Τα 10 αγαπημένα μου συμπληρώματα διατροφής για την υποστήριξη του θυρεοειδούς

Η λήψη συγκεκριμένων συμπληρωμάτων για την υποστήριξη του θυρεοειδούς μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη ενώ βρίσκεστε σε πρωτόκολλο θεραπείας του θυρεοειδούς.

Είναι καλό να θυμάστε ότι είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται παράλληλα με μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ύπνο, αποτοξίνωση και μείωση του στρες. Όταν τα χρησιμοποιείτε με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δείτε τα περισσότερα οφέλη.

Προτού διαβάσω τα συμπληρώματα, ας πάρουμε πρώτα μια γρήγορη επισκόπηση του θυρεοειδούς, διάφορων μορφών νόσου του θυρεοειδούς και μερικές κοινές βασικές αιτίες.

Ο θυρεοειδής είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας και μοιάζει λίγο με πεταλούδα. Ο θυρεοειδής σας δημιουργεί και παράγει ορμόνες όπως η Τ4 και η Τ3 που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό και την ανάπτυξη του ανθρώπινου σώματος.

Υπάρχουν διάφορες μορφές θυρεοειδικής νόσου:

1. Ο υποθυρεοειδισμός διαγιγνώσκεται συχνότερα όταν τα επίπεδα TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνης) είναι αυξημένα, τα επίπεδα FT4 (ελεύθερη Τ4) είναι χαμηλά και/ή τα επίπεδα FT3 (ελεύθερη Τ3) είναι χαμηλά. Ωστόσο, πολλές φορές ένας γιατρός θα διαγνώσει έναν ασθενή με υποθυρεοειδισμό όταν δει απλώς υψηλά επίπεδα TSH. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για υποθυρεοειδισμό είναι το Hashimoto (βλ. #3).

2. Ο υπερθυρεοειδισμός διαγιγνώσκεται συχνότερα όταν τα επίπεδα TSH είναι χαμηλά και τα επίπεδα FT4 και FT3 είναι υψηλά. Βασικά, ο θυρεοειδής υπερπαράγει θυρεοειδικές ορμόνες.

3. Το Hashimoto είναι μια αυτοάνοση κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του θυρεοειδούς σας. Το Hashimoto διαγιγνώσκεται συχνότερα όταν τα αντισώματα TPO (υπεροξειδάση του θυρεοειδούς) ή/και TgAb (αντισώματα θυρεοσφαιρίνης) είναι αυξημένα. Αυτά τα αντισώματα μπορεί να υπάρχουν ακόμη και όταν τα επίπεδα TSH, T4, T3, FT4 και FT3 είναι φυσιολογικά.

4. Η νόσος του Graves είναι μια αυτοάνοση κατάσταση κατά την οποία το αντισώμα TSI (θυρεοειδοτρόπος ανοσοσφαιρίνη) είναι αυξημένο και συχνά τα επίπεδα FT4 και FT3 είναι επίσης αυξημένα. Συχνά υπάρχει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών που κυκλοφορεί στο σώμα, γεγονός που οδηγεί σε υπερθυρεοειδισμό.

Συνήθεις βασικές αιτίες της νόσου του θυρεοειδούς:
Στρες
Ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά
Φάρμακα
Χειρουργική επέμβαση
Κίνηση
Τοξίνες
Ακτινοβολία
Οδοντιατρικές λοιμώξεις ή οδοντιατρικές εργασίες
Ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη

Για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τις βασικές αιτίες της νόσου του θυρεοειδούς, κάντε κλικ εδώ.

Τα αγαπημένα μου συμπληρώματα για υποστήριξη θυρεοειδούς

Όταν πρόκειται για παθήσεις του θυρεοειδούς, μου αρέσει να χρησιμοποιώ ένα εργαλείο όπως τα συμπληρώματα για να υποστηρίξω τις βασικές αιτίες, τις ανισορροπίες και τις ελλείψεις. Η παρακάτω λίστα περιέχει μερικά από τα συμπληρώματα που χρησιμοποιώ για τους πελάτες στο ιατρείο μου και τα οποία έχω δει να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Εδώ είναι τα αγαπημένα μου συμπληρώματα διατροφής για πλήρη υποστήριξη του θυρεοειδούς:

1. Θυτροφίνη PMG – Αυτό το συμπλήρωμα υποστηρίζει τον θυρεοειδή σε κυτταρικό επίπεδο και είναι απίστευτα χρήσιμο για κάθε είδους πρόβλημα θυρεοειδούς. Είναι ένα μοναδικό προφίλ ορυκτών, νουκλεοτιδίων και πεπτιδίων που υποστηρίζουν τους ιστούς.

2. Cataplex E – Αν ψάχνετε για ένα καλό συμπλήρωμα σεληνίου και βιταμίνης Ε, αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Το σελήνιο είναι σημαντικό για τη μετατροπή του FT4 σε FT3 στο ήπαρ. Βοηθά επίσης στην υποστήριξη του θυρεοειδούς στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το σελήνιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αντισωμάτων TPO και να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που είναι χρήσιμο για την υποστήριξη της σωστής λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Το Cataplex E υποστηρίζει επίσης κυτταρική σηματοδότηση και ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης.

3. Prolamine Iodine ή Iodomere – Το ιώδιο υπάρχει σε κάθε όργανο και ιστό του σώματος. Δεν είναι μόνο απαραίτητο για τη σωστή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, αλλά είναι επίσης απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου, την υγεία των σιελογόνων αδένων, τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την ισορροπία των ορμονών, τον υγιή ιστό του μαστού, τον προστάτη, τις ωοθήκες και το δέρμα.

Εάν δεν έχετε αρκετό ιώδιο στο σώμα, δεν μπορείτε να παράγετε αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες, ιδιαίτερα την FT4, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό.

Επιπλέον, το ιώδιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητα του ήπατος να μετατρέπει την FT4 στην ενεργή ορμόνη του θυρεοειδούς FT3. Όταν το σώμα δεν μετατρέπει αρκετό FT4 σε FT3, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό.

Η έλλειψη ιωδίου μπορεί επίσης να προκαλέσει βρογχοκήλη και να συμβάλει σε κύστεις και οζίδια του θυρεοειδούς.

Εάν έχετε αυξημένο FT4 ή FT3, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον διατροφολόγο σας για τη σωστή ποσότητα τροφών πλούσιων σε ιώδιο που χρειάζεται το σώμα σας. Ή, εάν έχετε Hashi και ανησυχείτε ότι μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συμπτώματα, αυτό το άρθρο και αυτό το βίντεο θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα.

Εάν ο γιατρός σας έχει συστήσει συμπληρώματα, το Idomere ή το Prolamine Iodine είναι δύο εξαιρετικές επιλογές.

4. Σύμπλεγμα Θυρεοειδούς – Αυτό το συμπλήρωμα περιέχει Bladderwrack, Ashwagandha και Bacopa για την υποστήριξη της υγιούς λειτουργίας του θυρεοειδούς. Μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα να επιτύχει φυσιολογικό βασικό μεταβολισμό μέσω της υποστήριξης της υγιούς λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Ο συνδυασμός βοτάνων στο Thyroid Complex περιέχει πολλές ενώσεις, όπως ιχνοστοιχεία (όπως το ιώδιο), πολυφαινόλες, στεροειδείς ενώσεις (συμπεριλαμβανομένων των μεανολιδίων), τριτερπενοειδή σαπωνίνες όπως βακοζίτες, αλκαλοειδή και φλαβονοειδή.

5. Drenamin – Ενώ αυτό είναι γνωστό ως συμπλήρωμα επινεφριδίων, η υγεία και η ισορροπία των επινεφριδίων και του άξονα HPA παίζει μεγάλο ρόλο στην ισορροπία του θυρεοειδούς. Η Drenamin μπορεί να είναι ένας φανταστικός τρόπος υποστήριξης τόσο των επινεφριδίων όσο και του θυρεοειδούς.

Πώς η Drenamin βοηθά τον οργανισμό:

  • Υποστηρίζει τη λειτουργία των επινεφριδίων
  • Διατηρεί τη συναισθηματική ισορροπία
  • Ενθαρρύνει μια υγιή απόκριση στις καθημερινές περιβαλλοντικές πιέσεις και υποστηρίζει τη λειτουργία απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Διατηρεί την παραγωγή ενέργειας
  • Υποστηρίζει μια ισορροπημένη διάθεση
  • Εξαιρετική πηγή ριβοφλαβίνης και νιασίνης
  • Καλή πηγή βιταμίνης Β6 και αντιοξειδωτικής βιταμίνης C

6. Μουρουνέλαιο ήπατος – είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, D και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Η βιταμίνη Α είναι μια πολύ σημαντική λιποδιαλυτή βιταμίνη για τον θυρεοειδή. Βοηθά στην εξισορρόπηση των σωστών επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα και είναι επίσης απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του ήπατος (η οποία παίζει ρόλο στην ισορροπία των ορμονών του θυρεοειδούς).

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για να χρησιμοποιηθεί το ιώδιο για τη δημιουργία θυρεοειδικών ορμονών. Χωρίς επαρκή βιταμίνη D, θα δείτε συχνά μείωση της FT4 ή/και της FT3, που οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό.

Αρκετές κλινικές μελέτες έχουν αναφέρει χαμηλή βιταμίνη D σε άτομα με νόσο Hashimoto ή Graves, υποδεικνύοντας συσχέτιση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και αυτοανοσίας του θυρεοειδούς.

Η εξασθενημένη σηματοδότηση της βιταμίνης D έχει αναφερθεί ότι ενθαρρύνει την ογκογένεση του θυρεοειδούς.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί ισχυρά με υψηλότερα επίπεδα TSH (γνωστός και ως υποθυρεοειδισμός).

Η βιταμίνη D ρυθμίζει την ινσουλίνη και εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα. Όταν το σάκχαρο του αίματος είναι ανισορροπημένο, αυτό μπορεί να προκαλέσει την εξισορρόπηση των ορμονών του θυρεοειδούς.

Οι δύο αγαπημένες μου μάρκες μουρουνέλαιου είναι:
Μουρουνέλαιο Standard Process
Green Pastures ζυμωμένο μουρουνέλαιο (χρησιμοποιήστε τον κωδικό ORGANIC10 για εξοικονόμηση 10%)

7. Cataplex B – Οι βιταμίνες Β όπως η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η Β12 βοηθούν στην υποστήριξη ολόκληρου του ενδοκρινικού συστήματος. Οι Β6 και Β12 είναι ιδιαίτερα ηρεμιστικές για το νευρικό σύστημα, το οποίο βοηθά στην υποστήριξη των επινεφριδίων και, με τη σειρά του, του θυρεοειδούς. Οι βιταμίνες Β συνεργάζονται επίσης με το ιώδιο για την παραγωγή Τ4 και Τ3.

Το Cataplex B είναι το αγαπημένο μου και είναι μια εξαιρετική πηγή θειαμίνης, νιασίνης και βιταμίνης Β6.

Το Cataplex B υποστηρίζει:
Μια υγιής καρδιά
Το κεντρικό/περιφερικό νευρικό σύστημα
Παραγωγή ενέργειας σε όλα τα κύτταρα
Τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης βρίσκονται ήδη εντός φυσιολογικού εύρους
Υγιή επίπεδα ομοκυστεΐνης

8. Ψευδάργυρος – Ο ψευδάργυρος χρειάζεται για την παραγωγή TSH και για τη μετατροπή του FT4 σε FT3. Χρειάζεται επίσης για τη δημιουργία κατάλληλων ποσοτήτων οξέος στομάχου, το οποίο επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί τα θρεπτικά συστατικά της τροφής σας.

Ο χηλικός ψευδάργυρος είναι μια καλή επιλογή για βραχυπρόθεσμα συμπληρώματα ψευδαργύρου. Θυμηθείτε, ο ψευδάργυρος και το οξύ του στομάχου λειτουργούν συνεργιστικά μαζί, οπότε αν διαπιστώσετε ότι έχετε συνεχώς έλλειψη ψευδαργύρου, βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας παράγει αρκετό οξύ στο στομάχι.

9. Μαγνήσιο – Αυτό είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς και για τη μετατροπή της Τ4 σε Τ3. Μελέτες έχουν δείξει ότι το χαμηλό μαγνήσιο σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο αυξημένου TgAB και αυξάνει τον επιπολασμό του Hashimoto.

Το EZ Mg είναι ένα οργανικό μαγνήσιο φυτικής προέλευσης και είναι ιδανικό γιατί περιέχει μια συλλογή από διάφορες μορφές μαγνησίου. Αυτό βοηθάει στην απομάκρυνση της εικασίας από το είδος του μαγνησίου να λάβετε!

10. Betafood – Η υγεία του ήπατος είναι πολύ σημαντική, ώστε το σώμα να μπορεί να μετατρέψει το FT4 σε FT3. Το Betafood είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα που βοηθά στην υποστήριξη της φυσικής διαδικασίας αποτοξίνωσης του ήπατος για τη διατήρηση υγιών επιπέδων FT3.

Σημείωση: Αυτός ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να μοιραστεί μερικά ολόκληρα συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να είναι χρήσιμα για την υποστήριξη του θυρεοειδούς και του σώματος. Αυτά τα συμπληρώματα δεν θεραπεύουν κανένα είδος ασθένειας και σας συνιστώ πάντα να μιλήσετε με τον ιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε είδος συμπληρώματος.

Leave a Comment