Οδηγός φροντίδας και καλλιέργειας φυτών Big Daddy hosta – Home For The Harvest

Ορισμένοι οικοδεσπότες είναι αρκετά μοναδικοί, και αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τον οικοδεσπότη του «Big Daddy».

Το Big Daddy hosta είναι ένας μεγάλος οικοδεσπότης με μπλε ματ φύλλα. Τα χοντρά φύλλα έχουν μια συσσωρευμένη υφή, καθιστώντας αυτό το φυτό χαρακτηριστικό στον σκιερό κήπο. Οι μεγάλοι οικοδεσπότες μπορούν να αναπτυχθούν αργά, ειδικά σε αργιλώδες έδαφος, αλλά γενικά είναι εύκολο να αναπτυχθούν και είναι ιδανικοί για να προσελκύσουν κάποιο ενδιαφέρον για την υφή σε σκιερές γωνίες.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για τον μεγάλο μπαμπά οικοδεσπότη!

Εισαγωγή στον μεγάλο μπαμπά οικοδεσπότη

Το big daddy hosta είναι ένα μεγάλο και εντυπωσιακό φυτό που μπορεί να προσθέσει μια πινελιά πολυτέλειας σε κάθε κήπο. Αυτή η σπεσιαλιτέ ποικιλία έχει μοναδικά κουκουλωμένα φύλλα που καλύπτονται με υφή που τυλίγει (σχεδόν σαν ύφασμα τσαγιού). Τα φύλλα του μεγάλου daddy hosta έχουν επίσης ένα όμορφο μπλε-πράσινο χρώμα, που το κάνει να ξεχωρίζει σε κάθε σκηνικό κήπου.

Οι μεγάλοι οικοδεσπότες μεγαλώνουν σε περίπου 4 πόδια πλάτος και 2 πόδια ύψος. Έχουν υπέροχα απαλά μοβ άνθη σε σχήμα χωνιού που ανθίζουν ακριβώς γύρω από τη μάζα των φύλλων. Κάθε φύλλο έχει μήκος και πλάτος περίπου 1 πόδι, με βάθος περίπου 2 ίντσες.

Το Big daddy hosta μπορεί να καλλιεργηθεί στις ζώνες 3-9. Αυτό το φυτό είναι τέλειο για να προσθέσει κάποια υφή και ενδιαφέρον σε σκιερές περιοχές του κήπου, καθώς δεν απαιτεί πολύ ηλιακό φως για να ευδοκιμήσει. Οι μεγάλοι οικοδεσπότες παππού είναι επίσης σχετικά εύκολο να φροντιστούν, αν και μπορεί να αναπτύσσονται αργά. Τα παχιά ανάγλυφα φύλλα τους κάνουν αυτή την ποικιλία μια φυσικά ανθεκτική στη γυμνοσάλιαγκα οικοδεσπότη!

Ο μεγάλος μπαμπάς οικοδεσπότης ανατράφηκε από τη Florence Shaw από το Weston της Μασαχουσέτης (πηγή: American Hosta Society). Η κυρία Shaw ήταν ένας σημαντικός ερασιτέχνης οικοδεσπότης που υβριδοποιήθηκε τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 και είναι επίσης γνωστή για την αναπαραγωγή του εξαιρετικά δημοφιλούς οικοδεσπότη Sum and Substance και του Blue Angel hosta, καθώς και για την καθοδήγηση του εκτροφέα hosta Kevin Vaughn. Η ποικιλία καταχωρήθηκε στην American Hosta Society από τον Paul Aden το 1978.

Αν ψάχνετε για ένα φυτό που θα έχει μεγάλη απήχηση στον κήπο σας, ο μεγάλος μπαμπάς hosta είναι μια εξαιρετική επιλογή!

Πού να αγοράσετε μεγάλο οικοδεσπότη μπαμπά

Μπορείτε να αγοράσετε φυτά μεγάλου μπαμπά οικοδεσπότη από πολλούς διαδικτυακούς λιανοπωλητές ή από το τοπικό σας φυτώριο. Φροντίστε να αγοράσετε από μια αξιόπιστη πηγή για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε ένα υγιές φυτό. Τα φυτά μεγάλου μπαμπά-ξενιστή μπορούν επίσης να πολλαπλασιαστούν από τμήματα που λαμβάνονται από άλλο φυτό.

Πού να φυτέψεις μεγάλος μπαμπάς οικοδεσπότης

Το καλύτερο μέρος για να φυτέψετε μεγάλο παππικό οικοδεσπότη είναι ένα σκιερό σημείο στις ζώνες 3-9 με καλά στραγγιζόμενο, ελαφρώς όξινο χώμα. Τούτου λεχθέντος, αυτή η ποικιλία είναι ανθεκτική στον άργιλο (απλώς να είστε έτοιμοι να περιμένετε μερικά επιπλέον χρόνια για να ωριμάσει το φυτό).

Πότε να φυτέψετε μεγάλο μπαμπά οικοδεσπότη

Η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε μεγάλο παππικό οικοδεσπότη είναι η άνοιξη αφού έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε με επιτυχία οικοδεσπότες το φθινόπωρο χωρίς πολλή επιπλέον δουλειά. Οι ξενιστές μπορούν να φυτευτούν το καλοκαίρι, αλλά πρέπει να ποτίζονται πολύ συχνά για να βοηθήσουν τις ρίζες να εδραιωθούν. Διαβάστε περισσότερα για το πότε να φυτέψετε ξενιστές.

Πώς να φυτέψετε μεγάλο μπαμπά οικοδεσπότη

Οι μεγάλοι οικοδεσπότες μπαμπάδων είναι εύκολο να τους φροντίσουν μόλις φυτευτούν, αλλά το να τους βάλουν σωστά στο έδαφος θα τους δώσει την καλύτερη ευκαιρία για επιτυχία. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα όταν φυτεύετε μεγάλους οικοδεσπότες:

  • Επιλέξτε ένα σκιερό σημείο στον κήπο σας με καλά στραγγιζόμενο, ελαφρώς όξινο χώμα. Εάν έχετε αργιλώδες έδαφος, φροντίστε να τροποποιήσετε το έδαφος με οργανική ουσία πριν από τη φύτευση. Αυτός ο οικοδεσπότης μπορεί να μεγαλώσει έως και 4 πόδια πλάτος, επομένως μπορεί να θέλετε να τροποποιήσετε το έδαφος σε ολόκληρο το αποτύπωμα εάν είναι αρκετά φτωχό.
  • Σκάψτε μια τρύπα που είναι διπλάσια από τη ρίζα του φυτού σας.
  • Αφαιρέστε απαλά το μεγάλο μπαμπά από την κατσαρόλα του και χαλαρώστε τυχόν μπερδεμένες ρίζες.
  • Τοποθετήστε τον μεγάλο μπαμπά οικοδεσπότη στην τρύπα έτσι ώστε η κορώνα (εκεί που τα φύλλα συναντούν τις ρίζες) να είναι επίπεδη με την επιφάνεια του εδάφους.
  • Γεμίστε την τρύπα με τροποποιημένο χώμα, προσέχοντας να μην θάψετε το στέμμα του φυτού.
  • Ποτίστε καλά για να βοηθήσετε να εγκατασταθούν οι ρίζες στο νέο τους σπίτι.

Διαβάστε περισσότερα για το πώς να φυτέψετε οικοδεσπότες.

Πώς να φροντίζετε τον μεγάλο μπαμπά οικοδεσπότη

Οι μεγάλοι οικοδεσπότες είναι γενικά εύκολο να φροντιστούν μόλις φυτευτούν. Θα χρειαστεί να ποτίζονται τακτικά κατά τη διάρκεια της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός βαθιού, εκτεταμένου ριζικού συστήματος. Μετά από αυτό, οι μεγάλοι οικοδεσπότες είναι σχετικά ανθεκτικοί στην ξηρασία και χρειάζονται μόνο συμπληρωματικό πότισμα κατά τη διάρκεια περιόδων παρατεταμένης ξηρασίας.

Οι μεγάλοι οικοδεσπότες θα επωφεληθούν επίσης από μια ετήσια εφαρμογή κομπόστ ή άλλης οργανικής ύλης. Αυτό θα βοηθήσει να παραμείνει το έδαφος γύρω από τα φυτά χαλαρό και γόνιμο.

Απαιτήσεις ποτίσματος για μεγάλο μπαμπά οικοδεσπότη

Ποτίζετε τακτικά τα φυτά του μεγάλου μπαμπά οικοδεσπότη κατά τη διάρκεια της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου για να βοηθήσετε στη δημιουργία ενός βαθιού, εκτεταμένου ριζικού συστήματος. Μετά από αυτό, οι μεγάλοι οικοδεσπότες είναι σχετικά ανθεκτικοί στην ξηρασία και χρειάζονται μόνο συμπληρωματικό πότισμα κατά τη διάρκεια περιόδων παρατεταμένης ξηρασίας. Ποτίζετε συχνά εάν το έδαφος στεγνώνει συχνά, καθώς οι οικοδεσπότες αναπτύσσονται φυσικά σε ένα πολύ βροχερό κλίμα.

Γονιμοποίηση μεγάλου μπαμπά οικοδεσπότη

Τα μεγάλα φυτά οικοδεσπότη θα ωφεληθούν από μια ετήσια εφαρμογή κομπόστ ή άλλης οργανικής ύλης. Αυτό θα βοηθήσει να παραμείνει το έδαφος γύρω από τα φυτά χαλαρό και γόνιμο.

Μπορείτε επίσης να γονιμοποιήσετε τα φυτά ξενιστή με οργανικό λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης την άνοιξη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αμμώδη εδάφη που μπορεί να είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά καθώς το νερό ξεπλένει τα μέταλλα από το έδαφος.

Κλάδεμα μεγάλος μπαμπά οικοδεσπότης

Δεν χρειάζεται να κλαδέψετε μεγάλους οικοδεσπότες, εκτός αν θέλετε να τους διαμορφώσετε ή να αφαιρέσετε τα κατεστραμμένα φύλλα. Για να αφαιρέσετε τα κατεστραμμένα φύλλα, απλώς κόψτε τα στη βάση του φυτού. Ολόκληρο το φυτό μπορεί να κόψει το φθινόπωρο μετά τον πρώτο σκληρό παγετό.

Συμβουλές φροντίδας φυτών για μεγάλο μπαμπά οικοδεσπότη

Όταν πολτοποιείτε μεγάλα φυτά μπαμπά οικοδεσπότη, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα οργανικό σάπια φύλλα, όπως τεμαχισμένα φύλλα, φλοιό ή λίπασμα. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθεί το έδαφος γύρω από τα φυτά υγρό και δροσερό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το ξεβοτάνισμα είναι σημαντικό όταν φροντίζετε τα μεγάλα φυτά, καθώς ο ανταγωνισμός των ζιζανίων θα αφαιρέσει την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά των φυτών. Φροντίστε να αφαιρέσετε τυχόν ζιζάνια που βρείτε στην περιοχή γύρω από τα φυτά. Ένα καλό οργανικό σάπια φύλλα θα βοηθήσει επίσης να κρατήσει τα ζιζάνια κάτω.

Φυτά συντροφιάς για μεγάλο μπαμπά οικοδεσπότη

Μερικά καλά συντροφικά φυτά για μεγάλους οικοδεσπότες μπαμπά περιλαμβάνουν φτέρες, αστίλμπες και καρδιές που αιμορραγούν. Αυτά τα φυτά θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένας σκιερός βιότοπος κήπου που μοιάζει με δάσος που αγαπούν οι μεγάλοι οικοδεσπότες.

Παράσιτα που επηρεάζουν τον μεγάλο οικοδεσπότη του μπαμπά

Τα παράσιτα του κήπου που μπορούν να επηρεάσουν τα μεγάλα φυτά οικοδεσπότη περιλαμβάνουν αφίδες, γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια και ιαπωνικά σκαθάρια. Αυτά τα παράσιτα μπορούν να βλάψουν τα φύλλα του φυτού, κάνοντάς τα να φαίνονται αντιαισθητικά. Εάν δείτε κάποιο από αυτά τα παράσιτα στους μεγάλους οικοδεσπότες σας, λάβετε μέτρα για να τα ξεφορτωθείτε αμέσως.

Ασθένειες που επηρεάζουν τον μεγάλο οικοδεσπότη του μπαμπά

Οι ασθένειες των φυτών όπως η σήψη του μίσχου, ο ιός ξενιστή Χ και οι νηματώδεις του φυλλώματος μπορούν να επηρεάσουν οικοδεσπότες όπως ο μεγάλος μπαμπάς. Αυτές οι ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμό ή στίγματα στα φύλλα του φυτού και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να σκοτώσουν το φυτό. Εάν δείτε οποιαδήποτε σημάδια αυτών των ασθενειών στους μεγάλους οικοδεσπότες σας, φροντίστε να επικοινωνήσετε με το τοπικό κρατικό γραφείο επέκτασης κηπουρικής για βοήθεια.

Leave a Comment