Πώς να εξοικονομήσετε σπόρους κολοκύθας – Home For The Harvest

Αναρωτιέστε πώς να σώσετε τους σπόρους κολοκύθας; Αυτά τα λαχταριστά λαχανικά είναι εξαιρετικοί υποψήφιοι για αρχάριους σπόρους!

Για να σώσετε τους σπόρους της κολοκύθας, ξεκινήστε επικονιάζοντας τα άνθη με το χέρι για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη επικονίαση. Συλλέξτε ώριμα γονιμοποιημένα με το χέρι κολοκυθάκια από 6-12 (ή περισσότερα) φυτά μιας ποικιλίας. Κόψτε σε κάθε κολοκυθάκι και αφαιρέστε τους σπόρους με ένα καθαρό κουτάλι. Πλύνετε τους σπόρους με καθαρό νερό και πετάξτε τους σπόρους που επιπλέουν. Τοποθετήστε τους σπόρους έξω να στεγνώσουν για μια ή δύο μέρες μέχρι να γίνουν τραγανοί. Τοποθετήστε ετικέτα και φυλάξτε σε αεροστεγές δοχείο.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για το πώς να σώσετε τους σπόρους κολοκύθας!

Σπόροι από το ‘Long Island Cheese Squash’ (Cucurbita moschata)

Εισαγωγή στην εξοικονόμηση σπόρων κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας είναι ένας από τους απλούστερους σπόρους που πρέπει να συντηρήσουν οι αρχάριοι για μελλοντική φύτευση. Σε αντίθεση με πολλά άλλα λαχανικά, τα φυτά σκουός δεν αυτογονιμοποιούνται. Χρειάζονται βοήθεια από μέλισσες ή άλλα έντομα για τη διάδοση της γύρης από τα αρσενικά άνθη στα θηλυκά άνθη. Κάθε λουλούδι ανθίζει μόνο για μία ημέρα, επομένως ο χρόνος είναι κρίσιμος εάν θέλετε να σώσετε σπόρους από τα δικά σας φυτά κολοκυθιού.

Εάν καλλιεργείτε περισσότερες από μία ποικιλίες κολοκύθας (ή οι γείτονές σας καλλιεργούν κολοκυθάκια), είναι σημαντικό να επικονιάζετε με το χέρι τα λουλούδια για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη επικονίαση. Η διασταυρούμενη επικονίαση θα οδηγήσει σε φυτά κολοκύθας που δεν είναι αληθινά στον τύπο και μπορεί να παράγουν καρπούς που είναι λιγότερο επιθυμητοί. Για να γονιμοποιήσετε με το χέρι, μεταφέρετε γύρη από το αρσενικό άνθος ενός φυτού στο θηλυκό άνθος ενός άλλου φυτού.

Φύτευση κολοκύθας για εξοικονόμηση σπόρων

Φυτέψτε τουλάχιστον έξι έως δώδεκα φυτά σκουός της ποικιλίας που θα θέλατε να σώσετε το φθινόπωρο. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι έχετε μια μεγάλη ποσότητα βιώσιμων σπόρων που είναι γενετικά διαφορετικοί.

Τα φυτά σκουός δεν είναι αυτογόνιμα. Κάθε φυτό αναπτύσσει τόσο θηλυκά όσο και αρσενικά άνθη, αλλά τα θηλυκά άνθη πρέπει να γονιμοποιηθούν με γύρη από ένα αρσενικό άνθος σε διαφορετικό φυτό προκειμένου να παραχθούν καρποί και σπόροι καλής ποιότητας.

Χρησιμοποιήστε δύο φυτά της ίδιας ποικιλίας για να γονιμοποιήσετε το ένα το άλλο. Ένα μόνο φυτό που επικονιάζεται μόνο του δεν θα οδηγήσει σε καλούς σπόρους. Για να αποφύγετε την κατά λάθος επικονίαση ενός φυτού με τη δική του γύρη, αφήστε τους σπόρους της κολοκύθας αρκετά μακριά, ώστε να είναι ξεκάθαρο ποια αμπέλια ανήκουν σε ποια φυτά.

Επιλέξτε μια ποικιλία με ανοιχτή επικονίαση

Βεβαιωθείτε ότι το σκουός που θα επιλέξετε είναι ανοιχτό-γονιμοποιημένο. Οι σπόροι που έχουν αποθηκευτεί από υβρίδια (διασταυρώσεις F1) δεν θα αποθηκευτούν πιστά στον τύπο. Είναι επίσης καλό να σημειώσετε τα είδη κολοκύθας (τα περισσότερα είναι Cucurbita pepo, Cucurbita moschataή Cucurbita maxima).

Εδώ είναι μερικά υπέροχα κολοκυθάκια ανοιχτής επικονίασης:

Απομόνωση μεταξύ ποικιλιών κολοκύθας

Οι κολοκύθες του ίδιου είδους αλλά διαφορετικών ποικιλιών θα πρέπει να διατηρούνται χωριστά. Έτσι, αν καλλιεργείτε και σκούρα πράσινα κολοκυθάκια και ζαχαρόπιτα κολοκύθα, που είναι και τα δύο Cucurbita pepo ποικιλίες ειδών (παρόλο που τα κολοκυθάκια θεωρούνται κολοκυθάκια του καλοκαιριού και οι κολοκύθες θεωρούνται κολοκυθάκια του χειμώνα), θα πρέπει να φροντίσετε να απομονώσετε τα άνθη για να εξοικονομήσετε σπόρους αληθινούς. Η απόσταση μεταξύ των ποικιλιών σκουός σας θα σας βοηθήσει να τις κρατήσετε ξεχωριστές από τους επικονιαστές, καθώς και από τυχόν φυσικούς διαχωριστές που δημιουργείτε.

Τα φυτά σκουός έχουν μεγάλες αποστάσεις απομόνωσης για εξοικονόμηση σπόρων. Απομονώστε τις ποικιλίες του ίδιου είδους κατά τουλάχιστον 800 πόδια (250 μέτρα). Επειδή πρόκειται για μια τόσο μεγάλη απόσταση, είναι πιο λογικό να απομονώνονται και να επικονιάζονται με το χέρι μεμονωμένα άνθη παρά ολόκληρο το έμπλαστρο.

Για να σώσετε τους σπόρους κολοκύθας, είτε σακουλέψτε μεμονωμένους μπουμπούκια ανθέων πριν ανοίξουν είτε κρατήστε τους κλειστούς για να αποτρέψετε την είσοδο εντόμων. Μπορείτε είτε να τα κλείσετε με ταινία είτε να τα κρατήσετε κλειστά με μανταλάκι ή κλιπ μαλλιών. Εάν έχετε ένα ολόκληρο στεφάνι με δίχτυα εντόμων, αυτό είναι ακόμα καλύτερο (αρκεί να το κρατήσετε σε μια ποικιλία κολοκυθιού μέσα για σπόρους αληθινού τύπου).

Φύτευση συντροφιάς για εξοικονόμηση σπόρων

Σε πολλούς αποταμιευτές σπόρων αρέσει να προσθέτουν μια ποικιλία λουλουδιών στον κήπο. Αυτά τα άνθη προορίζονται να κρατούν τα έντομα που επικονιάζουν εμπλεκόμενα και να αποσπούν την προσοχή. Αντί να μετακινούνται από φυτό σε φυτό, θέλουμε οι βομβίνοι να περνούν το χρόνο τους γύρω από αυτά τα άλλα λουλούδια αντί να ταξιδεύουν ανάμεσα σε φυτά σκουός. Η φύτευση μιας ψηλής καλλιέργειας όπως το καλαμπόκι μεταξύ των ποικιλιών θα μειώσει επίσης τη διασταυρούμενη επικονίαση.

Καλλιέργεια κολοκύθας για εξοικονόμηση σπόρων

Καλλιεργήστε υγιή φυτά σκουός ποτίζοντάς τα συχνά, αφαιρώντας τυχόν άρρωστα φύλλα και εξετάζοντας για παράσιτα. Εφαρμόστε ένα οργανικό λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης και καλύψτε το έδαφος που περιβάλλει τις ρίζες για να τις διατηρήσετε δροσερές και υγρές.

Απομόνωση ανθέων για επικονίαση

Παρακολουθήστε τους αναδυόμενους μπουμπούκια ανθέων κολοκύθας για να τους πιάσετε πριν ανοίξουν. Οι άκρες είναι γενικά πρασινοκίτρινες και εξακολουθούν να είναι ίσιες και μυτερές και όχι κυματιστές στο τέλος.

Πριν ανοίξουν τα μπουμπούκια των λουλουδιών, τοποθετήστε ένα διχτυωτό ή μεταξωτό σακουλάκι πάνω τους για να τα προστατέψετε από τη σκόνη. Εναλλακτικά, κόψτε με ταινία ή ένα μανταλάκι/κλιπ τα πέταλα για να κρατήσετε τα έντομα έξω και να επιτρέψετε την απαλή επικονίαση με το χέρι με ένα πινέλο ή λουλούδι σε λουλούδι.

Άνθη κολοκύθας που επικονιάζουν τα χέρια

Η επικονίαση της κολοκύθας ανθίζει νωρίς το επόμενο πρωί. Τα άνθη κλείνουν το απόγευμα και η επικονίαση των λουλουδιών τείνει να είναι λιγότερο επιτυχημένη σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Βρείτε ένα θηλυκό λουλούδι σε κάθε φυτό που πρόκειται να επικονιαστεί. Θα πρέπει να παραμένει κλειστό, αλλά θα πρέπει να μοιάζει σαν να θέλει να ανοίξει. Κάθε λουλούδι που πρόκειται να επικονιαστεί θα πρέπει να έχει γύρη από ένα αρσενικό λουλούδι από διαφορετικό φυτό (της ίδιας ποικιλίας εάν προσπαθεί να σώσει το αληθινό).

Για να προσδιορίσετε ποια κολοκυθάκια γονιμοποιούνται με το χέρι, δέστε μια ετικέτα ή μια κορδέλα στο στέλεχος κάτω από το άνθος πριν από την επικονίαση. Αφαιρέστε τα πέταλα από το αρσενικό άνθος και ανοίξτε το θηλυκό λουλούδι. Χτυπήστε τους εκτεθειμένους ανθήρες στο στίγμα του θηλυκού λουλουδιού. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό πινέλο για να απλώσετε τη γύρη, αν είναι πιο εύκολο.

Φροντίδα μετά την επικονίαση

Μόλις ολοκληρωθεί η επικονίαση, τραβήξτε τα πέταλα στο θηλυκό άνθος και κλείστε το ξανά ή κλείστε το ξανά. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για κάθε άνθος που έχει κολλήσει με ταινία/κούρεμα σε κάθε φυτό. Κάθε ένα θα πρέπει να έχει τη δική του ετικέτα και τσάντα ή κλιπ, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε ποια επικονιάστηκε.

Μετά την επικονίαση, τα λουλούδια θα μαραθούν και θα πεθάνουν ξανά. Οι καρποί θα ωριμάσουν και θα ωριμάσουν κανονικά. Λεπτές μεγάλες κολοκύθες όπως το Hubbard πίσω σε 1-2 κολοκυθάκια ανά φυτό. Η μεσαίου μεγέθους κολοκύθα όπως η kabocha μπορεί να αραιωθεί σε 3-4 ανά φυτό. Αφήστε τα να μείνουν στο αμπέλι μέχρι να ωριμάσουν τελείως πριν τη συγκομιδή.

Επιλέγοντας σκουός για να σώσετε τους σπόρους

Η κολοκύθα πρέπει να μείνει πάνω στο κλήμα για να ωριμάσει. Θα πρέπει να έχουν πολύ σφιχτό φλοιό που δεν μπορεί να πιεστεί με το νύχι σας. Το στέλεχος πρέπει να είναι στεγνό και άκαμπτο.

Συγκομίστε τις κολοκύθες που επικονιάζονται με το χέρι που προορίζονταν για εξοικονόμηση σπόρων. Για να επιτύχετε γενετική ποικιλομορφία, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 6 κολοκύθες. Αποθηκεύστε σπόρους από διαφορετικά άτομα ή φυτά μόνο εάν φαίνονται υγιείς και απαλλαγμένοι από ασθένειες.

Θεραπεύστε την κολοκύθα αφήνοντάς την σε ζεστό μέρος για μερικές εβδομάδες. Πολλοί χειμωνιάτικοι σπόροι σκουός όπως Cucurbita maxima και Cucurbita moschata θα πρέπει στη συνέχεια να αποθηκευτεί ολόκληρο για ένα ή δύο μήνες πριν από τη συγκομιδή των σπόρων.

Πώς να σώσετε τους σπόρους κολοκύθας

Για να σώσετε τους σπόρους, κόψτε τα κολοκυθάκια και αφαιρέστε τον πολτό και τους σπόρους από την κοιλότητα των σπόρων σε ένα μπολ. Χωρίζουμε τους σπόρους από τον κορδονό πολτό και τους ξεπλένουμε καλά με καθαρό νερό. Οι βιώσιμοι σπόροι τείνουν να βυθίζονται στον πάτο του μπολ, ενώ οι σπόροι που επιπλέουν πάνω από το νερό συνήθως απορρίπτονται στο σωρό κομπόστ.

Απλώστε τα να στεγνώσουν σε ένα πιάτο, σε φύλλο μπισκότων, φίλτρο καφέ, χαρτοπετσέτα, κερωμένο χαρτί, σήτα παραθύρου, φύλλο ψησίματος ή σε σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα. Θα πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο στρώμα, και ελπίζουμε, σε απόσταση μεταξύ τους. Μια ελάχιστη θερμοκρασία αέρα 72°F θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας στεγνώματος. Αποφύγετε τη χρήση αφυγραντήρα ή φούρνο γιατί η έντονη ζέστη μπορεί να βλάψει τους σπόρους.

Όταν στεγνώσουν τελείως, σφραγίστε τους ξηρούς σπόρους σε ένα γυάλινο βάζο με ένα καλό καπάκι ή ένα αεροστεγές πλαστικό δοχείο και διατηρήστε τους στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Μπορεί να θέλετε να αποθηκεύσετε τους σπόρους μέσα στο βάζο (ή πολλά βάζα αν κάνετε οικονομία από πολλές ποικιλίες κολοκύθας) σε ένα μεγαλύτερο αεροστεγές δοχείο για επιπλέον προστασία.

Οι αποθηκευμένοι σπόροι κολοκύθας θα πρέπει να διαρκέσουν για 5 χρόνια εάν αποθηκευτούν σωστά. Για να ελέγξετε εάν είναι ακόμα βιώσιμοι, φυτέψτε 5-10 σπόρους σε ένα υγρό μείγμα γλάστρας και διατηρήστε τους ζεστούς (70-80°F είναι ιδανικό). Το ποσοστό βλάστησης πρέπει να είναι τουλάχιστον 70%.

Leave a Comment