Πώς να καλλιεργήσετε οικοδεσπότες σε γλάστρες – Home For The Harvest

Αναρωτιέστε για την καλλιέργεια hostas σε γλάστρες; Αυτά τα υπέροχα πολυετή φυτά με φύλλωμα είναι στην πραγματικότητα αρκετά κατάλληλα για την κηπουρική σε εμπορευματοκιβώτια!

Οι περισσότερες ποικιλίες hosta μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν σε γλάστρες. Τα δοχεία πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να χωρούν αρκετά χρόνια ανάπτυξης ριζών και θα πρέπει επίσης να έχουν μια αποτελεσματική οπή αποστράγγισης στο κάτω μέρος. Οι οικοδεσπότες σε γλάστρες πρέπει να ποτίζονται και να ταΐζονται με λίπασμα αρκετά συχνά. Οι οικοδεσπότες εμπορευματοκιβωτίων τοποθετούνται γενικά σε γκαράζ ή σε προστατευμένη υπαίθρια τοποθεσία κατά τη διάρκεια του χειμώνα για την ψυχρή περίοδο λήθαργου.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την καλλιέργεια hostas σε γλάστρες!

Εισαγωγή στην καλλιέργεια hostas σε γλάστρες

Οι οικοδεσπότες σε γλάστρες καλλιεργούνται εκπληκτικά εύκολα. Ξεκινήστε με μια γλάστρα που αναπνέει μεγαλύτερη από την υπάρχουσα ζαρντινιέρα του hosta. Χρησιμοποιήστε μείγμα γλαστρών υψηλής ποιότητας και σκεφτείτε να εμπλουτίσετε το έδαφος με οργανικό λίπασμα ή/και οργανική ύλη. Φροντίστε να ποτίζετε τη ζαρντινιέρα κάθε λίγες μέρες (ή ακόμα και κάθε μέρα αν οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ζεστές).

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν καλλιεργείτε οικοδεσπότες σε γλάστρες. Πρώτον, οι οικοδεσπότες προτιμούν ένα ελαφρώς όξινο χώμα, οπότε φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα κατάλληλο μείγμα γλάστρας ή να τροποποιήσετε το έδαφος όπως χρειάζεται. Οι μικρότερες γλάστρες μπορούν να γεμιστούν με μείγμα χωρίς χώμα (τα περισσότερα χώματα για γλάστρες), αλλά στις μεγαλύτερες γλάστρες συνήθως προστίθεται λίγο φυσικό χώμα εξωτερικού χώρου, καθώς η άμμος, ο πηλός και η λάσπη μπορούν να βοηθήσουν στη συγκράτηση του νερού.

Δεύτερον, οι οικοδεσπότες είναι βαρείς τροφοδότες, επομένως θα πρέπει να λιπάνετε τακτικά καθ ‘όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Ένα λίπασμα γενικής χρήσης ή ένα ειδικό λίπασμα για τον ξενιστή είναι καλό. Ένα αρχικό λίπασμα μπορεί να αναμιχθεί στο έδαφος της γλάστρας κατά τη φύτευση και το λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης μπορεί να ραντιστεί στην επιφάνεια του εδάφους κατά την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια διαφυλλική τροφοδοσία ψεκασμού.

Τρίτον, οι οικοδεσπότες στο έδαφος είναι αρκετά ανθεκτικοί στην ξηρασία, αλλά θα έχουν καλύτερη απόδοση σε γλάστρες εάν διατηρούνται ομοιόμορφα υγροί. Οι οικοδεσπότες σε γλάστρες δεν έχουν πρόσβαση στον φυσικό υδροφόρο ορίζοντα και πρέπει να ποτίζονται μερικές φορές την εβδομάδα. Προσέξτε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ζέστης, καθώς τα φυτά συνήθως αποδίδουν καλύτερα όταν ποτίζονται κάθε μέρα. Ελέγχετε πάντα για να βεβαιωθείτε ότι η οπή αποστράγγισης λειτουργεί αποτελεσματικά για να αφήσει το υπερβολικό νερό να αποστραγγιστεί.

Τέλος, οι οικοδεσπότες αδρανούν το χειμώνα και προτιμούν μια δροσερή, σκοτεινή τοποθεσία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ένα γκαράζ ή άλλο προστατευμένο μέρος είναι ιδανικό. Μπορείτε επίσης να σκάψετε μια τρύπα στον κήπο το φθινόπωρο και να τοποθετήσετε τη γλάστρα στην τρύπα έτσι ώστε οι ρίζες να βιώσουν τον χειμώνα κάτω από το έδαφος (όπως θα έκαναν αν φυτευόταν στον κήπο).

Πώς να φυτέψετε ξενιστές σε γλάστρες

Ακολουθούν τα βασικά βήματα για τη φύτευση ξενιστών σε γλάστρες:

 1. Ξεκινήστε με μια κατσαρόλα που αναπνέει όπως η τερακότα. Θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από το σημερινό δοχείο του οικοδεσπότη και θα πρέπει επίσης να έχει μια τρύπα (ή τρύπες) αποστράγγισης στο κάτω μέρος.
 2. Εάν η τρύπα αποστράγγισης είναι αρκετά φαρδιά, καλύψτε την τρύπα με κάποιο πλέγμα, ύφασμα υλικού, ύφασμα τοπίου ή ένα σπασμένο κομμάτι άλλης γλάστρας. Σκεπάστε το χαλαρά για να μπορεί ακόμα να στραγγίζει εύκολα το νερό όσο το χώμα παραμένει στη γλάστρα.
 3. Γεμίζουμε την κατσαρόλα περίπου μισογεμάτη (ανάλογα με το μέγεθος) με μείγμα κατσαρόλας. Ανακατέψτε σε κάποιο αρχικό λίπασμα όπως το Espoma Bio-Tone. Μπορείτε επίσης να αναμίξετε κάποια οργανική ύλη όπως λίπασμα ή σάπια κοπριά. Τα μεγαλύτερα δοχεία μπορούν επίσης να χειριστούν κάποιο φυσικό έδαφος με βάση τα ορυκτά (άμμος, λάσπη και άργιλος).
 4. Ποτίστε το μείγμα γλάστρας για να βρέξει το χώμα και βοηθήστε το να κατακαθίσει στη βάση της γλάστρας.
 5. Τραβήξτε το hosta από την πλαστική γλάστρα του. Ελέγξτε για παχιές λευκές κυκλικές ρίζες γύρω από το κάτω μέρος της ρίζας. Εάν υπάρχουν κυκλικές ρίζες, χαλαρώστε τις απαλά και τραβήξτε τις μακριά από τη μάζα του rootball.
 6. Τοποθετήστε το hosta στην κατσαρόλα. Ευθυγραμμίστε το έδαφος στη βάση του φυτού έτσι ώστε το επίπεδο του εδάφους να είναι περίπου μια ίντσα κάτω από την κορυφή της γλάστρας. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε χώμα από τη γλάστρα για να έχετε το σωστό επίπεδο εδάφους.
 7. Γεμίστε την κατσαρόλα με μείγμα γλάστρας, σφίγγοντας την απαλά καθώς προχωράτε.
 8. Ποτίστε καλά τον οικοδεσπότη για να κατακαθίσει το χώμα.
 9. Ντύστε τον οικοδεσπότη με ένα λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
 10. Για μεγαλύτερες γλάστρες, πολτοποιήστε την επιφάνεια του εδάφους με λίγο λίπασμα ή τσιπς σκληρού ξύλου, εμποδίζοντας το σάπιασμα να αγγίζει τους μίσχους του ίδιου του φυτού.
 11. Τοποθετήστε τη γλάστρα σε καλή θέση από άποψη ηλιακού φωτός. Οι περισσότερες ποικιλίες τα καταφέρνουν καλύτερα με λίγες ώρες πρωινού ήλιου σε ψυχρότερα κλίματα (ζώνες 3-7) και με σκιά το απόγευμα.

Καλές γλάστρες για την ανάπτυξη των οικοδεσποτών

Οι καλύτερες γλάστρες για την καλλιέργεια ξενώνα είναι μεγάλα δοχεία κατασκευασμένα από αναπνεύσιμο υλικό όπως η τερακότα. Το δοχείο θα πρέπει επίσης να έχει μια αποτελεσματική οπή αποστράγγισης για να επιτρέπει στο νερό να τρέχει μέσα από το χώμα και έξω από τον πάτο της γλάστρας.

Η τερακότα είναι γενικά το καλύτερο υλικό για γλάστρες για οικοδεσπότες. Οι ξύλινες ζαρντινιέρες μπορούν επίσης να λειτουργήσουν καλά, όπως και οι ζαρντινιέρες από σκυρόδεμα ή πέτρα. Οι μεγαλύτερες ζαρντινιέρες μπορεί να είναι πολύ βαριές και μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθούν πριν από τη φύτευση του ξενιστή. Τούτου λεχθέντος, οι μεγάλες ζαρντινιέρες δεν χρειάζεται να ποτίζονται τόσο συχνά όσο οι μικρότερες, επομένως η επιπλέον εργασία εκ των προτέρων μπορεί να αξίζει τον κόπο τα επόμενα χρόνια.

Hosta Fortunei που μεγαλώνει σε γλάστρα
Οι οικοδεσπότες της ομάδας «Fortunei» είναι εξαιρετικοί για καλλιέργεια σε γλάστρα

Οι καλύτεροι οικοδεσπότες για καλλιέργεια σε δοχεία

Μερικοί τύποι ξενώνων είναι καλύτεροι για καλλιέργεια σε γλάστρες από άλλους. Οι περισσότεροι mini και μικρομεσαίοι οικοδεσπότες τα πάνε καλά σε δοχεία, μαζί με ορισμένες μεγαλύτερες ποικιλίες hosta.

Για παράδειγμα, οι οικοδεσπότες της ομάδας «Fortunei» έχουν λεπτές ρίζες που ταιριάζουν καλά σε δοχεία. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει H. «Fortunei Albomarginata», H. «Fortunei Aureomarginata», και H. «Fortunei Hyacinthina».

Άλλοι οικοδεσπότες όπως οι οικοδεσπότες της ομάδας «Elegans» και η ομάδα «Tokudama» (και το Χρυσό Μετάλλιο) τείνουν να διαρκέσουν μόνο μερικά χρόνια σε ένα δοχείο λόγω του παχύ ριζικού πυρήνα που αναπτύσσονται κάτω από το στέμμα. Αυτά τα φυτά συνήθως πρέπει να τοποθετηθούν σε γλάστρα σε ένα μεγαλύτερο δοχείο ή να φυτευτούν στο έδαφος.

Μερικοί οικοδεσπότες είναι απλά πολύ μεγάλοι για να μεγαλώνουν μέσα σε δοχεία που είναι αρκετά μικρά για να μετακινούνται στον κήπο. Αυτό περιλαμβάνει δημοφιλείς γιγάντιους οικοδεσπότες όπως οι «Blue Angel», «Earth Angel» και «Empress Wu». Αυτές οι πολύ μεγάλες ποικιλίες φυτεύονται καλύτερα απευθείας στο έδαφος.

Ακολουθούν μερικές καλές ποικιλίες hosta για φύτευση σε δοχεία:

Ξεχειμωνιάζοντας οικοδεσπότες σε γλάστρες

Οι καλλιεργητές ξενιστών στις ζώνες 3-7 αντιμετωπίζουν γενικά σημαντικά ψυχρές περιόδους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι οικοδεσπότες που καλλιεργούνται σε δοχεία χρειάζονται περισσότερη φροντίδα από τα φυτά στο έδαφος σε αυτά τα ψυχρότερα κλίματα. Ενώ οι οικοδεσπότες απαιτούν μερικές εβδομάδες θερμοκρασιών κάτω των 40°F (4°C) για τον χειμερινό λήθαργο, τα φυτά σε γλάστρες είναι επιρρεπή να φουσκώσουν εάν τα φυτά παγώσουν και ξεπαγώσουν επανειλημμένα.

Περιμένετε να πέσει η θερμοκρασία το φθινόπωρο και τα φύλλα να πεθάνουν πίσω στο έδαφος μόνα τους. Στη συνέχεια, κόψτε το hosta στο επίπεδο του εδάφους και μετακινήστε τη γλάστρα σε μια προστατευμένη τοποθεσία όπως γκαράζ, υπόστεγο κήπου ή σκεπαστή βεράντα για το χειμώνα. Αναζητήστε ένα μέρος που δεν έχει άμεσο ηλιακό φως και παραμένει σε σχετικά σταθερή θερμοκρασία. Οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι κατάψυξης-απόψυξης είναι δύσκολοι τόσο για το φυτό όσο και για τη γλάστρα.

Ποτίστε τους οικοδεσπότες σε γλάστρες μερικές φορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα (ίσως μία φορά το μήνα). Τοποθετήστε τα ξανά στον κήπο την άνοιξη αφού έχει περάσει ο κίνδυνος σκληρού παγετού.

Εάν δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος αποθήκευσης για το χειμώνα, σκεφτείτε να σκάψετε μια τρύπα στον κήπο και να τοποθετήσετε τη γλάστρα στην τρύπα το φθινόπωρο, ώστε οι ρίζες να μονωθούν από το έδαφος. Απλά θυμηθείτε να σκάβετε τη γλάστρα την άνοιξη όταν το έδαφος ξεπαγώσει! Εναλλακτικά, βγάλτε το από τη γλάστρα και μεταφυτέψτε το hosta στον κήπο.

Leave a Comment