10 είδη φυτών monstera – Home For The Harvest

Ακόμα κι αν δεν είστε λάτρης των φυτών, πιθανότατα έχετε ακούσει για τα φυτά Monstera καθώς είναι ένα δημοφιλές οικιακό φυτό. Ωστόσο, μπορεί να μην ήξερες ότι υπάρχουν πολλά είδη Monstera. Υπάρχουν περίπου 49 είδη φυτών Monstera (δείτε μια λίστα με τα 49 είδη εδώ), αλλά πιθανότατα θα βρείτε μόνο μια χούφτα στο φυτώριο της περιοχής σας. Ας δούμε προσεκτικά 10 από τα πιο δημοφιλή είδη φυτών Monstera!

είδη monstera

1. Monstera deliciosa

ο Monstera deliciosa είναι ένα φυτό με πολλά παρατσούκλια. Όσο αστείο κι αν ακούγεται, ένα άλλο κοινό όνομα για αυτό το φυτό είναι το ελβετικό τυρί. Γιατί ονομάζεται ελβετικό τυρί; Οφείλεται στη φύση των μεγάλων φύλλων του συγκεκριμένου φυτού και στις τρύπες σε αυτά. Ακριβώς όπως το ελβετικό τυρί είναι γνωστό για τις τρύπες στα μπλοκ ή τους τροχούς του. Αυτό το φυτό Monstera είναι ένα ανθοφόρο φυτό που είναι εγγενές στα τροπικά δάση των νότιων περιοχών τόσο του Μεξικού όσο και του Παναμά. Μπορούν επίσης να βρεθούν σε άλλα τροπικά περιβάλλοντα όπως η Χαβάη.

Το φυτό Monstera deliciosa μπορεί να φτάσει τα 66 πόδια στη φύση! Τα φύλλα του είναι μεγάλα, πράσινα και γυαλιστερά – συχνά αναπτύσσονται σε μήκος τρία πόδια και πλάτος περίπου 30 ίντσες. Οι τρύπες στα φύλλα του ονομάζονται οπές στα ώριμα φυτά. Αυτό δεν είναι ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό για πολλά Monsteras. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αυτά τα φυτά ανθίζουν και παράγουν έναν καρπό που ονομάζεται φρούτο Monstera ή μεξικάνικο φρούτο. Αυτό το φρούτο έχει το περίφημο σχήμα του καλαμποκιού, αλλά πίσω από τη φλούδα του, αποκαλύπτει ένα φρούτο με γλυκιά γεύση που έχει γεύση σαν μείγμα ανανά και μπανάνας.

είδη monstera - adansonii

2. Monstera adansonii

Monstera adansonii είναι ένα άλλο φυτό που θεωρείται «φυτό ελβετικού τυριού» δεδομένης της φύσης των πολλών τρυπών του. Είναι επίσης γνωστό ως το φυτό των πέντε οπών. Είναι ένα άλλο ανθοφόρο φυτό από τη Νότια Αμερική, αλλά τώρα μπορεί να βρεθεί και στην Κεντρική Αμερική. Μπορεί να φτάσει τα πέντε πόδια σε ύψος ως φυτό εσωτερικού χώρου, αλλά έως και 13 ίντσες σε εξωτερικούς χώρους ως αμπέλι.

Το υπέροχο με αυτό το φυτό είναι ότι έχει χαμηλή συντήρηση από άποψη φροντίδας και αναπτύσσεται γρήγορα ανεξάρτητα. Όπως τα περισσότερα τροπικά αμπελουργικά φυτά, θα ευδοκιμήσει με έμμεσο φως και δεν θα είναι ποτέ εντελώς στεγνό. Θα θελήσετε να το ποτίσετε μόλις στεγνώσει η πάνω ίντσα. Επίσης, αν θέλετε να το τοποθετήσετε δίπλα σε κάτι για να μεγαλώσει μαζί του, θα το βοηθήσει να μεγαλώσει σε μεγαλύτερο ύψος, αλλά και να κρεμαστεί καλά ως έχει.

είδη monstera - obliqua

3. Monstera obliqua

Όπως πολλά από τα είδη Monstera, το Monstera obliqua είναι επίσης εγγενής στη Νότια Αμερική και μπορεί επίσης να βρεθεί στην Κεντρική Αμερική. Αυτό το φυτό είναι διαβόητο επειδή έχει τόσο μεγάλες τρύπες με ανοιχτό χώρο που υπάρχει περισσότερο κενός χώρος από ένα πραγματικό φύλλο σε αυτό. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φυτό Monstera που είναι ιδιαίτερα περιζήτητο και δύσκολο να αποκτηθεί. Να προσεχεις το adansonii είδη που επισημαίνονται ως obliqua!

Εάν είστε διατεθειμένοι να εργαστείτε για να αποκτήσετε ένα και να πληρώσετε το υψηλό τίμημα, δεν θα το βρείτε πιθανότατα στο τυπικό σας κέντρο κήπου ή σε ηλεκτρονικά καταστήματα φυτών. Πιθανότατα θα πρέπει να αναζητήσετε έναν ιδιώτη καλλιεργητή ή συλλέκτη. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, και όπως είπα και πριν, αυτό θα σας κοστίσει. Αυτό δεν είναι φυτό για λάτρεις των φυτών με οικονομικό προϋπολογισμό.

Μόλις το πάρετε στα χέρια σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ευδοκιμεί σε ένα υγρό περιβάλλον. Αυτά τα φύλλα είναι απίστευτα ευαίσθητα και προορίζονται να διατηρηθούν ελαστικά ή θα στεγνώσουν και θα θρυμματιστούν εύκολα – καταστρέφοντας την υπερηφάνεια και τη χαρά σας. Οι περισσότεροι σπάνιοι συλλέκτες φυτών τα διατηρούν σε έναν ελεγχόμενο από το κλίμα θάλαμο σαν ένα ειδικό γυάλινο ντουλάπι φυτών.

4. Monstera dubia

ο Monstera dubia είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά φυτά του γένους Monstera. Είναι εγγενείς τόσο στην Κεντρική όσο και στη Νότια Αμερική. Αυτό το φυτό είναι περισσότερο γνωστό για την όμορφη μεταμορφωτική του φύση. Όταν βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον και φτάσει στην πλήρη ωριμότητά του, θα μεγαλώσει στο θόλο και θα μεταμορφωθεί μόλις εκτεθεί στο έντονο ηλιακό φως.

Σε σύγκριση με τα άλλα Monsteras που έχουμε ήδη καλύψει, τα φύλλα αυτού του φυτού είναι μικρότερα και σε σχήμα καρδιάς που προσφέρουν τόσο σκούρα όσο και ανοιχτά πράσινα κομμάτια. Μεγαλώνουν έως και τρία πόδια σε εσωτερικούς χώρους, αλλά μπορούν να αυξηθούν έως και 10 πόδια σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό το φυτό ευδοκιμεί σε μερική σκιά και προτιμά το υγρό αλλά καλά στραγγιζόμενο όξινο ή ουδέτερο έδαφος.

5. Monstera borsigiana

Πολλοί ρωτούν, είναι Monstera borsigiana το ίδιο με το Monstera deliciosa; Μερικοί ειδικοί τα θεωρούν τα ίδια και απαριθμούν Monstera borsigiana ως συνώνυμο για Monstera deliciosa. Άλλοι ειδικοί θεωρούν Monstera borsigiana να είναι ένα υποείδος ή ξεχωριστό στενά συγγενικό είδος του Monstera deliciosaγια παράδειγμα, Monstera deliciosa var. μπορσιγιάνα.

Για εκείνους που θεωρούν το είδος ξεχωριστό, το geniculum μπορεί να εξεταστεί για να πει τη διαφορά. Αυτό είναι το τμήμα του στελέχους που φαρδαίνει και προσκολλάται στο φύλλο. Το geniculum των ώριμων στελεχών των φύλλων Monstera deliciosa έχει ρυτίδες/βολάν, ενώ μπορσιγιάνα παραλλαγές όχι.

Αυτά τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν καλά τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους και αν τους υποστηρίξετε, θα σκαρφαλώσουν με τη βοήθεια εναέριων ριζών. Μπορείτε να τα ποντάρετε εύκολα με ένα κοντάρι από βρύα monstera. Ένα μέσο φυτό εσωτερικού χώρου μεγαλώνει μόνο περίπου έξι πόδια, αλλά μπορεί να ψηλώσει σε εξωτερικό περιβάλλον.

Ένα Monstera όπως αυτό είναι πολύ χαμηλής συντήρησης και θα χρειαστεί να το ποτίσετε απλόχερα μία ή δύο φορές το καλοκαίρι και μόνο ένα βαθύ πότισμα, αν είστε τους χειμερινούς μήνες, θα το κάνετε. Όσον αφορά την τοξικότητα, αυτά τα φυτά είναι γνωστό ότι δεν είναι ασφαλή για παιδιά και ζώα, επομένως φροντίστε να τα κρατάτε μακριά για να αποφύγετε κάθε είδους πιθανή πέψη.

6. Monstera peru

Όπως μπορείτε να καταλάβετε από το όνομά του, το Monstera sp. Το Περού είναι εγγενές στις τροπικές περιοχές του Περού. Αυτό σημαίνει ότι απαιτεί μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα, υψηλή υγρασία και μερική σκιά για όχι μόνο να ευδοκιμήσει – αλλά και να επιβιώσει.

Monstera Peru, επίσης γνωστή ως Monstera karstenianum (ανεπίσημη βοτανική λατινική) είναι αναρριχώμενο φυτό, οπότε για καλύτερα αποτελέσματα, συνδυάστε το με κάτι που μπορεί να αναρριχηθεί. Ωστόσο, αυτό το τροπικό φυτό μπορεί συχνά να βρεθεί σε μια κρεμαστή ζαρντινιέρα, έτσι η αμπελουργική του φύση πέφτει στις άκρες σαν καταρράκτης. Όπως και άλλα Monsteras, αυτά τα φυτά είναι τοξικά για τα κατοικίδια ζώα. Έτσι, αν έχετε γάτες ή σκύλους, ειδικά εκείνους με περίεργη και παιχνιδιάρικη φύση, θα θελήσετε να τους κρατήσετε μακριά.

7. Monstera pinnatipartita

ο Monstera pinnatipartita είναι ένα σπάνιο φυτό του είδους monstera. Είναι ένα ανθοφόρο φυτό του γένους Monstera που είναι επίσης όμορφος ορειβάτης. Είναι εγγενές στη Νότια Αμερική, και βρίσκεται συγκεκριμένα στα τροπικά δάση της Κολούμπια, του Ισημερινού και του Περού. Αν και μπορεί να βρεθεί και στην Κεντρική Αμερική. Στο φυσικό του περιβάλλον, μπορεί να φτάσει τα 33 με 66 πόδια σε ύψος, ωστόσο αυτό μπορεί να διαρκέσει πάνω από μια δεκαετία. Ως φυτό εσωτερικού χώρου, αυτά μπορούν να φτάσουν έως και έξι πόδια στις σωστές συνθήκες. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι ορειβάτες, οπότε αν τους δώσετε μια πέργκολα ή κάτι να σκαρφαλώσουν, θα το κάνει!

ο Monstera pinnatipartita είναι παρόμοια με το Monstera deliciosa στο ότι και τα δύο είναι πράσινα, σε σχήμα καρδιάς και φτιάχνονται όταν ωριμάσουν. Αυτό το Monstera τείνει να δημιουργεί βαθιές σχισμές αντί να δημιουργεί απλώς υποδοχές ή τρύπες στα φύλλα του. Αυτό το είδος χρειάζεται ειδικά έμμεσο φως, ακόμη και υγρασία, μέτρια θερμοκρασία και αγαπά την υγρασία. Μπορείτε να περιμένετε μέχρι το χώμα του να στεγνώσει σχεδόν τελείως πριν το ποτίσετε ξανά. Ωστόσο, η ποσότητα του νερού θα εξαρτηθεί από τη θερμοκρασία και το πόσο φως παίρνει στην τρέχουσα θέση του. Εάν ποτίζετε υπερβολικά τα φύλλα του θα γίνουν καφέ.

8. Monstera acuminata

ο Monstera acuminata είναι ένα άλλο φυτό έρπητα ζωστήρα και επίσης ένα ανθοφόρο φυτό. Αυτό είναι ένα άλλο απίστευτα σπάνιο τροπικό αναρριχητικό φυτό, αλλά μπορεί να βρεθεί σε αφθονία στο Μεξικό, στο Πετέν Γουατεμάλα, στην Μπελίζ, στην Ονδούρα και στη Νικαράγουα. Μπορεί να βρεθεί στην Κεντρική Αμερική αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο συνηθισμένο. Αναπτύσσεται γενικά στο έδαφος ελπίζοντας να βρει κάτι που μπορεί να σκαρφαλώσει!

Ένα συναρπαστικό γεγονός για τα Monstera acuminata είναι ότι μπορούν να αναπτυχθούν κοντά στα 100 πόδια στη φύση, αλλά θα αυξηθούν το πολύ στα 8 πόδια στο σπίτι σας. Χρειάζεται να ποτίζονται μόνο μία φορά την εβδομάδα αλλά και να στραγγίζονται καλά. Ένα άλλο μοναδικό γεγονός για αυτό το φυτό είναι ότι είναι γνωστό ότι έχει ιδιότητες καθαρισμού του αέρα, έχοντας την ικανότητα να απομακρύνει ορισμένες τοξίνες από τον αέρα.

9. Monstera standleyana

ο Monstera standleyana είναι ένα ανθοφόρο φυτό που μπορεί να βρεθεί στην Ονδούρα, τη Νικαράγουα, τον Παναμά και την Κόστα Ρίκα. Είναι γνωστό ότι είναι ένας σπάνιος, εξωτικός ορειβάτης Aroid. Μπορούν να τα πάνε καλά τόσο μέσα όσο και έξω. Αν θέλετε να τα καλλιεργήσετε μέσα, αποτελούν εξαιρετική προσθήκη στις κρεμαστές ζαρντινιέρες.

Αυτά τα φυτά προτιμούν το φως και όπως τα περισσότερα Monsteras απαιτούν καλά στραγγιζόμενο έδαφος και είναι επίσης τοξικά για τα ζώα. Πρέπει να ποτίσετε αυτό το φυτό μόνο όταν αρχίσετε να αισθάνεστε το γύρω χώμα στεγνό. Ποτέ δεν θέλετε να στεγνώσει τελείως. θα πρέπει πάντα να είναι ελαφρώς υγρό. Ωστόσο, εάν ποτίσετε υπερβολικά αυτό το φυτό, οι ρίζες θα γεμίσουν με νερό και θα αναπτύξουν μια σήψη που ονομάζεται “wet feet” που τελικά θα σκοτώσει το φυτό σας. Βεβαιωθείτε ότι οι ρίζες έχουν οξυγόνο αν θέλετε αυτό το φυτό να ζήσει την καλύτερη ζωή του!

10. Monstera siltepecana

Silver Monstera, Monstera siltepecana, είναι σπάνιο στην οικογένεια των φυτών του. Αναφέρεται ως ασήμι επειδή τα φύλλα λέγεται ότι έχουν μια ασημί απόχρωση σε αυτά. Ως νεαρό φυτό, αυτό το Monstera έχει μικρά, γεμάτα φύλλα, αλλά καθώς ωριμάζει θα γίνει σχεδόν αναγνωρίσιμο μόλις αναπτυχθεί. Μόλις μεγαλώσει τα φύλλα θα γίνουν πιο σκούρα και συχνά θα σχηματίσουν τις τρύπες για τις οποίες είναι γνωστές οι Monsteras.

Αυτά τα φυτά πάνε καλά στη σκιά ή τη μερική σκιά. Αυτό είναι ένα άλλο υπέροχο κρεμαστό φυτό. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το χώμα δεν στεγνώνει ποτέ εντελώς μεταξύ του ποτίσματος. Αν θέλετε πραγματικά να δείτε αυτό το φυτό να κάνει το καλύτερο δυνατό, δώστε του κάτι να σκαρφαλώσει!

Τώρα που έχετε μάθει για διαφορετικές ποικιλίες Monstera, θα μπορείτε να αποφασίσετε ποιες ποικιλίες θα καλλιεργήσετε στο σπίτι και τον κήπο σας. Λατρεύω την εμφάνιση αυτών των γιγάντων φυτών. Ελπίζω να φέρουν ένα χαμόγελο στα χείλη σας βλέποντάς τους στον χώρο σας!

Leave a Comment