10 φθινοπωρινά λαχανικά για να φυτέψετε στις αρχές του φθινοπώρου – Home For The Harvest

Αφού μαζέψετε τις καλοκαιρινές σας καλλιέργειες, ίσως αναρωτιέστε τι να φυτέψετε στη συνέχεια. Ανάλογα με το πού ζείτε, η εποχή του φθινοπώρου μπορεί να είναι μια εξαιρετική περίοδος για να φυτέψετε πολλές καλλιέργειες δροσερού καιρού που ευδοκιμούν χωρίς την έντονη ζέστη και το άμεσο ηλιακό φως του καλοκαιριού. Υπάρχουν τόσα πολλά υπέροχα φυλλώδη λαχανικά και ριζώδη λαχανικά που θα ανθίσουν το φθινόπωρο. Εδώ είναι 10 φθινοπωρινά λαχανικά που πρέπει να φυτέψετε στις αρχές του φθινοπώρου για να μεγιστοποιήσετε τον κήπο σας φέτος!

Φθινοπωρινά λαχανικά για να φυτέψετε

1. Καρότα

καρότα (Daucus carota subsp. sativus) είναι ένα λαχανικό ρίζας γνωστό για το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα τους (ή μωβ, ή κόκκινο, ανάλογα με την ποικιλία). Μπορούν να καλλιεργηθούν τόσο την άνοιξη όσο και το φθινόπωρο (και υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη καρότων για να διαλέξετε!).

Το φθινόπωρο, αυτές οι ριζικές καλλιέργειες θα πρέπει να φυτευτούν 10 έως 12 εβδομάδες πριν από τον πρώτο παγετό. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα μαζέψετε τόσο το χειμώνα όσο και την άνοιξη. Ωστόσο, εάν θέλετε να μεγαλώσουν σε σημαντικό μέγεθος τον χειμώνα, ένα πολυτούνελ ή ένα θερμοκήπιο είναι το καλύτερο στοίχημά σας. Η τοποθέτηση ενός κρύου πλαισίου πάνω τους θα μειώσει τον κίνδυνο σήψης του εδάφους και θα διευκολύνει το σκάψιμο όταν το επιθυμείτε.

2. Μαρούλι

μαρούλι (Lactuca sativa) είναι ετήσιο φυτό από το Asteraceae οικογένεια. Είναι η τέλεια καλλιέργεια για να αναπτυχθεί σε πιο δροσερό καιρό, επειδή η πλήρης έκθεση στον ήλιο (ειδικά στη ζέστη του καλοκαιριού) μπορεί να κάψει τα φύλλα του και να τα κάνει να φουσκώσουν. Για το λόγο αυτό, η μερική σκιά προτιμάται έναντι του άμεσου ηλιακού φωτός κατά τη φύτευση και την καλλιέργεια μαρουλιού, εάν θέλετε να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Οι σπόροι μαρουλιού μπορούν να σωθούν από φυτά νωρίς την άνοιξη για φύτευση στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου. Μερικές υπέροχες ποικιλίες μαρουλιού κειμήλιο για εξοικονόμηση σπόρων περιλαμβάνουν το μαρούλι marvel of four seasons, το μαρούλι Simpson με μαύρους σπόρους και το μαρούλι με κρούστα βουτύρου.

3. Καλέ

Το κατσαρό λάχανο, είναι ένα σταυρανθές λαχανικό από το Brassica oleracea οικογένεια. Αν θέλετε να καλλιεργήσετε αυτή τη δημοφιλή και θρεπτική σαλάτα, θα ταιριάζει ακριβώς με τα άλλα λαχανικά του φθινοπώρου σας. Το Kale είναι γνωστό ότι τα πάει καλά σε δροσερές θερμοκρασίες και έχει αντέξει ακόμη και σε εντυπωσιακές χειμερινές θερμοκρασίες έως και οκτώ βαθμούς. Ο καλύτερος χρόνος για τη σπορά των σπόρων του λάχανου είναι περίπου έξι εβδομάδες πριν από την ημερομηνία του πρώτου παγετού.

4. Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι επίσης μέλος της οικογένειας Brassica oleracea και θεωρούνται φυτά λάχανου καθιστώντας τα εξαιρετικά για καλλιέργεια στις αρχές του φθινοπώρου. Θα τα βρείτε συχνά στο μέσο μπακάλικο σας, αλλά όχι τόσο συχνά στα κρεβάτια του κήπου του σπιτιού σας. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να είναι δύσκολο να αναπτυχθούν και να χρειαστούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για τη συγκομιδή τους (80 έως 100 ημέρες). Αυτά είναι μια άλλη καλλιέργεια δροσερής εποχής, ώστε να μπορούν να αντέξουν εύκολα τις ψυχρότερες θερμοκρασίες. Δεδομένης της μεγάλης καλλιεργητικής περιόδου του, σκεφτείτε ένα κάλυμμα σειρών για να αποτρέψετε τα παράσιτα (όπως τα πουλιά). Είστε έτοιμοι για την πρόκληση;

5. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι από το είδος Brassica oleracea και ανήκει στην οικογένεια του λάχανου. Τα λαχανικά δροσερής εποχής όπως το μπρόκολο είναι τα καλύτερα για φύτευση το φθινόπωρο γιατί όταν ωριμάσουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, το κεφάλι θα έχει πιο γλυκιά γεύση. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν πικρία, μικρότερα άνθη και χαλαρά κεφάλια. Το μπρόκολο λατρεύει τον ήλιο, γι’ αυτό φροντίστε να το φυτέψετε σε μια πιο ηλιόλουστη περιοχή και φροντίστε το έδαφος να είναι καλά στραγγιζόμενο. Εάν το διατηρείτε υγρό και πλούσιο – θα έχετε υγιεινά, νόστιμα και γεμάτα μπρόκολα σε περίπου δύο έως τρεις μήνες. Όταν μεγαλώνετε τους κρύους χειμερινούς μήνες, τα καλύμματα σειρών θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε τα κεφάλια σας, αλλά κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα είναι καλά με ή χωρίς.

6. Κουνουπίδι

Όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο, το κουνουπίδι είναι επίσης από τα Brassica oleracea οικογένεια. Το κουνουπίδι είναι εξαιρετικό για φύτευση στις αρχές του φθινοπώρου γιατί πρέπει να φυτευτούν 6 με 8 εβδομάδες πριν τον πρώτο παγετό. Τους αρέσει ο ήλιος, αλλά πρέπει να προστατεύονται από την υπερβολική ζέστη καθώς είναι μια καλλιέργεια με δροσερό καιρό για κάποιο λόγο. Όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι αγαπά την υγρασία όταν βλασταίνει και μεγαλώνει. Η προσθήκη εδαφοκάλυψης θα βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας και για τα δύο σχέδια.

7. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα ανθοφόρο φυτό σε σχήμα βολβού που ανήκει στην οικογένεια των κρεμμυδιών. Είναι και οι δύο στενοί συγγενείς με το πράσο, το σχοινόπρασο και το κρεμμύδι. Για πολλούς, το σκόρδο είναι απαραίτητο συστατικό σε διάφορα μαγειρευτά πιάτα λόγω της έντονης γεύσης και του αρώματος του. Αυτές οι μοναδικές ιδιότητες (και πολλές άλλες) το καθιστούν ένα πολύ δημοφιλές λαχανικό στην καλλιέργεια! Μια από τις πιο μοναδικές του ιδιότητες είναι ότι μπορεί να επιβιώσει τους κρύους χειμερινούς μήνες – καθιστώντας το τέλος του φθινοπώρου την ιδανική εποχή για φύτευση. Μέχρι την άνοιξη θα έχετε ανάπτυξη ριζών που έχει πάρει μορφή και θα βοηθήσει την καλλιέργεια σας να αναπτυχθεί ταχύτερα και καλύτερα.

8. Ραπανάκια

Ραπανάκια (Raphanus raphanistrum subsp. sativus) είναι λαχανικά ρίζας με έντονο χρώμα που τρώγονται συχνά ωμά σε σαλάτες και είναι γνωστά για την έντονη γεύση τους. Η φύτευση ραπανιών τέσσερις έως έξι εβδομάδες πριν από τον πρώτο παγετό θα βοηθήσει σε μια επιτυχημένη φθινοπωρινή συγκομιδή. Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες, μερικές μεγαλύτερες ενώ άλλες είναι μικρότερες, οπότε αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο μακριά και πόσο βαθιά τις φυτεύετε. Αγαπούν τον ήλιο και χρειάζονται αργιλώδες, υγρό και καλά στραγγιζόμενο έδαφος για να ευδοκιμήσουν.

9. Παντζάρια

Παντζάρια (Beta vulgaris) είναι οι εδώδιμες ρίζες ενός φυτού τεύτλων. Τα παντζάρια είναι πολύ καλά για να αναπτυχθούν στις αρχές του φθινοπώρου. Είναι καλύτερο να αρχίσετε να τα φυτεύετε τέσσερις έως έξι εβδομάδες πριν από τον πρώτο παγετό. Μπορείτε επίσης να τα φυτέψετε στα τέλη του φθινοπώρου για χειμερινή συγκομιδή. Τα παντζάρια μπορούν να ευδοκιμήσουν τόσο στον πλήρη όσο και στον μερικό ήλιο, αλλά χρειάζονται υγρό, αργιλώδες και καλά στραγγιζόμενο έδαφος για να αναπτυχθεί μια επιτυχημένη καλλιέργεια.

10. Φάβα

Η φάβα προέρχεται από ένα ανθοφόρο φυτό στο Fabaceae οικογένεια. Είναι επίσης γνωστή ως καλλιέργειες κάλυψης που χρησιμοποιείται συχνά για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους του κήπου κάποιου, για να πνίξει τα ζιζάνια και να βοηθήσει στον έλεγχο των παρασίτων και των ασθενειών των φυτών. Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να τα φυτέψετε γιατί τα πάνε καλά σε χαμηλές θερμοκρασίες και δεν χρειάζονται τον ήλιο για να ευδοκιμήσουν. Το υπέροχο με τη φάβα είναι ότι θα βλαστήσουν γρήγορα υπό αυτές τις συνθήκες.

Leave a Comment