Πώς να σώσετε τους σπόρους κολοκύθας – Home For The Harvest

Αναρωτιέστε πώς να αποθηκεύσετε σπόρους κολοκύθας για να φυτέψετε την επόμενη άνοιξη; Ευτυχώς, αυτοί οι σπόροι είναι εύκολο να σωθούν.

Για να σώσετε τους σπόρους κολοκύθας, ξεκινήστε επικονιάζοντας τα άνθη με το χέρι, έτσι ώστε τα φυτά να καλλιεργήσουν αληθινούς σπόρους κολοκύθας. Θα θελήσετε να συλλέξετε ώριμες κολοκύθες γονιμοποιημένες με το χέρι από 6-12 (ή περισσότερα) φυτά της ίδιας ποικιλίας. Κόψτε τις κολοκύθες και αφαιρέστε τους σπόρους και τον πελτέ με ένα καθαρό κουτάλι. Πλύνετε τους σπόρους σε ένα βάζο με νερό και πετάξτε τους σπόρους που επιπλέουν. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τους σπόρους έξω σε ένα πιάτο ή φίλτρο καφέ για να στεγνώσουν για μια ή δύο ημέρες πριν τους αποθηκεύσετε.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για το πώς να σώσετε τους σπόρους κολοκύθας!

Σπόροι από γαλλική κολοκύθα που παρασκευάζει σούπα Galeux D’ Eysines (Cucurbita maxima)

Εισαγωγή στην εξοικονόμηση σπόρων κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας είναι από τους πιο εύκολους σπόρους για αρχάριους για αποθήκευση για μελλοντική φύτευση. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε με την εξοικονόμηση σπόρων, επειδή μπορείτε να αποθηκεύσετε σπόρους από κολοκύθες που έχετε καλλιεργήσει μόνοι σας ή από κολοκύθες που αγοράσατε στην αγορά του αγρότη. Δεν ξέρεις πάντα τι θα πάρεις, αλλά η διαδικασία είναι πολύ διασκεδαστική!

Οι κολοκύθες είναι απλά στρογγυλά είδη κολοκύθας. Οι περισσότερες κολοκύθες είναι του είδους Cucurbita pepoαλλά υπάρχουν και κολοκύθες που είναι Cucurbita maxima ή Cucurbita moschata. Διαφορετικές ποικιλίες κολοκύθας σε ένα μόνο είδος μπορούν να διασταυρωθούν, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη επικονίαση εάν θέλετε να διατηρήσετε τους σπόρους μιας συγκεκριμένης ποικιλίας από χρόνο σε χρόνο. Οι κολοκύθες από διαφορετικά είδη είναι απίθανο να διασταυρωθούν με επικονίαση.

Φύτευση κολοκύθας για εξοικονόμηση σπόρων

Ξεκινήστε φυτεύοντας τουλάχιστον 6 έως 12 φυτά κολοκύθας της ποικιλίας που επιθυμείτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι έχετε μια καλή ποσότητα βιώσιμων σπόρων που είναι γενετικά διαφορετικοί.

Οι κολοκύθες δεν είναι αυτογόνιμες. Κάθε φυτό έχει τόσο θηλυκά όσο και αρσενικά άνθη, αλλά τα θηλυκά άνθη πρέπει να επικονιαστούν με γύρη από το αρσενικό άνθος ενός ξεχωριστού φυτού για καλής ποιότητας καρπούς και σπόρους. Δύο φυτά της ίδιας ποικιλίας μπορούν να επικονιάσουν το ένα το άλλο, αλλά ένα μόνο φυτό που επικονιάζεται μόνο του δεν θα οδηγήσει σε καλούς σπόρους. Για να αποφύγετε την κατά λάθος επικονίαση ενός φυτού με τη δική του γύρη, μπορεί να θέλετε να τοποθετήσετε τα φυτά κολοκύθας αρκετά μακριά μεταξύ τους για να ξεχωρίσετε ποιο είναι ποιο.

Επιλέξτε μια ποικιλία με ανοιχτή επικονίαση

Προσέξτε η κολοκύθα που θα επιλέξετε να είναι ανοιχτή-γονιμοποιημένη. Επιτρέπονται ποικιλίες με ανοιχτή επικονίαση, όπως κειμήλια και μη κειμήλια (πρόσφατοι), εάν δεν είναι υβρίδια (διασταυρώσεις F1).

Εδώ είναι μερικές υπέροχες ποικιλίες κολοκύθας με ανοιχτή επικονίαση:

 • Ζαχαρόπιτα κολοκύθα (Cucurbita pepo)
 • Τζακ να είναι μικρή κολοκύθα (Cucurbita pepo)
 • κολοκύθα σταχτοπούτα (Cucurbita maxima)
 • κολοκύθα Jarrahdale (Cucurbita maxima)
 • κολοκύθα Marina di Chioggia (Cucurbita maxima)
 • κολοκύθα Big Max (Cucurbita maxima)
 • γιγάντια κολοκύθα του Ατλαντικού (Cucurbita maxima)
 • Κολοκύθα σεμινόλ (Cucurbita moschata)
 • παραμυθένια κολοκύθα (Cucurbita moschata)
 • κολοκύθα Dickinson (Cucurbita moschata)
 • Κολοκύθα με τυρί Long Island (Cucurbita moschata)

Πολλές από αυτές τις κολοκύθες κειμήλιο είναι επίσης εξαιρετικές γαστρονομικές κολοκύθες για ψήσιμο σε νόστιμες λιχουδιές όπως η κολοκυθόπιτα.

Απομόνωση μεταξύ των ποικιλιών

Άλλοι τύποι κολοκύθας του ίδιου είδους θα πρέπει να φυλάσσονται χωριστά από τα φυτά που εξοικονομούν σπόρους. Για Cucurbita pepo ποικιλίες, σημειώστε ότι το είδος περιλαμβάνει και κολοκυθάκια, και έτσι τα άνθη της κολοκύθας θα πρέπει να διαχωριστούν και από τα κολοκυθάκια. Η ποικιλία που συντηρείτε μπορεί απλά να διαχωριστεί από άλλες φυτεύοντάς τη μακριά από άλλες ποικιλίες ή δημιουργώντας ένα φυσικό φράγμα μεταξύ τους.

Τα φυτά κολοκύθας έχουν μεγάλες αποστάσεις απομόνωσης για εξοικονόμηση σπόρων. Για να ελαχιστοποιήσετε τη διασταυρούμενη επικονίαση, απομονώστε τις ποικιλίες κατά 800 πόδια (250 μέτρα) ή περισσότερο. Επειδή πρόκειται για τόσο μεγάλη απόσταση, είναι πιο λογικό να απομονώνουμε μεμονωμένα λουλούδια κολοκύθας παρά ολόκληρο το έμπλαστρο.

Οι περισσότεροι αποταμιευτές σπόρων κολοκύθας είτε σακουλεύουν μεμονωμένους μπουμπούκια ανθέων πριν ανοίξουν είτε τους κρατούν κλειστούς (για να αποτρέψουν την είσοδο των εντόμων). Μπορείτε είτε να τα κολλήσετε με ταινία είτε να τα κρατήσετε κλειστά με μανταλάκι ή κλιπ μαλλιών. Εάν έχετε ένα ολόκληρο στεφάνι με δίχτυα εντόμων για να το αφιερώσετε σε μια ποικιλία, αυτό μπορεί επίσης να λειτουργήσει πολύ καλά.

Φύτευση συντροφιάς για εξοικονόμηση σπόρων

Σκεφτείτε να προσθέσετε μια ποικιλία ανθέων στον κήπο. Αυτά τα λουλούδια προορίζονται να διατηρούν τα έντομα επικονίασης απασχολημένα και να αποσπούν την προσοχή τους. Αντί να ταξιδεύουμε από το ένα φυτό κολοκύθας στο άλλο, θέλουμε οι βομβίνοι να περνούν το χρόνο τους γύρω από αυτά τα άλλα λουλούδια (που αποσπούν την προσοχή). Μεταξύ των ποικιλιών, η φύτευση μιας ψηλής καλλιέργειας όπως το καλαμπόκι θα βοηθήσει επίσης στη μείωση της διασταυρούμενης επικονίασης.

Καλλιέργεια κολοκύθας για εξοικονόμηση σπόρων

Διατηρήστε τις νέες σας κολοκύθες υγιείς ποτίζοντάς τις συχνά, αφαιρώντας τυχόν άρρωστα φύλλα και εξετάζοντας για παράσιτα. Θα χρειαστεί επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα οργανικό λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης και να καλύψετε το έδαφος γύρω από τις ρίζες για να το διατηρήσετε υγρό και να διατηρήσετε τις ρίζες δροσερές.

Προσέξτε για μπουμπούκια λουλουδιών, καθώς θα χρειαστεί να τα πιάσετε πριν ανοίξουν. Συνήθως αρχίζουν να φαίνονται κάπως κίτρινα, αλλά ακόμα ίσια και μυτερά και όχι βολάν στο τέλος. Βάλτε ένα διχτυωτό ή μεταξωτό σάκο πάνω από τα μεμονωμένα μπουμπούκια λουλουδιών πριν ανοίξουν. Εναλλακτικά, κρατήστε τα πέταλα κλειστά με ταινία ή μανταλάκι/κλιπ μαλλιών. Αυτό θα κρατήσει έξω τα έντομα και θα επιτρέψει την προσεκτική επικονίαση των χεριών με ένα πινέλο.

Η επικονίαση με το χέρι των ανθέων της κολοκύθας μπορεί να ξεκινήσει το επόμενο πρωί (καθώς τα άνθη κλείνουν το απόγευμα και η επικονίαση είναι λιγότερο επιτυχημένη σε υψηλές θερμοκρασίες). Επιλέξτε ένα θηλυκό λουλούδι σε κάθε φυτό που θα επικονιαστεί. Κάθε ένα από αυτά τα λουλούδια θα πρέπει να γονιμοποιηθεί με τουλάχιστον ένα αρσενικό λουλούδι από διαφορετικό φυτό (της ίδιας ποικιλίας αν προσπαθείτε να σώσετε το αληθινό του τύπου).

Για να θυμάστε ποια κολοκύθα είναι αυτή που γονιμοποιήθηκε με το χέρι, δέστε μια ετικέτα ή μια κορδέλα στο στέλεχος κάτω από το άνθος πριν το γονιμοποιήσετε. Τραβήξτε τα πέταλα από το αρσενικό λουλούδι και ανοίξτε το θηλυκό λουλούδι. Χτυπήστε τους εκτεθειμένους ανθήρες στο στίγμα του θηλυκού λουλουδιού. Μπορείτε να γονιμοποιήσετε κάθε θηλυκό λουλούδι με 2-3 αρσενικά άνθη από διαφορετικά φυτά για αυξημένη γενετική ποικιλότητα.

Το αραίωμα κολοκύθας στο αμπέλι είναι κοινή πρακτική για να λαμβάνετε τα υψηλότερα ποιοτικά φρούτα για μεγαλύτερες ποικιλίες. Ενώ όλες οι κολοκύθες συνήθως αφήνονται σε μίνι ποικιλίες, οι μεγαλύτερες κολοκύθες συνήθως αραιώνονται σε 1-4 ανά φυτό, ανάλογα με το μέγεθος της ποικιλίας και την ποσότητα ενέργειας που θέλετε να δώσει το φυτό σε ένα μόνο φρούτο. Απλώς φροντίστε να αφήσετε τις ετικέτες κολοκύθες που επικονιάζονται με το χέρι στα κλήματα!

Επιλέγοντας κολοκύθες για να εξοικονομήσετε σπόρους

Συγκομίστε τις επικονιασμένες με το χέρι κολοκύθες που είχαν επισημανθεί πριν από την επικονίαση με το χέρι. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 6 κολοκύθες για να εξασφαλίσετε τη γενετική ποικιλομορφία. Αποφύγετε να αποθηκεύετε σπόρους από μεμονωμένα φρούτα ή φυτά που φαίνονται ανθυγιεινά ή άρρωστα.

Αφήστε τις κολοκύθες να ωριμάσουν στο αμπέλι. Θα πρέπει να έχουν πολύ σκληρό φλοιό που δεν μπορεί να πιεστεί με το νύχι σας. Το στέλεχος πρέπει να είναι στεγνό και σκληρό. Μπορείτε επίσης να θεραπεύσετε την κολοκύθα αφήνοντάς την σε ζεστό μέρος για μερικές εβδομάδες. Σπόροι από Cucurbita maxima και Cucurbita moschata πρέπει να φυλάσσεται για ένα ή δύο μήνες πριν από τη συγκομιδή των σπόρων.

Πώς να σώσετε τους σπόρους κολοκύθας

Ανοίξτε την κολοκύθα σε φέτες και αφαιρέστε τους σπόρους με ένα μεταλλικό κουτάλι σε ένα μπολ ή γυάλινο βάζο. Προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε. Οι σπόροι που επιπλέουν πρέπει να αφαιρεθούν και να απορριφθούν. Οι σπόροι που βυθίζονται μπορούν να αφαιρεθούν από το βάζο και να στεγνώσουν.

Στεγνώστε τους καθαρούς σπόρους κολοκύθας σε μία στρώση σε ένα πιάτο, φίλτρο καφέ, χαρτοπετσέτα, κερωμένο χαρτί, σήτα παραθύρου, φύλλο ψησίματος ή σε ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα. Μια ελάχιστη θερμοκρασία αέρα 72°F θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας στεγνώματος. Αποφύγετε τη χρήση αφυγραντήρα ή φούρνο γιατί η έντονη ζέστη μπορεί να βλάψει τους σπόρους.

Αφού στεγνώσουν τελείως, σφραγίστε τα σε ένα γυάλινο βάζο με ένα σφιχτό καπάκι ή ένα πλαστικό δοχείο και διατηρήστε τα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Μπορεί να θέλετε να τα βάλετε σε έναν χάρτινο φάκελο μέσα στο δοχείο (ή πολλούς φακέλους, αν μοιράζεστε με φίλους την άνοιξη). Οι ξηροί σπόροι κολοκύθας για φύτευση μπορούν να αποθηκευτούν για περισσότερα από πέντε χρόνια σε αεροστεγές δοχείο.

Leave a Comment