Οδηγός φροντίδας και καλλιέργειας φυτών με βιτρό – Home For The Harvest

Αναζητάτε έναν ζωντανό οικοδεσπότη για να φωτίσετε τον σκιερό κήπο σας; Δοκιμάστε το βιτρό hosta!

Το βιτρό hosta είναι μια πολύχρωμη ποικιλία μεσαίου μεγέθους hosta. Αυτά τα φυτά είναι γνωστά για τα λαμπερά χρυσοπράσινα φύλλα τους με πιο σκούρα πράσινα άκρα και προεξέχουσες φλέβες. Έχουν επίσης πολύ γλυκά λουλούδια λεβάντας. Αυτή η δημοφιλής ποικιλία είναι κάπως ανεκτική στον ήλιο και αναπτύσσεται καλύτερα σε ελαφρώς όξινο και καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για το βιτρό hosta!

Εισαγωγή στο βιτρό hosta

Το βιτρό hosta είναι μια δημοφιλής ποικιλόχρωμη ποικιλία hosta. Αυτή η ποικιλία είναι γνωστή για τα ποικιλόχρωμα φύλλα της και τις προεξέχουσες φλέβες της που της δίνουν σχεδόν μια όψη “βιτρώ”. Το βιτρό ονομάστηκε Hosta of the Year από την American Hosta Growers Association το 2006 και τιμήθηκε με το Βραβείο Garden Merit από τη Royal Horticultural Society το 2012.

Τα φυτά hosta από βιτρό μεγαλώνουν σε πλάτος 2-3 πόδια και ύψος περίπου 16 ίντσες. Οι μίσχοι λουλουδιών αυτής της ποικιλίας είναι αρκετά ψηλοί, συνήθως φτάνουν τα 3 πόδια ψηλά. Τα ίδια τα λουλούδια είναι μεγάλα, λευκά με μια νότα μοβ και επιμήκη με έντονο γλυκό άρωμα.

Το βιτρό hosta επιλέχθηκε ως άθλημα του δημοφιλούς hosta «Guacamole». Το ίδιο το guacamole hosta είναι ένα άθλημα του hosta «Fragrant Bouquet». Όλες αυτές οι υπέροχες ποικιλίες έχουν λαμπερά μηλοπράσινα φύλλα με λίγη ποικιλομορφία και μεγάλα, αρωματικά άνθη κρέμας λεβάντας.

Το βιτρό hosta έχει χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη πολλών άλλων δημοφιλών ζωντανών οικοδεσποτών, συμπεριλαμβανομένων των «Cathedral Windows» και «Tortilla Chip».

Πού να αγοράσετε βιτρό hosta

Αν ψάχνετε για βιτρό hosta, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να ελέγξετε τον τοπικό σας παιδικό σταθμό ή το κέντρο κήπου. Ίσως μπορείτε επίσης να το βρείτε προς πώληση στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, επειδή αυτό το φυτό είναι τόσο δημοφιλές, μπορεί να είναι δύσκολο να το βρεις μέχρι τα τέλη της άνοιξης. Αν δυσκολεύεστε να βρείτε οικοδεσπότη από βιτρό, δοκιμάστε να αναζητήσετε μια παρόμοια ποικιλία όπως η οικοδεσπότη «Fragrant Bouquet» ή η «Guacamole» hosta.

Πού να φυτέψετε βιτρό hosta

Όσον αφορά τις τοποθεσίες φύτευσης ξενώνα με βιτρό, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αυτό το φυτό προτιμά τις σκιερές συνθήκες (ειδικά το απόγευμα). Θα ανεχθεί λίγο ήλιο το πρωί, και λίγος πρωινός ήλιος μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να αναδειχθεί η αντίθεση στην ποικιλότητα των φύλλων. Τούτου λεχθέντος, ο πολύς ήλιος θα καψαλίσει τα φύλλα και θα κάνει την ποικιλότητα να ξεθωριάσει.

Το χρωματισμένο γυαλί hosta έχει καλύτερα αποτελέσματα σε πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος που είναι ελαφρώς όξινο. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το έδαφος υγρό (αλλά όχι μουσκεμένο). Ένα στρώμα σάπια φύλλα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας και την καταστολή των ζιζανίων. Μπορείτε επίσης να εργαστείτε σε οργανική ύλη για να βελτιώσετε το έδαφος πριν από τη φύτευση του ξενιστή.

Πότε να φυτέψετε βιτρό hosta

Η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε βιτρό οικοδεσπότη είναι η άνοιξη, αφού έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού. Εάν αγοράζετε φυτά από φυτώριο ή κέντρο κήπου, φροντίστε να ελέγξετε τις ρίζες πριν φυτέψετε. Οι ρίζες πρέπει να είναι λευκές και σταθερές (όχι χυλώδεις) και τα φύλλα να φαίνονται φρέσκα και υγιή. Διαβάστε περισσότερα για το πότε να φυτέψετε ξενιστές.

βιτρό φύλλα hosta

Πώς να φυτέψετε βιτρό hosta

Όταν φυτεύετε οικοδεσπότες, σκάβετε μια τρύπα διπλάσια από τις ρίζες αλλά τόσο βαθιά όσο το χώμα στη ζαρντινιέρα. Τροποποιήστε την τρύπα φύτευσης με λίγο λίπασμα ή καλά σαπισμένη κοπριά. Χαλαρώστε απαλά τις ρίζες και τοποθετήστε το φυτό στην τρύπα έτσι ώστε η κορώνα (εκεί που τα φύλλα συναντούν τις ρίζες) να είναι λίγο πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Γεμίστε γύρω από τις ρίζες με χώμα, χτυπώντας το απαλά καθώς προχωράτε. Ποτίστε καλά για να καθίσουν οι ρίζες.

Διαβάστε περισσότερα: Πώς να φυτέψετε ξενιστές

Μετά τη φύτευση, δώστε στο βιτρό σας ένα αργό, βαθύ πότισμα περίπου μία φορά την εβδομάδα (ανάλογα με τη βροχόπτωση). Μπορείτε να μειώσετε το πότισμα σε κάθε 10-14 ημέρες μόλις δημιουργηθεί το φυτό.

Φροντίδα για βιτρό hosta

Οι οικοδεσπότες από βιτρό είναι γενικά χαμηλής συντήρησης, αλλά εκτιμούν τη σταθερή υγρασία του εδάφους και κάποια τροφοδοσία (ιδιαίτερα την άνοιξη).

Απαιτήσεις ποτίσματος για βιτρό οικοδεσπότη

Τα φυτά ξενιστή από βιτρό ευδοκιμούν με άφθονη υγρασία και πρέπει να ποτίζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα όταν φυτεύονται για πρώτη φορά. Μόλις καθιερωθούν, μπορείτε να μειώσετε το πότισμα σε κάθε 10-14 ημέρες. Φροντίστε να ποτίζετε στη βάση του φυτού (και όχι από πάνω) για να αποφύγετε το βρέξιμο των φύλλων που μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιακές ασθένειες.

Λίπανση οικοδεσπότη από βιτρό

Τα φυτά ξενιστή από βιτρό θα επωφεληθούν από τη μηνιαία σίτιση είτε με οργανικό κοκκώδες λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης είτε με υδατοδιαλυτό οργανικό λίπασμα γενικής χρήσης κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (άνοιξη έως καλοκαίρι). Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα λιπάσματος μπορεί να προκαλέσει το κάψιμο των φύλλων, οπότε φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες στη συσκευασία.

Κλάδεμα βιτρό hosta

Οι οικοδεσπότες από βιτρό δεν απαιτούν κλάδεμα, αλλά μπορείτε να αφαιρέσετε τυχόν φύλλα που πεθαίνουν ή έχουν καταστραφεί όπως χρειάζεται. Μπορείτε επίσης να κόψετε τα φύλλα στα τέλη του φθινοπώρου για να τακτοποιήσετε το φυτό και να το προετοιμάσετε για το χειμώνα.

Συμβουλές φροντίδας φυτών για βιτρό οικοδεσπότη

Όταν πρόκειται για τη φροντίδα του φυτού του ξενιστή από βιτρό, τα βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε είναι να διατηρείτε το έδαφος υγρό (αλλά όχι μουσκεμένο), να λιπάνετε κάθε μήνα και να κάνετε σάπια φύλλα γύρω από το φυτό. Με λίγη φροντίδα, το βιτρό σας θα ευδοκιμήσει και θα σας προσφέρει όμορφο φύλλωμα για πολλά χρόνια ακόμα.

Τα φυτά ξενιστή από βιτρό αναπτύσσονται καλύτερα σε υγρό έδαφος, επομένως είναι λογικό να καλύπτεται η επιφάνεια του εδάφους για να διατηρείται η υγρασία. Αυτό θα μετριάσει επίσης τη θερμοκρασία των ριζών και θα βοηθήσει στη διατήρηση των ζιζανίων.

Ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσετε τα φυτά ξενιστή με βιτρό υγρά είναι να χρησιμοποιήσετε έναν εύκαμπτο σωλήνα εμποτισμού ή ένα σύστημα άρδευσης με σταγόνες. Αυτό θα δώσει νερό απευθείας στις ρίζες χωρίς να βρέξει τα φύλλα (που μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιακές ασθένειες).

Εάν το βιτρό σας οικοδεσπότη αρχίζει να φαίνεται λίγο κουρελιασμένο μετά από μερικά χρόνια, μπορείτε να το αναζωογονήσετε σκάβοντάς το και χωρίζοντάς το. Αυτό γίνεται καλύτερα την άνοιξη.

Φυτά συντροφιάς για βιτρό ξενώνα

Υπάρχουν πολλά φυτά που κάνουν καλούς συντρόφους για βιτρό ξενιστή. Ορισμένες, όπως οι φτέρες, βοηθούν στη σκίαση του εδάφους και τη διατήρηση της υγρασίας. Άλλοι, όπως οι impatiens, παρέχουν πολύχρωμες ανθίσεις που έρχονται σε όμορφη αντίθεση με τα διαφοροποιημένα φύλλα του χρωματισμένου γυαλιού. Μερικά καλά συντροφικά φυτά για βιτρό ξενώνα περιλαμβάνουν:

  • Φτέρες
  • Astilbe
  • Impatiens
  • Coleus
  • Coral Bells
  • Μπεγκόνια
  • Caladiums
  • Λάμιο

Παράσιτα που επηρεάζουν τον ξενιστή από βιτρό

Υπάρχει ένας αριθμός παρασίτων που μπορούν να επηρεάσουν τα φυτά ξενιστή από βιτρό, συμπεριλαμβανομένων των γυμνοσάλιαγκων, των σαλιγκαριών, των αφίδων και των αλευροφόρων.

Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια μπορούν να βλάψουν τα φύλλα των φυτών χρωματισμένου γυαλιού τρώγοντας τον τρυφερό ιστό. Οι αφίδες και οι αλευρώδεις μπορεί να προκαλέσουν παραμόρφωση των φύλλων, καθυστερημένη ανάπτυξη, ακόμη και θάνατο.

Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε τα παράσιτα είναι να παρακολουθείτε τα φυτά σας και να αναλαμβάνετε δράση μόλις δείτε οποιαδήποτε ζημιά. Η συλλογή με το χέρι και η απόρριψη γυμνοσάλιαγκων, σαλιγκαριών και παρασίτων είναι συχνά η πιο αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε παγίδες ή φράγματα (όπως γη διατόμων) για να κρατήσετε τα παράσιτα μακριά από τα φυτά σας.

Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά προβλήματα παρασίτων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εντομοκτόνο σαπούνι ή κηπευτικό λάδι για να τα καταπολεμήσετε. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες στην ετικέτα και φροντίστε να μην πέσει κανένα από αυτά τα προϊόντα στα φύλλα του βιτρό, καθώς μπορεί να βλάψει το φυτό.

Ασθένειες που επηρεάζουν τον ξενιστή από βιτρό

Υπάρχουν διάφορες ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν τους ξενιστές, όπως το ωίδιο, οι νηματώδεις των φυλλωμάτων, η σήψη του μίσχου και ορισμένοι φυτικοί ιοί όπως ο ιός ξενιστή Χ.

Το ωίδιο είναι μια μυκητιασική ασθένεια που προσβάλλει τα φύλλα του βιτρό ξενιστή, προκαλώντας τα να καλύπτονται από μια λευκή σκόνη. Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά έχουν επαρκή κυκλοφορία αέρα και ποτίζονται στη γραμμή του εδάφους και όχι πάνω από τα φύλλα.

Τα νηματώδη των φυλλωμάτων είναι μικροσκοπικά σκουλήκια που ζουν μέσα στα φύλλα του χρωματισμένου γυαλιού και τρέφονται με τον ιστό, προκαλώντας τα φύλλα να κιτρινίζουν και τελικά να πεθαίνουν. Αυτά τα μικροσκοπικά στρογγυλά σκουλήκια του Aphelenchoides fragariae ή Ditylenchus dipsaci συνήθως εξαπλώνονται από φυτό σε φυτό με πιτσίλισμα νερού. Οι νηματώδεις των φυλλωμάτων είναι δύσκολο να απαλλαγείτε από τη στιγμή που τους έχετε στον κήπο σας, επομένως αποφύγετε να φέρνετε ανθυγιεινά φυτά στην αυλή σας.

Η σήψη του μίσχου είναι μια μυκητιακή ασθένεια που προσβάλλει τους μίσχους των φύλλων (μίσχους) του βιτρό ξενιστή, προκαλώντας το λευκό των μίσχων των φύλλων και την εύκολη πτώση των φύλλων από το στέμμα του φυτού. Αυτή η κατάσταση προκαλείται συνήθως από το Αθελία ρόφσιη (Συν. Sclerotium rolfsii) μύκητες (προσβολή του νότιου στελέχους).

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τις ασθένειες από το να επηρεάσουν το βιτρό σας είναι να ποτίζετε το φυτό στη βάση αντί να βρέχετε τα φύλλα. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης μυκητιακών ασθενειών. Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσετε τυχόν προσβεβλημένα φύλλα μόλις τα δείτε και να τα πετάξετε στα σκουπίδια. Επίσης, φροντίστε να φέρνετε μόνο υγιή φυτά στον κήπο σας, καθώς οι ασθένειες μπορούν να «χτυπήσουν» στην αυλή σας με νέα φυτά.

Leave a Comment