Οδηγός φροντίδας και καλλιέργειας φυτών Whirlwind hosta – Home For The Harvest

Αναζητάτε έναν μοναδικό οικοδεσπότη για τον σκιερό κήπο σας; Δοκιμάστε το whirlwind hosta!

Το whirlwind hosta είναι ένα βαρύγδουπο μεσαίου μεγέθους hosta γνωστό για τα μοναδικά στριμμένα φύλλα του. Αυτή η όμορφη ποικιλία έχει φωτεινά κιτρινοπράσινα φύλλα Chartreuse με ακανόνιστα σκούρα πράσινα άκρα. Το Whirlwind αναπτύσσεται καλύτερα σε μερική σκιά έως μερική ήλιο και χρησιμοποιείται συχνά ως φυτό εδαφοκάλυψης. Αυτή είναι μια από τις πιο εύκολες ποικιλίες hosta για καλλιέργεια!

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για το whirlwind hosta.

Εισαγωγή στον οικοδεσπότη του ανεμοστρόβιλου

Το Whirlwind hosta είναι ένα μοναδικό φυτό που γρήγορα έγινε αγαπημένο στους κηπουρούς. Το ασυνήθιστο σχήμα του στριφτού φύλλου και το φωτεινό του χρώμα το κάνουν να ξεχωρίζει σε κάθε σκιερό κήπο και η εύκολη φροντίδα του το καθιστά εξαιρετική επιλογή για όποιον θέλει να προσθέσει μια νότα εξωτικού στο τοπίο του.

Οι οικοδεσπότες Whirlwind συνήθως μεγαλώνουν σε περίπου 40 ίντσες πλάτος και 18 ίντσες ύψος. Αυτή η ποικιλία έχει απαλά μοβ άνθη που ανθίζουν σε μίσχους 20 ιντσών, ακριβώς πάνω από τα φωτεινά φύλλα. Αν και η ακριβής καταγωγή αυτής της δημοφιλής ποικιλίας δεν είναι γνωστή, πιστεύεται ότι είναι άθλημα ή απόγονος Hosta «Fortunei Hyacinthina».

Πού να αγοράσετε οικοδεσπότη ανεμοστρόβιλου

Αν ψάχνετε να προσθέσετε έναν οικοδεσπότη στον κήπο σας, είστε τυχεροί! Αυτό το μοναδικό φυτό διατίθεται σε πολλά φυτώρια και κέντρα κήπου. Μπορείτε επίσης να παραγγείλετε το whirlwind hosta διαδικτυακά από διάφορους εμπόρους λιανικής.

Πού να φυτέψετε ξενιστή ανεμοστρόβιλου

Το Whirlwind hosta μπορεί να καλλιεργηθεί στις ζώνες 3-9. Αυτό το φυτό αναπτύσσεται καλύτερα σε μερική σκιά έως μερική ήλιο. Όσο για το έδαφος, προτιμά καλά στραγγιζόμενα αμμοπηλώδη που είναι στην όξινη πλευρά. Τα ώριμα φυτά ανεμοστρόβιλου μεγαλώνουν σε πλάτος περίπου 40 ίντσες, οπότε βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος για το φυτό στον κήπο.

Το φως του ήλιου για τον οικοδεσπότη του ανεμοστρόβιλου

Το Whirlwind hosta είναι μια ποικιλόμορφη ποικιλία και συνήθως καλλιεργείται είτε σε μερική ηλιοφάνεια είτε σε μερική σκιά. Θα ανεχθεί τον ήλιο το πρωί (και η αντίθεση στα φύλλα θα βελτιωθεί ακόμη), αλλά τα φύλλα του μπορεί να καούν αν ο ήλιος είναι πολύ ζεστός το απόγευμα ή αν το φυτό δεν έχει αρκετό νερό. Το καλύτερο σημείο φύτευσης είναι γενικά μια τοποθεσία με λίγες ώρες άμεσου ηλιακού φωτός το πρωί που ακολουθείται από μεσημεριανή και απογευματινή σκιά.

Απαιτήσεις εδάφους για ξενιστές ανεμοστρόβιλου

Τα φυτά Whirlwind hosta τείνουν να αναπτύσσονται καλύτερα σε καλά στραγγιζόμενο αμμώδες αργιλώδες έδαφος. Υποθέτοντας ότι έχουν αρκετό νερό για να ευδοκιμήσουν, τα φυτά είναι αρκετά ζωηρά σε χαλαρό έδαφος. Ο ανεμοστρόβιλος είναι ανεκτικός στο αργιλώδες έδαφος, αλλά τα φυτά θα αναπτυχθούν πιο αργά. Προσπαθήστε να αποφύγετε τη φύτευση τους σε χαμηλά σημεία όπου λιμνάζει νερό.

Όσον αφορά το pH, οι οικοδεσπότες προτιμούν ελαφρώς όξινο έδαφος. Ένα pH εδάφους περίπου 6 είναι βέλτιστο, αλλά όχι αυστηρά απαραίτητο. Κάντε μια δοκιμή εδάφους και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε έναν οργανικό οξινιστή εδάφους εάν το χώμα σας είναι αλκαλικό.

Πότε να φυτέψετε ξενιστή ανεμοστρόβιλου

Η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε ξενιστή ανεμοστρόβιλου είναι η άνοιξη μετά την τελευταία ημερομηνία παγετού. Αυτό θα δώσει στο φυτό σας την ευκαιρία να εδραιωθεί πριν φτάσει ο ζεστός καλοκαιρινός καιρός. Μπορείτε επίσης να τα φυτέψετε το φθινόπωρο, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να είναι διαθέσιμα από κέντρα κήπου και διαδικτυακά φυτώρια το φθινόπωρο.

ξενώνας σε γλάστρα - έτοιμο να φυτευτεί στη σκιά του κήπου

Πώς να φυτέψετε ξενιστή ανεμοστρόβιλου

Οι οικοδεσπότες φυτεύονται εύκολα και ο ανεμοστρόβιλος δεν διαφέρει. Πριν από τη φύτευση, ποτίστε καλά τα φυτά σας και αφήστε τα να στραγγίσουν. Επίσης, φροντίστε να τα κρατάτε μακριά από το άμεσο ηλιακό φως πριν τα φυτέψετε.

Ξεκινήστε σκάβοντας μια μεγάλη ρηχή τρύπα φύτευσης. Η τρύπα πρέπει να είναι διπλάσια από τη γλάστρα στην οποία βρίσκεται το φυτό σας, αλλά μόνο τόσο βαθιά. Αυτό θα δώσει στις ρίζες άφθονο χώρο για να απλωθούν πλευρικά χωρίς να θάψουν το στέμμα πολύ βαθιά.

Μόλις σκάψετε την τρύπα, χαλαρώστε τις ρίζες του φυτού σας ξενιστή ανεμοστρόβιλου και μετά τοποθετήστε το στην τρύπα. Το στέμμα (όπου τα φύλλα συναντούν το έδαφος) πρέπει να είναι επίπεδο με την επιφάνεια του εδάφους. Γεμίστε την τρύπα με χαλαρό χώμα, προσέχοντας να μην θάψετε το στέμμα. Ποτίστε καλά το φυτό σας και δώστε του λίγο επιπλέον νερό αν ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός.

Γονιμοποίηση οικοδεσπότης ανεμοστρόβιλου

Οι οικοδεσπότες Whirlwind είναι σχετικά βαρείς τροφοδότες και θα επωφεληθούν από τη γονιμοποίηση κάθε λίγους μήνες την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού. Χρησιμοποιήστε ένα οργανικό λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης ή ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα σχεδιασμένο για χρήση σε φυτά που αγαπούν τα οξέα. Φροντίστε να μην κάνετε υπερβολική λίπανση, καθώς αυτό μπορεί να κάψει τις ρίζες και να βλάψει το φυτό.

Πότισμα ανεμοστρόβιλος hosta

Οι οικοδεσπότες Whirlwind θα πρέπει να ποτίζονται αρκετά συχνά μετά τη φύτευση. Το έδαφος πρέπει να διατηρείται υγρό αλλά όχι μουσκεμένο. Μόλις εγκατασταθεί το φυτό, θα χρειαστεί λιγότερο νερό. Γενικά, οι οικοδεσπότες δεν τους αρέσει να τους αφήνουν να στεγνώσουν εντελώς.

Κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού, οι οικοδεσπότες με ανεμοστρόβιλο μπορεί να χρειαστεί να ποτίζονται καθημερινά ή ακόμα και δύο φορές την ημέρα. Εάν το φυτό σας αρχίσει να μαραίνεται, εμποτίστε το καλά.

Οι οικοδεσπότες Whirlwind είναι ανεκτικοί στην ξηρασία μόλις εγκατασταθούν, αλλά θα εκτιμήσουν ότι ποτίζονται σε περιόδους παρατεταμένης ζέστης και ξηρασίας. Οι οικοδεσπότες είναι εγγενείς σε πολύ βροχερές περιοχές στην Ασία και συνήθως ευδοκιμούν με αρκετό νερό (εφόσον δεν βρίσκονται σε λακκούβες με στάσιμα νερά).

Κλάδεμα ανεμοστρόβιλος οικοδεσπότης

Οι οικοδεσπότες Whirlwind δεν απαιτούν πολύ κλάδεμα, αλλά μπορείτε να τις κόψετε στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές της άνοιξης για να αφαιρέσετε το φύλλωμα που ξοδεύτηκε.

Συμβουλές φροντίδας φυτών για ξενιστές ανεμοστρόβιλου

Οι οικοδεσπότες αγαπούν το υγρό χώμα και τα πάνε καλά όταν η επιφάνεια του εδάφους καλύπτεται με ένα οργανικό σάπια φύλλα όπως λίπασμα ή σάπια φύλλα σκληρού ξύλου. Θα θελήσετε επίσης να διατηρήσετε την περιοχή καλά ξεριζωμένη όταν το φυτό είναι νέο για να το βοηθήσετε να εδραιωθεί (αν και το σάπια φύλλα θα βοηθήσει και σε αυτό). Οι οικοδεσπότες δεν απαιτούν διαίρεση, αλλά σίγουρα μπορείτε να σκάψετε, να διαιρέσετε και να μεταμοσχεύσετε τον οικοδεσπότη σας εάν θέλετε περισσότερα φυτά.

Συνοδευτικά φυτά για ξενιστή ανεμοστρόβιλου

Τα φυτά συντροφιάς μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την ελκυστικότητα του κήπου σας, και η οικοδεσπότη του ανεμοστρόβιλου δεν αποτελεί εξαίρεση.

Αν ψάχνετε για φυτά που θα συμπληρώσουν τους οικοδεσπότες του ανεμοστρόβιλου σας, ακολουθούν μερικές προτάσεις.

– Διακοσμητικά χόρτα: Ψηλές ποικιλίες όπως ο μισκάνθος ή το γρασίδι pampas αποτελούν εξαιρετικό φόντο για πιο κοντούς οικοδεσπότες.

– Φτέρες: Αυτά τα φυτά που αγαπούν τη σκιά είναι το τέλειο συμπλήρωμα για τους οικοδεσπότες. Δοκιμάστε φτέρη, ιαπωνική βαμμένη φτέρη ή φτέρη στρουθοκαμήλου.

– Αστίλμπες: Ένα άλλο φυτό που αγαπά τη σκιά, οι αστίλμπες βγαίνουν σε ποικιλία χρωμάτων και προσθέτουν ενδιαφέρον στον κήπο.

– Coral Bells: Αυτά τα φυτά χαμηλής ανάπτυξης είναι διαθέσιμα σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων και κάνουν ένα υπέροχο κάλυμμα εδάφους κάτω από τους ξενώνες.

– Οικοδέσποινα: Ναι, έτσι είναι! Διαφορετικές ποικιλίες hosta μπορούν να κάνουν μια όμορφη και αρμονική φύτευση. Δοκιμάστε να συνδυάσετε τον ξενιστή ανεμοστρόβιλου με φυτά όπως τα μπλε αυτιά του ποντικιού hosta ή το Empress Wu hosta.

κοντινό πλάνο του νεαρό φύλλο του ανεμοστρόβιλου hosta

Παράσιτα που επηρεάζουν τον ξενιστή ανεμοστρόβιλου

Μερικά παράσιτα που επηρεάζουν τον ξενιστή του ανεμοστρόβιλου είναι οι γυμνοσάλιαγκες, τα σαλιγκάρια, οι αφίδες και τα ιαπωνικά σκαθάρια. Αυτά τα παράσιτα μπορούν να ελεγχθούν με μια ποικιλία μεθόδων, συμπεριλαμβανομένων παγίδων, φραγμών και οργανικών φυτοφαρμάκων.

Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια τείνουν να επιτίθενται στους οικοδεσπότες τρώγοντας τα φύλλα, γεγονός που μπορεί να κάνει το φυτό να φαίνεται κουρελιασμένο και αντιαισθητικό. Ένας τρόπος για να καταπολεμήσετε αυτά τα παράσιτα είναι να στήσετε παγίδες δολωμένες με μπύρα ή μείγμα μελάσας και νερού. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε φράγματα όπως γη διατόμων ή άμμο γύρω από τη βάση του φυτού.

Οι αφίδες είναι μικρά έντομα με μαλακό σώμα που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα φυτά ρουφώντας το χυμό από τα φύλλα. Μπορούν επίσης να μεταδώσουν ασθένειες από το ένα φυτό στο άλλο. Για να ελέγξετε τις αφίδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ισχυρό ρεύμα νερού για να τις εκτινάξετε από το φυτό ή μπορείτε να δοκιμάσετε ένα οργανικό εντομοκτόνο όπως το έλαιο neem.

Τα ιαπωνικά σκαθάρια είναι ένα άλλο κοινό παράσιτο των ξενιστών. Αυτοί οι αδηφάγοι τρώγοντες μπορούν να αφαιρέσουν τα φύλλα από ένα φυτό σε ελάχιστο χρόνο. Για να ελέγξετε τα ιαπωνικά σκαθάρια, μπορείτε να δοκιμάσετε παγίδες δολωμένες με δόλωμα φερομόνης ή μπορείτε να διαλέξετε με το χέρι τα σκαθάρια από το φυτό και να τα ρίξετε σε έναν κουβά με σαπουνόνερο.

Ασθένειες που επηρεάζουν τον ξενιστή ανεμοστρόβιλου

Ορισμένες ασθένειες που επηρεάζουν τους ξενιστές του ανεμοστρόβιλου είναι το ωίδιο, η κηλίδα των φύλλων και η σήψη της κόμης. Αυτές οι ασθένειες μπορούν να ελεγχθούν με ποικίλες μεθόδους, όπως μυκητοκτόνα, αμειψισπορά και σωστή φροντίδα των φυτών.

Το ωίδιο είναι μια μυκητιακή ασθένεια που επηρεάζει μια μεγάλη ποικιλία φυτών, συμπεριλαμβανομένων των ξενιστών. Αυτή η ασθένεια εμφανίζεται ως μια λευκή, σκόνη ανάπτυξης στα φύλλα και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε πτώση των φύλλων. Για να ελέγξετε το ωίδιο, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα μυκητοκτόνο ή μπορείτε να λάβετε προληπτικά μέτρα, όπως αποφυγή εναέριου ποτίσματος και φύτευση σε περιοχές με καλή κυκλοφορία αέρα.

Η κηλίδα στα φύλλα είναι μια μυκητιακή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει καφέ ή μαύρες κηλίδες στα φύλλα του ξενιστή. Αυτή η ασθένεια είναι συχνά περισσότερο ένα καλλυντικό ζήτημα παρά μια σοβαρή απειλή για το φυτό, αλλά μπορεί να γίνει προβληματική εάν επηρεάσει ένα μεγάλο ποσοστό του φυλλώματος. Για να ελέγξετε την κηλίδα στα φύλλα, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα μυκητοκτόνο ή να αφαιρέσετε και να καταστρέψετε τα προσβεβλημένα φύλλα.

Η σήψη της κόμης είναι μια μυκητιακή ασθένεια που προσβάλλει τις ρίζες και το στέμμα των ξενιστών. Αυτή η ασθένεια προκαλείται συχνά από υπερβολικό πότισμα ή φύτευση σε εδάφη με κακή στράγγιση. Για να ελέγξετε τη σήψη της κόμης, μπορείτε να βελτιώσετε την αποστράγγιση στην περιοχή γύρω από το φυτό ή μπορείτε να θεραπεύσετε το φυτό με ένα μυκητοκτόνο.

Πρόληψη προβλημάτων με ξενιστή ανεμοστρόβιλου

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε προβλήματα με τον ξενιστή ανεμοστρόβιλου είναι να παρέχετε στο φυτό την κατάλληλη φροντίδα. Αυτό περιλαμβάνει φύτευση σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος, πότισμα μόνο όταν το έδαφος είναι στεγνό και ελαφρά λίπανση. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τον συνωστισμό των φυτών, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τη ροή του αέρα και την αποστράγγιση. Εάν ζείτε σε μια περιοχή όπου τα ιαπωνικά σκαθάρια αποτελούν πρόβλημα, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο θεραπείας των φυτών με ένα προληπτικό οργανικό εντομοκτόνο την άνοιξη.

Leave a Comment