Πώς να καλλιεργήσετε πατάτες ⋆ Βρώσιμο κατώφλι

Τα σπυριά είναι τόσο εύκολα που μπορείς να αφήσεις κατά λάθος έναν κόνδυλο στο έδαφος και να καλλιεργήσεις μια εντελώς νέα καλλιέργεια. Αδίστακτα σπορόφυτα πατάτας γυρίζουν παντού – τα αφήνω εκεί που είναι παρεμπιπτόντως. Κάθε επιπλέον κιλό νόστιμων πατατών στο σπίτι είναι πολύ ευπρόσδεκτο στο σπίτι μου. Αυτή η ευκολία τα καθιστά μια καλλιέργεια υψηλής αξίας. Οι καλλιέργειες που αντλούν παραγωγή με λίγες εισροές και προσπάθεια, είναι αυτές που έχουν το πιο νόημα να αναπτυχθούν.

Τα δύο βασικά πράγματα στα οποία πρέπει να εστιάσετε με τα σπάτουλα είναι ζεστό (ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο), χαλαρή οργανική ύλη για να αναπτυχθεί και λίγη τροφή.

Υπάρχουν μόνο 2 δύσκολα κομμάτια. Το πρώτο είναι η αποθήκευση, την οποία κάνω ό,τι μπορώ για να μετριάζω με κλιμακωτή φύτευση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και η δεύτερη είναι να βρω αρκετή οργανική ύλη για να συσσωρεύσω πάνω τους. Συχνά ξεμείνω, αλλά ποτέ δεν φοβάμαι ερήμην του, απλά σκάβω μια τάφρο και τα μεγαλώνω κάτω. Οι πατάτες που θα βρείτε – είναι πολύ ευέλικτες.

Συγχρονισμός

Ένας πατατόσπορος Urenika που κάθεται πάνω από το κομπόστ και περιμένει να καλυφθεί με παλιό σανό
Ένας πατατόσπορος Urenika που κάθεται πάνω από το κομπόστ και περιμένει να καλυφθεί με παλιό σανό

Στις θερμότερες περιοχές οι πατάτες μπορούν να μπουν από τα τέλη Αυγούστου έως τον Νοέμβριο. Φυτεύω την πρώτη μου παρτίδα τον Σεπτέμβριο – νέες πατάτες για τα Χριστούγεννα! Αν είναι κρύο και υγρό – που είναι συχνά εδώ – θα τα καλλιεργήσω σε κουβάδες και όχι στο έδαφος. Φυτεύω μερικά κρεβάτια έξω από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και μερικές φορές τον Δεκέμβριο αν αργεί να έρθει το καλοκαίρι. Ένα άλλο πολύ μπαίνει το φθινόπωρο. Αυτή η συγκομιδή τόσο καλής αξίας – με γλιτώνει από την ανάγκη να καλλιεργήσω φορτία το καλοκαίρι και να τα αποθηκεύσω. Το θερμοκήπιο είναι μια επιλογή για τον χειμώνα.

Μηχανική πατάτας

σπάτουλα σε κουβάδες

Τα σπουδάκια μεγαλώνουν. Από έναν πατατόσπορο πηγάζει ένα μάτσο μίσχους που μεγαλώνουν προς τα πάνω, βρίσκοντας το φως. Πάνω από το έδαφος, αυτοί οι μίσχοι αναπτύσσουν φύλλα. Κάτω από το έδαφος καλλιεργούν πατάτες. Η λήψη περισσότερων πατατών είναι απλή: καλλιεργήστε περισσότερα στελέχη υπόγεια. Εδώ μπαίνει το ξεκάρφωμα των πατατών. Όσο περισσότερο λίπασμα/χώμα/οργανική ύλη στοιβάζετε από πάνω, τόσο περισσότερους μίσχους κάτω από το έδαφος παίρνετε. Αυτό το γενναιόδωρο κάλυμμα αποτρέπει επίσης την έκθεση των πατατών στο φως που τις κάνει πράσινο, προειδοποιώντας σας για τοξικότητα.

Εδώ είναι 4 τρόποι για να καλλιεργήσετε σπάτουλα. Τα χρησιμοποιώ όλα!

Σπουδάκια σε έναν κουβά

Οι πατάτες μεγαλώνουν σε κουβάδες κομπόστ και παλιό άχυρο

Τα σπάτουλα σε κουβάδες δεν αποδίδουν τόσο καλά όσο τα σπάτουλα στο έδαφος, αλλά είναι ένα υπέροχο ξεκίνημα για όσους από εμάς με κρύο, υγρό έδαφος Σεπτεμβρίου και είναι μια τέλεια λύση για μικρούς κήπους.

Χρησιμοποιήστε κουβάδες ή κουτιά ή σάκους – οτιδήποτε έχει τρύπες στο κάτω μέρος για αποστράγγιση – μια εξαιρετική χρήση για παλιούς σπασμένους, σπασμένους κάδους. Στρώνουμε τον πάτο με περίπου 10 εκατοστά κομπόστ ή καλά σάπια κοπριά. Βάλτε μερικά κομμάτια φύκι ή φύκια ή μερικά φυτά και φωλιάστε τον πατατόσπορο σας. Ένας σπόρος ανά 10 λίτρα. Γεμίστε τον κάδο μέχρι την κορυφή με ένα μείγμα από ό,τι οργανική ύλη έχετε να βάλετε στο χέρι – κομπόστ, φύκια, σανό, αποκόμματα γρασιδιού, άχυρο και φύγετε!

Σε ζεστό καιρό, κρατήστε τον κουβά ανάμεσα σε θάμνους για να διατηρήσετε το χώμα δροσερό, αλλά αφήστε τις κορυφές στο φως. Σε δροσερό καιρό, αφήστε τους κάδους στον ήλιο για να παραμείνουν ζεστοί.

Spuds σε ένα σωρό OM (οργανική ύλη)

πατάτες που αναπτύσσονται σε ένα σωρό από ζιζάνια και σανό
Πατάτες που αναπτύσσονται σε ένα σωρό από ζιζάνια και σανό

Το OM ή το ώριμο κομπόστ καλλιεργεί τα καλύτερα φύτρα και αυτός είναι μακράν ο αγαπημένος μου τρόπος για να τα καλλιεργήσω. Είναι πολύ απλό και γρήγορο στην παρασκευή του και στο άλλο άκρο, ξεφτιάχνεται. Οι πατάτες βγαίνουν εύκολα, δεν χρειάζεται σκάψιμο και είναι καθαρές – μεγάλη χαρά! Η προσπάθεια είναι στη συγκέντρωση της Ο.Μ.

Ένα σωρό πατάτας χωρίς σκάψιμο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μπείτε σε νέο έδαφος και να ξεκινήσετε μια περιοχή καλλιέργειας λαχανικών. Δεν χρειάζεται να καθαρίσετε το γρασίδι, απλώς απλώστε χαρτόνι και ρίξτε ένα φτυάρι γεμάτο κομπόστ κάθε 40 εκατοστά. Τοποθετήστε έναν πατατόσπορο σε κάθε σωρό και στη συνέχεια καλύψτε με οργανική ύλη ύψους τουλάχιστον 30 cm. Λατρεύω το μερικώς σάπιο, βιολογικό σανό για αυτό, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να το βρεις. Φύκια, αποκόμματα χόρτου, φύλλα, κομπόστ – φτιάξτε ένα μεγάλο παλιό μείγμα.

Spuds σε μια τάφρο

φύτευση πατατόσπορου

Σπάνια έχω αρκετή οργανική ύλη για να καλλιεργήσω όλες τις πατάτες που θέλω να μην σκάβω σωρούς, γι’ αυτό πρέπει – σε αυτήν την περίπτωση σκάβω. Είναι σημαντικό το έδαφος να μην είναι υγρό ή κρύο. Βεβαιωθείτε ότι είναι τουλάχιστον πάνω από 10°C.

Κάντε μια τάφρο 20 εκ. Σωρεύστε τη βρωμιά από την τάφρο στη μία πλευρά και φροντίστε να μην την πατήσετε και να την στριμώξετε κάτω – θα τη χρειαστείτε αρκετά σύντομα. Απλώστε μια γενναιόδωρη στρώση κομπόστ ή καλά σάπια κοπριά ή φύκια στη βάση της τάφρου και απλώστε το σπόρο σας σε κενά 40 cm. Γεμίστε ξανά την τάφρο με τη βρωμιά που αφαιρέσατε.

Spuds στην άγρια ​​φύση

Οι πατάτες αρχίζουν να φυτρώνουν μέσα από ένα σωρό οργανικής ύλης
Πατάτες κάτω από τη ροδακινιά, αρχίζουν να φυτρώνουν μέσα από ένα σωρό οργανικής ύλης

Μια άλλη χορδή στο τόξο μου είναι οι πατάτες που μεγαλώνουν ευτυχώς ημιάγριες κάτω από τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα μου. Ξεκίνησαν στο δρόμο όλων των κήπων μου – με χαρτόνι στρωμένο στην κορυφή του εδάφους. Ένα γενναιόδωρο φτυάρι κομπόστ ή καλό χώμα κήπου ή ένα στρώμα φυκιών ή κομφρέυ κάτω από τον πατατόσπορο και από πάνω, ένας πουρές από όποια οργανική ύλη θα μπορούσα να σκουπίσω στοιβαγμένο περίπου 1 μέτρο. Όταν οι κορυφές έχουν ανθίσει και φαίνονται πλούσια και γεμάτες, κάντε ένα εύκολο ψάξιμο από κάτω και νιώστε μερικούς κόνδυλους καλού μεγέθους για δείπνο και, στη συνέχεια, βάλτε λίγο σάπια φύλλα ως ένα ευχαριστώ και ώθηση για να συνεχίσετε την καλή δουλειά. Ένα εύχρηστο τροφοδοτικό για μεταξύ των συγκομιδών.

Φροντίδα

Δεν ταΐζω τις πατάτες μου, ούτε τις ποτίζω – παραμένουν όμορφα υγρές λόγω των γενναιόδωρων ανοιξιάτικων βροχών μας και του σωρού οργανικής ύλης που συγκρατεί την υγρασία στην οποία αναπτύσσονται. Αν είστε κάπου ξηροί, οι πατάτες θα ωφεληθούν από το νερό ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Το να βρείτε έναν τρόπο να παρακάμψετε το φύλλωμα και να φτάσετε στο έδαφος είναι το κλειδί.

Τα σκεπάζω όμως, με πλέγμα εντόμων στις φυτεύσεις από τον Οκτώβριο και μετά για να αποτρέψω τα ψύλλια να φτάσουν στην καλλιέργεια.

Leave a Comment