Τα βασικά της λίπανσης των οικοδεσποτών – Home For The Harvest

Αναρωτιέστε για τη γονιμοποίηση hostas; Αυτά τα φυτά χαμηλής συντήρησης συνήθως τα καταφέρνουν καλά χωρίς πρόσθετη σίτιση, αλλά αγαπούν τα επιπλέον θρεπτικά συστατικά εάν θέλετε να ευδοκιμήσουν πραγματικά.

Η λίπανση των οικοδεσποτών ξεκινά με την ανάμειξη οργανικής ύλης πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά όπως κομπόστ ή σάπια κοπριά στο έδαφος πριν από τη φύτευση. Μπορεί επίσης να θέλετε να αναμίξετε σε κάποιο αρχικό λίπασμα. Μετά τη φύτευση, καλύψτε την επιφάνεια του εδάφους με οργανικό σάπια φύλλα. Η ετήσια σίτιση συνήθως συνίσταται στην εφαρμογή ενός ισορροπημένου λιπάσματος βραδείας αποδέσμευσης την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού και μερικές φορές με ψεκασμό φυλλώματος πλούσιου σε άζωτο. Το επίστρωμα αναπληρώνεται επίσης σε ετήσια βάση για να συνεχιστεί η παραγωγή χούμου εδάφους.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για τη γονιμοποίηση των οικοδεσποτών!

Εισαγωγή στη γονιμοποίηση ξενιστών

Η λίπανση των οικοδεσποτών δεν είναι υποχρεωτική για τους κηπουρούς, αλλά σίγουρα μπορεί να βοηθήσει τα φυτά σας να μεγαλώσουν όσο το δυνατόν πιο πλούσια. Αυτά τα φυτά αναπτύσσονται άγρια ​​σε βροχερά κλίματα με φυσικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Αν και είναι πιθανό να έχετε αυτές τις συνθήκες φυσικά, οι περισσότεροι κηπουροί δεν είναι τόσο τυχεροί και πρέπει να προσθέσουν μεταλλικά θρεπτικά συστατικά με τη μορφή λιπάσματος οικοδεσπότη στο έδαφος τους για πραγματικά ευημερούντες οικοδεσπότες.

Η λίπανση των ξενιστών ξεκινά πριν από τη φύτευσή τους. Η προετοιμασία του εδάφους για τους οικοδεσπότες είναι κοινή και συνήθως περιλαμβάνει ανάμειξη με οργανική ύλη και λίπασμα εκκίνησης. Οι καλές επιλογές για οργανική ύλη περιλαμβάνουν κομπόστ, σάπια κοπριά, κοκκοκοφοίνικα ή άλλα τοπικά διαθέσιμα χύμα οργανικά υλικά.

Το επίστρωμα της επιφάνειας του εδάφους είναι το επόμενο μέρος της λίπανσης των ξενιστών. Χρησιμοποιήστε ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά οργανικό σάπια φύλλα, αν είναι δυνατόν, όπως το κομπόστ. Τα οργανικά σάπια φύλλα, όπως το σάπια φύλλα σκληρού ξύλου, θα διασπαστούν με την πάροδο του χρόνου για να προσθέσουν χούμο στο έδαφος για λάσπη και γενική υγεία του εδάφους.

Μετά τη φύτευση των ξενώνων, γονιμοποιήστε τα την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού με ένα ισορροπημένο λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα είναι κοκκώδη και είναι εύκολο να ραντιστούν στο χώμα γύρω από τη βάση του ξενιστή. Εδώ είναι μερικά εξαιρετικά λιπάσματα hosta.

Οι λάτρεις του οικοδεσπότη μπορεί επίσης να θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα διαφυλλικό λίπασμα ψεκασμού απευθείας στα φύλλα. Αυτά συνήθως εφαρμόζονται κάθε εβδομάδα ή δύο. Προσπαθήστε να τα εφαρμόσετε νωρίς το πρωί ή το βράδυ (όχι στο πιο ζεστό, ηλιόλουστο μέρος της ημέρας).

Λίπασμα εκκίνησης για οικοδεσπότες

Η ανάμειξη σε οργανική ύλη και αρχικό λίπασμα είναι κοινή πρακτική πριν από τη φύτευση ξενώνων. Τα οργανικά και το λίπασμα συνήθως αναμιγνύονται σε ολόκληρο το αναμενόμενο ώριμο αποτύπωμα του φυτού. Αυτό μπορεί να ξεπεράσει τα 5 πόδια για γιγάντιες ποικιλίες hosta! Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο σε βαριά αργιλώδη εδάφη, αλλά αξίζει τον κόπο για τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα ζωηρά φυτά.

Τα λιπάσματα εκκίνησης είναι συνήθως προϊόντα σε σκόνη ή σε κόκκους που περιέχουν υψηλό ποσοστό φωσφόρου. Αυτό το θρεπτικό συστατικό ενθαρρύνει την ισχυρή ανάπτυξη των ριζών και είναι απαραίτητο για να ξεκινήσουν καλά οι οικοδεσπότες. Μερικά εξαιρετικά λιπάσματα εκκίνησης για οικοδεσπότες περιλαμβάνουν το Espoma Bio-Tone Starter Plus και το Down to Earth Starter Mix.

Λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης για οικοδεσπότες

Τα λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης εφαρμόζονται συνήθως ξεκινώντας από τις αρχές της άνοιξης και εφαρμόζονται ξανά μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Αυτό το λίπασμα εφαρμόζεται στην επιφάνεια του εδάφους και ποτίζεται καλά. Είναι σημαντικό να μην αφήσετε τους κόκκους του λιπάσματος να αγγίξουν τη βάση του φυτού, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα των φύλλων.

Ένα λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης περιέχει θρεπτικά συστατικά που απελευθερώνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, συνήθως 8 έως 12 εβδομάδες. Αυτός ο τύπος λιπάσματος είναι ιδανικός για οικοδεσπότες επειδή μειώνει τον κίνδυνο εγκαύματος των φύλλων και παρέχει σταθερή παροχή θρεπτικών συστατικών. Μερικά εξαιρετικά λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης για οικοδεσπότες περιλαμβάνουν το Espoma Holly-Tone και το Jobe’s All-Purpose Balanced Organic Fertilizer.

Μάλτσα για οικοδεσπότες

Τα οργανικά σάπια φύλλα είναι ιδανικά για την προσθήκη μιας αργής και σταθερής ροής θρεπτικών συστατικών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ζεστά καλοκαιρινά κλίματα, όπου οι οικοδεσπότες μπορούν να περάσουν σε λίγο λήθαργο.

Το επίστρωμα βοηθά επίσης στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εδάφους, στην καταστολή των ζιζανίων και στη διατήρηση της υγρασίας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στη μείωση του στρες στο φυτό και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη.

Μερικά εξαιρετικά οργανικά σάπια φύλλα για οικοδεσπότες περιλαμβάνουν σάπια φύλλα σκληρού ξύλου, τεμαχισμένο φλοιό, πευκοβελόνες, λίπασμα, σάπια κοπριά και κοκοφοίνικα. Αυτά τα σάπια φύλλα διασπώνται με την πάροδο του χρόνου και βελτιώνουν την κλίση του εδάφους.

Φροντίστε να τα εφαρμόσετε σε ολόκληρη την επιφάνεια του εδάφους κάτω από τα φύλλα του ξενιστή, εκτεινόμενοι πέρα ​​από τη γραμμή σταγόνας/άκρη των φύλλων, αλλά και χωρίς να αγγίζουν τους πραγματικούς μίσχους του φυτού. Η συσσώρευση εδαφοκάλυψης στα στελέχη είναι μια συνταγή για μυκητιασικές ασθένειες. Κρατήστε τη βάση του φυτού ανοιχτή για καλή ροή αέρα και φροντίστε να ποτίζετε το έδαφος γύρω από το φυτό αντί να ποτίζετε από πάνω.

Διαφυλλικά λιπάσματα για οικοδεσπότες

Τα διαφυλλικά λιπάσματα εφαρμόζονται απευθείας στα φύλλα και συνήθως αραιώνονται με νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αυτά τα λιπάσματα εφαρμόζονται εύκολα με ψεκαστήρα αντλίας ή μπουκάλι ψεκασμού χειρός και μπορούν να εφαρμόζονται κάθε εβδομάδα ή δύο. Φροντίστε να εφαρμόσετε διαφυλλικά λιπάσματα νωρίς το πρωί ή το βράδυ.

Τα διαφυλλικά λιπάσματα παρέχουν μια γρήγορη δόση θρεπτικών συστατικών που απορροφώνται γρήγορα από το φυτό. Τα περισσότερα περιλαμβάνουν πολύ άζωτο για καλή ανάπτυξη των φύλλων καθώς και μαγνήσιο για την ενίσχυση της φωτοσύνθεσης. Μερικά εξαιρετικά διαφυλλικά λιπάσματα για οικοδεσπότες περιλαμβάνουν το FOOP Mist και το Bloom City SuperGreen Spray.

Πότε να γονιμοποιήσετε τους οικοδεσπότες

Η καλύτερη εποχή για τη γονιμοποίηση των οικοδεσποτών είναι η άνοιξη. Αυτό είναι όταν το φυτό μόλις αρχίζει να σπάει τον λήθαργο και είναι έτοιμο να αρχίσει να βάζει νέα ανάπτυξη, καθώς και αργότερα την άνοιξη όταν το φυτό αναπτύσσεται γρήγορα λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών.

Η λίπανση των οικοδεσποτών στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου μπορεί να ενθαρρύνει νέα ανάπτυξη που είναι επιρρεπής σε γυμνοσάλιαγκες και πιθανώς σε ζημιά από τον παγετό από την πτώση. Είναι καλύτερο να γονιμοποιήσετε τους οικοδεσπότες την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού και στη συνέχεια να σταματήσετε τη λίπανση στα μέσα του καλοκαιριού. Οι εκρήξεις ανάπτυξης στα τέλη του καλοκαιριού τείνουν να έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη δισκέτας που είναι ακαταμάχητη στους γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια.

Βασικά σημεία για τη διατροφή των φυτών ξενιστή

Υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν γονιμοποιείτε οικοδεσπότες:

  • Χρησιμοποιήστε ένα αρχικό λίπασμα και προσθέστε οργανική ύλη όταν φυτεύετε νέους ξενιστές.
  • Εφαρμόστε λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού.
  • Χρησιμοποιήστε οργανικά σάπια φύλλα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εδάφους και να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη.
  • Λιπάνετε με ψεκασμό φυλλώματος κάθε εβδομάδα ή δύο νωρίς το πρωί ή το βράδυ για κορυφαίους οικοδεσπότες.
  • Σταματήστε να γονιμοποιείτε τους οικοδεσπότες στα μέσα του καλοκαιριού για να αποφύγετε τις εκρήξεις ανάπτυξης της τελευταίας περιόδου που είναι ευαίσθητες σε γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές λίπανσης, θα έχετε όμορφους, υγιείς οικοδεσπότες που θα ευδοκιμούν για τα επόμενα χρόνια.

Leave a Comment