Οδηγός κηπουρού για το κλάδεμα βατόμουρων

Αναρωτιέστε για το κλάδεμα των βατόμουρων σας;

Το κλάδεμα των μύρτιλων δεν είναι απολύτως απαραίτητο, αλλά μπορεί να βοηθήσει τα φυτά σας να ευδοκιμήσουν. Για τα πρώτα τρία χρόνια μετά τη φύτευση, περιορίστε το κλάδεμα στην αφαίρεση νεκρών, κατεστραμμένων ή άρρωστων κλαδιών όποτε παρατηρούνται. Μόλις οι θάμνοι μεγαλώσουν για 4-5 χρόνια, ξεκινήστε το ετήσιο κλάδεμα κάθε χρόνο στα τέλη του χειμώνα. Αυτό το αδρανές ετήσιο κλάδεμα περιλαμβάνει την αφαίρεση παλαιών κλαδιών, την κοπή νεαρών στελεχών και την αραίωση της βάσης του θάμνου.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για το κλάδεμα των μύρτιλων!

Τα βασικά για το κλάδεμα των μύρτιλων

Το κλάδεμα των μύρτιλων είναι ζωτικό μέρος της ετήσιας φροντίδας τους. Η διαδικασία κλαδέματος βοηθά στην ενθάρρυνση της νέας ανάπτυξης και διασφαλίζει ότι το φυτό παράγει μια καλή σοδειά μούρων. Οι θάμνοι βατόμουρου κλαδεύονται καλύτερα στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης και ο τύπος του θάμνου θα υπαγορεύσει πόσο αυστηρά πρέπει να κλαδευτεί.

Οι θάμνοι βατόμουρου απαιτούν ελάχιστο κλάδεμα σε σύγκριση τόσο με άλλα οπωροφόρα φυτά όσο και με πολλούς θάμνους εξωραϊσμού. Ενώ θέλετε να αφαιρέσετε το ξύλο που είναι νεκρό / κατεστραμμένο / άρρωστο, τα νεαρά φυτά βατόμουρου δεν χρειάζονται διαμορφωτική διαμόρφωση. Το σωστό κλάδεμα των εγκατεστημένων θάμνων μπορεί να βοηθήσει στη μεγιστοποίηση της παραγωγής καρπών.

Διαφορετικά είδη φυτών βατόμουρου

Υπάρχουν τρία είδη βατόμουρου (Vaccinium spp.) που καλλιεργούνται συνήθως:

  • χαμηλά βατόμουρα (Vaccinium angustifolium)
  • βατόμουρα υψηλών θάμνων (Vaccinium corymbosum)
  • βατόμουρα Rabbiteye (Vaccinium asheii)

Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα βατόμουρα με χαμηλούς θάμνους είναι αρκετά κοντά, φτάνουν μόνο ένα πόδι ψηλά όταν ωριμάσουν. Τα βατόμουρα, από την άλλη πλευρά, μπορούν να μεγαλώσουν 5-6 πόδια. Τα βατόμουρα Rabbiteye μπορούν να ξεπεράσουν τα 10 πόδια ύψος! Οι περισσότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες βατόμουρου είναι φυτά βατόμουρου με υψηλούς θάμνους.

Το κλάδεμα των θάμνων βατόμουρου ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του φυτού βατόμουρου λόγω του διαφορετικού μεγέθους του είδους. Οι ψηλότεροι θάμνοι βατόμουρου συνήθως κλαδεύονται αφαιρώντας εντελώς ένα μέρος των παλιών στελεχών στο έδαφος, ενώ οι χαμηλοί θάμνοι συνήθως κόβονται στο έδαφος εντελώς κάθε λίγα χρόνια.

Η καλύτερη στιγμή για να κλαδέψετε τα βατόμουρα

Οι θάμνοι βατόμουρου κλαδεύονται καλύτερα στα τέλη του χειμώνα. Οι θάμνοι είναι αδρανείς και έχουν πέσει τα φύλλα τους, καθιστώντας εύκολο να δούμε την εκτεθειμένη μορφή των κλαδιών. Γενικά, μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε τυχόν τραυματισμό του χειμώνα και να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να αφαιρέσετε το νεκρό ξύλο για να δημιουργήσετε χώρο για την ανάπτυξη νέου ζαχαροκάλαμου.

Μπορείτε επίσης να κλαδέψετε θάμνους βατόμουρου στις αρχές της άνοιξης. Οι μίσχοι που είναι νεκροί, κατεστραμμένοι ή άρρωστοι μπορούν να κλαδευτούν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και θα πρέπει να αφαιρεθούν αμέσως μόλις παρατηρηθούν.

κλάδεμα νεκρών κλαδιών έξω
Τα νεκρά κλαδιά μπορούν να κοπούν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Κόψτε τα για ζωντανή ανάπτυξη το συντομότερο δυνατό.

Κλάδεμα νεαρών θάμνων βατόμουρου

Οι νεαροί θάμνοι βατόμουρου δεν χρειάζονται καθόλου πολύ κλάδεμα. Οι περισσότεροι θάμνοι βατόμουρου πωλούνται ως φυτά 1 έτους ή 2 ετών που καλλιεργούνται από μοσχεύματα. Αυτά τα μικρά φυτά μπορούν να μείνουν στην τύχη τους στον κήπο για περίπου 3 χρόνια μετά τη φύτευση.

Το κλάδεμα των νεαρών φυτών περιορίζεται στο κόψιμο των νεκρών κλαδιών, στην αφαίρεση άρρωστων μίσχων και στην αποκοπή τυχόν κατεστραμμένων βλαστών. Οι καλλιεργητές βατόμουρου στην πίσω αυλή μπορούν επίσης να τσιμπήσουν τα λουλούδια για τα πρώτα 2-3 χρόνια για να ενθαρρύνουν το φυτό προς τη βλαστική ανάπτυξη και όχι την καρποφορία.

κόβοντας παλιά καλάμια στο επίπεδο του εδάφους

Ετήσιο κλάδεμα βατόμουρου

Τα ώριμα φυτά βατόμουρου κλαδεύονται κάθε χρόνο στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης. Το ετήσιο κλάδεμα βοηθά το φυτό να παράγει μούρα αφαιρώντας τα παλαιότερα καλάμια και τους βλαστικούς οφθαλμούς τους. Αυτή η διαδικασία χειμερινού κλαδέματος βοηθά επίσης στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αέρα γύρω από τη βάση των βλαστών, η οποία προάγει την υγεία των φυτών και δημιουργεί χώρο για μελλοντική ανάπτυξη ζαχαροκάλαμου.

Ο κύριος σκοπός του ετήσιου κλαδέματος βατόμουρου είναι να αφαιρεθούν τα μη παραγωγικά καλάμια μέχρι το έδαφος. Τα υγιή φυτά μπορούν συνήθως να αντέξουν όσο κλάδεμα θέλετε, αν και το επιθετικό κλάδεμα μπορεί σίγουρα να μειώσει την ικανότητα του φυτού να παράγει καρπούς κατά την επερχόμενη καλλιεργητική περίοδο. Το ελαφρύτερο κλάδεμα που αφαιρεί επιλεκτικά την παλιά ανάπτυξη και τα σταυρωτά κλαδιά ενώ αφήνει μόνα τους τα νέα καλάμια είναι γενικά πιο παραγωγικό συνολικά.

Κλάδεμα βατόμουρων

Οι περισσότεροι θάμνοι βατόμουρου που καλλιεργούνται από καλλιεργητές στην αυλή είναι ποικιλίες με υψηλές θάμνους. Αυτά τα φυτά έχουν συνήθως ύψος μεταξύ 2-6 πόδια και έχουν μακριά, λεπτά κλαδιά. Κάθε στέλεχος τείνει να παράγει καρποφόρα κλαδιά μέχρι το στέλεχος να είναι περίπου 5-6 ετών. Επομένως, τα στελέχη που είναι μεγαλύτερα των έξι ετών μπορούν να αφαιρεθούν. Μπορείτε επίσης να κόψετε λεπτούς νεαρούς μίσχους σε ένα δυνατό σύνολο μπουμπουκιών.

Για πλήρεις οδηγίες βήμα προς βήμα, επισκεφθείτε το άρθρο σχετικά με το πώς να κλαδέψετε θάμνους βατόμουρου.

Κλάδεμα βατόμουρων rabiteye

Οι θάμνοι βατόμουρου ματιού κουνελιού κλαδεύονται με παρόμοιο τρόπο με τα βατόμουρα με ψηλό θάμνο. Ξεκινήστε αφαιρώντας τυχόν νεκρό/κατεστραμμένο/άρρωστο ξύλο. Στη συνέχεια, κόψτε τους παλαιότερους πυροβολισμούς μέχρι το έδαφος. Αποφύγετε το έντονο κλάδεμα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να αφιερώσει το φυτό όλη του την ενέργεια στην ανάπτυξη νέων βλαστών αντί να καρποφορήσει.

Κλάδεμα χαμηλών βατόμουρων

Τα χαμηλά βατόμουρα γενικά κλαδεύονται αυστηρά σε σύγκριση με άλλους τύπους. Αυτοί οι θάμνοι έχουν υπόγεια ριζώματα που απλώνονται σε νέο έδαφος και εκπέμπουν νέους νέους βλαστούς. Για να το ενθαρρύνουμε αυτό, είναι σύνηθες να κόβουμε ολόκληρο το φυτό πίσω στο έδαφος μία φορά κάθε 2-3 χρόνια. Όπως και με τους άλλους τύπους, αυτό το ετήσιο κλάδεμα γίνεται συνήθως στα τέλη του χειμώνα ή πολύ νωρίς την άνοιξη.

κλάδεμα διαφορετικών βατόμουρων

Κλάδεμα για μέγιστη παραγωγή καρπών

Το κλάδεμα είναι απαραίτητο για τα εγκατεστημένα φυτά βατόμουρου να παράγουν άφθονη. Χωρίς κλάδεμα, το κέντρο του φυτού μπορεί να γεμίσει με νεκρά ξύλα, διασταυρωμένα κλαδιά και παλιούς μίσχους που δεν είναι πλέον παραγωγικοί.

Τα βατόμουρα καλλιεργούν μούρα σε ξύλο ηλικίας ενός έτους, γι’ αυτό προσέξτε να αφαιρέσετε πάρα πολλά μπουμπούκια φρούτων σε ώριμους θάμνους. Κάθε στέλεχος που ανεβαίνει από το έδαφος θα έχει την τάση να αναπτύσσει νέα καρποφόρα κλαδιά για περίπου πέντε χρόνια μετά τη βλάστηση. Ως εκ τούτου, όλοι οι μίσχοι ηλικίας άνω των έξι ετών συνήθως αφαιρούνται στο έδαφος καθώς θεωρείται ότι δεν είναι πλέον παραγωγικοί.

Για να μεγιστοποιήσετε την παραγωγή καρπών, ξεκινήστε αφαιρώντας όλα τα κλαδιά που είναι νεκρά, άρρωστα ή κατεστραμμένα. Στη συνέχεια αφαιρέστε τυχόν κλαδιά που φαίνονται ιδιαίτερα παλιά και μη παραγωγικά. Εάν η βάση του θάμνου είναι γεμάτη, αφαιρέστε μερικά μεγαλύτερα στελέχη ακριβώς πίσω στο έδαφος, ειδικά εάν διασταυρώνονται/τρίβουν άλλα κλαδιά ή μεγαλώνουν προς τα μέσα. Τέλος, κόψτε τυχόν παλιό κλαδάκι.

Τα εναπομείναντα νεαρά στελέχη που προέρχονται από τη βάση του φυτού πρέπει να είναι απαλλαγμένα από φθορές ή ασθένειες. Αναζητήστε τυχόν αδύναμα στελέχη με δισκέτα με πάχος μικρότερο από 1/4″ και κόψτε τα λίγο προς τα πίσω, συνήθως όπου υπάρχει ένα υγιές σετ από παχουλά μπουμπούκια. Τα κλαδιά με υπερβολικά μπουμπούκια καρπού μπορούν να μικρύνουν, επομένως κάθε κλάδος έχει το πολύ 5 μπουμπούκια καρπού.

Leave a Comment