Συμβουλές φροντίδας και φυτών εσωτερικού χώρου για κροταλία 🪴 Μάθετε πώς να μεγαλώνετε πράγματα 👩‍🌾

Για όσους αγαπούν την αντίθεση, το χρώμα, το σχέδιο και την υφή στα φυτά εσωτερικού χώρου, το Rattlesnake Plant τα έχει πραγματικά όλα. Αν και αυτές οι φυλλώδεις ομορφιές μπορεί να είναι ελαφρώς δύσκολο να κρατηθούν ζωντανές, αξίζουν την επιπλέον προσπάθεια.

ΕΝΑ Το φυτό κροταλίας απαιτεί σταθερά υγρό αλλά όχι υγρό χώμα γλάστρας για να αναπτυχθεί με επιτυχία. Τα φυτά κροταλίας μπορούν να διαχειριστούν μέτριο φως, αλλά προτιμούν περιοχές με έντονο έμμεσο φως μακριά από τον ήλιο.

Η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία, μαζί με μια τακτική ρουτίνα λίπανσης, θα κρατήσουν το φυτό κροταλίας να δείχνει το καλύτερο όλο το χρόνο. Μην ξεχνάτε να σκουπίζετε συχνά τα μακριά φύλλα για να απομακρύνετε τυχόν σκόνη και να τα διατηρήσετε γυαλιστερά.

Η συνεπής φροντίδα των φυτών είναι σημαντική για τη μακροζωία και την υγεία των ανοιχτόχρωμων και σκούρων πράσινων φυτών. Ένα φυτό κροταλίας θα κάνει ένα υπέροχο φυτό εσωτερικού χώρου και μια όμορφη προσθήκη σε κάθε σπίτι!

Βασικά φυτά κροταλίας

Το φυτό κροταλίας είχε προηγουμένως ταξινομηθεί ως μέρος του γένους Calathea. Αυτή η σχέση είναι ξεκάθαρη στα μακριά φύλλα που έχουν ενδιαφέροντα και πολύχρωμα σχέδια όπως άλλα μέλη του γένους.

Ωστόσο, το γένος άλλαξε αργότερα, οδηγώντας στη σημερινή επιστημονική ονομασία Goeppertia insignis.

Μπορείτε ακόμα να βρείτε αυτά τα φυτά με ετικέτα Calathea lancifolia σε φυτώρια, ή με την άλλη κοινή ονομασία Κροταλία Καλάθεα, αλλά μείνε Goeppertia insignis αν θέλετε το επίσημο όνομα του είδους.

Αυτό το είδος είναι μέρος της οικογένειας Marantaceae, αλλιώς γνωστό ως φυτό προσευχής. Το ομώνυμο φυτό προσευχής βασίζεται στο ότι τα φύλλα ανοίγουν και κλείνουν σαν τα χέρια στην προσευχή.

Μερικές άλλες ποικιλίες του φυτού κροταλίας, περιλαμβάνουν το Goeppertia makoyana, αλλιώς γνωστό ως φυτό παγώνι και το Goeppertia zebrina, κοινώς γνωστό ως φυτό Zebra.

Ιδιαίτερα τα φυτά Zebra είναι εύκολο να αναγνωριστούν, καθώς έχουν ευδιάκριτα ανοιχτοπράσινα φύλλα σε σχήμα οβάλ με σκούρες πράσινες ρίγες.

Στα εγγενή τους ενδιαιτήματα, ένα φυτό κροταλίας παράγει κίτρινα άνθη στα τέλη της άνοιξης που ξεχωρίζουν ανάμεσα στο ανοιχτό πράσινο και μοβ φύλλωμα.

Αλλά όταν μεγαλώνετε σε εσωτερικούς χώρους και σε δυσμενείς συνθήκες, είναι απίθανο να δείτε αυτά τα κίτρινα λουλούδια να ξεπροβάλλουν, επιτρέποντάς σας να τα εκτιμήσετε αποκλειστικά για το εκπληκτικό τους φύλλωμα.

Αυτό το τροπικό φυτό είναι εγγενές στη Νότια Αμερική, συγκεντρωμένο γύρω από τη Βραζιλία. Αν και αυτό τους κάνει δύσκολο να αναπτυχθούν σε εξωτερικούς χώρους στα περισσότερα κλίματα, τους καθιστά ιδανικούς υποψήφιους για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους.

Μπορείτε να βρείτε τους σπόρους για αυτά τα φυτά σε ένα κέντρο κήπου ή παντοπωλείο. Εκτιμούν την ίδια θερμοκρασία και σχετική υγρασία που βρίσκουμε γενικά σε εσωτερικούς χώρους και δεν τους πειράζει λίγη σκιά με διάφανες κουρτίνες όλη την ημέρα.

Τα φυτά κροταλίας δεν είναι τα πιο εύκολα φυτά εσωτερικού χώρου στη συντήρηση.

Μπορεί να είναι ιδιότροποι και να χρειάζονται κάποια συντήρηση για να φαίνονται καλύτερα. Αλλά με κάποια γνώση των αναγκών τους, δεν θα είναι πρόβλημα για αρχάριους ή έμπειρους γονείς φροντίδας φυτών.

Απαιτήσεις ηλιακού φωτός για φυτά κροταλίας

Ένα φυτό κροταλίας βρίσκεται στα δάση στον εγγενή βιότοπό τους, που αναπτύσσεται κάτω από τη σκιά των δέντρων.

Εδώ, έχουν συνηθίσει να δέχονται διακεκομμένο ηλιακό φως που ρέει μέσα από τα φύλλα του άνω θόλου.

Σε εσωτερικούς χώρους, το πιο κοντινό πράγμα που πρέπει να ταιριάξουμε με αυτές τις εγγενείς συνθήκες είναι το έντονο έμμεσο φως. Αυτό είναι ελαφρύ πολύ κοντά σε ανοιχτά παράθυρα αλλά έξω από τη διαδρομή του άμεσου ήλιου.

Σε αυτές τις περιοχές, ένα φυτό κροταλίας μπορεί να απορροφήσει αρκετό άμεσο ηλιακό φως για να αναπτυχθεί καλύτερα χωρίς να αντιμετωπίσει καμία ζημιά από τις άμεσες ακτίνες του ήλιου.

Τα λεπτά φύλλα αυτού του φυτού εσωτερικού χώρου είναι αρκετά ευαίσθητα στο κάψιμο. Αυτό είναι σημαντικό να σημειωθεί για τη σωστή φροντίδα των φυτών.

Όταν αφεθούν στο μονοπάτι του σκληρού άμεσου ήλιου στη μέση της ημέρας ή το απόγευμα, θα αναπτύξουν καφέ κηλίδες και τραγανές άκρες που καταστρέφουν την διαμορφωμένη, σκούρα πράσινη όψη του φυλλώματος.

Κάποιος πρωινός ήλιος μπροστά από ένα παράθυρο που βλέπει στην ανατολή είναι συνήθως διαχειρίσιμος, αλλά δεν θα πρέπει να είναι πολύ πιο δυνατός για να προστατεύει τα φύλλα.

Μπορούν επίσης να χειριστούν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού. Το μέτριο φως, συνήθως σε φωτεινά δωμάτια αλλά πιο μακριά από την πηγή φωτός, θα κρατήσει τα φύλλα να φαίνονται πλούσια, αν και με ελαφρώς πιο αργή ανάπτυξη.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε το πλούσιο χρώμα των φύλλων τους και να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης κίτρινων φύλλων, κρατήστε τα φύλλα όρθια και θυμηθείτε ότι ο δυνατός, χαμηλός φωτισμός δεν είναι κατάλληλος για αυτά τα φυτά.

Πότισμα φυτών κροταλίας σε γλάστρες

Το πότισμα ενός φυτού κροταλίας είναι η εργασία που ξεναγεί τους περισσότερους νέους κηπουρούς, οδηγώντας στην ετικέτα τους ως «ιδιότροπη».

Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται έναν υγρό, καλά στραγγιζόμενο τύπο εδάφους κατά την περίοδο αιχμής της ανάπτυξης για να διατηρήσουν την ανάπτυξη, αλλά είναι επίσης απίστευτα ευαίσθητα στο υπερβολικό πότισμα και δεν αντέχουν το μουσκεμένο έδαφος.

Απαιτείται μια λεπτή ισορροπία και σωστή φροντίδα των φυτών για να κρατήσετε το φυτό κροταλίας σας χαρούμενο.

Λόγω της ανάγκης τους για υγρασία και της ευαισθησίας τους στο υπερβολικό πότισμα, αποφύγετε το πότισμα με αυστηρό πρόγραμμα (για παράδειγμα, μία φορά την εβδομάδα).

Αυτό αγνοεί περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία που μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα υγρασίας στο έδαφος, οδηγώντας γρήγορα σε χαμηλό ή υπερβολικό πότισμα.

Αντίθετα, αναπτύξτε τη συνήθεια να δοκιμάζετε το χώμα με το δάχτυλό σας κάθε ή δύο μέρες.

Όταν το ανώτερο στρώμα του εδάφους μόλις αρχίζει να στεγνώνει, μπορείτε να προσθέσετε ξανά νερό. Εάν είναι ακόμα υγρό, περιμένετε άλλη μία ή δύο ημέρες πριν ελέγξετε ξανά.

Λάβετε υπόψη σας τις αλλαγές στις συνθήκες, ελέγχοντας πιο συχνά την αιχμή του καλοκαιριού για να σταματήσετε να στεγνώσει τελείως το έδαφος.

Το ξηρό έδαφος είναι ιδιαίτερα κακό για αυτά τα φυτά, καθώς προσελκύουν παράσιτα όπως τα ακάρεα της αράχνης. Ωστόσο, μια προσβολή από ακάρεα αράχνης μπορεί εύκολα να επιλυθεί μέσω ενός απαλού εντομοκτόνου σαπουνιού, με σπρέι με οινόπνευμα ή με έλαιο neem.

Ένας τρόπος για να περιορίσετε τις πιθανότητες υπερβολικού ποτίσματος είναι να βελτιώσετε την αποστράγγιση. Αυτό περιλαμβάνει φύτευση σε γλάστρα με πολλές τρύπες αποστράγγισης και επαναφύτευση σε ένα πολύ ελαφρύ και καλά στραγγιζόμενο μείγμα γλάστρας.

Μην αφήνετε τη γλάστρα να κάθεται μέσα σε νερό σε κάλυμμα γλάστρας ή δίσκο σταγονιδίων – αφήνετε πάντα το υπερβολικό νερό να στραγγίζει ελεύθερα πριν επιστρέψετε το φυτό σας στο προηγούμενο σπίτι του.

Θέλετε επίσης να χρησιμοποιήσετε απεσταγμένο νερό, αντί για βροχή, στάσιμο νερό ή νερό βρύσης.

Κατά τη διάρκεια του ποτίσματος αυτών των φυτών, θα πρέπει επίσης να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να χτυπήσετε ελαφρά μια υγρή χαρτοπετσέτα ή να χρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι ψεκασμού για να καθαρίσετε τα φύλλα.

Προτιμήσεις υγρασίας φυτών κροταλίας

Όπως τα περισσότερα τροπικά φυτά, τα φυτά κροταλίας αγαπούν απόλυτα την υγρασία.

Η επιπλέον υγρασία στον ξηρό αέρα εμποδίζει τα λεπτά, με υφή, σκούρα πράσινα φύλλα τους να στεγνώσουν και δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για νέα ανάπτυξη.

Στα τροπικά δάση, τα φυτά εσωτερικού χώρου λαμβάνουν συνήθως υγρασία πάνω από 70% κάθε μέρα, φτάνοντας στο εντυπωσιακό 90% και άνω κατά την περίοδο των βροχών.

Για ένα φυτό κροταλίας σε εσωτερικούς χώρους, η υγρασία πάνω από 50% είναι γενικά αρκετή για να διατηρήσει την ανάπτυξη. Επιδιώξτε το 60% ή υψηλότερο εάν θέλετε πραγματικά το φυτό σας να ευδοκιμήσει.

Η υγρασία κάτω από 40% θα οδηγήσει σε καθυστερημένη ανάπτυξη σε αυτά τα πλούσια φυτά.

Οι άκρες μπορεί επίσης να αρχίσουν να μαυρίζουν και να γίνονται τραγανές, απλώνοντας προς τα μέσα για να καλύψουν περισσότερο μέρος του φύλλου εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί.

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα γύρω από το φυτό Rattlesnake σας εάν έχετε πολύ ξηρό αέρα και μην τοποθετείτε τα φυτά στη διαδρομή των ρευμάτων από τα παράθυρα ή τα κλιματιστικά.

Απαιτήσεις θερμοκρασίας για τα φυτά κροταλίας

Goeppertia insignis χρειάζονται θερμές θερμοκρασίες για να τονώσουν και να διατηρήσουν την ανάπτυξη, ειδικά την κύρια καλλιεργητική περίοδο του καλοκαιριού.

Γενικά, θα αισθάνονται άνετα με τις ίδιες εσωτερικές θερμοκρασίες με εμάς – περίπου 75 F καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους. Ορισμένες διακυμάνσεις μεταξύ 60F και 85F δεν θα κάνουν πολύ κακό, αλλά μεγαλύτερες διακυμάνσεις, ιδιαίτερα οι ψυχρές, θα προκαλέσουν ορατή ζημιά.

Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τους 60 F, το φυτό θα επιβραδύνει την ανάπτυξη για να διατηρήσει την ενέργεια μέχρι να ξαναρχίσει η θερμότητα. Εάν πέσουν πολύ χαμηλότερα, τα φύλλα θα αρχίσουν να κιτρινίζουν ή να καφέ καθώς τα κύτταρα μέσα στα φύλλα πεθαίνουν.

Εάν αντιμετωπίζετε κρύους χειμώνες, κρατήστε το φυτό κροταλίας σας ζεστό με προστασία από ανοιχτά παράθυρα και θερμαντικό χαλάκι κάτω από τη γλάστρα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Μεταφύτευση φυτών κροταλίας

Τα φυτά κροταλίας παραμένουν συμπαγή καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους και αναπτύσσονται σχετικά αργά σε σύγκριση με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου.

Δεν θα χρειαστεί να επανατοποθετείτε συχνά – συνήθως κάθε 2-3 χρόνια το πολύ. Αυτό θα συμβεί είτε όταν το φυτό σας ξεπεράσει την υπάρχουσα γλάστρα του είτε όταν το έδαφος υποβαθμιστεί, απαιτώντας ανανέωση.

Ρίξτε μια ματιά στο φυτό σας για να προσδιορίσετε την κατάλληλη στιγμή για επαναφύτευση.

Εάν υπάρχουν ρίζες που αναπτύσσονται μέσα από τις οπές αποστράγγισης, εάν το φυτό σταματήσει να αναπτύσσεται ή εάν το έδαφος σταματήσει να συγκρατείται από την υγρασία και τα κιτρινισμένα φύλλα αρχίσουν να μαραίνονται, είναι σίγουρα η ώρα να επαναφυτευθείτε.

Επιλέξτε μια γλάστρα ένα μέγεθος πάνω, ή ίσως δύο αν το φυτό σας είναι ακόμα νέο και πραγματικά παλεύει για χώρο.

Το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσετε το φυτό από το υπάρχον δοχείο του και να χαλαρώσετε τις ρίζες γύρω από τη βάση. Εάν υπάρχουν σημάδια ζημιάς ή σήψης, κόψτε τα πριν τα ξαναφυτέψετε.

Προετοιμάστε την κατσαρόλα σας γεμίζοντας το ένα τρίτο με ένα ελαφρύ μείγμα γλάστρας που στραγγίζει καλά. Μίγματα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο ειδικά σχεδιασμένα για φυτά εσωτερικού χώρου για να αυξάνουν την αποστράγγιση και να αποτρέπουν τη σήψη.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το δικό σας συνδυάζοντας το δικό σας χώμα γλάστρας με τύρφη ή κοκοφοίνικα καρύδας και περλίτη για πρόσθετη αποστράγγιση.

Μεταφέρετε το φυτό στο νέο δοχείο και γεμίστε τυχόν κενά με μείγμα χώματος μέχρι η γραμμή να φτάσει ακριβώς κάτω από το χείλος της γλάστρας.

Αφήστε λίγο χώρο στην κορυφή για να σταματήσετε να χυθεί το χώμα όταν ποτίζετε. Πιέστε απαλά γύρω από τις ρίζες και το νερό για να στερεώσετε το φυτό στη θέση του, πηγαίνοντάς το πίσω στο προηγούμενο σπίτι του για να εγκατασταθεί.

Γονιμοποίηση φυτών κροταλίας

Αν και δεν χαρακτηρίζονται συνήθως ως βαρείς τροφοδότες, ένα φυτό κροταλίας θα έχει πολύ καλύτερη απόδοση όταν του δοθεί μια κανονική δόση λιπάσματος.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε το φυτό σας πλούσιο και πολύχρωμο μακροπρόθεσμα, μια ρουτίνα λίπανσης είναι απαραίτητη.

Ευτυχώς, το Rattlesnake Plants είναι ευχαριστημένο με οποιοδήποτε γενικό ισορροπημένο λίπασμα με ίσες τιμές NPK για να παρέχει συνολική φροντίδα στα φυτά.

Το υγρό υδατοδιαλυτό λίπασμα προτιμάται καθώς τα θρεπτικά συστατικά διατίθενται άμεσα στα φυτά, αλλά απαιτούν συχνότερη εφαρμογή από άλλους τύπους λιπασμάτων.

Ανεξάρτητα από τη διαδρομή που θα επιλέξετε, να ακολουθείτε πάντα ακριβώς τις οδηγίες στη συσκευασία.

Η υπερλίπανση θα έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν στιγμιαία ζημιά στα φύλλα που είναι συνήθως δύσκολο να διορθωθούν.

Ποτέ μην εφαρμόζετε περισσότερο από το απαιτούμενο, ενδεχομένως ακόμη και ξεκινώντας με δόση μισής ισχύος για να δοκιμάσετε την απόδοση πριν εφαρμόσετε περισσότερο ή λιγότερο όσο χρειάζεται.

Πολλαπλασιασμός ενός φυτού κροταλίας

Την άνοιξη, εάν το φυτό σας σε γλάστρα έχει αρχίσει να ξεπερνά το δοχείο του, μπορείτε να εξετάσετε τον πολλαπλασιασμό με διαίρεση.

Εφόσον το φυτό σας είναι ώριμο και υγιές, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να το χωρίσετε μία ή περισσότερες φορές για να αυξήσετε άμεσα το απόθεμά σας.

Για τη διαίρεση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προσδιορίσετε τις περιοχές διαίρεσης. Κάθε τμήμα πρέπει να έχει δύο φύλλα και υγιείς ρίζες για να μπορεί να αναπτυχθεί με επιτυχία μόνο του.

Αφαιρέστε το φυτό από το υπάρχον δοχείο του, ξεσκονίζοντας το χώμα από τις ρίζες για να δείτε πιο προσεκτικά. Στη συνέχεια, πιάστε απλά τα τμήματα και ανακινήστε τα απαλά, πειράζοντας τις ρίζες καθώς προχωράτε.

Φυτέψτε κάθε τμήμα σε ένα ξεχωριστό δοχείο με το ίδιο μείγμα εδάφους που χρησιμοποιείται κατά τη μεταφύτευση.

Ποτίστε μετά τη φύτευση και διατηρήστε το έδαφος υγρό τις επόμενες εβδομάδες για να βοηθήσετε τα φυτά να εγκατασταθούν και να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη νέων ριζών.

Παράσιτα και ασθένειες που επηρεάζουν τα φυτά κροταλίας

Αν και συνήθως δεν θα βρείτε προβλήματα με παράσιτα ή ασθένειες κατά την καλλιέργεια αυτών των φυτών, είναι σημαντικό να προσέχετε αυτά τα σπάνια αλλά πιθανά ζητήματα:

  • Κλίμακα
  • Ακάρεα αράχνης
  • Mealybug
  • Μύκητες σκνίπες
  • σήψη ρίζας
  • Κολποειδή έντομα

Αφαιρέστε τυχόν παράσιτα με στοχευμένο εντομοκτόνο σπρέι και μεταφέρετε σε φρέσκο ​​χώμα σε περιπτώσεις σήψης των ριζών.

φυτά καλαθέα φλοιός ορχιδέας έμμεσο ηλιακό φως προσευχή φυτά φυτά προσευχής φυτά προσευχής

Leave a Comment