Πώς να σώσετε τους σπόρους καρπουζιού 🪴 Μάθετε πώς να καλλιεργείτε πράγματα 👩‍🌾 Φυτά φρούτων

Αναρωτιέστε πώς να σώσετε τους σπόρους καρπουζιού; Αυτά τα φρούτα ζεστού καιρού είναι εύκολο και διασκεδαστικό να σώσετε τους σπόρους!

Για να σώσετε τους σπόρους καρπουζιού, ξεκινήστε με την καλλιέργεια μιας ποικιλίας καρπουζιού με ανοιχτή επικονίαση. Επιλέξτε 5-10 ώριμα καρπούζια για να γλιτώσετε τους σπόρους. Μαζεύετε τους σπόρους καθώς κόβετε το καρπούζι και τους τοποθετείτε σε ένα σουρωτήρι. Πλύνετε τους σπόρους απαλά κάτω από καθαρό τρεχούμενο νερό. Τοποθετήστε τους ξεπλυμένους σπόρους σε χαρτί κουζίνας ή φίλτρο καφέ για να στεγνώσουν για μερικές ημέρες. Στη συνέχεια συσκευάστε τους σπόρους, τοποθετήστε τους ετικέτες και αποθηκεύστε τους σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος για έως και πέντε χρόνια.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για την εξοικονόμηση σπόρων καρπουζιού!

Τα βασικά για το πώς να σώσετε τους σπόρους καρπουζιού

Τα καρπούζια είναι μια από τις καλύτερες καλλιέργειες κήπου για αρχάριους σπόρους. Είναι εύκολο να αναπτυχθούν και οι σπόροι είναι μεγάλοι, καθιστώντας τους εύκολους στο χειρισμό.

Για να μάθετε πώς να εξοικονομείτε σπόρους καρπουζιού, ξεκινήστε με την καλλιέργεια μιας ποικιλίας ανοιχτής επικονίασης. Τα καρπούζια με ανοιχτή επικονίαση θα έχουν σπόρους που θα αναπτυχθούν «αληθινοί» που σημαίνει ότι θα είναι πανομοιότυποι με το μητρικό φυτό. Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε σπόρους από ένα υβριδικό καρπούζι, να ξέρετε ότι ο απόγονος μπορεί να μην μοιάζει με το μητρικό φυτό.

Τα άνθη καρπουζιού για εξοικονόμηση σπόρων συνήθως επικονιάζονται με το χέρι για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη επικονίαση μεταξύ διαφορετικών ποικιλιών και με διαφορετικά είδη όπως πεπόνια, αγγούρια, κολοκύθες, κολοκυθάκια και άλλα κολοκυθάκια.

Είτε κλείστε τα λουλούδια με μανταλάκια ή χρησιμοποιήστε σακούλες με άνθη με λίγο βαμβάκι για να κρατήσετε έξω τους επικονιαστές. Επίσης, χρησιμοποιήστε μια κορδέλα για να σημειώσετε το στέλεχος, ώστε να ξέρετε από ποια φρούτα να σώσετε τους σπόρους κατά τη συγκομιδή!

Επιλέξτε 5-10 ώριμα καρπούζια για να γλιτώσετε τους σπόρους. Συλλέξτε τους σπόρους καθώς κόβετε το καρπούζι και τοποθετήστε τους σε ένα σουρωτήρι. Πλύνετε τους σπόρους απαλά κάτω από καθαρό τρεχούμενο νερό. Τοποθετήστε τους ξεπλυμένους σπόρους σε χαρτί κουζίνας ή φίλτρο καφέ για να στεγνώσουν για μερικές ημέρες.

Στη συνέχεια συσκευάστε τους σπόρους, τοποθετήστε τους ετικέτες και φυλάξτε τους σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος για έως και πέντε χρόνια.

κόψτε ώριμες φέτες καρπούζι

Πώς να σώσετε τους σπόρους καρπουζιού

Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για το πώς να σώσετε τους σπόρους καρπουζιού:

  1. Επιλέξτε 5-10 ώριμα καρπούζια για την εξοικονόμηση σπόρων για γενετική ποικιλότητα.
  2. Κόψτε το καρπούζι για να το φάτε και μαζέψτε τους σπόρους καθώς πηγαίνετε.
  3. Τοποθετούμε τους σπόρους σε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ για να πιάσουν οι σταγόνες.
  4. Πλύνετε τους σπόρους απαλά κάτω από καθαρό τρεχούμενο νερό.
  5. Διαχωρίστε τυχόν σπόρους που είναι μικροί, χλωμοί, κακοσχηματισμένοι ή κατεστραμμένοι.
  6. Τοποθετήστε τους ξεπλυμένους σπόρους για να στεγνώσουν για μερικές ημέρες σε χαρτί κουζίνας ή φίλτρο καφέ.
  7. Συσκευάστε τους σπόρους και τοποθετήστε τους ετικέτες με το όνομα της ποικιλίας και την ημερομηνία.
  8. Αποθηκεύστε σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος για έως και πέντε χρόνια.

Και τέλος! Η αποθήκευση των σπόρων καρπουζιού είναι εύκολη και διασκεδαστική. Με λίγο προγραμματισμό, μπορείτε να καλλιεργήσετε τα δικά σας καρπούζια από σπόρους.

διαλέγοντας σπόρους καρπουζιού
ώριμα καρπούζια με κίτρινες κηλίδες
Ώριμα καρπούζια με κίτρινες κηλίδες

Πότε να αποθηκεύσετε τους σπόρους καρπουζιού

Για να εξοικονομήσετε σπόρους, περιμένετε μέχρι τα καρπούζια να είναι τέλεια ώριμα για φαγητό ή να είναι ελαφρώς υπερώριμα. Μην σώζετε σπόρους από καρπούζια που δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμα για να φάνε ή από καρπούζια που είναι σάπια και σάπια. Ορισμένες ποικιλίες χρειάζονται μόνο 70 ημέρες από τη μεταφύτευση μέχρι την ωρίμανση, ενώ άλλες μπορεί να χρειαστούν έως και 110 ημέρες.

Τα καρπούζια τείνουν να κιτρινίζουν στο κάτω μέρος (το «σημείο εδάφους») όταν είναι ώριμα. Ένα άλλο σημάδι ότι το καρπούζι είναι ώριμο και έτοιμο να μαζευτεί είναι ότι ο πλησιέστερος τρελός έχει στεγνώσει.

ψάχνοντας για τον ξερό τρύγο σε ένα ώριμο καρπούζι πριν το μαζέψετε
Ψάχνετε για τον ξηρό τρύγο σε ένα ώριμο καρπούζι πριν το μαζέψετε

Επιλέγοντας καρπούζια για να σώσετε τους σπόρους

Επιλέξτε τα πιο νόστιμα καρπούζια για να γλιτώσετε τους σπόρους. Αποφύγετε να αποθηκεύσετε σπόρους από καρπούζια με χλωμή σάρκα ή με ανοιχτές κοιλότητες μέσα στον καρπό.

Αποθηκεύστε σπόρους από καρπούζια που είναι ποικιλία ανοιχτής επικονίασης μόνο εάν θέλετε να αναπτυχθούν «αληθινοί». Και αν ένα καρπούζι «χωρίς κουκούτσια» τύχει να παράγει σπόρο, μην το αποθηκεύσετε γιατί πιθανότατα δεν θα είναι βιώσιμο.

Συγκομιδή, καθαρισμός και ξήρανση σπόρων καρπουζιού

Για να μαζέψετε σπόρους καρπουζιού, ξεκινήστε με 5-10 ώριμα καρπούζια. Ενώ σίγουρα μπορείτε να αποθηκεύσετε βιώσιμους σπόρους από ένα μόνο καρπούζι, είναι καλό να διατηρήσετε λίγη γενετική ποικιλότητα για τη συντήρηση της ποικιλίας. Για αληθινή γενετική διατήρηση, σκεφτείτε να αποθηκεύσετε σπόρους από τουλάχιστον δύο δωδεκάδες φρούτα που καλλιεργούνται σε αληθινά φυτά.

Κόβουμε τα καρπούζια σε φέτες. Διαλέξτε τους καλύτερους σπόρους και τοποθετήστε τους σε ένα μπολ ή ένα κόσκινο. Πετάξτε ό,τι είναι κατεστραμμένο, χλωμό, λεπτό ή κακοσχηματισμένο. Πλύνετε τους σπόρους απαλά με τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν κολλημένα κομμάτια φρούτου. Τοποθετήστε τους ξεπλυμένους σπόρους σε χαρτί κουζίνας ή φίλτρο καφέ για να στεγνώσουν για μερικές ημέρες.

διαχωρίστε τους καλούς από τους κακούς σπόρους

Μόλις στεγνώσουν, είναι έτοιμα για αποθήκευση! Επιλέξτε τους μεγαλύτερους, πιο παχουλούς σπόρους για εξοικονόμηση. Απορρίψτε τυχόν κατεστραμμένους σπόρους, τυχόν ωχρούς σπόρους ή τυχόν κακοσχηματισμένους σπόρους. Αποθηκεύστε τα μέσα σε ένα γυάλινο βάζο σε ξηρό, σκοτεινό, δροσερό μέρος (δείτε την παρακάτω ενότητα για λεπτομέρειες).

Ανάπτυξη σπόρων καρπουζιού

Το καρπούζι ανήκει στην οικογένεια των κολοκυθιών (Cucurbitaceae). Βοτανικά μιλώντας, τα καρπούζια είναι μούρα. Έχουν μέσα τους σπόρους, απλωμένους σε όλο τον πολτό τους.

Τα φυτά καρπούζι έχουν τόσο θηλυκά όσο και αρσενικά άνθη στο ίδιο φυτό. Τα φυτά συνήθως ξεκινούν με την ανάπτυξη μόνο αρσενικών λουλουδιών για να αρχίσουν να προσελκύουν επικονιαστές, αλλά στη συνέχεια αρχίζουν να εισάγουν μερικά θηλυκά λουλούδια στο μείγμα. Τα θηλυκά άνθη έχουν μια μικρή ωοθήκη σε σχήμα ωοειδούς πίσω από το λουλούδι που θα γίνει καρπούζι εάν γονιμοποιηθεί επαρκώς.

«Τα φυτά καρπούζι είναι συνήθως μονόοικα, αλλά υπάρχουν και ανδρομονοοικογενείς ποικιλίες».

The Complete Guide to Saving Seeds, από τους Robert Gough και Sheryl Moore-Gough

Τα φυτά καρπουζιού είναι αυτοσυμβατά, επομένως τα αρσενικά άνθη σε ένα φυτό μπορούν να επικονιάσουν τα θηλυκά άνθη αυτού του φυτού. Τα φυτά μπορούν επίσης να διασταυρωθούν με άλλα φυτά καρπουζιού. Σε ορισμένους κηπουρούς αρέσει να αφαιρούν αδύναμα φυτά και φυτά που δεν είναι αληθινά στον τύπο προτού μπορέσουν να ανθίσουν και να συνεισφέρουν γύρη σε άλλα φυτά.

Τα άνθη του καρπουζιού επικονιάζονται με έντομα. Οι μέλισσες κάνουν πολύ καλή δουλειά στην επικονίαση των φυτών καρπουζιού, γι’ αυτό φροντίστε να φυτέψετε πολλά φυτά συντροφιάς στη γειτονιά για να τα προσελκύσετε, ώστε να έχετε πολλές καρπούλες.

Για να σώσετε τους σπόρους καρπουζιού, θα πρέπει να ξεκινήσετε με μια ποικιλία ανοιχτής επικονίασης. Τα καρπούζια με ανοιχτή επικονίαση θα παράγουν σπόρους που αναπτύσσονται αληθινά στον τύπο, που σημαίνει ότι τα νέα φυτά θα είναι πανομοιότυπα με το μητρικό φυτό.

Τα υβριδικά καρπούζια, από την άλλη πλευρά, δεν θα παράγουν σπόρους που αναπτύσσονται αληθινά. Αυτό συμβαίνει γιατί τα υβριδικά καρπούζια δημιουργούνται διασταυρώνοντας δύο διαφορετικές ποικιλίες καρπουζιού. Ο προκύπτων απόγονος θα έχει ένα μείγμα χαρακτηριστικών από κάθε μητρικό φυτό και οι σπόροι του δεν θα αναπτυχθούν πιστοί στον τύπο. Οι σπόροι από «καρπούζια χωρίς κουκούτσια» μπορεί να μην βλαστήσουν καν (κάτι που είναι τρομερά απογοητευτικό αν έχετε καταβάλει χρόνια προσπάθειας για να τους σώσετε).

Αποθήκευση σπόρων καρπουζιού

Οι σπόροι καρπουζιού αποθηκεύονται εύκολα στο σπίτι.

Συσκευασία σπόρων για αποθήκευση

Πριν αποθηκεύσετε τους σπόρους, είναι σημαντικό να τους συσκευάσετε και να τους επισημάνετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε ποιοι σπόροι είναι από ποια φρούτα και πόσο χρονών είναι.

Για να συσκευάσετε τους σπόρους καρπουζιού για αποθήκευση, χρησιμοποιήστε ένα αεροστεγές δοχείο για τη μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης. Τα γυάλινα βάζα λειτουργούν καλά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πλαστικές σακούλες ή χάρτινους φακέλους. Φροντίστε να επισημάνετε το δοχείο με το όνομα της ποικιλίας και την ημερομηνία συγκομιδής των σπόρων.

Ιδανικές συνθήκες για την αποθήκευση των σπόρων καρπουζιού

Οι σπόροι καρπουζιού μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου σε ξηρό και σκοτεινό μέρος. Ένα ντουλάπι ή ένα συρτάρι λειτουργεί καλά. Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε και στο ψυγείο.

Φύτευση σπόρων καρπουζιού

Οι σπόροι καρπουζιού φυτεύονται συνήθως σε εσωτερικούς χώρους, καθώς βλασταίνουν καλύτερα με θερμοκρασίες εδάφους γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου. Οι σπόροι του καρπουζιού συνήθως βλασταίνουν και φυτρώνουν σε 4-12 ημέρες.

Σπέρνετε σπόρους καρπουζιού σε βιοδιασπώμενες γλάστρες. Αυτά τα σπορόφυτα δεν τους αρέσει να διαταράσσονται οι ρίζες τους και είναι πιο εύκολο να μεταμοσχευθούν γλάστρα και όλα. Οι γλάστρες τύρφης είναι μια καλή επιλογή.

Περιμένετε έως ότου το έδαφος είναι τουλάχιστον 70 βαθμούς F πριν φυτέψετε τα σπορόφυτα σε εξωτερικούς χώρους.

Leave a Comment