Οδηγός φροντίδας και καλλιέργειας φυτών με σγουρά πατάτες hosta – Home For The Harvest

Χρειάζεστε μια νέα διασκεδαστική ποικιλία hosta για να προσθέσετε στη συλλογή σας; Ρίξτε μια ματιά στις σγουρές πατάτες hosta!

Οι σγουρές πατάτες hosta είναι μια μικρή ποικιλία hosta με στενά κυματιστά φύλλα σε έντονο χρώμα Chartreuse. Αν και αυτή η ποικιλία αναπτύσσεται καλύτερα σε μερική σκιά, είναι ανεκτική στον ήλιο σε ψυχρότερα κλίματα. Τα ώριμα φυτά είναι περίπου 6″ ψηλά και 16″ πλάτους, με άνθη λεβάντας στα μέσα του καλοκαιριού. Οι σγουρές πατάτες hosta μπορούν να καλλιεργηθούν στις ζώνες 3-9 (παρέχετε απογευματινή σκιά στις ζώνες 8-9).

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για τις σγουρές πατάτες hosta!

Εισαγωγή στις σγουρές πατάτες hosta

Οι σγουρές πατάτες hosta (Hosta hybrid) είναι ένα μικρό πολυετές φυτό που σχηματίζει ανάχωμα. Πήρε το όνομά του από τα κυματιστά, στενά φύλλα του που μοιάζουν με σγουρές πατάτες. Τα φύλλα της σγουρής πατάτας hosta έχουν φωτεινό χρώμα Chartreuse, με πιο σκούρα πράσινα περιθώρια.

Αυτή η ποικιλία είναι ανεκτική στον ήλιο σε ψυχρότερα κλίματα (συνήθως ζώνες 3-7), αλλά είναι καλύτερα στη μερική σκιά. Το ώριμο φυτό είναι 6″ ύψος και 16″ πλάτος.

Πού να αγοράσετε σγουρά τηγανητά φυτά hosta

Μπορείτε να αγοράσετε φυτά οικοδεσπότη για σγουρές πατάτες από πολλούς διαδικτυακούς λιανοπωλητές ή από το τοπικό σας φυτώριο. Φροντίστε να αναζητήσετε έναν αξιόπιστο πωλητή με υγιή φυτά.

Πώς να φυτέψετε τηγανητές πατάτες hosta

Η σγουρή πατάτα hosta είναι εύκολη στην καλλιέργεια και τη φροντίδα! Ξεκινήστε φυτεύοντάς το σωστά και στη σωστή θέση.

Πότε και πού να φυτέψετε σγουρές τηγανητές πατάτες

Η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε σγουρές πατάτες είναι την άνοιξη, μετά την τελευταία ημερομηνία παγετού. Αυτή η ποικιλία μπορεί να καλλιεργηθεί σε ζώνες ανθεκτικότητας USDA 3-9. Οι σγουρές πατάτες hosta θα είναι καλύτερα σε μερική σκιά, αλλά μπορούν να ανεχθούν τον ήλιο σε ψυχρότερα κλίματα (ζώνες 3-7). Η απογευματινή σκιά είναι σημαντική στις πιο ζεστές περιοχές.

Προετοιμασία του χώρου φύτευσης

Αρχικά, επιλέξτε μια τοποθεσία για τις σγουρές πατάτες σας που να πληροί τις απαιτήσεις φωτός του φυτού. Εάν φυτεύετε περισσότερες από μία σγουρές πατάτες, τοποθετήστε τα φυτά σε απόσταση περίπου 16″ μεταξύ τους.

Στη συνέχεια, προετοιμάστε το σημείο φύτευσης αναποδογυρίζοντας το έδαφος και αφαιρώντας τυχόν ζιζάνια. Προσθέστε κάποια οργανική ύλη στο έδαφος, όπως λίπασμα ή τύρφη. Αυτό θα βοηθήσει τις ρίζες των φυτών να εγκατασταθούν και να βελτιώσουν την αποστράγγιση. Ακολουθούν μερικές ακόμη συμβουλές για την προετοιμασία υπέροχου εδάφους για φύτευση οικοδεσποτών.

Φύτευση σγουρές πατάτες οικοδεσπότη

Για να φυτέψετε σγουρές πατάτες, σκάψτε μια τρύπα διπλάσια από τη ρίζα αλλά όχι πιο βαθιά. Χαλαρώστε απαλά τις ρίζες και τοποθετήστε το φυτό στην τρύπα έτσι ώστε η κόμη (εκεί που βγαίνουν τα φύλλα) να βρίσκεται στο επίπεδο του εδάφους. Γεμίστε καλά την τρύπα με χώμα και νερό.

Μολτσάρισμα σγουρές πατάτες

Οι σγουρές πατάτες hosta επωφελούνται από μια στρώση σάπια φύλλα γύρω από τη βάση του φυτού. Αυτό βοηθά να διατηρηθούν οι ρίζες δροσερές και υγρές, και επίσης μειώνει τα ζιζάνια. Χρησιμοποιήστε ένα οργανικό σάπια φύλλα, όπως ψιλοκομμένα φύλλα, ροκανίδια ή σάπια φύλλα φλοιού.

Φροντίδα φυτών για σγουρές πατάτες οικοδεσπότη

Η φροντίδα των φυτών το πρώτο ή δύο χρόνια συνίσταται κυρίως στο τακτικό πότισμα, συν την πιθανή εφαρμογή λιπάσματος την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Πότισμα σγουρές πατάτες hosta

Ποτίστε τακτικά τηγανητές πατάτες κατά την πρώτη καλλιεργητική περίοδο για να βοηθήσετε τις ρίζες των φυτών να εδραιωθούν. Μετά από αυτό, ποτίζετε όσο χρειάζεται για να διατηρείται το έδαφος υγρό αλλά όχι μουσκεμένο. Η σγουρή πατάτα hosta είναι σχετικά ανθεκτική στην ξηρασία μόλις δημιουργηθεί.

Ο καλύτερος τρόπος για να ποτίσετε αυτό το φυτό είναι ακριβώς στη γραμμή του εδάφους. Αποφύγετε να πέφτετε νερό στα φύλλα σε τακτική βάση. Οι καλοί τρόποι για να ποτίσετε τηγανητές πατάτες περιλαμβάνουν τη χρήση εύκαμπτου σωλήνα εμποτισμού ή στάγδην άρδευσης.

Γονιμοποιώντας τηγανητές πατάτες

Εφαρμόστε ένα ισορροπημένο λίπασμα για ξενιστές στο φυτό την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ακολουθήστε τις οδηγίες του πακέτου για τους ρυθμούς και τη συχνότητα εφαρμογής. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λίπασμα ή άλλη οργανική ύλη ως λίπασμα.

Κλάδεμα σγουρές πατάτες hosta

Η σγουρή πατάτα δεν απαιτεί κλάδεμα, αλλά μπορείτε να κόψετε τυχόν κουρελιασμένα φύλλα όπως εμφανίζονται. Μπορείτε επίσης να κόψετε το φυτό στη βάση του το φθινόπωρο μετά τον πρώτο σκληρό παγετό το φθινόπωρο.

Έντομα και ασθένειες που επηρεάζουν τις σγουρές πατάτες

Ο ξενώνας με σγουρά πατάτες είναι γενικά ανθεκτικός σε παράσιτα και ασθένειες. Ωστόσο, μπορεί να είναι ευαίσθητο σε γυμνοσάλιαγκες, σαλιγκάρια και κηλίδες στα φύλλα. Εάν δείτε κάποιο από αυτά τα παράσιτα ή ασθένειες στο φυτό σας, λάβετε μέτρα αμέσως.

Παράσιτα έντομα για ξενιστές

Οι οικοδεσπότες όπως οι σγουρές πατάτες στοχοποιούνται από παράσιτα του κήπου όπως γυμνοσάλιαγκες, σαλιγκάρια και ιαπωνικά σκαθάρια. Αυτά τα παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στο φυτό εάν αφεθούν ανεξέλεγκτα.

Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια μπορούν να μαζευτούν με το χέρι τη νύχτα με φακό ή να πιαστούν σε παγίδες μπύρας. Τα ιαπωνικά σκαθάρια μπορούν να καταπολεμηθούν με οργανικά εντομοκτόνα σπρέι ή παγίδες.

Ασθένειες που επηρεάζουν τους ξενιστές

Μερικές από τις ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν τη σγουρή πατάτα είναι το ωίδιο, η σκουριά και η κηλίδα στα φύλλα. Αυτές οι ασθένειες προκαλούνται συχνά από υπερβολική υγρασία στα φύλλα. Φροντίστε να ποτίζετε στη γραμμή του εδάφους και αποφύγετε να πέσει νερό στα φύλλα. Εάν δείτε κάποια από αυτές τις ασθένειες στο φυτό σας, αντιμετωπίστε τις με ένα οργανικό μυκητοκτόνο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Το ωίδιο είναι ένας λευκός μύκητας που μπορεί να εμφανιστεί σε συνθήκες υγρασίας. Μπορεί να ελεγχθεί με οργανικά μυκητοκτόνα ή αυξάνοντας την κυκλοφορία του αέρα γύρω από το φυτό.

Η σκουριά είναι ένας κόκκινος ή καφέ μύκητας σε σκόνη που μπορεί να εμφανιστεί σε συνθήκες υγρασίας. Μπορεί να ελεγχθεί με οργανικά μυκητοκτόνα ή αυξάνοντας την κυκλοφορία του αέρα γύρω από το φυτό.

Η κηλίδα των φύλλων είναι μια καφέ ή μαύρη κηλίδα που μπορεί να εμφανιστεί στα φύλλα της σγουρής πατάτας hosta. Μπορεί να ελεγχθεί με οργανικά μυκητοκτόνα ή με αφαίρεση και απόρριψη προσβεβλημένων φύλλων.

Οι σγουρές πατάτες hosta είναι ένα εξαιρετικό φυτό για να προσθέσετε ενδιαφέρον στον κήπο σας. Είναι εύκολο στη φροντίδα και μπορεί να ανεχθεί ένα ευρύ φάσμα συνθηκών. Με τα κυματιστά φύλλα και το φύλλωμα Chartreuse, είναι βέβαιο ότι θα προσθέσει ομορφιά σε κάθε τοπίο.

Leave a Comment