Οδηγός φροντίδας και καλλιέργειας φιδιού Moonshine – Home For The Harvest

Χρειάζεστε ένα κομψό αλλά εύκολο φυτό εσωτερικού χώρου; Το φυτό φιδιού Moonshine είναι απαραίτητο

Το φυτό φιδιού Moonshine είναι μια ειδική ποικιλία με πλατιά ασημί-γκρι φύλλα. Αυτή η καλαίσθητη ποικιλία έχει επίσης πολύ λεπτά σκούρα πράσινα περιθώρια κατά μήκος των άκρων των φύλλων. Όπως και άλλα φυτά φιδιού, το «Moonshine» είναι πολύ χαμηλής συντήρησης, ευδοκιμεί με έμμεσο φως, χυμώδες έδαφος με ελεύθερη αποστράγγιση και σπάνιο πότισμα. Τα ώριμα φυτά έχουν συνήθως ύψος περίπου 18″ όταν καλλιεργούνται ως φυτά εσωτερικού χώρου σε δοχεία.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για το φυτό φιδιού φεγγαριού.

Εισαγωγή στο φυτό φιδιού φεγγαριού

Φυτό φιδιού φεγγαριού (Dracaena trifasciata ‘Moonshine’, συνώνυμο Sansevieria trifasciata Το «Moonshine») είναι μια μοναδική ποικιλία με ευρύ ασημί-γκρι φύλλωμα. Αυτή η ελκυστική ποικιλία έχει επίσης λεπτές σκούρες πράσινες άκρες σε κάθε φύλλο.

Το «Moonshine» είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες φυτών φιδιών για τους λάτρεις των φυτών εσωτερικού χώρου. Είναι κατάλληλο για καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο σε δοχείο ως φυτό εσωτερικού χώρου.

Αυτό το φυτό είναι τοξικό για ανθρώπους και κατοικίδια.

Πού να αγοράσετε φυτό φιδιού φεγγαριού

Μπορείτε να αγοράσετε φυτό φιδιού φεγγαριού online ή στο φυτώριο της περιοχής σας. Φροντίστε να αναζητήσετε έναν αξιόπιστο πωλητή για να εξασφαλίσετε ότι έχετε ένα υγιές φυτό.

Πώς να φροντίσετε το φυτό φιδιού φεγγαριού

Το φυτό Moonshine snake είναι ένα κομψό, χαμηλής συντήρησης φυτό εσωτερικού χώρου που ευδοκιμεί με έμμεσο φως και σπάνιο πότισμα.

Κρατήστε το φυτό σας σε μια γλάστρα με χυμώδες χώμα που στραγγίζει καλά και ποτίστε το μόνο όταν τα πάνω 2-3 εκατοστά του εδάφους είναι στεγνά. Αυτό είναι ένα φυτό που του αρέσει το χώμα του στεγνό! Του αρέσει επίσης ο ζεστός καιρός, επομένως προσπαθήστε να μην αφήσετε το φυτό να έχει θερμοκρασίες αέρα κάτω από 50°F (10°C).

Τέλος, προσπαθήστε να μην καταστρέψετε τις άκρες των φύλλων, καθώς η ζημιά στις άκρες μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του συγκεκριμένου φύλλου. Μπορείτε να βοηθήσετε το φυτό να μεγιστοποιήσει το δυναμικό της φωτοσύνθεσης σκουπίζοντας απαλά τη σκόνη από τα φύλλα πότε πότε ή τρέχοντας νερό κάτω από αυτά ενώ ποτίζετε το φυτό.

Απαιτήσεις φωτός του φυτού φιδιού φεγγαριού

Όπως και άλλα φυτά φιδιού, αυτή η ποικιλία αναπτύσσεται καλύτερα με έντονο έμμεσο φως, αλλά είναι ανεκτική σε εσωτερικούς χώρους με χαμηλό φωτισμό. Τα καλά εδραιωμένα ώριμα φυτά φιδιού μπορούν να ανθίσουν σε εσωτερικούς χώρους (αν και σπάνια) με επαρκές έντονο έμμεσο φως.

Εάν το φυτό σας φωτίζεται πολύ, θα παρατηρήσετε ότι τα φύλλα αρχίζουν να κιτρινίζουν. Το άμεσο ηλιακό φως (ειδικά μια ξαφνική μετακίνηση σε ένα ηλιόλουστο σημείο) προκαλεί το ξεθώριασμα των φύλλων και ακόμη και το κάψιμο.

Απαιτήσεις σε νερό του φυτού φιδιού φεγγαριού

Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (άνοιξη και καλοκαίρι), ποτίζετε το φυτό φιδιού του φεγγαριού σας όποτε τα πάνω 2 ίντσες του εδάφους είναι στεγνά. Το χειμώνα αφήστε το χώμα να στεγνώσει τελείως ανάμεσα στα ποτίσματα.

Τα φυτά φιδιού διατηρούν νερό στα χοντρά φύλλα τους, επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν ακόμη και όταν το χώμα στεγνώνει τελείως μεταξύ των ποτισμών. Το έδαφος μπορεί να αποξηρανθεί και να σχηματίσει κρούστα εάν στεγνώσει πολύ συχνά (ή τελείως σε τακτική βάση). Πριν το πότισμα, τρυπήστε ή ψιλοκόψτε τη γη με ένα ξυλάκι ή ένα σουβλάκι μπάρμπεκιου για να αερίσετε το χώμα με το χέρι, ώστε να απορροφά το νερό πιο εύκολα.

Το υποβρύχιο (το οποίο είναι λιγότερο συνηθισμένο από το υπερβολικό πότισμα) μπορεί να προκαλέσει ζαρώματα στα φύλλα. Μουλιάστε καλά το φυτό, στη συνέχεια στραγγίστε το νερό και παρατηρήστε το για μερικές ημέρες για να δείτε εάν οι ρυτίδες εξαφανίζονται. Πριν αφήσετε το χώμα να στεγνώσει σε μια ή δύο ίντσες μεταξύ του ποτίσματος, δώστε του άλλο ένα πότισμα.

Γονιμοποιητικό φυτό φιδιού φεγγαριού

Λιπάνετε το φυτό φιδιού σας κάθε δύο έως τέσσερις εβδομάδες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (άνοιξη και καλοκαίρι), χρησιμοποιώντας ένα λίπασμα φυτών εσωτερικού χώρου μισής ισχύος. Αποφύγετε τη λίπανση το χειμώνα, όταν το φυτό είναι αδρανές.

Κλάδεμα φυτών φιδιών

Τα φυτά φιδιού απαιτούν ελάχιστο κλάδεμα εάν υπάρχει. Τα φύλλα μπορεί μερικές φορές να πέσουν στο πλάι καθώς μεγαλώνουν. Αυτό συμβαίνει φυσικά σε παλαιότερα φύλλα και μπορεί να αφαιρεθούν στη βάση κοντά στη γραμμή του εδάφους. Εάν αυτό συμβαίνει σε αφήνει λιγότερο από ένα ή δύο ετών, είναι πιθανό κάτι να πιέζει το φυτό (υπερπότισμα, υποπότισμα κ.λπ.).

Τοποθέτηση σε γλάστρες και μεταφύτευση φυτών φιδιού φεγγαριού

Τα φυτά φιδιού είναι καλλιεργητές μεσαίας ταχύτητας και θα πρέπει να μετατοπίζονται κάθε δύο έως τρία χρόνια. Κατά τη μεταφύτευση αυτών των φυτών, επιλέξτε μια γλάστρα που είναι μόνο 2 ίντσες πιο φαρδιά από την τρέχουσα. Οι βαριές γλάστρες λειτουργούν καλά, καθώς αυτά τα φυτά μπορούν να γίνουν πολύ βαριά.

Χρησιμοποιήστε ένα μείγμα χυμώδους/κάκτου που στραγγίζει καλά και ποτίστε καλά το φυτό σας μετά τη μεταφύτευση (εκτός αν ποτίστηκε πολύ στην τελευταία γλάστρα και πάσχει από σήψη ριζών), ελέγχοντας ότι το υπερβολικό νερό στραγγίζεται εύκολα.

Πολλαπλασιαστικό φυτό φιδιού φεγγαριού

Το φυτό φιδιού Moonshine είναι εύκολο να πολλαπλασιαστεί από μοσχεύματα φύλλων ή διαίρεση. Και οι δύο μέθοδοι πολλαπλασιασμού των φυτών φιδιού είναι φιλικές προς τους αρχάριους (αν και η διαίρεση είναι πιθανώς η ευκολότερη από τις δύο).

Για να πολλαπλασιαστείτε από ένα κόψιμο φύλλου, κόψτε ένα κομμάτι 6 ιντσών από ένα υγιές φύλλο και αφήστε την επιφάνεια κοπής να στεγνώσει για μερικές ημέρες. Φυτέψτε το κόψιμο σε χυμώδες χώμα. Το έδαφος πρέπει να είναι υγρό (αλλά όχι υπερβολικά υγρό) μέχρι να ριζώσει.

Για να πολλαπλασιαστείτε με διαίρεση, απλώς διαιρέστε το ρίζωμα όταν επαναφυτεύετε το φυτό σας. Το φυτό φιδιού δεν έχει μίσχους που αναπτύσσονται πάνω από το έδαφος – μόνο φύλλα. Τα φύλλα μεγαλώνουν απευθείας από υπόγεια έρποντα ριζώματα. Νέα φύλλα μεγαλώνουν από υπόγειους δρομείς που σπρώχνουν οριζόντια μέσα από το έδαφος και στη συνέχεια αναδύονται ως ροζέτα πάνω από τη γραμμή του εδάφους.

Παράσιτα και ασθένειες του φυτού φιδιού φεγγαριού

Τα φυτά φιδιού του φεγγαριού είναι γενικά ανθεκτικά σε παράσιτα και ασθένειες. Ωστόσο, μπορεί να είναι ευάλωτα σε αλευρώδη και σήψη των ριζών. Εάν παρατηρήσετε παράσιτα ή ασθένειες στο φυτό σας, αναλάβετε αμέσως δράση για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Παράσιτα που επηρεάζουν τα φυτά φιδιών

Τα mealybugs είναι μικρά, λευκά, ασαφή παράσιτα που τρέφονται με χυμό φυτών. Μπορούν να προκαλέσουν καθυστερημένη ανάπτυξη και κιτρίνισμα των φύλλων. Για να απαλλαγείτε από τους αλευρωτούς, σκουπίστε τους με ένα υγρό πανί. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οργανικό εντομοκτόνο σαπούνι ή άλλη φυσική εναλλακτική λύση όπως το έλαιο neem για να απαλλάξετε το φυτό από τυχόν εναπομείναντα παράσιτα (και να αποθαρρύνετε τα μελλοντικά). Πιθανότατα θα χρειαστεί να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία εβδομαδιαία για λίγο για να καταστρέψετε τον πληθυσμό των παρασίτων.

Ασθένειες που επηρεάζουν τα φυτά του φιδιού

Η σήψη των ριζών είναι μια ασθένεια που προκαλείται από το υπερβολικό πότισμα. Οι ρίζες του φυτού αρχίζουν να αποσυντίθενται και το φυτό τελικά θα πεθάνει. Εάν πιστεύετε ότι το φυτό σας έχει σήψη των ριζών, σταματήστε αμέσως το πότισμα και ελέγξτε τις ρίζες. Εάν είναι μαύρα ή χυλώδη, θα χρειαστεί να τα αφαιρέσετε και να ξαναφυτέψετε το φυτό σε φρέσκο, ξηρό έδαφος.

Leave a Comment