Πώς να αποθηκεύσετε σπόρους μαρουλιού – Home For The Harvest

Η αποθήκευση σπόρων μαρουλιού είναι ένα υπέροχο έργο κηπουρικής για αρχάριους και έμπειρους κηπουρούς.

Για να σώσετε τους σπόρους μαρουλιού, ξεκινήστε φυτεύοντας αρκετές δεκάδες φυτά μαρουλιού όσο το δυνατόν νωρίτερα την άνοιξη. Επιλέξτε τα τελευταία φυτά που θα ανθίσουν για εξοικονόμηση σπόρων και ποντάρετε τους μίσχους των λουλουδιών. Τα άνθη μαραίνονται και αναπτύσσουν σπόρους μέσα σε 2-4 εβδομάδες. Διαλέξτε με το χέρι τους αποξηραμένους σπόρους όταν τα κεφάλια των σπόρων είναι αρκετά στεγνά για να θρυμματιστούν. Κρεμάστε τους σπόρους σε μια διχτυωτή σακούλα ή σκορπίστε τους πάνω από μια οθόνη για να στεγνώσουν.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για το πώς να σώσετε τους σπόρους μαρουλιού!

Σπόροι μαρουλιού από μαρούλι romaine «Parris Island Cos».

Εισαγωγή στην εξοικονόμηση σπόρων μαρουλιού

Οι σπόροι μαρουλιού συλλέγονται εύκολα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγη υπομονή και λίγο βασικό εξοπλισμό. Αυτά τα φυτά συνήθως αυτογονιμοποιούνται και δεν χρειάζονται κανενός είδους επικονίαση με το χέρι. Επίσης, δεν χρειάζονται τεράστιες αποστάσεις απομόνωσης μεταξύ των ποικιλιών.

Το μαρούλι ανήκει στην οικογένεια Asteraceae (οικογένεια Aster), η οποία περιλαμβάνει επίσης ηλίανθους, ζίννιες και πολλά άλλα αγαπημένα. Τα φυτά της οικογένειας Aster όπως το μαρούλι έχουν τέλεια άνθη. Τα φυτά μαρουλιού συνήθως αυτογονιμοποιούνται, καθιστώντας τα μια καλή επιλογή για αρχάριους σπόρους. Ας μάθουμε πώς να μαζεύουμε σπόρους μαρουλιού!

Φύτευση μαρουλιού για εξοικονόμηση σπόρων

Φυτέψτε τουλάχιστον 1-2 ντουζίνες φυτά μαρουλιού μιας ποικιλίας για να διασφαλίσετε ότι έχετε μια μεγάλη ποσότητα βιώσιμων σπόρων που είναι γενετικά διαφορετικοί. Θα θελήσετε να συλλέξετε βιώσιμους σπόρους μαρουλιού από τα τελευταία 10 φυτά για να ανθίσουν.

Προσπαθήστε να φυτέψετε τα φυτά μαρουλιού όσο το δυνατόν νωρίτερα. Το θέμα της πρώιμης φύτευσης είναι ότι το μαρούλι θα ανθίζει το καλοκαίρι όταν ο καιρός είναι ξηρός και ζεστός και οι κάψουλες σπόρων μπορούν να στεγνώσουν γρήγορα στους μίσχους των λουλουδιών.

Τα φυτά μαρουλιού είναι αυτογόνιμα. Δεν χρειάζονται άλλη ποικιλία μαρουλιού για διασταυρούμενη επικονίαση. Εάν σχεδιάζετε να αποθηκεύσετε σπόρους μαρουλιού αληθινού τύπου, απομονώστε την ομάδα των φυτών σπόρων από άλλες ποικιλίες κατά τουλάχιστον 10 πόδια (3 μέτρα).

Επιλέξτε μια ποικιλία με ανοιχτή επικονίαση

Βεβαιωθείτε ότι η ποικιλία μαρουλιού που θα επιλέξετε είναι ανοιχτή επικονιασμένη. Οι σπόροι που έχουν αποθηκευτεί από υβρίδια (διασταυρώσεις F1) δεν θα εξοικονομηθούν ως προς τον τύπο, ακόμη και όταν απομονωθούν από άλλες ποικιλίες.

Εδώ είναι μερικές υπέροχες ποικιλίες μαρουλιού με ανοιχτή επικονίαση:

Αυτές οι κειμήλια ποικιλίες μαρουλιού και άλλες αγαπημένες με ανοιχτή επικονίαση είναι ιδανικές για εξοικονόμηση σπόρων και οικιακής παραγωγής σπόρων.

Φύτευση συντροφιάς για εξοικονόμηση σπόρων

Τα φυτά μαρουλιού αποτελούν εξαιρετικούς συντρόφους για πολλά λαχανικά κήπου. Μερικές καλές καλλιέργειες για να φυτέψετε μαζί με το μαρούλι περιλαμβάνουν:

  • Μαϊντανός
  • Αρακάς
  • Ραπανάκια
  • Σπανάκι
  • κόλιαντρο
  • Φράουλες
  • Κολοκύθι

Καλλιέργεια μαρουλιού για εξοικονόμηση σπόρων

Για να καλλιεργήσετε φυτά μαρουλιού για εξοικονόμηση σπόρων, ξεκινήστε τοποθετώντας τα φυτά διπλάσια απόσταση από ό,τι θα ήταν για συμπαγείς κεφαλές. Αυτό συνήθως μεταφράζεται στο να αφήνουν ένα κεφάλι ανά πόδι, ώστε να έχουν πολύ χώρο για ανάπτυξη και κυκλοφορία αέρα.

Τα λουλούδια μαρουλιού σε ψηλούς μίσχους υποστηρίζονται καλύτερα όταν προγραμματίζετε την εξοικονόμηση σπόρων. Μερικές φορές οι μίσχοι δεν μπορούν να βρουν το δρόμο τους μέσα από ποικιλίες όπως το παγόβουνο που έχουν πυκνά κεφάλια και μπορεί να χρειαστεί να κόψετε τα φύλλα στη βάση για να επιτρέψετε στον μίσχο να μεγαλώσει μέσα από το φυτό. Μπορείτε να ποντάρετε μεμονωμένα κοτσάνια με πασσάλους από μπαμπού ή διχτυωτό δίχτυ σε όλο το κρεβάτι για να συγκρατήσετε όλα τα κοτσάνια ταυτόχρονα.

Ποτίστε τα φυτά βαθιά και τακτικά για να αποφύγετε το στρες. Το μαρούλι που καλλιεργείται για την εξοικονόμηση σπόρων δεν απαιτεί επιπλέον λίπασμα. Εάν προβλέπεται βροχή ενώ αναπτύσσονται οι σπόροι, μπορεί να θέλετε να καλύψετε τα φυτά για να αποτρέψετε τη βροχή να χτυπήσει τους σπόρους έξω από τις κάψουλες.

Επιλέγοντας μαρούλι για να αποθηκεύσετε σπόρους

Όταν αποθηκεύετε σπόρους μαρουλιού, μην αποθηκεύετε σπόρους από τα πρώτα φυτά που ανθίζουν, καθώς κάτι τέτοιο θα επιλέγει φυτά που βιδώνουν νωρίς. Επιλέξτε φυτά που ανθίζουν αργότερα και που έχουν υγιή στιβαρή εμφάνιση. Θα θελήσετε επίσης να δοκιμάσετε φύλλα στην πορεία, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε τα πιο νόστιμα φυτά με τα φύλλα με την καλύτερη υφή.

Πώς να σώσετε τους σπόρους από τα φυτά μαρουλιού

Όταν τα λουλούδια μαραθούν και γίνουν καφέ, είναι ώρα για τη συγκομιδή των σπόρων μαρουλιού. Η ωρίμανση των σπόρων στους λοβούς συμβαίνει συνήθως 2-4 εβδομάδες μετά την άνθηση του φυτού. Τρίψτε απαλά τις αποξηραμένες κεφαλές των λουλουδιών ανάμεσα στα δάχτυλά σας, έτσι ώστε οι ξηροί σπόροι να πέσουν έξω από τις κάψουλες. Μερικοί σπόροι μπορεί να μην έχουν ακόμη στεγνώσει αρκετά για να πέσουν. Μπορείτε να επιστρέψετε αργότερα και να πάρετε τους υπόλοιπους σπόρους.

Συλλέξτε σπόρους μαρουλιού σε ένα μπολ, κουβά, χάρτινη σακούλα ή άλλο δοχείο που μπορεί να χωρέσει πολύ μικρούς σπόρους. Πάντα να κρατάτε το μπολ συλλογής σας κάτω από τα λουλούδια για να πιάσετε τυχόν μικροσκοπικούς σπόρους που πέφτουν μέσα από τα δάχτυλά σας.

Ένας εναλλακτικός τρόπος για να σώσετε τους σπόρους είναι να τραβήξετε ολόκληρα φυτά. Ξεπλύνετε το χώμα από τις ρίζες. Δέστε ένα κορδόνι μέχρι την άκρη με τις ρίζες και κρεμάστε τις ανάποδα να στεγνώσουν. Βάλτε μια χάρτινη σακούλα πάνω από τις κεφαλές των λουλουδιών για να πιάσετε τους σπόρους που στεγνώνουν καθώς πέφτουν. Μόλις το φυτό στεγνώσει, μπορείτε να χτυπήσετε απαλά τις κάψουλες σπόρων στο εσωτερικό της χάρτινης σακούλας για να απελευθερώσετε τους υπόλοιπους σπόρους.

Οι σπόροι μαρουλιού έχουν συχνά πολύ άχυρο, κομμάτια λοβών σπόρων και άλλα φυτικά υπολείμματα που έρχονται μαζί τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κόσκινο για να αφαιρέσετε μεγαλύτερα κομμάτια και ακόμη και να φυσήξετε απαλά πάνω από τους σπόρους για να σηκώσετε την αφράτη ήρα μακριά από τους σπόρους.

Μόλις στεγνώσουν και καθαριστούν οι σπόροι, τοποθετήστε τους ετικέτες και αποθηκεύστε τους σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Θα πρέπει να παραμείνουν βιώσιμα για 3-4 χρόνια εάν αποθηκευτούν σωστά.

Leave a Comment