Συνήθειες κατά της γήρανσης που εξηγούνται από τον Ανθρωπολόγο Υγείας

Sara Aguilar, ανθρωπολόγος και ιδρυτής των συμπληρωμάτων κετο, μας μιλάει για το πώς να το κάνουμε ενσωματώστε εύκολα αντιγηραντικές συνήθειες στον τρόπο ζωής σας.

Γνωρίζατε ότι εκτιθέμεθα σε τουλάχιστον 700.000 έως 2.000.000 περιβαλλοντικές τοξίνες κάθε μέρα και αυτές οι τοξίνες μπορούν να βρεθούν στα τρόφιμα που τρώμε, στο νερό που πίνουμε, στον αέρα που αναπνέουμε και στα προϊόντα που βάζουμε στο δέρμα μας.

Σε συνδυασμό, οι τοξίνες προκαλούν κυτταρικό εκφυλισμό, τη διαδικασία της γήρανσης και μας κάνουν να γερνάμε πιο γρήγορα: μέσα και έξω.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να προστατευτούμε από αυτές τις βλαβερές τοξίνες και να χρησιμοποιήσουμε μια σειρά από τεχνικές για να επιβραδύνουμε τη γήρανση και ακόμη και να την αντιστρέψουμε.

Είμαι η Sara Aguilar. ο ανθρωπολόγος υγείας και ειδικός στη δίαιτα κετο και θα σας εξηγήσω πώς μπορείτε εύκολα να ενσωματώσετε συνήθειες κατά της γήρανσης στον τρόπο ζωής σας. Αυτό περιλαμβάνει την εξέταση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να προωθήσουμε την αναγέννηση (το αντίθετο από τη γήρανση) μέσω της διατροφής, της αποτοξίνωσης, της ξεκούρασης, της κίνησης και των συνηθειών περιποίησης του δέρματος.

Η αντιγήρανση ξεκινά με την αποτοξίνωση.

Ενυδάτωση

Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αρχίσουμε να αποβάλλουμε τις τοξίνες από το σώμα μας. Για να ξεπλύνετε τις τοξίνες, πρέπει να πίνετε άφθονη νερό, ιδανικά φιλτραρισμένο νερό, διαφορετικά προσθέτετε περισσότερες τοξίνες στη διατροφή σας. Έτσι, μείνετε ενυδατωμένοι.

Διαλείπουσα νηστεία

Στη συνέχεια, προτείνω ανεπιφύλακτα περιόδους της ημέρας χωρίς να καταναλώνετε τροφές ή ποτά εκτός από νερό ή αφεψήματα από βότανα. Αυτό αναφέρεται ως διαλείπουσα νηστεία ή IF. Αυτό επιτρέπει στο σώμα σας να επικεντρωθεί στην αποτοξίνωση και την αναγέννηση, αντί να επεξεργάζεται τις τοξίνες και δίνει επίσης ένα διάλειμμα στο πεπτικό σας σύστημα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό τρώγοντας το πρώτο σας γεύμα αργότερα μέσα στην ημέρα (ας πούμε 10 π.μ.) και το τελευταίο σας γεύμα νωρίτερα μέσα στην ημέρα (ας πούμε 4 μ.μ.). Αυτό που κάνετε λοιπόν είναι να συντομεύσετε το παράθυρο του διατροφικού σας χρόνου. Όχι μόνο αυτό έχει τεράστια οφέλη για την απώλεια βάρους και ακόμη και τον ύπνο, αλλά ανακυκλώνετε και αναγεννάτε τα κύτταρα σε μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία. Αυτή η ζουμερή «αυτοφαγία» είναι κυτταρική μαγεία.

Αυτοφαγία: Κυτταρική Αναγέννηση

Το σώμα είναι τόσο όμορφα σχεδιασμένο που όταν έχουμε περιόδους χωρίς τροφή (συνήθως 16-18 ώρες), τα υγιή κύτταρα αποφασίζουν να μην σπαταλούν πολύτιμη ενέργεια κρατώντας τα άρρωστα και πεθαμένα κύτταρα ζωντανά. Και έτσι αντί αυτού «τρώνε» και κυριολεκτικά ανακυκλώνουν άρρωστα και πεθαμένα κύτταρα πίσω στο σύστημα. Αυτά τα άρρωστα και ετοιμοθάνατα κύτταρα είναι τα εκφυλιστικά γερασμένα κύτταρα που μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες όπως καρκίνους και άλλες ασθένειες. Στη συνέχεια, όταν επιστρέψετε στο φαγητό μετά από μια περίοδο νηστείας, το σώμα σας θα παράγει ολοκαίνουργια υγιή κύτταρα. Η αυτοφαγία είναι μια εκπληκτική διαδικασία για να μας κρατά υγιείς, να καθαρίζει τα άρρωστα κύτταρα και να αναγεννά το σώμα μας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συντομεύσετε το παράθυρο του φαγητού σας. Φοβερο! Αυτό είναι το πιο εύκολο και αποτελεσματικό αντιγηραντικό hack που μπορείτε να κάνετε. Δεν κοστίζει τίποτα, μόνο λίγη πειθαρχία.

Ύπνος και Χαλάρωση

Το να φάτε το βραδινό σας νωρίς θα βελτιώσει και την ποιότητα του ύπνου σας καθώς το σώμα παλεύει να επεξεργαστεί και να αναγεννηθεί ταυτόχρονα. Ο ύπνος και η χαλάρωση είναι ιερά και ο ύπνος ομορφιάς είναι κάτι πολύ αληθινό. Ο ύπνος είναι ο μηχανισμός κατά τον οποίο το σώμα και ο εγκέφαλός μας αναγεννώνται και επισκευάζονται, χωρίς αυτόν απλά δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε – σωματικά ή γνωστικά. Όλοι έχουμε βιώσει στιγμές που μας λείπει συνεχώς ο ύπνος και παρατηρείτε ότι όχι μόνο δεν μπορείτε να σκεφτείτε σωστά, αλλά το να φαίνεστε κουρασμένοι σημαίνει ότι φαίνεστε μεγαλύτεροι. Επομένως, δώστε προτεραιότητα στον ύπνο περίπου 8 ωρών τη νύχτα χωρίς να σας ενοχλεί το μπλε φως ή το υπερβολικό EMF που μπορεί να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου σας. Επομένως, συνιστώ να αποφεύγετε διεγερτικά και φαγητό πριν τον ύπνο, να φοράτε μάσκα ματιών, να έχετε ένα κρύο υπνοδωμάτιο και να αλλάζετε το τηλέφωνό σας σε λειτουργία πτήσης.

Διατροφή: Αποφύγετε

Μέχρι στιγμής έχουμε εξετάσει την ενυδάτωση, τη διαλείπουσα νηστεία και τις συνήθειες ύπνου, ας δούμε τις τροφές που καταλύουν τη γήρανση. Υπάρχουν δύο βασικά συστατικά που επιταχύνουν τον κυτταρικό εκφυλισμό μέσα στο σώμα μας που βρίσκονται παντού και αυτά είναι: Επεξεργασμένα σάκχαρα και Φυτικά Έλαια.

Υπάρχουν 100 φορές περισσότερα επεξεργασμένα σάκχαρα και φυτικά έλαια στη διατροφή μας από ό,τι πριν από 60 χρόνια και αυτό συσχετίζεται με χρόνιες καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου δύο. Τα επεξεργασμένα έλαια και τα σάκχαρα προκαλούν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας—είναι δαίμονες στη σύγχρονη διατροφή μας. Έχουν εισαχθεί πρόσφατα και το σώμα μας δεν έχει εξελιχθεί για να τα επεξεργαστεί.

Τι φταίει η ζάχαρη; Δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς λάθος με τη ζάχαρη, είναι η ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουμε και περισσότερα από ένα κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη στο αίμα μας γίνονται τοξικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παράγουμε ινσουλίνη για να καθαρίσουμε και να αποθηκεύσουμε τη ζάχαρη στα μυϊκά και λιπώδη κύτταρα μας.

Επεξεργασμένη Ζάχαρη και Τελικά Προϊόντα Προηγμένης Γλυκοποίησης

Από τη σκοπιά της αντιγήρανσης, όταν καταναλώνετε ζάχαρη δημιουργεί AGEs, και αυτά είναι τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκαίωσης που είναι κολλώδεις πρωτεΐνες που συνδέονται με τα κύτταρα του σώματος και του εγκεφάλου προκαλώντας απώλεια της δομής του κολλαγόνου μας και καθιστούν τις συνάψεις μας πιο κολλώδεις και άκαμπτος. Τι σημαίνει αυτό? Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που χαρίζει ελαστικότητα και σφριγηλότητα στο δέρμα και συνδέεται με τη νεανικότητα. Καθώς γερνάμε, οι πρωτεΐνες του κολλαγόνου καταστρέφονται και τσαλακώνονται, κάτι που μοιάζει με ρυτίδες και ωχρό πρόσωπο και τα AGEs από τη ζάχαρη επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία. Οι Ηλικίες που συνδέονται με τα εγκεφαλικά κύτταρα και τη σύναψη καθιστούν πιο δύσκολη την εκμάθηση και την απομνημόνευση νέων πραγμάτων και δυσκολότερη την επικοινωνία με τις συνάψεις—αυτό συνδέεται άμεσα με το Αλτσχάιμερ και την άνοια.

Έτσι, απλώς μειώνοντας την πρόσληψη ζάχαρης, επιβραδύνετε την απελευθέρωση των Τελικών Προϊόντων Προηγμένης Γλυκοποίησης που γερνούν τον ιστό του δέρματός σας και διαταράσσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δίαιτες κετο και χαμηλών υδατανθράκων είναι γνωστές ως αντιγηραντικές – καθώς εξαλείφετε ένα συστατικό που γερνάει από τη διατροφή σας.

Φλεγμονή και Επεξεργασμένα Σπορέλαια

Το άλλο μεγάλο κακό είναι τα επεξεργασμένα φυτικά έλαια. Τι είναι αυτά? Κραμβέλαιο, ηλιέλαιο και θερμικά επεξεργασμένα σπορέλαια. Όταν θερμαίνετε τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, έχουν χαμηλό σημείο καπνίσματος, παραμορφώνετε τη χημική τους δομή και γίνονται σχεδόν συνθετικά και αγνώριστα ένζυμα όταν τα τρώτε. Προκαλούν τον όλεθρο στο σώμα προκαλώντας οξείδωση και απελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας. Βρίσκονται στη μαργαρίνη, αποθηκεύουν χούμους και μαγιονέζα και σε διατηρημένα και προσυσκευασμένα τρόφιμα. Είναι καλύτερα να τρώτε περισσότερα παραδοσιακά λίπη για το μαγείρεμα, όπως βούτυρο, λάδι καρύδας, στέατος, λάδι αβοκάντο και ελαιόλαδο.

Διατροφή: Αγκαλιάστε τις τροφές κατά της γήρανσης

Έχουμε μιλήσει πολύ για το τι δεν πρέπει να τρώτε, αλλά τι μπορείτε να φάτε για να αντιστρέψετε κάποιες από τις ζημιές από τα σάκχαρα και τα φυτικά έλαια; Οι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις περιβαλλοντικές τοξίνες καθώς και από τις διατροφικές τοξίνες. Τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονα χρώματα και σκουρόχρωμα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες και πλούσια σε βιταμίνη C που βοηθούν στην απομάκρυνση των οξειδωτικών και των ελεύθερων ριζών από τα επεξεργασμένα σάκχαρα και τα φυτικά έλαια. Αντιμετωπίστε τη ζημιά που έχει προκληθεί. Σκεφτείτε τα βατόμουρα, τα βατόμουρα, τις κόκκινες πιπεριές, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το cavolo nero και τα πολύχρωμα φυτά – φάτε το ουράνιο τόξο για αναγέννηση. Επιπλέον, το DHA που βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια και τα καρύδια είναι απαραίτητο για την υγεία του εγκεφάλου μας, θέλετε έναν νέο εγκέφαλο καθώς και ένα νεανικό σώμα.

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να γεμίσετε το δέρμα και να επιδιορθώσετε το δικό σας κατεστραμμένο κολλαγόνο. Μπορείτε να το πάρετε από κρέατα με κόκαλα, συμπλήρωμα κολλαγόνου ή ζωμό οστών.

Daylesford Thai Chicken Broth with Chilli & Lemongrass 500g, £5,49
Planet Paleo Pure Collagen 450g, £41,00
Μεγάλο κουτί βιολογικών & εποχιακών φρούτων και λαχανικών, 26,00 £
Wiley’s Finest Peak EPA & DHA Omega-3 Liquid 250ml, £37,99

Biona Pure Blueberry Juice 330ml, 7,99 £

Ασκηση

Είναι αυτονόητο ότι η κίνηση και η σωματική δραστηριότητα είναι επίσης απαραίτητες για τη διατήρηση της νεότητας, την προώθηση της ροής του αίματος, την οξυγόνωση ολόκληρου του σώματος και την απελευθέρωση τοξινών τόσο μέσω του δέρματος όσο και του λεμφικού συστήματος.

Συνοψίζοντας, μπορείτε να καταπολεμήσετε και να αντιστρέψετε τη βλάβη της γήρανσης που προκαλείται από τις τοξίνες υιοθετώντας νέες συνήθειες σχετικά με την ενυδάτωση, τον ύπνο, τη διαλείπουσα νηστεία, την αποφυγή φλεγμονωδών τροφών και την κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Αυτά δεν θα σας κάνουν απλώς να φαίνεστε πιο νεανική αλλά θα νιώσετε και πιο νεανική!

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Sara @thehealthanthropologist.

Leave a Comment