Πώς να σώσετε τους ηλιόσπορους – Home For The Harvest

Η εξοικονόμηση ηλιόσπορων είναι ένα υπέροχο έργο κηπουρικής για αρχάριους και έμπειρους κηπουρούς.

Για να σώσετε τους ηλιόσπορους, κόψτε τις κεφαλές των λουλουδιών από τα φυτά όταν πέφτουν τα εξωτερικά πέταλα. Στεγνώστε ολόκληρα τα κεφάλια κρεμώντας τα ανάποδα ή τοποθετώντας τα σε μια επίπεδη επιφάνεια για μερικές εβδομάδες. Βγάλτε τους σπόρους με το χέρι, τρίβοντας το ένα κεφάλι πάνω στο άλλο ή με έναν κουβά με ύφασμα υλικού. Στεγνώστε τους μεμονωμένους σπόρους σε ένα μόνο στρώμα σε μια οθόνη ή σε άλλη στεγνή επιφάνεια πριν τους αποθηκεύσετε.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για το πώς να σώσετε τους ηλιόσπορους!

Εισαγωγή στην εξοικονόμηση ηλιόσπορων

Οι ηλιόσποροι συλλέγονται εύκολα και αποθηκεύονται για φύτευση το επόμενο έτος. Απλώς αφήστε τα λουλούδια να σπαρθούν, στη συνέχεια μαζέψτε τους σπόρους και αποθηκεύστε τους σε δροσερό, ξηρό μέρος.

Η εξοικονόμηση ηλιόσπορων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε δωρεάν σπόρους για τον κήπο σας και είναι επίσης ένα διασκεδαστικό έργο για τα παιδιά. Εάν έχετε ένα μπάλωμα ηλίανθου στον κήπο σας, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα συλλέγοντας τους δικούς σας σπόρους.

Οι ηλίανθοι ανήκουν στην οικογένεια Asteraceae (οικογένεια Aster), η οποία περιλαμβάνει επίσης μαρούλι, ζίννιες και πολλά άλλα αγαπημένα. Τα φυτά της οικογένειας Aster όπως το μαρούλι έχουν τέλεια άνθη. Τα ηλίανθα μιας ποικιλίας διασταυρώνονται εύκολα με αυτά άλλων ποικιλιών ηλίανθου.

Φύτευση ηλίανθων για εξοικονόμηση σπόρων

Για να εξασφαλίσετε μια μεγάλη ποσότητα βιώσιμων σπόρων που είναι γενετικά διαφορετικοί, φυτέψτε τουλάχιστον 12 ηλίανθους μιας ποικιλίας.

Οι ηλίανθοι είναι υποχρεωτικοί διασταυρούμενοι. Εάν θέλετε να διασταυρώσετε δύο ποικιλίες, μπορούν να φυτευτούν η μία δίπλα στην άλλη. Μπορείτε να αναπτύξετε τις δικές σας ποικιλίες ηλίανθου στην πίσω αυλή με αυτόν τον τρόπο!

Η απομόνωση μιας ποικιλίας από απόσταση απαιτεί τουλάχιστον 1000 πόδια (300 m) και είναι παράλογη στους περισσότερους κήπους σπιτιών. Δεν είναι ασυνήθιστο για εμπορικούς παραγωγούς σπόρων να απομονώνουν τις ποικιλίες κατά 10.000 πόδια (3.000 m). Μια καλή λύση για τους κηπουρούς στο σπίτι είναι να βάλουν σε σακούλα τις κεφαλές των λουλουδιών και να γονιμοποιήσουν με το χέρι τα λουλούδια για να αποτρέψουν τη διασταυρούμενη επικονίαση.

Επιλέξτε μια ποικιλία με ανοιχτή επικονίαση

Βεβαιωθείτε ότι η ράτσα ηλίανθου που θα επιλέξετε είναι ανοιχτή επικονίαση. Ακόμα κι αν απομονώνατε σπόρους από υβρίδια (διασταυρώσεις F1), δεν θα ήταν σωστό να πληκτρολογήσετε.

Εδώ είναι μερικές υπέροχες ποικιλίες ηλίανθου με ανοιχτή επικονίαση:

Οι περισσότεροι τύποι ηλίανθων (εκτός από τους ηλίανθους ανθοπωλείων) είναι ιδανικοί για εξοικονόμηση σπόρων και οικιακής παραγωγής σπόρων.

Φύτευση συντροφιάς για εξοικονόμηση σπόρων

Οι ηλίανθοι είναι εξαιρετικοί σύντροφοι για πολλά λαχανικά κήπου. Μερικές καλές καλλιέργειες για να φυτέψετε μαζί με τον ηλίανθο περιλαμβάνουν:

  • αγγούρια
  • Σπανάκι
  • Φράουλες
  • Κολοκύθι

Οι ηλίανθοι είναι επίσης ιδανικοί για να παρέχουν σκιά και ανεμοφράκτες στον κήπο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία πιο ευαίσθητων φυτών όπως το μαρούλι από τον σκληρό απογευματινό ήλιο. Εδώ είναι μια μεγάλη λίστα με φυτά συντροφιάς για ηλίανθους.

Καλλιέργεια ηλίανθων για εξοικονόμηση σπόρων

Για να καλλιεργήσετε ηλίανθα για εξοικονόμηση σπόρων, ξεκινήστε με σπόρους υψηλής ποιότητας. Φροντίστε να τα αγοράσετε από μια αξιόπιστη εταιρεία σπόρων.

Φυτέψτε τους ηλιόσπορους σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος αφού έχει παρέλθει κάθε κίνδυνος παγετού. Τα ηλίανθα κάνουν καλύτερα στον ήλιο, αλλά θα ανεχθούν τη μερική σκιά.

Ποτίστε τα ηλίανθα τακτικά, ειδικά σε περιόδους ξηρασίας. Μάλταρα γύρω από τα φυτά για να διατηρηθούν οι ρίζες δροσερές και υγρές.

Λιπάνετε τους ηλίανθους την άνοιξη και το καλοκαίρι με ένα ισορροπημένο βιολογικό λίπασμα. Προσέξτε να μην κάνετε υπερβολική λίπανση με λίπασμα πλούσιο σε άζωτο, καθώς αυτό μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των φύλλων σε βάρος της ανάπτυξης των λουλουδιών.

Για να ενθαρρύνετε μεγάλα, υγιή φυτά ηλίανθου, αραιώστε τα σπορόφυτα έτσι ώστε να απέχουν μεταξύ τους 12 έως 18 ίντσες (30-45 cm). Μπορείτε να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα σε άλλους χώρους του κήπου ή να τα χαρίσετε σε φίλους.

Απομόνωση μιας ποικιλίας

Εάν πρόκειται να απομονώσετε μια ποικιλία καλύπτοντας κάθε κεφάλι με μια τσάντα, φροντίστε να καλύψετε κάθε μπουμπούκι λουλουδιών πριν ανοίξει για να αποτρέψετε τα έντομα επικονίασης να φτάσουν στα λουλούδια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια υφασμάτινη σακούλα ή ένα κομμάτι από δίχτυ εντόμων δεμένο γύρω από το στέλεχος με σπάγκο.

Κάθε κεφάλι ηλίανθου στην πραγματικότητα αποτελείται από χιλιάδες μικρά μεμονωμένα λουλούδια. Τα λουλούδια γύρω από το εξωτερικό ανθίζουν πρώτα και τα λουλούδια στο κέντρο ανθίζουν τελευταία. Κάθε λουλούδι είναι ανοιχτό μόνο για μερικές ημέρες, αλλά μπορεί να χρειαστούν 1-3 εβδομάδες για να ανθίσουν όλα τα λουλούδια.

Επικονιάστε τα λουλούδια με το χέρι καθημερινά ενώ ανθίζουν. Αφαιρέστε προσεκτικά τα καλύμματα από δύο κεφαλές λουλουδιών και τρίψτε τις κεφαλές των λουλουδιών μεταξύ τους. Προσπαθήστε να το κάνετε αυτό σε μια ώρα της ημέρας που δεν υπάρχουν πολλοί επικονιαστές γύρω για να εισέλθουν κρυφά και να επικονιάσουν ενώ κάνετε την επικονίαση με το χέρι.

Επιλέγοντας ηλίανθους για να σώσετε τους σπόρους

Επιλέξτε ηλίανθους που είναι υγιεινοί για να σώσετε τους σπόρους. Τα φυτά πρέπει να είναι δυνατά και σταθερά και τα άνθη όμορφα ή πλούσια σε ηλιόσπορους για τα πουλιά.

Πώς να σώσετε τους σπόρους από τα φυτά ηλίανθου

Δείτε πώς μπορείτε να σώσετε τους ηλιόσπορους:

1. Αφήστε τα λουλούδια να ανθίσουν και πάνε για σπορά.

2. Κόψτε τα κεφάλια από τα κοτσάνια όταν πέσουν τα εξωτερικά πέταλα.

3. Στεγνώστε τα κεφάλια κρεμώντας τα ανάποδα ή τοποθετώντας τα με τους σπόρους επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια. Φροντίστε να επιλέξετε ένα σημείο με καλή κυκλοφορία αέρα (και προστατευμένο από πουλιά, ποντίκια και άλλα πεινασμένα πλάσματα). Το στέγνωμα των κεφαλών συνήθως διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες.

4. Όταν οι σπόροι στεγνώσουν, αφαιρέστε τους από την κεφαλή του λουλουδιού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας (με γάντια) ή να τρίψετε το ένα κεφάλι πάνω στο άλλο. Εάν μαζεύετε πολλούς σπόρους, μπορείτε να τρίψετε τις κεφαλές πάνω από έναν κουβά με ύφασμα υλικού.

5. Συνεχίστε να στεγνώνετε τους σπόρους αφού τους αφαιρέσετε από την κεφαλή του άνθους. Απλώστε τα σε ένα μόνο στρώμα σε μια οθόνη ή στεγνώστε την επίπεδη επιφάνεια σε μια περιοχή με καλή κυκλοφορία αέρα. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την ξήρανση των ηλιόσπορων είναι 75°F-85°F (25°C-30°C). Συνήθως χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα για να στεγνώσουν οι ηλιόσποροι.

Αποθήκευση ηλιόσπορων

Περιμένετε μέχρι να στεγνώσουν τελείως οι ηλιόσποροι πριν τους αποθηκεύσετε. Οι σπόροι πρέπει να ραγίσουν και να σπάσουν όταν λυγίσουν.

Αποθηκεύστε τους ηλιόσπορους σε ένα αεροστεγές δοχείο με ετικέτα, όπως ένα γυάλινο βάζο κονσερβοποίησης. Φροντίστε να συμπεριλάβετε όχι μόνο το όνομα της ποικιλίας αλλά και την ημερομηνία συγκομιδής του σπόρου.

Οι σωστά αποθηκευμένοι ηλιόσποροι μπορούν να παραμείνουν βιώσιμοι για 5+ χρόνια. Για να παρατείνετε τη διάρκεια αποθήκευσης, αποθηκεύστε τους ηλιόσπορους στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Leave a Comment