Πώς να σώσετε τους σπόρους αγγουριού – Home For The Harvest

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να σώσετε τους σπόρους αγγουριού; Ενώ τα αγγούρια μπορεί να φαίνονται δύσκολο να σωθούν από τους σπόρους, είναι στην πραγματικότητα αρκετά απλά.

Για να σώσετε τους σπόρους αγγουριού, πρώτα περιμένετε μέχρι να σαπίσουν τα αγγούρια. Μετά από αυτό, κόψτε σε φέτες κατά μήκος και αφαιρέστε τους σπόρους και το χυμό από τις μακριές κοιλότητες των σπόρων. Στη συνέχεια τα μεταφέρετε σε ένα βάζο με λίγο νερό. Ανακατεύουμε μερικές φορές την ημέρα για 1-2 ημέρες μέχρι να διαλυθεί η ζελατινώδης επικάλυψη. Στη συνέχεια, πλύνετε τους σπόρους σε ένα λεπτό πλέγμα κάτω από καθαρό νερό και αφήστε τους να στεγνώσουν για μια ή δύο ημέρες πριν τους συσκευάσετε για αποθήκευση.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για το πώς να σώσετε τους σπόρους αγγουριού!

Εισαγωγή στην εξοικονόμηση σπόρων αγγουριού

Οι σπόροι αγγουριού δεν είναι οι πιο εύκολοι σπόροι λαχανικών για αποθήκευση, αλλά η διαδικασία αξίζει τον κόπο! Κάθε αγγούρι έχει εκατοντάδες σπόρους, που σημαίνει ότι λίγη δουλειά πάει πολύ μακριά. Μπορείτε να αποθηκεύσετε σπόρους αγγουριού από οποιαδήποτε ανοιχτή επικονιασμένη ποικιλία. Αυτό περιλαμβάνει αγαπημένα όπως το marketmore και τα παριζιάνικα αγγούρια αγγουριού.

Οι σπόροι αγγουριού προετοιμάζονται για αποθήκευση με υγρή ζύμωση (όπως οι σπόροι ντομάτας). Η ζύμωση των σπόρων αφαιρεί τη ζελατινώδη επικάλυψη γύρω από κάθε σπόρο αγγουριού, ώστε να είναι έτοιμοι να βλαστήσουν όταν φυτευτούν την άνοιξη. Ο ζελατινώδης σάκος γύρω από τον σπόρο εμποδίζει τον σπόρο να βλαστήσει πολύ νωρίς μέσα στο αγγούρι στη φύση, αλλά μπορεί να συνεχίσει να αναστέλλει τη βλάστηση εάν δεν αφαιρεθεί πριν από τη φύτευση.

Φύτευση αγγουριού για εξοικονόμηση σπόρων

Για να ξεκινήσετε, θα χρειαστεί να φτιάξετε μερικά νόστιμα αγγούρια! Για να διατηρήσετε τη γενετική ποικιλότητα στα σπορόφυτα αγγουριού σας, ξεκινήστε φυτεύοντας τουλάχιστον έξι του ίδιου τύπου. Δώδεκα ή περισσότερα φυτά είναι ιδανικά αν είναι δυνατόν.

Επιλέξτε μια ποικιλία με ανοιχτή επικονίαση

Ελέγξτε ότι έχετε τον κατάλληλο τύπο αγγουριού: ανοιχτό γονιμοποιημένο. Μπορείτε να πάρετε ποικιλίες κειμήλιου ή μη (νεότερες) αρκεί να μην είναι υβριδικές (σταυροί F1).

Ακολουθούν μερικές υπέροχες ποικιλίες αγγουριού με ανοιχτή επικονίαση για εξοικονόμηση σπόρων:

  • Αγγούρι Marketmore
  • Αγγούρι Muncher
  • Αγγούρι τουρσί Βοστώνης
  • Παριζιάνικο αγγούρι τουρσί
  • Μεξικάνικο αγγούρι με αγγουράκι (cucamelon)
  • Αγγούρι cuke λεμονιού

Απομόνωση μεταξύ των ποικιλιών

Τα αγγούρια για εξοικονόμηση σπόρων μιας συγκεκριμένης ποικιλίας πρέπει να διατηρούνται χωριστά από άλλα φυτά αγγουριού. Απλώς φυτεύοντάς τα μακριά από άλλους τύπους ή βάζοντας ένα φυσικό εμπόδιο μεταξύ των ποικιλιών, μπορεί να αποτρέψετε την αλληλεπίδραση και τη διασταύρωση της ποικιλίας με άλλες ποικιλίες. Τούτου λεχθέντος, μπορεί να θέλετε να αφήσετε τις ποικιλίες αγγουριού σας να διασταυρωθούν καθώς κάνετε τη δική σας αναπαραγωγή στην αυλή.

Τα αγγούρια διαφορετικών ποικιλιών πρέπει να καλλιεργούνται τουλάχιστον 500 πόδια (150 m) μακριά από άλλες ποικιλίες αγγουριού. Επειδή αυτή η απόσταση είναι τόσο μεγάλη, πολλοί αποταμιευτές σπόρων επιλέγουν αντ ‘αυτού να χρησιμοποιήσουν απομονωτικό δίχτυ για να κρατήσουν έξω τους επικονιαστές που μπορεί να διασταυρώσουν τα άνθη.

Το κάλυμμα της σειράς, στις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται για απομόνωση. Τα φυτά αγγουριού μπορούν να καλλιεργηθούν σε πολυσήραγγα, θερμοκήπια ή σπίτια με κρίκους με δίκτυα εντόμων ντυμένα πάνω τους. Βεβαιωθείτε ότι το διχτυωτό πλέγμα είναι καλά στερεωμένο στο έδαφος και γύρω από τις άκρες για να μην εισχωρήσουν οι βομβίνοι, οι μέλισσες, οι μύγες και άλλοι επικονιαστές. τα λουλούδια ανθίζουν.

Τα άνθη του αγγουριού αυτογονιμοποιούνται, που σημαίνει ότι η γύρη από τα αρσενικά άνθη ενός φυτού μπορεί να επικονιάσει τα θηλυκά άνθη του ίδιου φυτού (τα οποία γίνονται αγγούρια). Ωστόσο, παρόλο που τα αγγούρια είναι συνήθως αυτο-γόνιμα, είναι καλή ιδέα να τα αφήνετε να διασταυρώνονται με άλλες ποικιλίες (εκτός) κάθε λίγα χρόνια. Αυτό θα διατηρήσει φρέσκο ​​το γενετικό υλικό των φυτών σας και θα βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης αιμομιξίας.

Φύτευση συντροφιάς για εξοικονόμηση σπόρων

Σκεφτείτε να φυτέψετε πολλά λουλούδια γύρω από τον κήπο. Αυτές οι ανθοφορίες προορίζονται να εκτρέψουν τα έντομα επικονίασης και να τα κρατήσουν κατειλημμένα. Θέλουμε οι βομβίνοι να επισκέπτονται άλλα φυτά αντί να μεταφέρουν ακούσια νέκταρ από τη μια ποικιλία αγγουριού στην άλλη. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να φυτέψετε μια ψηλή καλλιέργεια που μοιάζει με φράχτη, όπως καλαμπόκι ή φασόλια σε πέργκολα μεταξύ των ποικιλιών.

Καλλιέργεια αγγουριών για εξοικονόμηση σπόρων

Διατηρήστε τα νεοεγκατεστημένα φυτά αγγουριού σας υγιή παρέχοντάς τους κανονικό νερό και αφαιρώντας τυχόν άρρωστα φύλλα. Θα θελήσετε επίσης να εφαρμόσετε κάποιο οργανικό λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης και να καλύψετε την επιφάνεια του εδάφους για να διατηρήσετε τις ρίζες δροσερές και να διατηρήσετε την υγρασία στο έδαφος.

Παρακολουθήστε να εμφανιστούν τα πρώτα αρσενικά και θηλυκά μπουμπούκια λουλουδιών. Απομονώστε το λουλούδι βάζοντας μια διχτυωτή σακούλα πάνω από τα μπουμπούκια. Όταν ανοίξουν, χρησιμοποιήστε ένα μικρό πινέλο για να μεταφέρετε τη γύρη από τα αρσενικά άνθη (με το ίσιο λεπτό στέλεχος) στα θηλυκά άνθη (με τον οβάλ μη επικονιασμένο καρπό στη βάση). Αυτό ονομάζεται επικονίαση με το χέρι και διασφαλίζει ότι τα φυτά σας επικονιάζονται από τα αγγούρια που θέλετε να είναι.

Οι καρποί του αγγουριού θα ωριμάσουν σε 50-70 ημέρες μετά τη φύτευση, ανάλογα με την ποικιλία. Μόλις φτάσουν σε πλήρες μέγεθος, αφήστε τα να παραμείνουν στο αμπέλι για μια ή δύο επιπλέον εβδομάδες για να ωριμάσουν οι σπόροι μέσα.

Επιλέγοντας αγγούρια για να αποθηκεύσετε σπόρους

Αποθηκεύστε σπόρους από τα πρώτα αγγούρια του φυτού. Εάν έχετε περισσότερα από 12 φυτά, μαζέψτε μόνο τη μέση των φυτών του μπαλώματος για να μειώσετε την πιθανότητα διασταυρούμενων γονιμοποιημένων σπόρων. Απλώς φροντίστε να μαζέψετε αγγούρια από τουλάχιστον έξι φυτά.

Αναζητήστε υγιή, ομοιόμορφα φυτά που βρίσκονται στο πρώιμο στάδιο της ανθοφορίας τους και έχουν δώσει πολλά άνθη/καρπούς για να σώσετε τους δικούς σας σπόρους αγγουριού. Στο λαχανόκηπο, αποφύγετε τη συγκομιδή αγγουριών από άρρωστα, ταλαιπωρημένα ή αδύναμα φυτά. Για να σώσετε τους δικούς σας σπόρους, προσπαθήστε να μαζέψετε υγιή ομοιόμορφα φυτά με πολλά άνθη/καρπούς.

Συγκομιδή αγγουριών για εξοικονόμηση σπόρων

Τα αγγούρια πρέπει να είναι υπερβολικά ώριμα κατά τη συγκομιδή. Τα αφήνουμε πάνω στο κλήμα μέχρι η εξωτερική φλούδα να γίνει σκληρή και να πάρει έναν κίτρινο/πορτοκαλί/καφέ τόνο. Προσπαθήστε να μαζέψετε τον ώριμο καρπό από το κέντρο του φυτού, όπου τα άνθη ήταν πιθανώς πιο ευαίσθητα στη διασταυρούμενη επικονίαση. Όταν το αγγούρι είναι υπερβολικά ώριμο, φέρτε το σε γκαράζ ή σε άλλο ξηρό σημείο για να συνεχίσει να ωριμάζει.

Πώς να σώσετε τους σπόρους αγγουριού

Κόψτε τα αγγούρια κατά μήκος και αφαιρέστε τους σπόρους και την ουσία πολτού που μοιάζει με τζελ σε ένα γυάλινο βάζο (ή φλιτζάνι ή μπολ). Προσθέστε λίγο νερό στο μπολ και ανακατέψτε τον πολτό και τους σπόρους γύρω γύρω απαλά με τα δάχτυλά σας. Καλύψτε χρησιμοποιώντας ένα ελαστικό με ένα πανί, χαρτοπετσέτα, χάρτινο πιάτο ή φίλτρο καφέ.

Ζύμωση σπόρων αγγουριού

Τοποθετήστε το βάζο με βρεγμένους σπόρους αγγουριού στον πάγκο. Η ζύμωση θα συμβεί φυσικά και θα αρχίσει να διαλύει το ζελατινώδες στρώμα γύρω από τους σπόρους. Η πλήρης διάλυση του στρώματος συνήθως διαρκεί μόνο μία ή δύο ημέρες.

Ανακατέψτε τους σπόρους μερικές φορές την ημέρα για να αποτρέψετε την ανάπτυξη ενός παχύ στρώματος μούχλας πάνω από τους σπόρους. Κάθε φορά που ανακατεύετε, τραβήξτε έξω μερικούς σπόρους και δείτε αν αισθάνονται ακόμα ολισθηροί (που σημαίνει ότι έχει απομείνει λίγο τζελ).

Καθαρισμός των σπόρων

Πλύνετε τους σπόρους σε καθαρό νερό μόλις διαλυθεί το τζελ των σπόρων αγγουριού. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο ακόμη φρέσκο ​​νερό στο βάζο με τους καθαρούς σπόρους και να το στροβιλίσετε. Οι βιώσιμοι σπόροι θα βυθιστούν στο κάτω μέρος του μπολ ενώ ο πολτός και η άλλη ύλη θα επιπλέουν στην κορυφή.

Ξήρανση σπόρων αγγουριού

Οι σπόροι πρέπει τώρα να στεγνώσουν γρήγορα. Όσο οι σπόροι είναι στο κόσκινο, αφήστε το υπόλοιπο νερό να στραγγίσει. Στη συνέχεια, σε ένα πιάτο, χαρτί κουζίνας ή φίλτρο καφέ, τοποθετήστε τους σπόρους σε μικρές ομάδες για να στεγνώσουν.

Για να στεγνώσουν, τοποθετήστε τους σπόρους σε ζεστό, καλά αεριζόμενο μέρος. Για να επιταχύνετε τη διαδικασία στεγνώματος, διατηρήστε τη θερμοκρασία του αέρα κάτω από 70°F (21°C). Οι σπόροι των αγγουριών συνήθως στεγνώνουν σε μία ή δύο ημέρες.

Αποθήκευση σπόρων αγγουριού

Μόλις στεγνώσουν τελείως οι σπόροι σας, αποθηκεύστε τους σε δροσερό και ξηρό μέρος σε φάκελο με ετικέτα, σακούλα ή αεροστεγές δοχείο για αποθήκευση των σπόρων. Φροντίστε να επισημάνετε το δοχείο με το όνομα της ποικιλίας αγγουριού και την ημερομηνία αποθήκευσης. Οι σπόροι του αγγουριού έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορούν να διαρκέσουν για περισσότερα από πέντε χρόνια όταν αποθηκεύονται σωστά.

Leave a Comment