Πότε να κλαδέψετε θάμνους βατόμουρου

Αναρωτιέστε πότε να κλαδέψετε θάμνους βατόμουρου;

Η καλύτερη εποχή για να κλαδέψετε τους θάμνους των βατόμουρων είναι στα τέλη του χειμώνα. Οι καθιερωμένοι θάμνοι βατόμουρου μπορούν επίσης να κλαδευτούν νωρίς την άνοιξη. Αυτό το ετήσιο κλάδεμα ξεκινά συνήθως περίπου τρία χρόνια μετά τη φύτευση. Τα νεαρά φυτά δεν χρειάζεται να κλαδεύονται ετησίως. Τούτου λεχθέντος, αφαιρείτε πάντα μίσχους ή κλαδιά που είναι νεκρά, κατεστραμμένα ή άρρωστα αμέσως μόλις τα παρατηρήσετε (ανεξαρτήτως εποχής του χρόνου).

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για το πότε πρέπει να κλαδέψετε τα βατόμουρα!

Τα τέλη του χειμώνα είναι ιδανικά για το κλάδεμα των βατόμουρων, καθώς τα φυτά δεν έχουν φύλλα, ώστε να μπορείτε να δείτε τη δομή των κλαδιών, καθώς και το φυτό σε ηρεμία και δεν αναπτύσσεται ενεργά.

Τα βασικά για το πότε πρέπει να κλαδέψετε θάμνους βατόμουρου

Οι θάμνοι βατόμουρου κλαδεύονται συνήθως στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης. Αυτή την εποχή του χρόνου, τα φυτά είναι σε λήθαργο και δεν αναπτύσσονται ενεργά. Είναι επίσης εύκολο να δεις τη δομή των κλαδιών του φυτού, καθώς τα φύλλα έχουν πέσει και δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί ξανά την άνοιξη.

Μπορείτε να αφαιρέσετε νεκρά και άρρωστα κλαδιά καθώς και παλιά καλάμια που δεν είναι πλέον παραγωγικά. Αυτή είναι επίσης μια εξαιρετική στιγμή για να λεπτύνετε τη βάση του φυτού αφαιρώντας τους διασταυρούμενους μίσχους ή τα κλαδιά που αναπτύσσονται προς τα μέσα. Ακολουθούν λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με το πώς να κλαδέψετε θάμνους βατόμουρου.

Κύκλος ανάπτυξης μίσχου και κλαδιού βατόμουρου

Το κλάδεμα των μύρτιλων κάθε χρόνο είναι προαιρετικό, αλλά συνήθως αυξάνει σημαντικά την παραγωγή φρούτων. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βατόμουρα αναπτύσσουν τους καρπούς τους σε ξύλο ηλικίας ενός έτους. Κάθε στέλεχος θα παράγει νέα καρποφόρα κλαδιά για περίπου πέντε χρόνια μετά τη βλάστηση από το έδαφος. Οι μίσχοι που είναι άνω των έξι ετών συνήθως δεν παράγουν καθόλου μούρα.

Κάθε στέλεχος είναι καρποφόρο για περίπου πέντε χρόνια. Για το λόγο αυτό αποφεύγεται το ετήσιο κλάδεμα μέχρι τα φυτά να γίνουν περίπου 5-6 ετών. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι θάμνοι βατόμουρου πωλούνται ως φυτά ηλικίας 1 ή 2 ετών, οι περισσότεροι καλλιεργητές αφήνουν τους θάμνους τους να αναπτυχθούν για περίπου 3 χρόνια χωρίς ετήσιο κλάδεμα πέρα ​​από την αφαίρεση νεκρού ή άρρωστου ξύλου.

Το ετήσιο κλάδεμα ξεκινά μόλις τα παλαιότερα στελέχη πλησιάσουν τα 5-6 χρόνια. Αυτό το ετήσιο κλάδεμα πρέπει να γίνεται εκτός εποχής, ενώ το φυτό είναι αδρανές και δεν αναπτύσσεται ενεργά. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης.

χειμερινό αδρανές κλάδεμα
Η αφαίρεση κατεστραμμένων, αδύναμων, διασταυρούμενων ή άρρωστων καλαμιών κατά τη διάρκεια του χειμερινού λήθαργου δημιουργεί χώρο για την ανάπτυξη υγιών νέων μίσχων.

Κλάδεμα αδρανούς βατόμουρου στα τέλη του χειμώνα

Οι θάμνοι βατόμουρου κλαδεύονται καλύτερα μια φορά το χρόνο, ενώ οι θάμνοι είναι αδρανείς και δεν αναπτύσσονται ενεργά. Ο χειμερινός λήθαργος επιτρέπει στο φυτό να ξεκουραστεί πριν ξεκινήσει η επόμενη καλλιεργητική περίοδος την άνοιξη. Αυτή η περίοδος ανάπαυσης είναι η ιδανική στιγμή για να ολοκληρωθεί το ελαφρύ κλάδεμα, το κλάδεμα συντήρησης ή το κλάδεμα ανανέωσης.

Η διαδικασία κλαδέματος διεγείρει την ανάπτυξη του ζαχαροκάλαμου αφαιρώντας τα παλαιότερα καλάμια. Μπορείτε επίσης να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να περιορίσετε την ανάπτυξη των ποδαριών έτσι ώστε τα υπόλοιπα φρούτα να είναι υψηλής ποιότητας. Η αφαίρεση νεκρού ξύλου και συνωστισμένων κλαδιών στο κέντρο του φυτού βοηθά επίσης στην κυκλοφορία του αέρα και στο να δώσει στον θάμνο το επιθυμητό ανοιχτό σχήμα.

Χειμερινός τραυματισμός σε ψυχρά κλίματα

Τα βατόμουρα που αναπτύσσονται σε ψυχρά κλίματα με παγωμένους χειμώνες μπορεί να παρουσιάσουν κατεστραμμένα κλαδιά ή ολόκληρους κατεστραμμένους μίσχους μετά από κακές καιρικές συνθήκες. Αφαιρέστε αυτά τα κλαδιά το συντομότερο δυνατό για να αποφύγετε περαιτέρω ζημιά στο φυτό.

Αυτοί οι θάμνοι μπορεί επίσης να χάσουν κλαδιά σε ακραίες θερμοκρασίες, με ορισμένα κλαδιά από την προηγούμενη σεζόν να μην επιβιώνουν στην επόμενη. Αυτός ο τύπος βλάβης μπορεί να μην είναι εμφανής στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης και μπορεί να γίνει αισθητή μόνο στα τέλη της άνοιξης. Εάν συμβαίνει αυτό, απλώς κόψτε το νεκρό μέρος σε φρέσκο ​​υγιές ξύλο το συντομότερο δυνατό. Το σωστό κλάδεμα ενός φυτού βατόμουρου είναι το κλειδί για τη μέγιστη παραγωγή καρπού.

νεκρό ξύλο που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου
Το νεκρό ξύλο ή αλλιώς κατεστραμμένα/αρρωστημένα κλαδιά πρέπει να κόβονται και να αφαιρούνται αμέσως μόλις παρατηρηθούν.

Πότε πρέπει να αφαιρέσετε το νεκρό, κατεστραμμένο ή άρρωστο ξύλο

Ενώ το σημαντικό ετήσιο κλάδεμα θα πρέπει να προγραμματιστεί για τα τέλη του χειμώνα, η αφαίρεση νεκρού, κατεστραμμένου ή άρρωστου ξύλου μπορεί και πρέπει να γίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα κλαδιά που είναι νεκρά, κατεστραμμένα ή δυνητικά άρρωστα θα πρέπει να κόβονται και να αφαιρούνται από την περιοχή αμέσως μόλις παρατηρηθούν. Αυτή η τακτική συντήρηση αποτελεί μέρος της διατήρησης ενός υγιούς φυτού που παράγει καρπούς υψηλής ποιότητας.

Ακόμη και νεαροί θάμνοι βατόμουρου, οι οποίοι διαφορετικά δεν κλαδεύονται, θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για νεκρά, κατεστραμμένα και άρρωστα κλαδιά. Κόψτε το νεκρό ξύλο εντελώς, κάνοντας το κόψιμο σε ένα υγιές στέλεχος και αφαιρώντας το νεκρό ξύλο από τον κήπο ή την περιοχή του μπαλώματος μούρων. Αυτό θα αφήσει χώρο στα παραγωγικά καλάμια να αναπτύξουν νέα καρποφόρα κλαδιά και να φυτρώσουν ολοκαίνουργια καλάμια.

Πότε να κόψετε μπουμπούκια ανθέων

Αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μπορείτε επίσης να κόψετε μπουμπούκια ανθέων από θάμνους βατόμουρου. Αυτή η διαδικασία είναι πιο συνηθισμένη με νεαρά φυτά και ώριμους θάμνους με αδύναμη, ποδώδη ανάπτυξη. Το τσίμπημα των μπουμπουκιών λουλουδιών από ένα θάμνο βατόμουρου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μικρών μούρων.

Οι νεαροί θάμνοι γενικά δεν κλαδεύονται για τα πρώτα τρία χρόνια μετά τη φύτευση. Τούτου λεχθέντος, μπορεί να είναι χρήσιμο να τσιμπήσετε τα μπουμπούκια των ανθέων ή τα πρόσφατα ανοιγμένα άνθη προτού παράγουν μούρα. Η αφαίρεση των λουλουδιών επιτρέπει στο φυτό να εστιάσει εκ νέου αυτή την ενέργεια στη βλαστική ανάπτυξη, βοηθώντας το φυτό να εγκατασταθεί στο τοπίο πιο γρήγορα.

Τα μακρυά λεπτά κλαδιά συντομεύονται μερικές φορές σε ώριμους θάμνους. Εάν όλος ο καρπός έχει μείνει στα φυτά βατόμουρου και υπάρχουν πολλά μπουμπούκια ανθέων, η συνολική ποιότητα του καρπού μπορεί να είναι χαμηλή (συνήθως με πολύ μικρά μούρα). Για να βελτιώσουν την ποιότητα, ορισμένοι καλλιεργητές κονταίνουν τους λεπτούς μίσχους για να αφαιρέσουν μερικά από τα μπουμπούκια ανθέων και να αφήσουν τον βλαστό να πυκνώσει.

Ξεκινήστε με τον εντοπισμό και το κλάδεμα νεαρών βλαστών που είναι λεπτότεροι από περίπου 1/4″ εκεί που έχουν πήξει τα μπουμπούκια των ανθέων. Κόψτε το άκρο του στελέχους και των κλαδιών όπου η άκρη είναι πιο λεπτή από 1/4″, κόβοντας το κλαδί πίσω σε ένα σύνολο υγιών μπουμπουκιών ή κλαδιών. Το να αφήνετε πέντε σετ μπουμπουκιών ανά κλαδί είναι ένας καλός εμπειρικός κανόνας όταν κόβετε κλαδιά βατόμουρου σε ποικιλίες με πολλά άνθη.

Leave a Comment