Πώς να σώσετε τους σπόρους βασιλικού 🪴 Μάθετε πώς να καλλιεργείτε πράγματα 👩‍🌾 Βασιλικός

Αναρωτιέστε πώς να σώσετε τους σπόρους βασιλικού; Αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι καλλιεργούνται εύκολα στο σπίτι.

Ξεκινήστε με μια ποικιλία βασιλικού με ανοιχτή επικονίαση. Αφήστε τα φυτά να ανθίσουν και να αναπτυχθούν λοβοί σπόρων καθώς τα λουλούδια γερνούν. Όταν οι λοβοί των σπόρων στο κάτω μέρος της ακίδας λουλουδιών είναι καφέ, κόψτε ολόκληρο το κλωνάρι και ξεκινήστε να στεγνώσει. Οι σπόροι συνήθως τρίβονται από τους λοβούς με τα δάχτυλά σας, πάνω από ένα λεπτό μεταλλικό διχτυωτό κόσκινο ή με απαλό αλώνισμα με τα χέρια. Χρησιμοποιήστε ένα μπολ έτσι ώστε οι σπόροι να καθίσουν στον πάτο ενώ η ήρα ανεβαίνει.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να σώσετε τους σπόρους βασιλικού!

Πώς να σώσετε τους σπόρους βασιλικού

Οι σπόροι βασιλικού καλλιεργούνται και συγκομίζονται σχετικά εύκολα στο σπίτι. Τα νεαρά φυτά εκπέμπουν ένα μίσχο λουλουδιών κατά τις μεγάλες μέρες και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Τα φυτά γονιμοποιούνται από έντομα και στη συνέχεια σχηματίζουν λοβούς σπόρων, με τους λοβούς στο κάτω μέρος του μίσχου του λουλουδιού (raceme) να ωριμάζουν πρώτα.

κόβοντας τα λουλούδια καθώς αρχίζουν να γίνονται καφέ

Παρακολουθήστε την πρόοδο των λοβών σπόρων. Όταν τα περισσότερα/όλα τα λουλούδια έχουν ανθίσει και οι κάτω λοβοί των σπόρων έχουν γίνει καφέ, ήρθε η ώρα να κόψετε το μίσχο του λουλουδιού. Χρησιμοποιήστε καθαρά, αιχμηρά κλαδευτήρια ή ψαλίδι κουζίνας για να κόψετε το κοτσάνι του λουλουδιού κοντά σε ένα σετ φύλλων. Το φυτό θα συνεχίσει συνήθως να αναπτύσσει φύλλα και περισσότερους μίσχους λουλουδιών όλο το καλοκαίρι.

Βάλτε τους μίσχους λουλουδιών να στεγνώσουν σε σκοτεινό μέρος με καλή ροή αέρα. Προσπαθήστε να τα κρατήσετε μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και σκεφτείτε να τα κρατήσετε σε κάποιο πιάτο για να πιάσετε τυχόν μικροσκοπικούς σπόρους που τυχαίνει να πέσουν από τους λοβούς.

αποξηραμένοι λοβοί σπόρων βασιλικού

Οι σπόροι μπορούν να συγκομιστούν μόλις στεγνώσουν οι λοβοί του βασιλικού. Οι λοβοί μπορούν να τρίβονται ανάμεσα στα δάχτυλά σας για να απελευθερωθούν οι σπόροι ή να ανακινηθούν πάνω από ένα λεπτό μεταλλικό διχτυωτό κόσκινο. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης ένα ήπιο αλώνισμα με τα χέρια τους για να απελευθερώσουν τους σπόρους.

Χρησιμοποιήστε ένα μπολ έτσι ώστε οι σπόροι να καθίσουν στον πάτο ενώ η ήρα (κομμάτια λοβού και άλλα ελαφριά υλικά) ανεβαίνει. Στη συνέχεια, μπορείτε να ρίξετε την ήρα και να αποθηκεύσετε τους σπόρους.

αγοράστε ανοιχτούς επικονιασμένους σπόρους βασιλικού για να ξεκινήσετε
Ξεκινήστε με μια ανοιχτή γονιμοποιημένη ποικιλία βασιλικού

Ανάπτυξη σπόρων βασιλικού

Ο Βασίλειος ανήκει στην οικογένεια των μεντών (Lamiaceae). Αυτή η οικογένεια φυτών είναι γνωστή για την αρωματική τους αξία ως βότανα, καθώς και για την ενθουσιώδη καλλιεργητική τους συνήθεια.

Οι περισσότεροι γαστρονομικοί βασιλικοί είναι του είδους Ocimum americanum, γνωστός και ως γλυκός βασιλικός. Γλυκός Βασιλικός (Ocimum americanum) είναι ένα ετήσιο φυτό που ολοκληρώνει ολόκληρο τον κύκλο ζωής του μέσα σε ένα χρόνο. Άλλα είδη βασιλικού είναι συνήθως ετήσια, αλλά ορισμένα πολυετή είδη βασιλικού υπάρχουν στο Ocimum οικογένεια.

Τα φυτά βασιλικού αναπτύσσουν τους σπόρους τους σε ψηλούς μίσχους λουλουδιών που τείνουν να εμφανίζονται στα μέσα του καλοκαιριού. Κάθε λουλούδι στο μίσχο έχει αρσενικά και θηλυκά μέρη. Η διασταυρούμενη επικονίαση από έντομα είναι συχνή. Ο βασιλικός είναι συγγενείς, επομένως θα χρειαστεί να κρατήσετε διαφορετικές ποικιλίες απομονωμένες η μία από την άλλη, είτε μηχανικά είτε με απόσταση.

«Διαφορετικές ποικιλίες μπορούν να διασταυρωθούν με επικονίαση από έντομα, αλλά η απομόνωση 150′ θα διατηρήσει την καθαρότητα των σπόρων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικό ημερήσιο κλουβί, το οποίο θα επέτρεπε την ταυτόχρονη καλλιέργεια δύο ή, ενδεχομένως, περισσότερων ποικιλιών».

Seed to Seed: Seed Saving and Growing Techniques for Vegetable Gardeners, της Suzanne Ashworth

Αποθήκευση σπόρων βασιλικού

Περιμένετε έως ότου οι σπόροι του βασιλικού έχουν στεγνώσει τελείως στον αέρα πριν τους αποθηκεύσετε. Οι σπόροι χρειάζονται λίγη υγρασία, αλλά η υγρασία του περιβάλλοντος αέρα είναι συνήθως αρκετή. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μούχλας και την απώλεια βιωσιμότητας.

«Το να βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι έχουν στεγνώσει σωστά πριν τους αποθηκεύσετε είναι το πιο σημαντικό βήμα που μπορεί να κάνει ένας εξοικονομητής σπόρων για να διασφαλίσει ότι οι σπόροι θα παραμείνουν βιώσιμοι για περισσότερες από μία εποχές. Οι σπόροι που αποθηκεύονται με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία έχουν υψηλότερο ρυθμό προετοιμασίας, χρησιμοποιούν περισσότερους αποθηκευμένους πόρους και γενικά γερνούν πιο γρήγορα από τους σπόρους που αποθηκεύονται με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία.

The Seed Garden: The Art and Practice of Seed Saving, των Micaela Colley και Jared Zystro

Συσκευασία σπόρων βασιλικού για αποθήκευση

Πριν αποθηκεύσετε τους σπόρους βασιλικού, συσκευάστε τους ξεχωριστά σε ένα μικρό πακέτο με ετικέτα. Αυτό μπορεί να είναι ένας χάρτινος φάκελος ή ένα μικρό γυάλινο βάζο. Το πακέτο πρέπει να φέρει ετικέτα με το όνομα της ποικιλίας, καθώς και την ημερομηνία συγκομιδής των σπόρων.

Αποθήκευση σπόρων βασιλικού

Οι σπόροι βασιλικού μπορούν να αποθηκευτούν σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος. Το ψυγείο είναι ιδανικό. Εάν δεν έχετε χώρο στο ψυγείο σας, θα λειτουργήσει επίσης ένα σκοτεινό ντουλάπι ή συρτάρι, καθώς και ένα στεγνό, δροσερό υπόγειο.

Διάρκεια αποθήκευσης των σπόρων βασιλικού

Οι σπόροι βασιλικού συνήθως παραμένουν βιώσιμοι για περίπου πέντε χρόνια όταν αποθηκεύονται σωστά σε συνθήκες οικιακής αποθήκευσης.

Φύτευση σπόρων βασιλικού

Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο εύκολα βότανα που καλλιεργούνται από σπόρους. Οι μικροσκοπικοί σπόροι βλασταίνουν καλά σε θερμοκρασία δωματίου αλλά χρειάζονται 7-14 ημέρες για να βλαστήσουν. Το φως είναι απαραίτητο για τη βλάστηση των σπόρων του βασιλικού, επομένως χρησιμοποιήστε το φως των φυτών εάν τα φυτά δεν εκτίθενται στο φυσικό φως του ήλιου.

Οι περισσότεροι κηπουροί απλώς φυτεύουν τους σπόρους στη μελλοντική γλάστρα του βασιλικού, αλλά μπορείτε να φυτέψετε δίσκους με δενδρύλλια εάν θέλετε να μεταμοσχεύσετε μεγάλη ποσότητα βασιλικού στον εξωτερικό σας κήπο. Μπορείτε επίσης να καλλιεργήσετε τα δικά σας μικροπράσινα βασιλικού για μια γευστική και ελκυστική γαρνιτούρα!

Leave a Comment