασφαλίζετε ότι έχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν. Αναζητήστε ένα λίπασμα ειδικά σχεδιασμένο για ντομάτες ή χρησιμοποιήστε ένα φυτικό λίπασμα γενικής χρήσης.

Μπορείτε να γονιμοποιήσετε τα φυτά σας κάθε δύο εβδομάδες περίπου κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες στην ετικέτα του λιπάσματος, καθώς το πολύ λίπασμα μπορεί να βλάψει τα φυτά.

Κλάδεμα ντομάτας σε γλάστρες

Το κλάδεμα βοηθά στην ενθάρρυνση των πιο θαμνωδών φυτών με περισσότερους καρπούς. Βοηθά επίσης στην πρόληψη ασθενειών επιτρέποντας στον αέρα να κυκλοφορεί μέσω του φυτού.

Για να κλαδέψετε, απλώς αφαιρέστε τα κάτω φύλλα του νεαρού φυτού καθώς μεγαλώνει. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τυχόν κορόιδα που αναπτύσσονται στους καβάλους μεταξύ των κλαδιών εάν το φυτό είναι γεμάτο. Αυτό επιτρέπει την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα μέσω του φυλλώματος για την ελαχιστοποίηση των ασθενειών.

ντομάτες που μεγαλώνουν σε γλάστρες στο κέντρο του κήπου
Οι ντομάτες σε γλάστρες στο κέντρο του κήπου έχουν μερικές φορές τα δικά τους ενσωματωμένα κλουβιά ντομάτας!

Στήριξη ντομάτες σε γλάστρες

Οι ντομάτες (ειδικά οι απροσδιόριστες ποικιλίες μακράς αμπέλου) χρειάζονται κάποιο είδος υποστήριξης για να μην μεγαλώσουν πολύ και να πέσουν.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλουβιά ντομάτας, πέργκολα ή πασσάλους. Φροντίστε να επιλέξετε ένα στήριγμα που είναι αρκετά ψηλό για την ποικιλία ντομάτας που καλλιεργείτε.

Για παράδειγμα, οι καθορισμένες ποικιλίες συνήθως φτάνουν σε ύψος περίπου 5 πόδια, ενώ οι ακαθόριστες ποικιλίες μπορούν να αυξηθούν σε 10 πόδια ή περισσότερο! Μου αρέσει να χρησιμοποιώ ένα φαρδύ κλουβί ντομάτας (σπιτικό με συγκολλημένο πλέγμα) πάνω από μια γλάστρα 15 γαλονιών για απροσδιόριστες ντομάτες.

Leave a Comment