Πώς να εξοικονομήσετε σπόρους πιπεριού – Home For The Harvest

Αναρωτιέστε πώς να σώσετε τους σπόρους πιπεριάς; Ευτυχώς, αυτοί οι σπόροι είναι από τους πιο εύκολους να σωθούν.

Για να γλιτώσετε τους σπόρους πιπεριάς, ξεκινήστε μαζεύοντας τις πρώτες πιπεριές από υγιή φυτά. Θα θελήσετε να συλλέξετε ώριμες πιπεριές από 6-12+ φυτά της ίδιας ποικιλίας. Κόβουμε τις πιπεριές και αφαιρούμε τους σπόρους με ένα καθαρό κουτάλι. Μην ξεχνάτε γάντια και γυαλιά για καυτερές πιπεριές! Περιστρέψτε τους σπόρους σε ένα βάζο με νερό και πετάξτε τους σπόρους που επιπλέουν. Στη συνέχεια, ρίξτε το νερό και αφήστε τους σπόρους να στεγνώσουν για μια ή δύο μέρες πριν τους αποθηκεύσετε για το χειμώνα.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για το πώς να σώσετε τους σπόρους πιπεριάς!

Εισαγωγή στην εξοικονόμηση σπόρων πιπεριάς

Οι σπόροι πιπεριού αποθηκεύονται εύκολα! Οι αρχάριοι μπορούν εύκολα να σώσουν τους σπόρους από τις πιπεριές που καλλιεργούνται στον κήπο, ενώ οι λάτρεις της καυτερής πιπεριάς θα απολαύσουν τη διάσωση των δικών τους πολύτιμων σπόρων. Φροντίστε μόνο να επιλέξετε ανοιχτές ποικιλίες πιπεριάς με επικονίαση.

Φύτευση πιπεριών για εξοικονόμηση σπόρων

Ξεκινήστε φυτεύοντας τουλάχιστον 6 έως 12 φυτά πιπεριάς της ποικιλίας που επιθυμείτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι έχετε μια καλή ποσότητα βιώσιμων σπόρων που είναι γενετικά διαφορετικοί. Οι περισσότερες πιπεριές μπορούν να αυτογονιμοποιηθούν, αλλά συνήθως διασταυρώνονται από τις μέλισσες και τις μύγες.

Επιλέξτε μια ποικιλία με ανοιχτή επικονίαση

Βεβαιωθείτε ότι η ποικιλία που έχετε επιλέξει είναι ανοιχτή επικονιασμένη. Οι ποικιλίες με ανοιχτή επικονίαση, συμπεριλαμβανομένων των κειμηλίων και των μη κειμηλίων (νεότερων) τύπων, εφόσον δεν είναι υβρίδια (διασταυρώσεις F1), είναι αποδεκτές.

Εδώ είναι μερικές υπέροχες ποικιλίες πιπεριάς ανοιχτής επικονίασης:

  • Θαυματουργή πιπεριά Καλιφόρνιας
  • Πιπεριά μπανάνας
  • Γλυκό πιπέρι Corbaci
  • Ισπανική πιπεριά μαμούθ
  • Καυτερή πιπεριά θεριστικής Καλιφόρνιας
  • Καυτερή πιπεριά Tam jalapeno
  • Καυτερή πιπεριά Anaheim
  • Τομπάσκο καυτερή πιπεριά

Απομόνωση μεταξύ των ποικιλιών

Άλλα είδη πιπεριών πρέπει να διατηρούνται χωριστά από την ομάδα των 6-12+ πιπεριών. Η ποικιλία που συντηρείτε μπορεί απλά να διαχωριστεί από άλλες φυτεύοντάς τη μακριά από άλλες ποικιλίες (ή απλά φυτεύοντας μία) ή δημιουργώντας ένα φυσικό εμπόδιο μεταξύ τους.

Τα φυτά πιπεριάς έχουν μεγάλες αποστάσεις απομόνωσης για εξοικονόμηση σπόρων. Για να ελαχιστοποιήσετε τη διασταυρούμενη επικονίαση, απομονώστε τις ποικιλίες κατά 100 πόδια (30 μέτρα) ή περισσότερο. Εάν έχετε έναν μικρό κήπο, τοποθετήστε ένα φυσικό φράγμα ή σακούλα μεμονωμένα λουλούδια με λεπτές σακούλες ή υφασμάτινες σακούλες.

Το κάλυμμα της σειράς, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απομόνωση με ένα συμπαγές φράγμα. Η φύτευση μπορεί να γίνει σε πολυσήραγγα, θερμοκήπια ή κρίκους καλυμμένους με δίχτυ εντόμων. Για να αποτρέψετε την είσοδο βομβόρων, κτιστών, μυγών και άλλων επικονιαστών, βεβαιωθείτε ότι το πλέγμα εντόμων είναι καλά στερεωμένο στο έδαφος και γύρω από τις πόρτες.

Φύτευση συντροφιάς για εξοικονόμηση σπόρων

Σκεφτείτε επίσης να φυτέψετε μια ποικιλία λουλουδιών γύρω από την περιοχή του κήπου. Αυτές οι ανθοφορίες προορίζονται να εκτρέψουν τα έντομα επικονίασης και να τα κρατήσουν κατειλημμένα. Αντί να ταξιδεύουμε ανάμεσα σε φυτά πιπεριάς, θέλουμε οι βομβίνοι να επισκέπτονται τα κοντινά λουλούδια.

Η φύτευση μιας ψηλής καλλιέργειας που μοιάζει με φράχτη όπως το καλαμπόκι μεταξύ των ποικιλιών ή μιας ανθισμένης καλλιέργειας όπως το σκουός είναι μια άλλη επιλογή. Για να μην αποσπούν την προσοχή τα σφάλματα, δοκιμάστε να καλλιεργήσετε καλλιέργειες και συντροφικά φυτά που ανθίζουν σε διαφορετικές περιόδους του καλοκαιριού.

Καλλιέργεια πιπεριών για εξοικονόμηση σπόρων

Διατηρήστε τα νέα σας φυτά πιπεριάς υγιή ποτίζοντάς τα τακτικά, αφαιρώντας τυχόν άρρωστα φύλλα και τοποθετώντας τα ή εγκλωβίστε τα εάν χρειάζεται. Θα θελήσετε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα οργανικό λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης και να καλύψετε το χώμα γύρω από τις ρίζες για να το διατηρήσετε υγρό και να διατηρήσετε τις ρίζες δροσερές.

Καθώς τα φυτά αρχίζουν να ανθίζουν, αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να χτυπήσετε τις συστάδες λουλουδιών ή να χτυπήσετε απαλά ολόκληρο το φυτό. Τα περισσότερα άνθη πιπεριάς είναι αυτογόνιμα και έχουν αρσενικά και θηλυκά μέρη. Το χτύπημα του φυτού μπορεί να βοηθήσει στην επικονίαση του φυτού προκαλώντας την πτώση της γύρης από τους ανθήρες στα στίγματα του άνθους. Κάντε συνήθεια να κουνάτε τα λουλούδια για να αυξήσετε την πιθανότητα αυτογονιμοποίησης.

Για να ελαχιστοποιήσετε τη διασταυρούμενη επικονίαση, σκεφτείτε να βάλετε ένα διχτυωτό ή μεταξωτό σάκο πάνω από τα μεμονωμένα μπουμπούκια ανθέων πριν ανοίξουν. Αυτό θα κρατήσει έξω τα έντομα και θα επιτρέψει την προσεκτική επικονίαση των χεριών με ένα πινέλο.

Μόλις γονιμοποιηθούν οι πιπεριές και πέσουν τα λουλούδια, οι ίδιες οι πιπεριές θα αρχίσουν να αναπτύσσονται. Συνεχίστε να φροντίζετε τα φυτά σας ως συνήθως, φροντίζοντας να λαμβάνουν αρκετό νερό και θρεπτικά συστατικά.

Καθώς οι πιπεριές ωριμάζουν, θα παρατηρήσετε ότι οι σπόροι μέσα αρχίζουν να φουσκώνουν. Αυτά είναι σχεδόν έτοιμα για συγκομιδή!

Επιλέγοντας πιπεριές για να σώσετε τους σπόρους

Συγκομίστε τις πρώτες πιπεριές από τα φυτά για τους καλύτερους μελλοντικούς ρυθμούς βλάστησης. Εάν έχετε περισσότερα από 6-12+ φυτά, επιλέξτε μόνο από τη μέση του μπαλώματος για να μειώσετε τον κίνδυνο διασταυρούμενης επικονίασης σπόρων.

Αναζητήστε υγιή, ομοιόμορφα φυτά που έχουν πολλά άνθη/καρπούς για να σώσετε τους δικούς σας σπόρους πιπεριάς. Στο λαχανόκηπο, αποφύγετε τη συγκομιδή πιπεριών από άρρωστα, άρρωστα ή αδύναμα φυτά. Για να σώσετε τους δικούς σας σπόρους, προσπαθήστε να επιλέξετε υγιή συνεπή φυτά με πολλά άνθη/καρπούς.

Συγκομιδή πιπεριών για εξοικονόμηση σπόρων

Όταν ωριμάσουν οι πρώτες πιπεριές, πρέπει να μαζευτούν για τη συγκομιδή των σπόρων. Οι σπόροι στο εσωτερικό είναι ώριμοι όταν η ίδια η πιπεριά έχει πάρει το αναμενόμενο τελικό χρώμα και είναι έτοιμη για κατανάλωση.

Προσπαθήστε να μαδήσετε τον ώριμο καρπό από το εσωτερικό του φυτού (αντί να κρεμάτε έξω από το πλάι του κλουβιού, όπου τα άνθη ήταν πιθανότατα πιο ευαίσθητα στη διασταυρούμενη επικονίαση). Μην αποθηκεύετε σπόρους από σάπιες πιπεριές.

Πώς να σώσετε τους σπόρους πιπεριάς

Ξεκινήστε με ασφάλεια! Χρησιμοποιείτε πάντα λαστιχένια γάντια και γυαλιά όταν εργάζεστε με καυτερές πιπεριές, καθώς τα καψαϊκινοειδή στις καυτερές πιπεριές μπορεί να κάψουν το δέρμα και τα μάτια σας.

Ανοίξτε την πιπεριά σε φέτες και αφαιρέστε τους σπόρους σε ένα μπολ ή γυάλινο βάζο. Εάν αποθηκεύετε σπόρους από πολλές ποικιλίες πιπεριών, τοποθετήστε τους μια ετικέτα με έναν μόνιμο μαρκαδόρο για να μπορείτε να τους παρακολουθείτε.

Το επόμενο βήμα είναι να προσθέσετε λίγο νερό και να ανακατέψετε. Αυτό δεν είναι για να πλύνετε τους σπόρους (αν και το κάνει αυτό), αλλά για να ξεχωρίσετε τους μη βιώσιμους σπόρους. Οι σπόροι που επιπλέουν πρέπει να αφαιρεθούν και να απορριφθούν ενώ οι σπόροι που βυθίζονται μπορούν να αποξηρανθούν και να αποθηκευτούν για φύτευση.

Στεγνώστε τους σπόρους πιπεριάς σε ένα πιάτο, φίλτρο καφέ, χαρτοπετσέτα, σήτα παραθύρου ή σε ένα διχτυωτό σουρωτήρι. Μια ελάχιστη θερμοκρασία αέρα 70°F θα βοηθήσει στη διαδικασία στεγνώματος. Αποφύγετε τη χρήση αφυδατωτή ή φούρνου, καθώς η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να βλάψει τους σπόρους της πιπεριάς.

Μόλις στεγνώσουν οι σπόροι της πιπεριάς, αποθηκεύστε τους σε ένα γυάλινο βάζο με σφιχτό καπάκι σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, όπως ένα ντουλάπι ή ντουλάπα. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε τους σπόρους στην κατάψυξη.

Leave a Comment