12 τρόποι για να υποστηρίξετε τον θυροειδή και τα επινεφρίδια πριν από την εγκυμοσύνη –

Η λήψη μέτρων για την υποστήριξη του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων πριν από την εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντική για την υγεία της μητέρας και του μωρού. Πολλοί από εσάς που διαβάζετε τα άρθρα μου παλεύετε με επινεφριδιακή ανισορροπία ή/και νόσο του θυρεοειδούς, γι’ αυτό θέλω να σας δώσω μερικές συμβουλές για το πώς να υποστηρίξετε τα επινεφρίδια, τον θυρεοειδή και τη γενική υγεία του σώματος για να υποστηρίξετε μια υγιή εγκυμοσύνη.

Συνειδητοποιώ ότι αυτό μπορεί να είναι ένα ευαίσθητο θέμα για πολλούς, γι’ αυτό να ξέρετε ότι το μοιράζομαι για να σας βοηθήσω στο ταξίδι σας και όπως πάντα, μιλήστε με τον γιατρό σας για το τι είναι καλύτερο για εσάς. Όταν έκανα παιδιά, δεν ήξερα καμία από αυτές τις πληροφορίες και θα ήθελα πραγματικά να τις είχε μοιραστεί κάποιος μαζί μου. Λοιπόν, ελπίζω να το διαβάσατε αυτό ως σημείωμα από μια μαμά που μεταδίδει μερικές χρήσιμες πληροφορίες που θα ήθελε να ήξερε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια όταν προετοιμαζόταν για εγκυμοσύνη.♥️

Πριν βουτήξουμε σε συγκεκριμένα βήματα, ας πάρουμε μια άποψη 30.000 ποδιών για το γιατί τα επινεφρίδια και ο θυρεοειδής είναι σημαντικά για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Ποιος είναι ο ρόλος των επινεφριδίων;

Τα επινεφρίδια είναι δύο αδένες που παράγουν ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, του ανοσοποιητικού συστήματος, της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα και της αντίδρασης στο στρες.

Τα επινεφρίδια είναι υπεύθυνα για την αποστολή ορμονών όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη στην κυκλοφορία του αίματος σε περιόδους στρες. Παράγουν ορμόνες όπως η DHEA και η αλδοστερόνη, και παράγουν επίσης ορμόνες που το σώμα σας χρησιμοποιεί στη συνέχεια για να παράγει άλλες ορμόνες όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα.

Τα επινεφρίδια αποτελούν επίσης μέρος του άξονα HPA. Η υπόφυση, ο υποθάλαμος και επινεφρίδια επικοινωνούν συνεχώς μεταξύ τους όλη την ημέρα. Όταν το σώμα αντιλαμβάνεται το στρες – συναισθηματικό, νοητικό, σωματικό, περιβαλλοντικό κ.λπ. – ο υποθάλαμος λέει στα επινεφρίδια, μέσω της υπόφυσης, να εργαστούν σκληρότερα για να βγάλουν επιπλέον κορτιζόλη, και λέει στην υπόφυση να παράγω περισσότερη TSH. Αυτό λέει το τυοειδές να επιβραδύνει, και μερικές φορές μπορεί πραγματικά να προκαλέσει για μείωση της TSH, αναγκάζοντας τον θυρεοειδή να παράγει περίσσεια θυρεοειδικών ορμονών.

Όπως μπορείτε να δείτε, η υποστήριξη των επινεφριδίων είναι θεμελιώδης για την ορμονική ισορροπία!

Ποιος είναι ο ρόλος του θυρεοειδούς;

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που παράγει ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων των Τ3 και Τ4. Παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και ανάπτυξη του ανθρώπινου σώματος. Βοηθά στη ρύθμιση πολλών λειτουργιών όπως η θερμοκρασία, ο μεταβολισμός και ο καρδιακός παλμός.

Εάν το σώμα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια σε ορισμένες καταστάσεις – όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – ο θυρεοειδής αδένας παράγει περισσότερες ορμόνες.

Πόσο καιρό προτείνετε να προετοιμαστείτε για εγκυμοσύνη (π.χ. προσύλληψη);

Εάν είναι δυνατόν, συνιστώ να περάσουν περίπου 6 μήνες πριν από τη σύλληψη και οι δύο σύζυγοι για να εργαστούν για τη συνολική τους υγεία. Φυσικά, είμαστε όλοι βιοχημικά ατομικοί, επομένως ο ιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο από αυτό.

Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό για τη γυναίκα να υποστηρίζει το συκώτι της για αρκετούς μήνες πριν από τη σύλληψη (αν είναι δυνατόν!). Η πρωινή ναυτία συχνά έχει τις ρίζες της στη συμφόρηση του ήπατος, οπότε αν μπορείτε να υποστηρίξετε το συκώτι σας για αρκετούς μήνες νωρίτερα, μπορεί να κάνει την εγκυμοσύνη πολύ πιο εύκολη!

Μπορεί η επινεφριδιακή ανισορροπία να οδηγήσει σε μειωμένη γονιμότητα;

Ναί. Η προγεστερόνη είναι ένα δομικό στοιχείο για την κορτιζόλη. Εάν το σώμα είναι πιεσμένο και τα επινεφρίδια πρέπει να χρησιμοποιήσουν προγεστερόνη για να παράγουν κορτιζόλη, αυτό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα προγεστερόνης στο σώμα.

Επιπλέον, η χρόνια παραγωγή κορτιζόλης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την υγεία του θυρεοειδούς όσο και τα επίπεδα ελεύθερης τεστοστερόνης, τα οποία είναι και τα δύο πολύ σημαντικά για την υγιή σύλληψη.

Μπορεί η νόσος του θυρεοειδούς να οδηγήσει σε μειωμένη γονιμότητα;

Και πάλι ναι! Η νόσος του θυρεοειδούς έχει αποδοθεί σε προβλήματα όπως ακανόνιστοι κύκλοι, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ανωορρηκτικοί κύκλοι, ανισορροπία οιστρογόνου-προγεστερόνης και συντομευμένη ωχρινική φάση.

Όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν δυστυχώς να δημιουργήσουν μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά τη γονιμότητα.

Έχει σημασία η υγεία των επινεφριδίων και του θυρεοειδούς του πατέρα;

Απολύτως. Αν και η νόσος του θυρεοειδούς θεωρείται συχνά γυναικείο πρόβλημα, περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων υποθυρεοειδισμού εμφανίζονται στους άνδρες.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να οδηγήσει σε ανδρική υπογονιμότητα.

Μελέτες δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στους άνδρες μπορεί να προκαλέσουν κακή ποιότητα σπέρματος, χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, μειωμένη λειτουργία των όρχεων, στυτική δυσλειτουργία και μειωμένη λίμπιντο.

Επιπλέον, η ανισορροπία των επινεφριδίων και η χρόνια παραγωγή κορτιζόλης μπορούν επίσης να βλάψουν την ποιότητα του σπέρματος.

Ακολουθούν 12 τρόποι για να υποστηρίξετε την υγεία του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων κατά τη φάση προ της σύλληψης:

1. Τρώτε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Κόψτε τα σάκχαρα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα φλεγμονώδη έλαια.

Στόχος να γεμίσετε το πιάτο σας με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες, βιολογικά λαχανικά και υγιή λίπη.

Οι υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες περιλαμβάνουν το βόειο κρέας που τρέφεται με χόρτο, το βοσκημένο κοτόπουλο ή χοιρινό, τα αυγά βοσκής ή τα άγρια ​​ψάρια.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν πατάτες, γλυκοπατάτες, σωστά παρασκευασμένα όσπρια και λαχανικά ρίζας όπως παστινάκια, καρότα και παντζάρια.

Αντικαταστήστε τα φλεγμονώδη φυτικά έλαια όπως το καλαμπόκι, η σόγια, το φιστίκι, το ηλίανθο, το έλαιο κράμβης ή κανόλα με βούτυρο, λαρδί, γκι, λίπος, λάδι καρύδας ή εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Είναι επίσης καλή ιδέα να τρώτε πολλά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και καλλιεργημένα γαλακτοκομικά, όπως ξινολάχανο, kimchi, κεφίρ ή γιαούρτι για να βελτιώσετε την υγεία του μικροβιώματος σας.

Προσπαθήστε να τα αγοράσετε από τις αγορές των αγροτών και τα τοπικά καταστήματα υγιεινής διατροφής. Eatwild.com είναι ένας φανταστικός πόρος για την προμήθεια κρεάτων, γαλακτοκομικών και προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή που προτείνω για την υποστήριξη του θυρεοειδούς σας.

2. Αποκτήστε ένα πλήρες πάνελ θυρεοειδούς. Η εγκυμοσύνη ασκεί μεγάλη πίεση στον θυρεοειδή, επομένως είναι πρωταρχικής σημασίας να διασφαλιστεί η υγεία του θυρεοειδούς πριν από τη σύλληψη.

Η παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4 αυξάνεται σχεδόν κατά 50% κατα την εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ενώ ο θυρεοειδής αδένας του μωρού αναπτύσσεται ακόμη, εξαρτάται πλήρως από την παροχή σας, η οποία παρέχεται μέσω του πλακούντα.

Προτείνω να πάρετε τα εργαστήρια των παρακάτω δεικτών θυρεοειδούς:

TSH
TPOab
TgAB
Δωρεάν T3
Δωρεάν Τ4
Αντίστροφη Τ3

Έγραψα ένα άρθρο σχετικά με αυτούς τους δείκτες, πώς να τους δοκιμάσω και ποιο είναι το βέλτιστο επίπεδα είναι.

3. Αποφύγετε τα προϊόντα καθαρισμού, τα προϊόντα ομορφιάς και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές. Γνωρίζατε ότι τα συστατικά του καθαριστικού του μπάνιου σας, της ενυδατικής κρέμας προσώπου ή του σαπουνιού των χεριών σας μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες που επιβαρύνουν το συκώτι σας, δημιουργούν ορμονική ανισορροπία ή απειλούν την ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος;

Για αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους, η περίοδος πριν από τη σύλληψη είναι η τέλεια στιγμή για να καθαρίσετε τα χημικά από τη ρουτίνα προσωπικής φροντίδας και το σπίτι σας.

Ακολουθεί μια σύντομη λίστα χημικών ουσιών που πρέπει να αποφύγετε:
Φθαλικές ενώσεις
Αρώματα
Βαριά μέταλλα
Parabens
Αιθανολαμίνες (DEAs, TEAs, MEAs)

Όλα τα παραπάνω συστατικά έχουν συνδεθεί με τοξικότητα στην αναπαραγωγή, καρκίνο, τοξικότητα συστήματος οργάνων και ενδοκρινικές διαταραχές μεταξύ άλλων.

Εάν είστε περίεργοι για την ασφάλεια ενός προϊόντος που έχετε ήδη, χρησιμοποιήστε το Ιστότοπος Skin Deep της Environmental Working Group για να προσδιορίσετε δωρεάν εάν τα συστατικά είναι εντάξει ή όχι.

Μπορείτε να βρείτε τα αγαπημένα μου μη τοξικά προϊόντα για καθαρισμό, ομορφιά, περιποίηση δέρματος και πολλά άλλα στο δικό μου Πλήρης λίστα υγιεινών προϊόντων.

4. Αποκτήστε 8-9 ώρες ποιοτικού ύπνου. Αυτό είναι δωρεάν και είναι μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε τον θυρεοειδή, τα επινεφρίδια και τη συνολική υγεία σας.

Επιδιώξτε να πάρετε μερικά λεπτά φυσικού ηλιακού φωτός έξω όταν ξυπνάτε και κατά τη δύση του ηλίου, προκειμένου να συγχρονίσετε τον κιρκάδιο ρυθμό σας και να βελτιώσετε τον ύπνο σας.

Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, δείτε μερικές συμβουλές.

5. Ασκηθείτε με συνέπεια και ήπια. Όταν ο θυρεοειδής και τα επινεφρίδια δεν λειτουργούν βέλτιστα, η προπόνηση υψηλής έντασης όπως το Crossfit ή το HIIT μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αντιπαραγωγική. Μπορούν να μετακινήσουν το σώμα σας σε κατάσταση εξάντλησης, δυσκολεύοντας το σώμα να ανακάμψει. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον καλύτερο τρόπο άσκησης για την προκατάληψη του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων σας, σας συνιστώ να διαβάσετε αυτό το άρθρο.

6. Μειώστε την καφεΐνη. Ξέρω, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά η καφεΐνη διεγείρει την απελευθέρωση κορτιζόλης από τα επινεφρίδια. Όπως γνωρίζουμε, τα σταθερά αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση των επινεφριδίων, ανισορροπία του θυρεοειδούς και μειωμένη γονιμότητα.

Εδώ είναι ένα ανάρτηση για το πώς έκοψα τον καφέ με οδηγίες βήμα-βήμα για τον απογαλακτισμό χωρίς τις τρελές αναλήψεις.

7. Μειώστε το άγχος ή/και βρείτε καλύτερους τρόπους διαχείρισης των στρεσογόνων παραγόντων στη ζωή σας. Υπάρχουν λίγα πράγματα πιο επιζήμια για την υγεία σας με την πάροδο του χρόνου από το άγχος που δεν αντιμετωπίζεται σωστά. Το άγχος μπορεί να δημιουργήσει ορμονική ανισορροπία, να μειώσει την παραγωγή ορμονών φύλου και πολλά άλλα, επομένως αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα κατά την προετοιμασία για εγκυμοσύνη.

Ο καθένας αντιμετωπίζει το άγχος διαφορετικά, αλλά το σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι είστε προνοητικοί στη διαχείριση του άγχους προτού καταστεί ανασταλτικό για την υγεία σας. Μερικοί καλοί τρόποι αποσυμπίεσης μπορεί να περιλαμβάνουν: μια βόλτα έξω, προσευχή, μια συζήτηση με έναν φίλο, διαλογισμό, εργασία αναπνοής, ή εξασφάλιση επιπλέον ξεκούρασης.

8. Πηγαίνετε έξω καθημερινά. Το να περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους είναι ευεργετικό για αμέτρητους λόγους. Μπορεί να σας βοηθήσει να συγχρονίσετε τον κιρκάδιο ρυθμό σας και οδηγούν σε καλύτερο ύπνο. Ήταν επίσης φαίνεται ότι μειώνει φυσικά την παραγωγή κορτιζόλης. Και, η ποιότητα του εξωτερικού αέρα έχει διαπιστωθεί ότι είναι γενικά πολύ ανώτερη από την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

9. Πίνετε άφθονο φιλτραρισμένο νερό καθημερινά. Προτείνω να πίνετε το μισό βάρος του σώματός σας σε ουγγιές φιλτραρισμένου νερού. Η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική για πολλούς λόγους, από τη διασφάλιση της καλής καθημερινής αποτοξίνωσης, τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και τη βοήθεια της κατανομής των ορμονών σε όλο το σώμα.

Αν ψάχνετε για μια εύκολη και φθηνή επιλογή για φιλτραρισμένο νερό, έχω αυτή η στάμνα νερού Αυτό είναι φανταστικό. Αφαιρεί φθόριο, μόλυβδο, BPA, γλυφοσάτη, PFOA, ορμόνες και πάνω από 365 από τις πιο επιβλαβείς ακαθαρσίες του νερού της βρύσης, ενώ διατηρεί τα φυσικά μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο νερό.

10. Ενσωματώστε απαλή αποτοξίνωση για να υποστηρίξετε το συκώτι. Όπως ανέφερα νωρίτερα, ένας λόγος για την πρωινή ναυτία μπορεί να ριζώσει στο συκώτι συμφόρηση. Η σωστή αποτοξίνωση του ήπατος πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη εμπειρία εγκυμοσύνης.

Μερικοί απλοί τρόποι για την προώθηση της ήπιας αποτοξίνωσης του ήπατος πριν από τη σύλληψη περιλαμβάνουν ποτό 4 ουγγιές κβας παντζαριού καθημερινάλαμβάνοντας λουτρά με αλάτι epsomχρησιμοποιώντας συσκευασίες καστορέλαιου, και τρώει μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ενώ κόβουμε τα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

11. Αποφύγετε την παράλειψη γευμάτων, διαλείπουσα νηστεία ή δίαιτες εξαιρετικά χαμηλών υδατανθράκων (όπως κετο) – Όλα αυτά μπορούν να επιβαρύνουν υπερβολικά τα επινεφρίδια, να τα αναγκάσουν να παράγουν επιπλέον κορτιζόλη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ορμονική ανισορροπία, ανισορροπία σακχάρου στο αίμα κ.λπ.

Το να τρώτε μέσα σε μία ώρα μετά το ξύπνημα, 3 γεύματα την ημέρα και πρωτεΐνες, λίπη και υγιεινούς υδατάνθρακες σε κάθε γεύμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τροφοδοτήσετε το σώμα.

12. Βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας αφομοιώνει σωστά την τροφή σας, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξει μια υγιή εγκυμοσύνη.

Ο πρώτος τρόπος για να αφομοιώσετε σωστά το φαγητό σας είναι να τρώτε σε χαλαρή κατάσταση και να βεβαιωθείτε ότι το στομάχι σας παράγει αρκετό στομαχικό οξύ, ώστε να μπορεί να διασπάστε σωστά και χρησιμοποιήστε τα θρεπτικά συστατικά της τροφής σας.

Το οξύ του στομάχου (γνωστό και ως υδροχλωρικό οξύ ή HCl) είναι απαραίτητο μέρος της πεπτικής διαδικασίας. Αυτό το οξύ είναι η πρώτη μας γραμμή άμυνας ενάντια σε παθογόνα, βακτήρια, παράσιτα κ.λπ., και μας βοηθά να αφομοιώσουμε σωστά την τροφή μας.

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα ασήμαντο βήμα, αλλά το χαμηλό οξύ στο στομάχι είναι ένα πολύ κοινό ζήτημα αυτές τις μέρες. Εδώ είναι ένα άρθρο που έγραψα που εξηγεί τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε να αυξήσει το οξύ του στομάχου.

Ακολουθούν μερικοί πόροι προκατάληψης για εσάς:
Μαμά Φυσική
Weston A. Price
Βιβλίο Θρεπτικών Παραδόσεων για το μωρό και τη φροντίδα των παιδιών

Αποποίηση ευθυνών: Ο σκοπός αυτής της ανάρτησης είναι να δώσει μια επισκόπηση του τρόπου υποστήριξης του σώματος από μια ολιστική προοπτική. Αυτές οι πληροφορίες δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν τη συμβουλή του γιατρού σας.

Leave a Comment