Πώς να κλαδέψετε θάμνους βατόμουρου

Αναρωτιέστε πώς να κλαδέψετε θάμνους βατόμουρου; Ευτυχώς, αυτοί οι καρποφόροι θάμνοι κόβονται εύκολα.

Οι θάμνοι βατόμουρου κλαδεύονται αφαιρώντας τα παλαιότερα στελέχη για να δημιουργηθεί χώρος για παραγωγική νέα ανάπτυξη. Για εγκατεστημένους θάμνους με ύψος πάνω από ένα πόδι, κλαδέψτε κατά τη διάρκεια του χειμερινού λήθαργου κόβοντας μίσχους παλαιότερους από περίπου 5-6 χρόνια πίσω στο έδαφος. Αυτό λειτουργεί τόσο για τα βατόμουρα με ψηλό θάμνο όσο και για τα βατόμουρα rabiteye. Για τα βατόμουρα με χαμηλούς θάμνους, συνήθως κάτω από ένα πόδι, ολόκληρο το φυτό μπορεί να κοπεί στο έδαφος κάθε λίγα χρόνια για να ενθαρρύνει την παραγωγική ανάπτυξη των νέων.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για το πώς να κλαδεύετε θάμνους βατόμουρου!

Οι θάμνοι βατόμουρου κλαδεύονται αφαιρώντας τα παλαιότερα καλάμια στο επίπεδο του εδάφους για να δημιουργηθεί χώρος για νέους μίσχους.

Οι βασικές μέθοδοι για το κλάδεμα των θάμνων βατόμουρου

Οι μέθοδοι για το κλάδεμα των βατόμουρων εξαρτώνται από τον τύπο (είδος) του θάμνου βατόμουρου καθώς και από την ηλικία του φυτού. Γενικά, τα νεαρά φυτά δεν κλαδεύονται για τα πρώτα τρία χρόνια μετά τη φύτευση (πέρα από την αφαίρεση νεκρών/κατεστραμμένων/άρρωστων κλαδιών).

Η καλύτερη εποχή του χρόνου για ετήσιο κλάδεμα βατόμουρου είναι τα τέλη του χειμώνα (διαβάστε περισσότερα για το πότε πρέπει να κλαδέψετε θάμνους βατόμουρου). Τα φυτά είναι σε λήθαργο αυτή την περίοδο, καθιστώντας την ιδανική εποχή για συνηθισμένο ετήσιο κλάδεμα και για έντονο κλάδεμα αναζωογόνησης.

Τα εγκατεστημένα φυτά κλαδεύονται συνήθως αφαιρώντας τα παλιά κλαδιά, μέχρι το επίπεδο του εδάφους. Για τα βατόμουρα με ψηλό θάμνο και λαγουδάκι, αυτό σημαίνει ότι αφαιρούνται μόνο τα παλαιότερα κλαδιά κάθε χρόνο στα τέλη του χειμώνα. Η αφαίρεση του 1/3 των παλαιότερων κλαδιών πίσω στο έδαφος είναι κοινή πρακτική για τους κατάφυτους θάμνους βατόμουρου. Για τα βατόμουρα με χαμηλούς θάμνους, ολόκληρο το φυτό μπορεί να κοπεί στο επίπεδο του εδάφους κάθε 2-3 χρόνια.

κόβοντας νεκρά ξύλα από βατόμουρα
Το νεκρό ξύλο μπορεί και πρέπει να κοπεί από νέους και παλιούς θάμνους και οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Πώς να κλαδέψετε νεαρούς θάμνους βατόμουρου

Οι νεαροί θάμνοι βατόμουρου απαιτούν ελάχιστο κλάδεμα. Ενώ άλλα οπωροφόρα φυτά τείνουν να χρειάζονται δομικό κλάδεμα στα χρόνια του σχηματισμού τους, τα βατόμουρα μπορούν να μείνουν σε μεγάλο βαθμό μόνα τους μέχρι να εγκατασταθούν.

Τα φυτά βατόμουρου συνήθως δεν κλαδεύονται μέχρι την ηλικία των 5-6 ετών. Δεδομένου ότι τα περισσότερα φυτά είναι 1 ή 2 ετών όταν πωλούνται στο κέντρο του κήπου, μπορείτε συνήθως να υπολογίζετε στην ανάπτυξη τους στη θέση τους για τουλάχιστον τρία ολόκληρα χρόνια προτού τα φυτά αρχίσουν να χρειάζονται ετήσιο κλάδεμα.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν μερικές εργασίες κλαδέματος συντήρησης για νεαρά βατόμουρα. Το πιο σημαντικό βήμα είναι να κόψετε και να αφαιρέσετε τυχόν κλαδιά που είναι νεκρά, άρρωστα ή κατεστραμμένα. Κλαδέψτε αυτό το κατεστραμμένο υλικό μόλις το παρατηρήσετε και αφαιρέστε το από τον κήπο/μπάλωμα μούρων. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή της ασθένειας, καθώς και στην παροχή χώρου για νέα ανάπτυξη και αυξημένη κυκλοφορία αέρα γύρω από τους υπόλοιπους μίσχους (ειδικά στο κέντρο του φυτού).

Εάν θέλετε, μπορείτε επίσης να κλαδέψετε τα μπουμπούκια ανθέων ή τα άνθη από νεαρούς θάμνους βατόμουρου. Αν και αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάρετε μούρα για τα πρώτα 2-3 χρόνια, ενθαρρύνει το φυτό να ανακατευθύνει αυτήν την ενέργεια στη βλαστική ανάπτυξη. Η παραίτηση από τα πρώτα μούρα μπορεί να οδηγήσει σε ένα φυτό που καθίσταται πιο εδραιωμένο στο τοπίο σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

κόψτε τα διασχίζοντας κλαδιά
Κόψτε και αφαιρέστε τα στελέχη που διασταυρώνονται και τρίβονται σε άλλα κύρια στελέχη.

Πώς να κλαδέψετε θάμνους βατόμουρου

βατόμουρα υψηλών θάμνων (Vaccinium corymbosum) είναι το πιο συχνά καλλιεργούμενο είδος βατόμουρου. Αυτά τα φυτά συνήθως φτάνουν τα 3-6 πόδια, ανάλογα με την ατομική ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης.

Οι θάμνοι βατόμουρου με ψηλό θάμνο καλλιεργούν μούρα σε ξύλο ηλικίας ενός έτους. Ούτε πολύ παλιά ούτε πολύ νεαρά κλαδιά θα παράγουν μούρα. Αυτό το χαρακτηριστικό καθιστά το επιλεκτικό κλάδεμα πολύ σημαντικό για τη μεγιστοποίηση της παραγωγής καρπών.

Κάθε κύριο στέλεχος που ανεβαίνει από το έδαφος τυπικά θα φυτρώσει νέους παραγωγικούς κλάδους μέχρι να γίνει περίπου έξι ετών. Ως εκ τούτου, οι βλαστοί ηλικίας άνω των έξι περίπου ετών κόβονται στο επίπεδο του εδάφους καθώς είναι απίθανο να είναι παραγωγικοί. Αυτό δημιουργεί χώρο για να μεγαλώσουν νέα καλάμια και δίνει χώρο για αυξημένη κυκλοφορία αέρα και ηλιακό φως στο κέντρο του φυτού.

Ακολουθούν τα βασικά βήματα για το κλάδεμα των βατόμουρων:

 1. Ξεκινήστε επιθεωρώντας το φυτό για νεκρά κλαδιά, καθώς και παρατηρώντας το συνολικό του σχήμα.
 2. Κόψτε κάθε ξύλο που είναι νεκρό, κατεστραμμένο ή άρρωστο. Αφαιρέστε εντελώς το προσβεβλημένο τμήμα, περιορίζοντας την υγιή ανάπτυξη.
 3. Κόψτε τυχόν κύριους μίσχους που διασταυρώνονται και τρίβονται σε άλλους κύριους μίσχους, ειδικά εάν αναπτύσσονται προς τα μέσα προς τη μέση του θάμνου. Αυτά τα στελέχη μπορούν συνήθως να αφαιρεθούν ακριβώς στο επίπεδο του εδάφους.
 4. Εάν η βάση εξακολουθεί να είναι γεμάτη σε αυτό το σημείο, αφαιρέστε το 1/3 των παλαιότερων μίσχων κόβοντάς τα στο επίπεδο του εδάφους.
 5. Επιθεωρήστε τα υπόλοιπα στελέχη για αδύναμη, λεπτή ανάπτυξη. Κόψτε τους νεαρούς πεσμένους μίσχους πιο λεπτούς από περίπου 1/4″ κατευθύνοντάς τους πίσω σε δυνατούς οφθαλμούς ή υπάρχοντες κλάδους.
 6. Αναζητήστε τυχόν εναπομείναντα κλαδιά με υπερβολικές ποσότητες μπουμπουκιών φρούτων. Κοντύνετε αυτούς τους καρποφόρους μίσχους, έτσι ώστε κάθε κλαδί να έχει μόνο πέντε παχουλούς καρπούς.

Πώς να κλαδέψετε θάμνους βατόμουρου rabiteye

βατόμουρα Rabbiteye (Vaccinium asheii) είναι οι γίγαντες των καλλιεργούμενων βατόμουρων. Αυτά τα πανύψηλα φυτά συνήθως φτάνουν τα 10-15 πόδια! Οι θάμνοι βατόμουρου Rabbiteye μπορούν να κλαδευτούν χρησιμοποιώντας τα ίδια βήματα με τα βατόμουρα με ψηλό θάμνο (που περιγράφεται στην παραπάνω ενότητα).

κλάδεμα ενός θάμνου βατόμουρου
Τα βατόμουρα είναι ένα είδος που εξαπλώνεται, όπου ολόκληρο το φυτό μπορεί να κοπεί στο έδαφος κάθε λίγα χρόνια.

Πώς να κλαδέψετε χαμηλούς θάμνους βατόμουρου

χαμηλά βατόμουρα (Vaccinium angustifolium) είναι μικρά θαμνώδη φυτά που συνήθως φτάνουν σε ύψος περίπου το ένα πόδι. Αυτός ο τύπος βατόμουρου εξαπλώνεται υπόγεια αναπτύσσοντας ριζώματα, τα οποία βλασταίνουν νέους υπέργειους μίσχους καθώς αποικίζουν νέο έδαφος. Δεδομένου ότι αυτά τα βατόμουρα καρποφορούν επίσης σε ξύλο ηλικίας ενός έτους, το κλάδεμα συνίσταται κυρίως στην ενθάρρυνση φρέσκων νέων μίσχων να φυτρώσουν από το έδαφος.

Τα χαμηλά φυτά βατόμουρου κλαδεύονται αμέσως πίσω στο έδαφος κάθε λίγα χρόνια. Είναι σύνηθες να χωρίζετε ένα κομμάτι βατόμουρα σε τρία ξεχωριστά τμήματα και να κόβετε μόνο ένα τμήμα πίσω στο έδαφος κάθε χρόνο. Αυτό επιτρέπει στον καλλιεργητή να συλλέγει μούρα κάθε χρόνο.

Κάθε χειμώνα, το παλαιότερο τμήμα των φυτών κόβεται στο επίπεδο του εδάφους. Αυτά τα φυτά αναπτύσσουν φρέσκους μίσχους από το έδαφος κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, αλλά αυτοί οι μίσχοι είναι πολύ νέοι για να καρποφορήσουν. Οι νέοι μίσχοι πρέπει να ξεχειμωνιάσουν πριν μπορέσουν να ανθίσουν και να καρποφορήσουν κατά τη δεύτερη καλλιεργητική τους περίοδο.

Ακολουθούν τα βασικά βήματα για το κλάδεμα των εγκατεστημένων θάμνων βατόμουρου:

 1. Εάν καλλιεργείτε πολλά φυτά, χωρίστε το επίθεμα μούρων σε τρία τμήματα.
 2. Επιλέξτε ένα τμήμα για κλάδεμα αναζωογόνησης. Εάν τα φυτά είναι διαφορετικών ηλικιών, επιλέξτε τα παλαιότερα φυτά για αναζωογόνηση.
 3. Κόψτε όλα τα φυτά βατόμουρου με χαμηλούς θάμνους στο επιλεγμένο τμήμα πίσω στο επίπεδο του εδάφους. Κάθε στέλεχος πρέπει να κοπεί ακριβώς στη βάση. Τα νέα στελέχη θα πρέπει να ενθαρρύνονται να μεγαλώνουν από υπόγεια ριζώματα, όχι από τα κάτω στελέχη των υπαρχόντων κλαδιών.
 4. Παρατηρήστε την ενότητα αναζωογόνησης κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Αφαιρέστε τυχόν ελαττωματικά κλαδιά, αλλά κυρίως αφήστε τα φυτά να αποκαταστήσουν τους υπέργειους μίσχους έτσι ώστε τα φυτά να καρποφορήσουν την επόμενη χρονιά.
 5. Κάθε χρόνο στα τέλη του χειμώνα, κόβετε όλα τα φυτά στο παλαιότερο από τα τρία τμήματα.

Leave a Comment