Easy Peasy Compost ⋆ Βρώσιμο Backyard

Χρησιμοποιώ και τα δύο. Κυρίως φτιάχνω σωρούς ελευθέρας βοσκής όπου τους χρειάζομαι στη συνέχεια – κατευθύνομαι σε ένα κρεβάτι κήπου που χρειάζεται αναζωογόνηση ή στο γρασίδι αν ξεκινήσω ένα νέο χορτοφαγικό κρεβάτι/ φυτέψω ένα δέντρο εσπεριδοειδών. Δεν απαιτούνται κατασκευές, ποτήρια ή κάδοι – μόνο ένα κάλυμμα.

Το να φτιάξετε το κομπόστ σας στο έδαφος είναι πολύ σημαντικό για να το συνδέσετε με τις μικροσκοπικές μορφές ζωής που το διασπούν όλο και το μετατρέπουν σε κομπόστ. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η ύλη περνά από πολλές θερμοκρασίες και φάσεις, καθεμία από τις οποίες διευκολύνεται από μια διαφορετική συντεχνία της ζωής του εδάφους. Η επαφή με το έδαφος είναι το κλειδί, ώστε να μπορούν να αναμεταδίδουν και να βγαίνουν καθώς αλλάζουν οι θερμοκρασίες/συνθήκες.

  • Ένα σωρό κομπόστ είναι η καλύτερη αρχή για τα κρεβάτια λαχανικών – είναι ο αγαπημένος μου τρόπος για να ξεκινήσω! Χρειάζεται χρόνος – το ξέρω, αλλά η αναμονή αξίζει τον κόπο.
  • Δώστε στα νέα εσπεριδοειδή ή αβοκάντο την καλύτερη αρχή με ένα φθινοπωρινό κομπόστ, έτοιμο να φυτευτεί την άνοιξη
  • Αναζωογονήστε ένα κουρασμένο κρεβάτι κήπου με ένα σωρό κομπόστ.

Μεταφέρω την παραγωγή κομποστοποίησης σε χτιστούς κόλπους κομποστοποίησης όταν όλα τα κρεβάτια είναι γεμάτα και δεν υπάρχει χώρος για ελεύθερη βοσκή ή όταν υπάρχουν πολλά κομποστοποιήσιμα, όπως το φθινόπωρο ή την άνοιξη.

Μπορείτε να συσκευάσετε πολύ περισσότερα συστατικά όταν έχετε τοίχους. Όσο μεγαλύτερος είναι ο σωρός, τόσο περισσότερη βιολογία και τόσο πιο ζεστό γίνεται = ταχύτερη διάσπαση. Οι πλευρές του ξύλου, του τσιμεντόλιθου ή του άχυρου στον κάδο κομποστοποίησης είναι μονωτικές και επίσης επιταχύνουν την αποσύνθεση.

ένας απλός κάδος κομποστοποίησης παλετών

Προτιμώ έναν απλό κόλπο 3 όψεων με άφθονη ροή αέρα και εύκολη πρόσβαση. Δημιουργήστε τους τοίχους με παλέτες ή στοιβάζοντας δέματα άχυρου/σανού ή λίθους από κοίλους. Εφόσον είναι εύκολο να προσθέσετε συστατικά και, στη συνέχεια, να αφαιρέσετε το κομπόστ – όλα πάνε. Δεν είμαι λάτρης των μαύρων πλαστικών κάδων – τους βρίσκω απίστευτα άβολους στη χρήση, πνίγουν το κομπόστ και είναι ένα τέλειο ξενοδοχείο για αρουραίους!

Εάν ζείτε σε περιοχή με υψηλή βροχόπτωση ή χιονισμένη περιοχή – η οροφή πάνω από τους κάδους κομποστοποίησης είναι υπέροχη – θα σταματήσει το κομπόστ σας να μην γίνεται αέρας και να μουσκεύει κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης.

Λίγα λόγια για τις αναλογίες άνθρακα: αζώτου (C:N).

ένα έτοιμο σωρό κομπόστ έτοιμο να καλυφθεί

Πριν μπούμε στο πώς να κάνουμε, είναι σημαντικό να αναφέρουμε τις αναλογίες άνθρακα: αζώτου. Υπάρχει όφελος στην κατανόηση των πολύ βασικών.

Όλη η ύλη έχει αναλογία άνθρακα προς άζωτο. Όσο πιο ξηρή είναι η ύλη, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητά της σε άνθρακα.

Τα φύκια, η κοπριά και το γρασίδι έχουν περίπου την ίδια αναλογία C:N 20:1 και το άχυρο περίπου 50:1. Κάπου στη μέση είναι τα γενικά απορρίμματα κήπου σε περίπου 25 – 30:1 που τυγχάνει να είναι η προτιμώμενη αναλογία των μικροβίων διάσπασης, επομένως το καλύτερο συστατικό για το σπιτικό κομπόστ. Επιμείνετε στα απόβλητα κήπου/ κομπόστ με βάση τα φυτά και όλα θα πάνε καλά.

  • Αποθηκεύστε πολύτιμες εισροές, όπως κοπριά και φύκια, για το γαρνίρισμα των βαριών τροφοτροφών/εσπεριδοειδών/αβοκάντο όπως και όταν το χρειάζονται και ενισχύστε όπου χρειάζεται.
  • Προτιμώ να βγάζω το φαγητό από την εξίσωση και να το διοχετεύω μέσω γουρουνιών ή κουβάδων μποκάτσι ή σκουληκιών. Τόσο τα σκουλήκια όσο και το μποκάτσι υπερτερούν της διατροφικής διαθεσιμότητας των υπολειμμάτων τροφίμων και γεμίζουν εξειδικευμένες αγορές στον κλειστό κήπο. Η χύτευση σκουληκιών είναι ένας απίστευτος τρόπος για να αναζωογονήσετε τα άρρωστα φυτά, να εξισορροπήσετε τα εδάφη και ως μέσο (+χοντρόλιθο) για την ανάπτυξη δενδρυλλίων.

Η βιολογία κάνει τη δουλειά

παραγωγή κομπόστ στη βροχή

Οι μικροοργανισμοί παράγουν κομπόστ. Όχι εσύ ή εγώ. Έτσι, όταν λέω «σας διδάσκω να φτιάχνετε λίπασμα» – απλά δεν είναι αλήθεια. Σας διδάσκω πώς να φτιάχνετε τη σκηνή και να εμπλέκετε τους παίκτες. Είναι κατά κάποιο τρόπο χρήσιμο να ξεμπερδεύεις από αυτήν την ευθύνη.

Το φοβερό κομπόστ είναι απλώς θέμα να δώσει στη βιολογία αυτό που θέλει.

Αέρας – από κοτσάνια, ξηρά πράγματα και τον κάδο + μεγάλη ποικιλία οργανικής ύλης με C:N 25-30:1+ υγρασία = σωροί μικροβίων = φοβερό κομπόστ.

Συγκεντρώστε υλικά

σάπια φύλλα καθαρισμών μονοπατιών

Χτυπήστε με το καρότσι και μαζέψτε όση φυτική ύλη αποδίδει η περιουσία σας. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς αναπτύσσετε τους κήπους/συντροφικές φυτεύσεις σας, θα θερίζετε όλο και περισσότερα από το σπίτι. Στην αρχή θα στηριχτείτε περισσότερο σε κτηνοτροφικά και μακρύ γρασίδι, που είναι, παρεμπιπτόντως, μια καταπληκτική πηγή γονιμότητας – σταματήστε το κούρεμα!

Μαζεύω κλαδέματα από βότανα πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, εξαντλημένες καλλιέργειες, όλα τα ζιζάνια (εκτός από τις κεφαλές των σπόρων ή τις ρίζες των ζιζανίων που δεν θέλετε να επαναληφθούν), ξερά τραγανά κομμάτια και νεκρά κεφάλια. Κόψτε μακρύ γρασίδι γύρω από νέα δέντρα, μαζέψτε φρεσκοκομμένο γρασίδι, κλαδέψτε νεκρά ή άρρωστα ή όχι πια όμορφα κομμάτια και τυχόν υπερβολικά αιχμηρά κομμάτια που συνωστίζουν άλλα φυτά ή καταλαμβάνουν το μονοπάτι. Συγκεντρώστε μια μεγάλη ποικιλία.

Ψιλοκόψτε ή σπάστε τα ευρήματά σας σε κομμάτια καθώς προχωράτε. Όσο μικρότερα είναι τόσο πιο γρήγορα αποσυντίθενται – τα 20 εκατοστά είναι πιθανώς τόσο μικρά όσο τα έχω πετύχει ποτέ, αν και τις ημέρες με κίνηση είναι πιθανότατα μεγαλύτερα.

Βοηθά να συνειδητοποιήσετε ότι δεν κάνετε μόνο κομπόστ – κάνετε ένα παλιό καλό καθαρισμό ταυτόχρονα. 2 δουλειές για 1 που αγαπάμε.

Μείγμα + σωρός

Ένα fadge καλύπτει το κομπόστ στο Edible Backyard

Απλώστε όλα τα συστατικά σας, δίπλα στον κάδο ή στο σημείο όπου θα χτίσετε το σωρό σας. Ανακατέψτε τα όλα μαζί για να έχετε ένα καλό μείγμα υφών παντού.

Ψεκάστε ελαφρά με τον εύκαμπτο σωλήνα. Εκτός κι αν βρέχει, που για αυτόν τον λόγο είναι εξαιρετική εποχή για να φτιάξεις κομπόστ.

Τοποθετήστε τα όλα σε ένα τετράγωνο σωρό, σπρώχνοντας τα υλικά προς τα έξω προς τα έξω για να αποφύγετε ένα εξόγκωμα στο κέντρο. Το ελάχιστο μέγεθος για να επιτευχθεί αρκετή παραγωγή θερμότητας είναι 1mx1m. Ντίνκι ε! Χωρίς μέγιστο όμως – μπορείτε να πάτε όσο μεγάλο θέλετε. Πηγαίνετε ψηλότερα, παρά ευρύτερα.

Ρίξτε έναν κουβά με υγρά φύκια ή comfrey ή EM από πάνω και καλύψτε. Για μικρούς σωρούς, χρησιμοποιώ ένα φάτζο (μάλλινο σάκο) – το οποίο έχει τέλειο μέγεθος 1mx1m και μπορεί να τραβηχτεί πάνω από ολόκληρο το σωρό. Διαφορετικά χρησιμοποιήστε ό,τι έχετε στο χέρι – ένα παχύ στρώμα σανού, διπλό στρώμα υφάσματος σκιάς, παλιές κουβέρτες… θα έχετε την εικόνα.

Γυρίστε ή στρίψτε

καλύψτε το κομπόστ για να το προστατέψετε

Οι νέοι σωροί ζεσταίνονται πολύ γρήγορα και στη συνέχεια καταρρέουν, διώχνοντας όλο τον σημαντικό αέρα. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να μπείτε μέσα. Φέρτε τον αέρα πίσω τρυπώντας το σωρό με ένα κοράκι ή χρησιμοποιήστε έναν αεριστή κομποστοποίησης – μια γιγάντια βίδα από φελλό με λαβή που στρίβει εύκολα ή απλά βάλτε το πιρούνι κήπου στη δουλειά και πετάξτε το όλα για.

Εάν απολαμβάνετε το γύρισμα και το στρίψιμο, συνεχίστε σε αυτό – θα επιταχύνει τα πράγματα, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Μπορείτε, μετά από αυτόν τον αρχικό αερισμό, να κάνετε όπως κάνω εγώ και να αφήσετε τον χρόνο να κάνει τα μαγικά του. Όπως σε όλες μας τις κηπουρικές επιχειρήσεις – κρύο = αργό, ζεστό = γρήγορο. Η ταχύτητα εξαρτάται επίσης από το πόσες συνθήκες είναι ανταγωνιστικές για τα μικρόβια, π.χ. πολύ υγρό, πολύ ξηρό, έλλειψη αέρα ή υπολείμματα ζιζανιοκτόνου/μυκητοκτόνου.

Μόλις ολοκληρωθούν όλα, θα έχει συρρικνωθεί σχεδόν στο τίποτα. Θα είναι δροσερό, τα σκουλήκια θα έχουν έρθει και θα έχουν φύγει ως επί το πλείστον (εκτός αν έχετε ακόμα πρώτη ύλη εκεί), θα μυρίζει υπέροχα και θα είναι σκούρο, και κυρίως τυρφώδες με μερικά χοντροκομμένα κομμάτια. Μην ανησυχείτε για αυτά τα χοντρά bits, είναι φοβερά.

Μην περιμένετε να μοιάζει με τα αγορασμένα πράγματα – δεν θα το κάνει, αλλά με το καλό, θα σας καλλιεργήσει μερικά όμορφα λαχανικά!

Αντιμετώπιση προβλημάτων

σωρό κομπόστ στην άκρη του εμπλάστρου λαχανικών

Ελέγξτε το κομπόστ σας με τον ίδιο τρόπο που κάνετε τις καλλιέργειές σας. Μην το αφήσετε να στεγνώσει!

  • Εάν το κομπόστ σας μυρίζει λίγο σαν αμμωνία και είναι λάσπη – έχετε χρησιμοποιήσει πάρα πολλά λεπτά/φρέσκα πράσινα συστατικά ή/και δεν υπάρχει αρκετός αέρας και/ή έχει βραχεί πολύ. Ξεκινήστε ξανά – ενσωματώστε το σε ένα νέο σωρό.
  • Εάν το κομπόστ σας καταλήξει μούχλα και ξηρό – έχετε χρησιμοποιήσει πάρα πολύ ξηρό υλικό – δεν έχετε αρκετά φρέσκα χόρτα ή το παραμελήσατε κατά τη διάρκεια του ξηρού καιρού. Μην ανησυχείτε, χρησιμοποιήστε το ως σάπια φύλλα και ξεκινήστε ξανά!

.

Leave a Comment